Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

1718: Θαύμα Σπυρίδωνα ή θαυματοποιία ιερατείων;

 1718:
Θαύμα Σπυρίδωνα
   ή θαυματοποιία ιερατείων;

 Εκτός τις  άγιες δεξιές:
 Χείρα και Παντόφλα, 
διαφημίζεται ως θαύμα και:
- Η δολοφονία  1000 Κερκυραίων
- Η  κατακρήμνιση της  Πόλης Κέρκυρας.


Κατά το διάλογο   για το Σπυρίδωνα Κέρκυρας  κι όσα ταπεινά του αποδίδουν προκειμένου να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα:
 - με την άγια Δεξιά Χείρα του που την  περιφέρουν παντού   (https://www.facebook.com/izochios/posts/2602881046450358...)
- και την ιερή Δεξιά παντόφλα του που την ταξιδεύουν πολύτροπα/ πολύσκοπα 

αναδείχτηκε   και ένα μεγάλο γεγονός.
 Αυτό από το τρομερό έγκλημα   στις 12 Νοέμβρη 1718 στην Κέρκυρα.

Αλήθεια, τι μεθόδευσαν ως θαύμα τα ορθόδοξα ιερατεία   εναντίον των καθολικών στις 12 Νοέμβρη 1718, με τραγικά όμως τα αποτέλεσμα για την  Κέρκυρα;

Παρουσιάζεται λοιπόν ο Σπυρίδωνας να θαυματουργεί (η αλήθεια είναι ότι δεν οργανώνεται  λιτανεία για να τιμάται το... θαύμα).
Και, αποτέλεσμα του... θαύματος, ήταν  να σκοτωθούν 1000 άτομα και να γκρεμιστεί η μισή πόλη της Κέρκυρας.

Αιτία (σύμφωνα με το ορθόδοξο  θαυματολόγιο);
 "...Ο αρχιναύαρχος του Ενετικού στόλου και διοικητής της νήσου Κερκύρας, Ανδρέας Πιζάνης, θέλοντας κατά ένα τρόπο πιο φανερό και πιο θεαματικό να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του στον άγιο για τη σωτηρία, αποφάσισε να στήσει στον ναό ένα θυσιαστήριο ακόμη. Ένα θυσιαστήριο για να γίνεται επάνω σ' αυτό το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κατά το Λατινικό δόγμα. Το θυσιαστήριο, αλτάριο κατά τους Λατίνους, θα κτιζόταν δίπλα στην Αγία Τράπεζα των Ορθοδόξων κι εκεί θα γινόταν από Λατίνο ιερέα η θεία Λειτουργία...    Εκεί στον ναό για μια ακόμη φορά αγωνίστηκαν οι ιερείς με κάθε τρόπο, να τον αποτρέψουν από του να εκτελέσει το σχέδιο του.....  Αλλά και ο άγιος, για να προλάβει μια τέτοια απαράδεκτη πράξη, παρουσιάστηκε δύο κατά συνέχεια νύκτες στον ύπνο του με το ένδυμα ορθόδοξου μονάχου και του συνέστησε να παραιτηθεί από την απόφαση του, διαφορετικά θα το μετάνοιωνε πολύ πικρά.... "   

Πώς συνέβη;  
"....στις 12 του Νοέμβρη...   ιερείς κι ένας αριθμός πιστών έμειναν εκεί(στο Ναό).....Νύχτωσε. Κοντά στα μεσάνυχτα, ...βροντές και κεραυνοί συνταράζουν την πόλη. Ο σκοπός, που βρισκόταν στην είσοδο του φρουρίου κοντά στην πυριτιδαποθήκη βλέπει κάποιο μοναχό να προχωρεί μ' ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι και να μπαίνει στο Φρούριο. του φώναξε: «Ποιός είσαι; Πού πάς»; Μια φωνή του απήντησε. «Είμαι ο Σπυρίδων».........Την ίδια ώρα τρείς φλόγες βγήκαν από το καμπαναριό της εκκλησίας ενώ ένα χέρι άρπαξε τον σκοπό και τον πέταξε στην άλλη μεριά του κάστρου.   Ταυτόχρονα μια δυνατή, εκκωφαντική έκρηξη ακούστηκε. Και το φρούριο τινάχτηκε στον αέρα με όλα τα γύρω σπίτια. Η καταστροφή υπήρξε τρομερή. Χίλια περίπου πρόσωπα σκοτώθηκαν. Ο διοικητής Ανδρέας Πιζάνης βρέθηκε νεκρός με τον τράχηλο ανάμεσα σε δύο δοκάρια........"

Και γιατί ο Σπυρίδωνας θαυματούργησε;
 "Η τιμωρία παραδειγματική. Και το δίδαγμα από το περιστατικό μοναδικό. Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να συγχέεται με τον παπισμό. Η Ορθοδοξία είναι φως, αλήθεια, ζωή. Ο παπισμός σκοτάδι, αίρεση, πλάνη.....".


Από την παραπάνω  μυθοπλασία    εύκολα συμπεραίνεται ποιος μπορεί ναναι ο... Σπυρίδωνας που,  ως μοναχός, εμφανίστηκε στο σκοπό του Φρουρίου, πως ο (μυημένος)...   σκοπός... πετάχτηκε στην άλλη πλευρά του κάστρου και ποιος... έβγαλε τις... 3 φλόγες από το καμπαναριό. 

(με... συνειρμούς μπορεί κανείς  εύκολα να ερμηνεύσει πως κείνη η... τεχνογνωσία  εφαρμόζεται ανάλογα    και σε... πρόσφατες καταστροφές).
Όμως, απ' όσα αναφέρει ο φίλος/σχολιαστής   Nikolaos Psailas στους προαναφερθέντες διαλόγους, στο https://www.facebook.com/izochios/posts/2608709312534198?comment_id=2617330245005438&reply_comment_id=2617468818324914    προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα. 


Γράφει μεταξύ άλλων ο Nikolaos Psailas:
 "....Τό δεξιό του χέρι όμως απεικολήθηκε από τό σώμα και ετοποθετήθηκε δείπλα στο ιερόν σκήνωμα μέσα στον ιερόν ναό τής Αγίας Σοφίας εις τήν Κωνσταντινούπολη. Παρέμεινε εκεί μέχρι τήν αλωση τής Κωνσταντινουπόλεως από τού Τούρκους τό 1453 μχ. Κατά τήν αλωση τό μέν ιερόν σκήνωμα μεταφέρθηκε εις τήν Κέρκυρα, η δε δεξιά χειρα παρελήφθη από τούς Γενουάτες οι οποίοι εβοηθούσαν εις τήν πολιορκίαν τής Κωνσταντινουπόλεως τού Βυζαντινούς. Οι Γενουάτες φεύγοντας από τήν Κωνσταντινούπολη μετέφεραν μαζί τους εις τήν Ρώμην και τήν δεξιάν του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνα. Η δεξιά παρεδόθηκε εις τον ιερέαν τής εκκλησίας ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ εις τήν Ρώμην και έκτοτε παρέμενε εκεί και επροσκυνειτο από τούς χριστιανούς. Επί αρχιερατίας στην Κέρκυρα τού Καθολικού Αρχιεπισκόπου σεβασμιωτάτου πατρός Αντωνίου Βαρθαλίτη και σέ φιλική συνεργασία μέ τον Ορθοδοξον Μητροπολίτη Κερκύρας σεβασμιώτατον Τιμόθεον Τριβυζα, απεφασίσθηκε τό ιερόν λείψανο τής δεξιάς χειρός τού Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνα, τό οποίον υπάρχει μόνον ο Βραχείωνας από τον αγκώνα και άνω καθόσον τό χέρι απο τον αγκόνα και κάτω, δηλαδή ο πήχης ο καρπός και τά δάκτυλα είχαν τριφτεί μετά τήν εκταφήν και δεν διεσωθησαν, απεφασίσθη μέ πρωτοβουλία τού καθολικού αρχιεπισκόπου τό ιερόν λείψανο να μεταφερθεί εις τήν Κέρκυρα......"  

 Προκύπτει λοιπόν ότι, μετά το 1453, "Τό δεξιό του χέρι" του Σπυρίδωνα βρίσκεται στον καθολικό  ναό ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΑ στη Ρώμη.



Και τίθεται καίριο το ερώτημα:
Πώς ο Σπυρίδωνας ανέχεται για 200 και πλέον χρόνια να βρίσκεται, προστατεύεται και τιμάται το... χέρι του σε καθολικό ναό στο κέντρο του καθολικισμού και ν' αντιδρά (δολοφονώντας 1000 και καταστρέφοντας την Κέρκυρα) επειδή οι καθολικοί θα κατασκεύαζαν ένα θυσιαστήριο (αλτάρι) στον Κερκυραϊκό ναό του, προκειμένου να τον τιμούν περισσότερο και να εκφράζουν εντονότερα το σεβασμό τους προς αυτόν;


Το βέβαιο είναι πως, το ενδοχριστιανικό μίσος ήταν (και συνεχίζει) ουρανομήκη.

Σχεδίασαν λοιπόν το 1718 τα ορθόδοξα ιερατεία της Κέρκυρας  ν' αποτρέψουν την κατασκευή του αλταρίου  από τον καθολικό διοικητή  Πιζάνη.
Μεθόδευσαν ν' ανατινάξουν την μπαρουταποθήκη στο φρούριο αλλά με τέτοιο τρόπο που να εμφανιστεί ως θαύμα του Σπυρίδωνα.
Ως βούληση και έργο του... αγίου ν'  αποτρέψει  την κατασκευή του αλταριού. 
Κι αυτό  παρότι ο... άγιος  δεν αντέδρασε καθόλου και είχε... αποδεχτεί, ως δώρο,  την  τεράστια χρυσή(;) καντήλα των καθολικών  στο κέντρο του ναού του. 
 
Το πιο πιθανόν, οι μοχθηροί-καταχθόνιοι,    δεν ήξεραν ή δεν υπολόγισαν το μέγεθος της καταστροφής.
Ίσως  και να γνώριζαν καλά αλλά ο... σκοπός αγιάζει τα... μέσα. 
Όμως, σε κάθε περίπτωση, έπρεπε το έγκλημα να εμφανιστεί ως θαύμα για να αποφύγουν και τις επιπτώσεις οι δράστες.
Άλλωστε, τότε, ποιος θα τολμούσε ν' αμφισβητήσει τη θαυματουργία του... Άγιου;  
Θα βρισκόταν ακαριαία στην πυρά.

Όταν σήμερα κινδυνεύει με "θάνατο" κάθε άποψη που αμφισβητεί την... αγιότητα και τη... θαυματουργία, πώς θα επιβίωνε τότε (την εποχή που η θρησκευτική τρομοκρατία μεγαλουργούσε)  οποιοσδήποτε ήθελε να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα;
Βέβαια, και τα αποτελέσματα  με τους  χίλιους που  σκοτώθηκαν   και κατεστραμμένη την Κέρκυρα, δεν άφηναν περιθώρια αναζήτησης δραστών/ ενόχων   και μάλιστα ενάντια στον θυμωμένο μεν αλλά ενθουσιασμένο καλόγερο-πυρπολητή-θαυματουργό.

Όμως, παρότι δε λιτανεύεται,  η θρησκεία προβάλει το τεράστιο έγκλημα ως θαύμα.
Όπως προβάλλει ως θαύματα γεγονότα που οφείλονται σε απελευθερωτικούς αγώνες και στην υψηλή ιατρική στα Ιόνια.
Η αναλήθεια και με προστασία/αθώωση  εγκλημάτων και εγκληματιών, είναι στους κύριους σκοπού της. 


Για όλα αυτά  έχουν τεράστια ευθύνη όσοι, και στην Κέρκυρα,  τα συντηρούν κι ανέχονται ώστε  να νεκρώνεται ο ανθρώπινος νους,  να επιβάλλεται η θρησκευτικός σκοταδισμός, να γίνεται ελκυστικό το εμπόρευμα και να στηρίζεται η εκμετάλλευση: Ντόπιων-Επισκεπτών.
  
Ειδικά η Αυτοδιοίκηση, τα (και σκοταδιστικά) ΜΜΕ, η Αριστερά,  οι διανοούμενοι και βεβαίως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  (συμπεριφέρεται ως... θεούσα) έχουν τεράστιες ευθύνες και για τη μη ανάδειξη των γεγονότων και για τη συντήρηση της μυθοπλασίας. 

Με την ευκαιρία:
Πού  βρίσκεται η συγγραφή 
της ιστορίας των Ιονίων
 που είχαν εξαγγείλει ΠΙΝ και ΙΠ;

Παλαιότερες αναρτήσεις, και εδώ:

- ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ: #Κέρκυρα 12 Νοέμβρη 1718: Ευτελισμός του " #Αγίου ..


- ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ Κέρκυρας: Άγιος-Θαυματουργός; ΟΧΙ!






Δεν υπάρχουν σχόλια: