Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Βουνιαταδίτες Κέρκυρας, στην Αττική: μικροΠαρέα σε 1η μετακορωνοϊκή συνάντηση με μνήμες από πολύχρωμες πορείες!

Βουνιαταδίτες 
Κέρκυρας, στην Αττική:
1η μετακορωνοϊκή συνάντηση!
 
 
Η μικροΠαρέα, εκ των πρωτεργατών ενός κερκυραϊκού συλλόγου αποδήμων στην Αττική που έγραψε ιστορία.
Μια συνάντηση για τσούγκρισμα που φρεσκάρει τις μνήμες από το μπουσούλισμα στο Χωριό και ΝΗΠΑ έως τα τωρινά.
 
Θύμισες για όλους και για όλα.
Πως ξεκινήσαμε που και πως φθάσαμε.
Στις Βουνιατάδες/Κέρκυρα, στην Αθήνα , στον κόσμο με τους μετανάστες μας.
 
Φυσικά, δεν θα απουσίαζαν αναφορές σε πρωτεργάτες ή μετέπειτα στελέχη που απουσίαζαν:
Σταμάτης και Θωμάς Βλάσσης, Βασίλης Δελλής, Γιάνης Δελλής (Π/Ζ), Σπύρος/Βούλα Δελλή, Βαγγέλης Γιαννούλης, Τάσος/Λάνα Ζωχιού, Κώστας Βλάσσης, Σοφία/Όλγα Δελλή,  Αντιγόνη Αλαμάνου, Γιαννέτα Δελλή, Γιάννης Δελλής (τ.Π), Παναγιώτης Δελλής, Δελλής Γιάννης (Δ/Α)....
Μα φυσικά, και στο πρώτο προεδρείο: Σπύρο Δελλή και Γιάννα Δελλή.
Ξεχώρισαν δίνοντας και την απαιτούμενη ποιότητα στην ώθηση κατά το πολύ δυναμικό ξεκίνημα του Συλλόγου. Δεν ξεχνώ ποτέ τη στήριξή τους για να υλοποιήσω την απόφασή του Συλλόγου και να ιδρύσω την ΟΚΕΣΑ.
 
Οι Βουνιαταδες Κέρκυρας σίγουρα προβάλλονται διαχρονικά και γιατί ήταν η έδρα του πρώτου Δήμου Μελιτειέων και από προσωπικότητες που αναδείχθηκαν.
 
 
Όμως, τρία έως πέντε σύγχρονα γεγονότα, έδωσαν στις Βουνιατάδες ιδιαίτερη προβολή:
 
1. Η ίδρυση του Συλλόγου στην Αθήνα, το 1980:
Πέρα από το έργο του σε Αθήνα και Βουνιατάδες, το 1981 είχε την πρωτοβουλία ίδρυσης της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) η οποία, με την πρότυπη και πρωτότυπη κινηματική δράση και δημιουργία της, προκάλεσε ανατροπές όχι μονό στο συνολικό Αποδημητικό Κίνημα αλλά και ευρύτερα ( δεν έχω στο αρχείο μου φωτό από τότε. Αναλυτικά, εδώ: https://autenergos.blogspot.com/2019/11/40.html )
 


2. Τα ΝΉΠΙΚΑ, στο Λόφο ΝΗΠΑ Βουνιατάδων, από το 2001.
Η, από το 1951, πολιτιστική παρουσία ως Αη Γιάννης-ΝΤΟΡΓΟΥ κάθε 29 Αυγούστου, εμπλουτίζεται από το 2001 (αλλά περιοδικά) με την προσθήκη των ΝΗΠΙΚΩΝ στις 28 Αυγούστου με εκδηλώσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος και προβολή πολύ πέραν της Κέρκυρας (λόγω και της οργανωμένης “διαφήμισής” τους).
10ετιες λοιπόν, οι Βουνιατάδες παρουσιάζονται ευρύτερα (και θα συνεχίσει) ως η έδρα (ΝΗΠΑ Βουνιατάδων) με: θρησκευτικές- πανηγυριώτικες -μουσικές /χορευτικές (και με κορυφαίους μουσικούς) αφιερωματικές, διαγωνιστικές κλπ, εκδηλώσεις. (περισσότερα, εδώ: https://autenergos.blogspot.com/2021/07/2023.html
 
3. Οι Σύλλογοι, με το Χορευτικό και -κυρίως- τη Χορωδία, στο Χωριό.
Με τις συχνές φεστιβαλικές εκδηλώσεις στη νέα γραφική πλατεία του Χωριού και η συμμετοχή σε ανάλογες εντός και εκτός Κέρκυρας, πέρα από την συμβολή στον πολιτισμό, προβάλλουν και τις Βουνιατάδες ευρύτερα. ( σελίδα στο fb, εδώ: https://www.facebook.com/vouniatadon )
 
 
4. Τα φράγματα Κέρκυρας, το ένα στην Καλαμιώτισσα Βουνιατάδων.
Τα φράγματα Κέρκυρας είναι συνεδριακή εισήγηση/απόφαση του ειδικού αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Κέρκυρα  το 1987 στην Αθήνα, της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής με πρωτοβουλία Βουνιαταδίτικων στελεχών.
Όμως, υστερόβουλα για οικιοποίηση, και τα γεγονότα "παρακάμπτονται" αλλά και στα σχέδια εμφανίζεται η Καλαμιώτισσα ως Άγιος Ματθαίος, παρότι δεν έχει καμία γεωγραφική/συνοριακή σχέση.
Όμως, οι Βουνιατάδες προβάλλονται και από καταγραφές της ΟΚΕΣΑ που δημοσιεύονται και παρουσιάσεις από τον ΑΥΤΕΝΕΡΓΟ, όπως εδώ: http://autenergos.blogspot.com/2018/07/1987-1989.html?m=1
 
 
5. Η ημερίδα που οργάνωσε ο Σύλλογος Αττικής, το 1982, στις Βουνιατάδες:
Θέμα της, η  ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής: Στρογγυλή - Σταυρός - Άγιοι Δέκα - Γαρούνες - Παυλιάνες Πεντάτης - Άγιος Ματθαίος-Βουνιατάδες.
Η όλη πρωτοβουλία κρίθηκε πολύ πρωτοποριακή για την εποχή και το σχεδιασμό, η θεσμική παρουσία της Κέρκυρας ήταν ισχυρή και είχε την πρεπούμενη δημοσιότητα. Όχι όμως...συνέχεια.
(Η φωτογραφία από την Ημερίδα 1982, έξω από το Σχολείο με φόντο τη ΝΗΠΑ).
 
 
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικές οι πολύμορφες “κατανυκτικές” μαζώξεις με το ζωντάνεμα και κάθε πολύχρωμης μνήμης.
 
Άλλωστε:
- τα 10δες κερκυραϊκά
- και τα  χιλιάδες, πανελλαδικά, 
 σωματεία των Απόδημων/Μεταναστών απανταχού, έναν από τους δημιουργικούς σκοπούς που έχουν, με όλες τις μορφές της συνεύρεσης, είναι και να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: