Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ:

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ «ΤΗΣ ΓΗΣ»

Από: Δημήτρη Φαναριώτη

Μέλλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων 

ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr Κέρκυρα 26 Μαρτίου 2009

Άρθρο του Δημήτρη Φαναριώτη, μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων για την βαρύτητα του οικολογικού κινήματος, τις ΜΚΟ, την πολιτική οικολογία και τον αειφόρο σχεδιασμό που το έγγραψε συγκινημένος από την φετινή προβλεπόμενη επιτυχία στην Ώρα της Γης του WWF

 Το Σαββάτο 28 Μαρτίου, το βράδυ στις 20:30

Η σοβαρότητα και η σύνεση την οποία έχει επιδείξει το Οικολογικό Κίνημα τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι είναι και ο λόγος για το σταθερό ενδιαφέρον και την ανοδική προτίμηση των ψηφοφόρων προς την πράσινη πολιτική και τους Οικολόγους Πράσινους.

Προβλέψεις όπως το ότι οι Οικολόγοι θα πήγαιναν καλά στις εθνικές εκλογές, απλά και μόνο λόγω της συγκυρίας, τότε με τις φωτιές, ήταν τελικά, ελλιπείς και αυτό, νομίζω ότι είναι το μήνυμα που παίρνουμε από  όλα τα μετεκλογικά γκάλοπ που έγιναν:

Το μήνυμα ότι: Η ανάγκη της σημερινής κοινωνίας για Πράσινη Πολιτική, αποτελεί πια συνείδηση, άρα και γνώμονα για τον κάθε ψηφοφόρο, όποιο κόμμα και αν ψηφίζει.

Το Μη Κυβερνητικό Οικολογικό κίνημα, από πολύ παλιά γνώριζε και προειδοποιούσε ότι το κλίμα αλλάζει. Οι Οικολόγοι Ακτιβιστές δεν περίμεναν τα πορίσματα του ΟΗΕ για να δράσουν.

Η κλιματική αλλαγή, πιστοποιήθηκε τελικά, από τις μελέτες 3000 επιστημόνων του ΟΗΕ και έγινε αποδεκτή από την παγκόσμια κοινότητα, μόνον από τον Ιανουάριο του 2007 που δημοσιεύθηκαν τα πορίσματα.

Η Πολιτική Οικολογία είχε ήδη ενσωματωμένες σε πολιτικό πρόγραμμα τις λύσεις για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη. Αειφόρος ανάπτυξη χωρίς Οικολογική Ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Η αειφόρος ανάπτυξη, με μια πρόταση, δεν είναι άλλο από την διατήρηση της Οικολογικής Ισορροπίας σε μια οργανωμένη κοινωνία, καθώς αυτή αναπτύσσεται

 Η διατάραξη της Οικολογικής Ισορροπίας είναι κάτι που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και συνεχίζει ως σήμερα με αύξοντα ρυθμό. Δηλαδή, ολοένα και περισσότερα DNA εξαφανίζονται καθημερινά. Δεν έχουμε ακόμη κάνει τίποτα γι αυτό, προφανώς γιατί το υπάρχον σύστημα που επεμβαίνει μόνον «πυροσβεστικά» δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως γι αυτό.

Ναι, ναι, ναι, είναι το Κάλεσμα της Μητέρας Γης.

Αυτό είναι το κάλεσμά της, Καλεί όλους τους ανθρώπους της.

Όλους τους ανθρώπους «της Γης» Να σβήσουμε συμβολικά τα φώτα όλοι

το Σαββάτο 28 Μαρτίου, το βράδυ στις 20:30

Στην παγκόσμια πρόσκληση του WWFΓια να τιμήσουμε την ώρα της Γης.

Η Πολιτική Οικολογία αποτελεί τον τέταρτο πολιτικό πόλο, που είναι καθαρά διακριτός από τους άλλους (αριστερά, κέντρο, δεξιά). Το μεγάλο προτέρημα της πολιτικής οικολογίας απέναντι στις πολιτικές των «συμβατικών» κόμματων, είναι εύκολα ορατή: Αναφέρω μόνον ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο μέχρι τώρα εφαρμοζόμενο σύστημα, (το μη αειφόρο), τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα (π.χ., ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, βιολογικοί καθαρισμοί και άλλα), γίνονται σαν προσθήκες - «μπαλώματα» σε μια κοινωνία, η οποία αφενός μεν επιτρέπει την ρύπανση και κάθε μορφή περιβαλλοντικής υποβάθμισης και από την άλλη, κάνει τόσα έργα για να την αποκατάσταση και πάλι τα έργα αυτά, δεν φέρνουν και κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δηλαδή, είναι διπλά χαμένες οι σημερινές κοινωνίες με το υπάρχον σύστημα..

Η πολιτική των Πρασίνων Ευρωπαϊκών Κομμάτων που έχουν από την βάση σχεδιασμένες την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, απεδείχθη στην πράξη, ότι βγάζει την κοινωνία διπλά κερδισμένη: Αφ’ ενός μεν είναι  εφαρμόσιμη, δηλαδή εξασφαλίζει την επιτυχία του συστήματος στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου, η επιτυχία αυτή του αρχικού σχεδιασμού εξασφαλίζει σημαντική μείωση της ανάγκης για παρεμβάσεις - «μπαλώματα», «μετά».

Αν προσθέσουμε στο κόστος αυτό, και τα έργα αποκατάστασης από ζημιές που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε μιλάμε για κόστη αφόρητα ακόμη και για τα πλουσιότερα κράτη.

Επομένως, με την εφαρμογή πράσινης πολιτικής, αφενός θα εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου θα ανακουφιστεί οικονομικά η κοινωνία: Θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα και θα είναι πιο καθαρή και βιώσιμη.

 Η Μητέρα Γη δεν μπορεί να περιμένει άλλο, έχει υπερ-θερμανθεί.

Η Οικολογική Επανάσταση θα γίνει μαζική.

Πρέπει Όλοι να πάρουμε ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή.

Όλοι οι άνθρωποι «της Γης»

Δημήτρης Φαναριώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: