Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΩ.Σ.Ε.-ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Πρόταση Ανατροπής! Ίδρυση πανελλαδικής οργάνωσης ΟΛΩΝ των συνταξιούχων, ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ!

Ιδρυτική 
πρόταση για:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


 ΕΝΩ.Σ.Ε.


Για μια οραματική ανατροπή
με πανελλαδική οργάνωση 
και δράση 
όλων των συνταξιούχων
άμεσα υλοποιήσιμη.


Η πρώτη ηλεκτρονική 
σωματειακή οργάνωση!


Οι συνταξιούχοι, μετά τους άνεργους, είναι το πλέον ανυπεράσπιστο και βαθιά εκμεταλλευόμενο τμήμα του λαού.

Θύμα του άδικου εκμεταλλευτικού Συστήματος με:
Τη θρησκεία, το κράτος, το κεφαλαίο, τα κόμματα, τις παρατάξεις, την άδικη δικαιοσύνη, τους υποταγμένους ή διεφθαρμένους συνδικαλιστές.

Οι υπάρχουσες οργανώσεις συνταξιούχων διακρίνονται για την κομματικότητα, την υποτακτικότητα, την απραξία, το συντεχνιασμό, την αδιαφάνεια και με ενδείξεις διαφθοράς, την προεδρικότητα, την έλλειψη αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας, την ενσωμάτωση.

Ο συντεχνιασμός είναι μια απ' τις βαριές αρρώστιες και μια και μια τις αιτίες μη συμπόρευσης των συνταξιούχων στα μεγάλα και κοινά θέματα της σύνταξης, της υγείας, της πρόνοιας. Ευρύτερα.

Οι εξελίξεις στην οργάνωση της   δημόσιας   Υγείας/Σύνταξης με την κατάκτηση των ενιαίων  Φορέων (ΕΟΠΥ και επιπλέον: ΕΦΚΑ) διευκολύνουν/ΑΠΑΙΤΟΥΝ  την κοινή οργάνωση και δράση όλων των συνταξιούχων, ανεξάρτητα τη μορφή εργασιακής προέλευσης.

Οι συνταξιούχοι είναι μια τεράστια ανυπεράσπιστη δύναμη.
Το ποσοστό οργανωμένων είναι μικρότερο του 10% ενώ υπάρχουν κατηγορίες δίχως καθόλου συνδικαλιστική έκφραση.

Η σπατάλη χρόνου και δυνάμεων για αλλαγές (πχ απλή αναλογική κλπ) στις υπάρχουσες οργανώσεις είναι στάση συντηρητική, αμυντική, μοιρολατρική, άτολμη, αδιέξοδη και σε βάρος των συνταξιούχων.



ΑΠΕΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ

Η πρωτοβουλία για το νέο, δυναμικό, πρωτότυπο, αποτελεσματικό και απόλυτα εφικτό θα έχει τεράστια πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αποτελέσματα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ, ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ. 
ΘΕΛΕΙ ΤΟΛΜΗ.

Μια δυναμική σωματειακή πρωτοβουλία, όπως η παρακάτω, είναι δυνατό, σε ένα μήνα από την έναρξη, να αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη και εκατοντάδες Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα (ΤΣΠ) σ' όλη την Ελλάδα:
Σε όλα τα νησιά, χωριά, πόλεις.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΩ.Σ.Ε.

Προτείνεται μια ηλεκτρονική,
 με ένα καταστατικό,  
πυραμιδική Πρωτοβάθμια Σωματειακή Οργάνωση όλων των συνταξιούχων της Ελλάδας αλλά απόλυτα αποκεντρωμένη, αυτοδιαχειριζόμενη, δίχως ιεραρχικούς φραγμούς.
Οργάνωση Συνταξιούχων: Εργαζόμενων-Αγροτών-Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Προτείνεται η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΝΩ.Σ.Ε.) ως Πανελλήνιο Πρωτοβάθμιο Σωματείο με τοπική, δημοτική, περιφερειακή και κεντρική δομή. Αλλά και με δυνατότητα συντεχνιακής έκφρασης.

Μια ΕΝΩ.Σ.Ε. με Παραρτήματα από το πλέον μικρό νησάκι ή χωριό έως τις  γειτονιές πόλεων.
  
Παραρτήματα και στο εξωτερικό.


Α. ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΜΕΙΤΑΙ Η 
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
  • Ηλεκτρονική οργάνωση και λειτουργία
  •  Ένα ΜΟΝΟ καταστατικό με απλή αναλογική χωρίς προϋποθέσεις.
  • Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα - ΤΣΠ (χωρίς όρια: Από το μικρό νησί, το Χωριό, ομάδες χωριών, τη γειτονιά, το Δήμο. Και στο εξωτερικό) .
  • Δημοτικές Διοικούσες Επιτροπές - ΔΔΕ (σύμφωνα με τους Δήμους)
  • Περιφερειακές Διοικούσες Επιτροπές - ΠΔΕ (σύμφωνα με της Περιφέρειες)
  • Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο -ΚΔΣ
  • Συντεχνιακά Σωματειακά Παραρτήματα-ΣΣΠ  (κεντρικά ή τοπικά που θα ανταποκρίνονται σε ιστορικές και συναισθηματικές συντεχνιακές σχέσεις, πχ ναυτικών, κοινής ωφέλειας, ΟΤΕ... Λέσβου, οικοδόμων, λογιστών, παραγωγών αγροτών....).
  • Σε όλα τα επίπεδα υπάρχουν Επιτροπές με αντικείμενο: Έλεγχο-Διαφάνεια-Πειθαρχικά.
  • Συμμετοχή σε δευτεροβάθμια οργάνωση: Τοπικά-Κεντρικά


