Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Προς Πανκερκυραϊκή Συνομοσπονδία Αποδήμων, ως η αναγκαία ιστορική εξέλιξη!


Πανκερκυραϊκή Συνομοσπονδία

 Αποδήμων,

 ως η αναγκαία

 ιστορική εξέλιξη!

Τα Κινήματα δεν μπορούν να μένουν στατικά.


Πάντοτε, είναι αναγκαίο ένα επόμενο οραματικό βήμα ή άλμα!

Απαιτείται λοιπόν αξιολόγηση των ιστορικών δεδομένων με το βλέμμα μπροστά και δημιουργικά.Αν και η μία Ομοσπονδία είναι το ορθό, η διαμορφωμένη ιστορικά κατάσταση οδηγεί στην εξέλιξη της Πανκερκυραϊκής Συνομοσπονδίας για το Συνολικό Κερκυραϊκό Αποδημητικό Κίνημα, εσωτερικού και εξωτερικού. Σύνθεση του σημερινού Κινήματος:

Η "ανάλυση", δεν είναι ο σκοπός εδώ.

Θα γίνει μόνο μια περιγραφή της δομημένης κατάστασης στο Κίνημα.Το συνολικό Κερκυραϊκό Αποδημητικό  Κίνημα συντίθεται από:

1. Δύο Ομοσπονδίες:

α. Ο.ΚΕ.Σ.Α.

β. ΟΣΚΑ2. Ικανό αριθμό σημαντικών Πρωτοβάθμιων Σωματείων εκτός των Ομοσπονδιών με έδρα:

Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλία, Κρήτη, Κόρινθο, Ρόδο.

Και, φυσικά, ο Πανκερκυραϊκός και τα Διαποντιακά Σωματεία στην Αμερική.

Επιπλέον, το Σωματείο των Παξίων στην Αθήνα.Το ότι αρκετά και σημαντικά Πρωτοβάθμια Κερκυραϊκά  Σωματεία έχουν επιλέξει τη μη ένταξή τους σε Δευτεροβάθμιο, παρά τις δύο Ομοσπονδίες και παρότι η ΟΚΕΣΑ ξεκίνησε το 1981 φθάνοντας έως και 38 Συλλόγους Μέλη, πρέπει να γίνεται σεβαστό αλλά και να δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα οδηγούν σε ενότητα, συμπόρευση, συνδημιουργία.

Μια εξέλιξη με συνομοσπονδία 

προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα.

Κυρίως, ανταποκρίνεται στο συναίσθημα περί ισοτιμίας που αποτελεί και επιθυμία ιστορικών, και με ιδιαιτερότητες, πρωτοβάθμιων αυτόνομων οργανώσεων στην Αττική, σε άλλες ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό.

Μπορούν λοιπόν οι δύο Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις από κοινού με Πρωτοβάθμιες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να ξεκινήσουν άμεσα έναν ουσιαστικό διάλογο.

Για το καταστατικό της συνομοσπονδίας δεν αποτελεί πρόβλημα ο μικτός χαρακτήρας: Πρωτοβάθμιες-Δευτεροβάθμιες Οργανώσεις.
Η Πανηπειρωτική, πρότυπο,   έτσι είναι δομημένη.

Και η εκπροσώπηση είναι εύκολη:
Έναν αντιπρόσωπο πχ από κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο είτε εκπροσωπούνται μέσω ομοσπονδίας είτε αυτόνομα.

Επίσης, δεν εμποδίζεται η συμμετοχή των επιμέρους ομοσπονδιών και σε ευρύτερες συνομοσπονδίες, περιφερειακές ή πανελλαδικές.

Και, φυσικά, δε θα αποτελεί κανένα εμπόδιο αν κάποιες πρωτοβάθμιες οργανώσεις  εκτιμήσουν να αποφασίσουν  μελλοντικά αν θα συμπορευτούν  και πότε.


Το Κτίριο για ΟΛΟΥΣ

Παράλληλα με τις διεργασίες για συνομοσπονδία, η ΟΚΕΣΑ μπορεί να εντείνει τις ενέργειές της για αποκατάσταση του 3ωροφου, και με Κήπο, Κτιρίου στην Ψαρών 54 Αθήνα.
Η συνεργασία με  το Δήμο Αθηναίων  πρέπει να ενταθεί.  Σχετίζεται και με τα υπόλοιπα 75 χιλ. ευρώ από ΥΠΕΝ/ΠΤ.
Ακόμη, να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα για το ΜΣΔ (Μεταφερόμενο Συντελεστή Δόμησης).

Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται οι διαδικασίες για να περιέλθει το Κτίριο στην ιδιοκτησία της Συνομοσπονδίας όταν συγκροτηθεί.
Άλλωστε, η διακήρυξη της ΟΚΕΣΑ (μετά την αγορά του Κτιρίου το 1996) αλλά και κατά τις  δημιουργικές της αποφάσεις σε επόμενες φάσεις,  είναι ότι το Κτίριο θα ανήκει σε ΟΛΟΥΣ.

Κυρίως, διακηρύττει ότι αποτελεί σημαντική περιουσία και προσφορά όχι μόνο σε αυτήν αλλά, κυρίως, στις επόμενες γενιές.

Υπενθυμίζεται πως και η πρωτόγνωρη Πανκερκυραϊκή πολυεκφραστική ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ για το ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, συγκροτήθηκε και εκφράστηκε (και με σημαντικές συμβολές) πάνω σε αυτό το ευρύτατο πνεύμα.


Το Κτίριο και με

σημαντικότητα  "προίκα"

Σημειώνεται εμφαντικά  πως δεν πρόκειται ΜΟΝΟ  για ένα 3ώροφο παραδοσιακό/διατηρητέο Κτίριο 430 τμ και με το μεγάλο δεντρόφυτο Κήπο περίπου 200 τμ για: στέγαση-δημιουργία-έσοδα (το Κτίριο, βέβαια, χωρίς ΠΟΤΕ  κανένα στατικό πρόβλημα).

Είναι και τα περίπου 500 τμ  ως Μεταφερόμενος Συντελεστής  Δόμησης (λόγω Διατηρητέου), αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 
Σημαντικότατος  δηλαδή  πλούτος για το συνολικό Κίνημα και τις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, υπάρχουν τα 75 χιλ. ευρώ, ως υπόλοιπα της χρηματοδότησης του 1997 από το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ.

Άρα, η “διαχείριση” όλων αυτών των τόσων σημαντικών, πέρα από την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια, απαιτεί να είναι θεσμικά ευρύτερη και όσο το δυνατόν καθολική! 
 

Άλλωστε, το συνολικό κόστος αγοράς του Κτιρίου  53 εκατ. δρχ.,  προήλθε από χρηματοδότηση:  του κράτους, της Γενέτειρας με τους Φορείς της και φυσικά Συλλόγων μας, των Μελών τους και Φίλων.

ΕΦΘΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΩΡΑ

 ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΜΑ.

Η ΟΚΕΣΑ, κυρίως με το 20ο Συνέδριό της, προετοίμασε αυτήν τη δημιουργική  εξέλιξη.
Πρόσφατα, και ο Σύλλογος Βουνιαταδιτών που το 1981 πήρε την ιστορική απόφαση για τη δημιουργία κερκυραϊκής ομοσπονδίας, της ΟΚΕΣΑ, έδειξε αυτόν τον προσανατολισμό.

Ας ενεργοποιηθούν λοιπόν όλες οι βουλήσεις

που θέλουν και μπορούν!

Ας εκφραστούν άμεσα οι, ατομικές και

συλλογικές, βουλήσεις.


Ο Γιάννης Ζωχιός ενημερώνει ότι θα συμβάλει μεν με κάθε μέσο να προχωρήσει κάθε αναγκαία οργανωτική δημιουργική εξέλιξη αλλά ΔΕ θα συμμετέχει πλέον στα όποια καταστατικά όργανα!

Προηγούμενα σημαντικά: 


Γεγονός πλέον, μετά από διεργασίες10ετιών, 


η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  

                      ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.Δεν υπάρχουν σχόλια: