Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr   e-mail: info@corfugreens.gr

Κέρκυρα: Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα  15, τηλ. 26610 37761 φαξ 26610 27446

Πόσο πράσινος είστε κύριε Μικάλεφ;

Μια από τις αρχές της UNESCO αναφέρει ότι «Μια πόλη κρίνεται από τον τρόπο που διαχειρίζεται το φυσικό της περιβάλλον και προστατεύει  την υγεία των πολιτών της». Οπότε αναρωτιέται κανείς πόσο ο Δήμος Κερκυραίων εφαρμόζει ευσυνείδητα αυτήν την αρχή. Δυστυχώς χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο τοξικά εντομοκτόνα για την καταπολέμηση της μελίγκρας σε κατοικημένες περιοχές και ειδικά πέρσι στην Άνω και Κάτω πλατεία που την επισκέπτονται γονείς και παιδιά. Υπάρχουν άλλες βιολογικές μέθοδοι που δεν είναι βλαβερές, αλλά ο Δήμος δεν επιθυμεί να τις χρησιμοποιήσει. Ο γνωστός εντομολόγος κ. Πάνος Πετράκης του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών, πρόσφερε δωρεάν την βοήθεια του για  οικολογική καταπολέμηση του εντόμου αλλά ο Δήμος δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Ο κ. Μικάλεφ, ως νομικός, ξεχνά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις (χρήση εντομοκτόνων σε πάρκα, πλατείες, κλπ) θα πρέπει να εφαρμόσει «την αρχή της προφύλαξης».

Ο Δήμος, την ίδια αμέλεια  έχει δείξει εδώ και 2 χρόνια με τον τρόπο που διαχειρίζεται την  κουνουποκτονία. Αυτό το πρόγραμμα στρέφεται γύρω από την ετήσια εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, που ορίζει τις κατάλληλες μεθόδους για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην οποία ορίζεται ότι δεν είναι μόνο ο ψεκασμός, αλλά η πλήρης λήψη μέτρων προφύλαξης των πολιτών και των ζώων. Από πλευράς του Δήμου Κερκυραιών και από την  εταιρεία «ΥΓΙΕΙΝΗ EXPRESS Π. ΠΑΝΑΓΙΟΥ – Α.ΖΗΓΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ορθή εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου. Η μόνη πληροφορία που παρέχουν είναι τα ονόματα των φυτοφαρμάκων χωρίς να γνωρίζουν το είδος κουνουπιών και που υπάρχουν. Το μόνο ενδιαφέρον είναι να πραγματοποιείται ο ψεκασμός. Οι πιο σημαντικές απαιτήσεις της εγκυκλίου που δεν εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Πριν το ψεκασμό, πρέπει να υπάρξει μια λεπτομερής χαρτογράφηση όλων των εστιών ανάπτυξης της κάθε περιοχής, τόσο των μονίμων όσο και των εποχιακών.
  • Κατά τον ψεκασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος από τα εντομοκτόνα.
  • Για την επιλογή του εντομοκτόνου, θα πρέπει να αξιολογηθούν τα είδη της εστίας των προνυμφικών σταδίων των κουνουπιών (που είναι οι προνύμφες, ποια είδη κουνουπιών υπάρχουν, κλπ). Αυτό γίνεται τοποθετώντας τακτικά σε διάφορα σημεία του Δήμου, «κουνουποπαγίδες».  

Το εντομοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε (;;) πέρσι ήταν το FENDONA 6 SC που στο δελτίο δεδομένων ασφαλείας του αναφέρει τα εξής (αυτές τις πληροφορίες φυσικά δεν τις αναφέρει κανείς στους πολίτες): «Τοξικό, επικίνδυνο για το περιβάλλον, ερεθίζει το αναπνευστικό σύστηµα, επιβλαβές, πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισµούς, µπορεί να προκαλέσει µακροχρόνιες δυσµενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον». Το 2004 ο Luc Montaigner (διάσημος γάλλος επιστήμονας)  μαζί με άλλους επιστήμονες  είχε επιβάλλει στην UNESCO την Διεθνή Διακήρυξη σχετικά με τους Κινδύνους της Χημικής Ρύπανσης από την χρήση των εντομοκτόνων, η οποία προφανώς στην Κέρκυρα δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Εδώ η υγεία των δημοτών δεν αξίζει προσοχής ;  Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει πάλι φέτος.

Πάολο Μελισσάνο, 6945 808804 Εκπρόσωπος τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: