Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κερκυραίος Γ.Μηνάς: Όπερα για Κώστα Γεωργάκη «Φωτιά στα ιστία της νύχτας ...», στη Βουλγαρία!


Κερκυραίος 

Γιώργος Μηνάς:

Όπερα για 

Κώστα Γεωργάκη

«Φωτιά στα ιστία της νύχτας ...», 

στη Βουλγαρία!

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου του 2017 στην ΟΠΕΡΑ Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας, θα ανέβει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση Η ΟΠΕΡΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΝΑ

«Φωτιά στα ιστία της νύχτας ...»

Λιμπρέτο, Σκηνοθετικές οδηγίες: Γιώργος Μηνάς 
Ποίηση: Ανδρέας Κάλβος, Κ. Γ. Καρυωτάκης 
Τενόρος: Γιώργος Φιλαδελφέας

Πιάνο, όργανο, toy πιάνο: Βαλεντίνα Βασίλεβα Σκηνοθεσία: Πλάμεν Μπεϊκόφ

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική ΟΠΕΡΑ παρουσιάζεται στη Βουλγαρία με αντιδικτατορικό περιεχόμενο και αναφέρεται στον αγωνιστή Κώστα Γεωργάκη. Επισημαίνουμε ότι μετά από έναν αιώνα, ανεβαίνει νέα ΟΠΕΡΑ στο εξωτερικό Κερκυραίου Μουσουργού.


«Φωτιά στα ιστία της νύχτας ...» ΟΠΕΡΑ


Υπόθεση του έργου:

Ο Γ.Μ. Ησίοδος, συγγραφέας σεναρίων και λιμπρέτων, μελετάει τα γεγονότα που αφορούν την αυτοπυρπόληση του φοιτητή και μάρτυρα της Δημοκρατίας Κώστα Γεωργάκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικτατορία στην Ελλάδα.

Κατά καιρούς, βλέπει στα όνειρα του ότι συμμετέχει στο αντιδικτατορικό κίνημα την περίοδο 1967-1974, καρπός του οποίου ήταν και ο Έλληνας αγωνιστής Κώστας Γεωργάκης ....

Το έργο διαδραματίζεται σε δύο διαφορετικά χρονικά πεδία:
 - Έναν Δεκέμβριο της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα στην Αθήνα 
- και τον Σεπτέμβριο του 1970, στην Ιταλία.


Γιώργος Μηνάς

Ο Γιώργος Μηνάς γεννήθηκε το 1954 στην Κέρκυρα, όπου απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις. Έχει πραγματοποιήσει τους εξής κύκλους
σπουδών: Στο Ωδείο Αθηνών σπουδάζει πνευστά με τον Χαράλαμπο Φαραντάνο, Κλωντ Σελιέ και Ειδικό Αρμονίας με τον Μενέλαο Παλλάντιο.

Στο Εθνικό Ωδείο τελειώνει όλα τα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δημήτρη    Δραγατάκη, διεύθυνση ορχήστρας πνευστών οργάνων με τον Νικηφόρο Νευράκη. Παρακολουθεί σύνθεση με τον Alexander Raichew. Τελειώνει Βυζαντινή μουσική με τον Γεώργιο Τσατσαρώνη. Στο Εθνικό Ωδείο παίρνει δίπλωμα σύνθεσης με τον Θεόδωρο Αντωνίου.

Τελειώνει τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση και αργότερα διεύθυνση ορχήστρας με τον Θόδωρο Αντωνίου.

Τελειώνει το Master - Καλών τεχνών στο Ανώτατο μεταπτυχιακό τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με τους Zoran Eric, Srdan Hofman, Raijo Maksimovic. Την πρώτη του συμφωνία συνέθεσε σαν αυτοδίδακτος συνθέτης.

Ο Γιώργος Μηνάς θεωρεί πνευματικό του δάσκαλο τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, που τον βοήθησε πολύ με τις συμβουλές του, κατά την πρώτη δημιουργική του περίοδο. Έχει συνθέσει έργα για Συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο όργανα, όπερες, Μουσικοδραματικά
Σενάρια, Ορατοριακά Σενάρια Μουσικο δραματικά Έπη, μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Έχει Διευθύνει: Την ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα και Μεικτή Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση, την Συμφωνική Ορχήστρα της Χ.Ο.Ν. της οποίας υπήρξε Αρχιμουσικός, την Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το μουσικό «
Synolo Mythos», το φωνητικό σύνολο Solitonia Choirtet και πολλά αξιόλογα φωνητικά και μουσικά σύνολα.

Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Αμερική, Ελβετία, Γερμανία, Αγγλία).  Έργα του έχουν παραγγελθεί από φορείς, ορχήστρες, μουσικά σύνολα και ερμηνευτές. Έργα του έχουν εκτελεστεί από: την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, το  TAL QUINTET, το TRiO da  CAMERA, και από πολλά αξιόλογα μουσικά σύνολα.


Έχει πάρει τρία βραβεία σε Διεθνής Διαγωνισμούς Σύνθεσης. 7ος & 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης που έγινε στη Σόφια Βουλγαρίας. 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου KONZERTEUM στην Αττική.

Τον Μάρτιο του 2000 δημιουργεί μαζί με τους συνεργάτες του το μουσικά «Synolo Mythos».

Κυκλοφορεί σε CD το έργο του «Δήλος» με το συγκρότημα TAL QUINTET, και  το έργο του «Φημονόη» με το Melos Brass.
Διδάσκει σε μουσικά σεμινάρια, είναι καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρ
oς», και στο Ωδείο Αναγέννηση που διδάσκει και Μουσική Αισθητική. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής των παραρτημάτων    του     Εθνικού     Ωδείου Ηλιούπολης και Δάφνης.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.   Υπήρξε   αντιπρόεδρος   του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, μουσικός ορθογράφος και επιμελητής μουσικών τηλεοπτικών εκπομπών.

CD, βιβλία και μουσικά έργα του -παρτιτούρες, έχουν εκδοθεί από τον μουσικό Οίκο Edition Orpheus Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.

CD Νο 1: Γιώργος Μηνάς. Ηχογραφήσεις από Συναυλίες.

CD Νο 2: «Ξανά, Ηχείς …»

Παρτιτούρες

ΔΟΚΙΜΙΟ: Οι μανιακοί, της τέχνης.

ΔΟΚΙΜΙΟ: Η Σκηνοθεσία μιας Παρτιτούρας ..

ΔΟΚΙΜΙΟ: Περπατώντας στης προκυμαίας …

ΔΟΚΙΜΙΟ: Η Παρτιτούρα … Σημαίνει …

Νουβέλα - Δοκίμιο: Ταξίδι με τον «Υπερελληνικό» το τρένο της μνήμης και της τέχνης …

ΔΟΚΙΜΙΟ: Προς το Καλλιτεχνικό δημιουργικό πεδίο …»

Δίνει τακτικά διαλέξεις με μουσικο-πνευματικο-κοινωνικό περιεχόμενο. 

1 σχόλιο:

emma hamilton είπε...

Λαμπρός άνθρωπος, λαμπρός καλλιτέχνης και διανοητής. Μια σπάνια περίπτωση. Κυριολεκτικά.