Β. ΜΕΛΗ-ΟΡΓΑΝΑ:

Τα Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα (ΤΣΠ) αποτελούν το κέντρο έκφρασης και δράσης.
 Θα δημιουργούνται με πρωτοβουλίες συνταξιούχων, όπου κρίνουν οι ίδιοι (χωριό, νησί, γειτονιά, δήμος) αλλά δίχως περιορισμούς που να σχετίζονται με την προέλευση (Εργαζόμενος-Αγρότης-Ελεύθερος Επαγγελματίας).

Ο μόνος αποκλεισμός που επιβάλλεται, θα σχετίζεται με σοβαρές ποινικές πράξεις (ενδεικτικά: απάτης, σωματεμπορίου, εμπορίου ναρκωτικών-όπλων, εκμετάλλευσης κλπ) και, βέβαια, με  κάθε μορφής ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε Έλληνες και Ξένους.

Αν δημιουργηθεί Τοπικό Σωματειακό Παράρτημα (ΤΣΠ) σε ομάδα Χωριών αλλά στη συνέχεια σε ένα από τα χωριά δημιουργηθεί Χωρικό, οι συνταξιούχοι του Χωριού αυτοί θα μπορούν να ενοποιούνται.


 Σύνθεση-Θητεία Οργάνων
  1. Τα Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα (ΤΣΠ) διευθύνονται από 5μελείς Διοικούσες Επιτροπές και συγκροτούνται με: Συντονιστή,   Αναπληρωτή Συντονιστή,  Γραμματέα, Ταμία και Υπεύθυνο Δημιουργικότητας.
  2. Οι Δημοτικές Διοικούσες Επιτροπές (ΔΔΕ) συγκροτούνται από τους Αναπληρωτές Συντονιστές των Τοπικών Σωματειακών Παραρτημάτων (ΤΣΠ) με: Συντονιστή, Αναπληρωτή Συντονιστή,  Γραμματέα, Ταμία και Υπεύθυνο Δημιουργικότητας.
  3. Οι Περιφερειακές Διοικούσες Επιτροπές (ΠΔΕ) συγκροτούνται από τους Αναπληρωτές Συντονιστές των Δημοτικών Διοικουσών Επιτροπών (ΔΔΕ) με: Συντονιστή, Αναπληρωτή Συντονιστή,  Γραμματέα, Ταμία και Υπεύθυνο Δημιουργικότητας.
  4. Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) είναι 37μελές.  Τα 37  μέλη είναι  οι  Αναπληρωματικοί Συντονιστές των Περιφερειακών Διοικουσών Επιτροπών (ΠΔΕ) ενώ  τα υπόλοιπα μέλη έως τα 37 εκλέγονται  πανελλαδικά αλλά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υποψήφιοι για το ΚΔΣ   αλλά ήδη μέλη άλλων άλλων Οργάνων, πρέπει να δηλώσουν σαφώς ότι θα παραιτηθούν εάν εκλεγούν.
    Η Γραμματεία του ΚΔΣ αποτελείται από: Συντονιστή, Αναπληρωτή Συντονιστή,  Γραμματέα, Ταμία και Υπεύθυνο Δημιουργικότητας.
  1. Τα Συντεχνιακά Σωματειακά Παραρτήματα-ΣΣΠ συγκροτούνται από ήδη μέλη της ΕΝΩ.Σ.Ε. και διευθύνονται από Διοικούσες 3μελείς έως 5μελείς (Τοπικά ή Κλαδικά). Τα μέλη των Διοικουσών δεν μπορεί να είναι μέλη των Οργάνων της ΕΝΩ.Σ.Ε.
  1. 3μελείς Επιτροπές Έλεγχου-Διαφάνειας-Πειθαρχικά, σε όλα τα επίπεδα.
  2. Η Θητεία των όλων των οργάνων είναι τριετής.
  3. Οι εκπρόσωποι για τη  δευτεροβάθμια οργάνωση εκλέγονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία και για θητεία την προβλεπόμενη των οργάνων της δευτεροβάθμιας οργάνωσης. Υποψήφιοι δεν μπορούν να είναι οι Αναπληρωματικοί Συντονιστές και Γραμματείς όλων των επιπέδων.

  4. Περιορισμοί.
    Προτείνονται  οι παρακάτω περιορισμοί στην εκλογή:
    - Σε όλα τα   όργανά:  Δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιος ως μέλος, στο ίδιο όργανο,  πέρα των 3 συνεχών θητειών.
    Επανεκλέγεται μετά δύο θητείες μη συμμετοχής στα ίδιο όργανο που επιθυμεί.
    - Οι ιδιότητες  Συντονιστή και  Αναπληρωτή Συντονιστή  ασκούνται μόνο για μια θητεία.
     -Οι ιδιότητες Γραμματέα, Ταμία και Υπεύθυνου Δημιουργικότητας ασκούνται μόνο για δύο συνεχόμενες  θητείες.
     - Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί κάποιος να επανεκλεγεί αλλά μετά μία  θητεία από την προηγούμενη άσκηση.

Γ. ΠΟΡΟΙ

Η συνδρομή θα παρακρατείται από το Δημόσιο Κύριο Φορέα Σύνταξης και θα αποδίδεται σε ενιαίο λογαριασμό.
Με λογισμικό σύστημα θα μεταφέρονται αυτόματα στην αντίστοιχη μερίδα  (ή τραπεζικό λογαριασμό,  αν τεχνικά είναι αδύνατη η δημιουργία μερίδας στον ενιαίο λογαριασμό)  ως εξής:
  • Στα Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα (ΤΣΠ), το 60% της συνδρομής των μελών εκάστου ΤΣΠ.
  • Στο Κεντρικό Συμβούλιο, το 20% του συνόλου των μελών.
  • Στις Δημοτικές Διοικούσες Επιτροπές (ΔΔΕ) και Περιφερειακές Διοικούσες Επιτροπές (ΠΔΕ), από 10% των μελών της εμβέλειας τους.
Οι πρώτες συνδρομές θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της ενιαίας ιστοσελίδας.


Δ. ΑΝΑΚΛΙΤΟΤΗΤΑ

Θα ισχύσει η αρχή της ανακλητότητας για όργανα ή μέλη τους με λεπτομερείς καταστατικές διαδικασίες.


Ε. ΔΡΑΣΕΙΣ

Δίχως όρια:
Αγωνιστικές/διεκδικητικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές, συνεργατικές κάθε μορφής.
Πλήρης καταστατική αυτονομία προκήρυξης και εκτέλεσης μορφών αγώνων και δράσεων σε όλα τα οργανωτικά επίπεδα με αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων, δίχως εγκριτικές διαδικασίες.


Ζ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Η Οργάνωση θα στηρίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη τεχνολογία:
 ΌΛΑ Ηλεκτρονικά.

Θα δημιουργηθεί ενιαία ιστοσελίδα κόμβος σύμφωνα με την οργανωτική δομή. Απλή και εύκολα προσβάσιμη από κάθε μέλος και όργανο.
Επίσης, σελίδες σε FB, TWITTER κλπ.

Ένας από τους βασικούς πολιτισμικούς σκοπούς και υποχρεώσεις της ΕΝΩ.Σ.Ε. θα είναι η εκπαίδευση (από έμπειρα μέλη) των άλλων μελών (και μη) που δεν είναι γνώστες της τεχνολογίας.
Στόχος, ακόμη και οι εκλογές στα Τοπικά Σωματειακά Παραρτήματα (ΤΣΠ) να πραγματοποιούνται και ηλεκτρονικά.

Κάθε νέο Τοπικό Σωματειακό Παραρτήματα (ΤΣΠ) θα αναγνωρίζεται μόνο εφόσον αυτοκαταγραφεί στην ιστοσελίδα της ΕΝΩ.Σ.Ε. με προσδιορισμένα τα τα  τοπικά όρια έκφρασης, με τον κατάλογο των μελών και την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή ανεξάρτητα του τρόπου που θα ορισθεί.
Το ίδιο και για το Κλαδικό.
Αυτόματη καταγραφή κάθε νέου μέλους. Και  το e-mail του.


Η. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κάθε διοικητική και οικονομική πράξη όλων των επιπέδων θα αναρτάται   υποχρεωτικά εντός 5 ημερών (με ισχυρές καταστατικές επιπτώσεις σε περίπτωση αδιαφορίας) στην ιστοσελίδα και στο αντίστοιχο πεδίο κάθε Οργάνου.
 Μόνο έτσι θα αναγνωρίζεται.

Στην κεντρική σελίδα θα υπάρχει αρχείο, εύκολα προσβάσιμο από κάθε μέλος, για γενικές και ειδικές ενημερώσεις,  ανακοινώσεις, νομοθεσία, δικαιώματα κλπ.
Το ίδιο και στα πεδία των Τοπικών, Δημοτικών, Περιφερειακών. 
Η ενημέρωση και η επικοινωνία βασικά θα είναι ηλεκτρονική.

Θα δημιουργηθούν λίστες αποδεκτών με τα e-mails και τα κινητά για SMS των μελών .


ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η 

(απλή-άμεσα υλοποιήσιμη και με βέβαιη την επιτυχία)

  ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΓΙΑ ΕΝΩ.Σ.Ε.
 


Η Σελίδα μας στο fb

https://www.facebook.com/groups/272736179520049/



(Διευκρίνηση: 
Η 1η δημοσιοποίηση για την ΕΝΩ.Σ.Ε. έγινε στις 6/12/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: