Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αν δεν διαβάζετε τους χαρακτήρες ή δεν βλέπετε τις εικόνες πατήστε εδώ. Το μηνιαίο ηλεκτρονικό δελτίο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στέλνεται δωρεάν σε υποστηρικτές και φίλους της οργάνωσης. Αν γνωρίζετε άτομα που θα ήθελαν να το λαμβάνουν, παρακαλούμε στείλτε μας τα στοιχεία τους στη διεύθυνση arcturos@arcturos.gr Αν δεν θέλετε να το λαμβάνετε, παρακαλούμε πατήστε εδώ

Arcturos mainArcturos blogArcturos people helpArcturos shop productsArcturos contactArcturos Monthly Newsletter

 

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ NEWSLETTER

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

Επανένωση Οικογένειας Αρκούδων

Το πρωί του Σαββάτου, 11 Απριλίου θηλυκή αρκούδα με 2 μικρά ηλικίας μόλις 3-4 μηνών «εισέβαλε» σε εκτροφείο αγριογούρουνων, λίγα μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Πτολεμαίδας. Η αρκούδα πέρασε άνετα το χαμηλό φράχτη σε αναζήτηση τροφής, αφήνοντας έξω τα αρκουδάκια της να περιμένουν. Η ύπαρξη υποτυπώδους ηλεκτρικής περίφραξης στο εκτροφείο με μία μόλις σειρά σύρματος (απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερις σειρές και με διαφορετική διάταξη) δεν εμπόδισε καθόλου την αρκούδα.

Παρά την άμεση υπόδειξη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να απομακρυνθούν όλοι οι παρευρισκόμενοι ώστε η αρκούδα να αισθανθεί ασφαλής και να επιστρέψει στα μικρά της, ο ιδιοκτήτης του εκτροφείου είχε ήδη συλάβει και απομακρύνει τα μικρά.

Στις 18.30, ώρα που ξεκινάει το σούρουπο -οπότε η αρκούδα ξανακινείται με άνεση καθώς είναι από φύση νυκτόβιο και μοναχικό ζώο- τα αρκουδάκια τοποθετήθηκαν σε ξύλινη κατασκευή κοντά στο σημείο εισόδου της αρκούδας στο εκτροφείο και απομακρύνθηκε ακόμη και η ομάδα ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που μαζί με τον θηροφύλακα διαχειρίστηκαν όλη την επιχείρηση διάσωσης της οικογένειας αρκούδων.

Στις 10.30 το βράδυ η αρκούδα αισθάνθηκε πια ασφαλής, βγήκε από το εκτροφείο πήρε τα μωρά αρκουδάκια και η οικογένεια τελικά επανενώθηκε και απομακρύνθηκε στην ευρύτερη περιοχή Ασκιου Ορους.

Διαβάστε όλο το δελτίο εδώ.

Δείτε το βίντεο με τα μικρά αρκουδάκια.

Νεκρός λύκος στις παρυφές της Βέροιας

Το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απρίλιου, 3 χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της Βέροιας, στη διασταύρωση Σελίου στον δρόμο για την Παναγία Σουμελά, βρέθηκε τραυματισμένος λύκος σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ηταν ένα ενήλικο εύρωστο αρσενικό ζώο. Ειδοποιήθηκε αρχικά η αστυνομία, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε το Σύλλογο Ζωόφιλων Ημαθίας και μέχρι να μεταφερθεί στο Κυνοκομείο (δεν ήταν σαφές ότι επρόκειτο για λύκο) εξέπνευσε. Η Οικολογική Ομάδα Βέροιας, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ζώου προήλθε από πυροβολισμό. Η μία και μοναδική σφαίρα, τον είχε χτυπήσει κάτω από το δεξί μπροστινό πόδι, το οποίο και έσπασε.

 

Δυστυχώς, τσίρκο με ζώα σε όλη την Ελλάδα

To MASSIMO συνεχίζει την περιοδεία του με παραστάσεις στην Καστοριά.

Η επιχείρηση τσίρκο ARBELL με το όνομα EUROPEO βρίσκεται στα Γιάννενα, στο Δήμο Ανατολής.

To COLLICEUM ROMA στο Κιλκίς.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια να σταματήσουμε αυτό το σκληρό θέαμα για τα ζώα και τα παιδιά που το παρακολουθούν.

Ακόμη κι αν όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι νόμιμες και τηρούν όλους τους όρους νόμιμης λειτουργίας, κατοχής, εκπαίδευσης και επίδειξης των ζώων, αναπαράγουν όλη νοσηρή πρακτική αιχμαλωσίας ζώων και αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, σκληρής «εκπαίδευσης» και πολυήμερης περιφοράς τους σε μικρά κλουβιά, μακριά από το φυσικό τους χώρο διαβίωσης για τη διασκέδαση και το κέρδος των ανθρώπων.

Εχουμε κι άλλα μέσα διασκέδασης. Ας μας λείψει το τσίρκο με ζώα. Δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό θέαμα που θα προσφέρει στα παιδιά που το επισκέπτονται γνήσια εμπειρία άγριας ζωής. Είναι πολύ επικίνδυνο να αφήνουμε τα παιδιά να φωτογραφίζονται κοντά σε άγρια ζώα που δείχνουν ήρεμα αλλά είναι ταλαιπωρημένα. Οι παρελάσεις των ζώων στους δρόμους των πόλεων για την προσέλκυση κοινού είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνες για τη δημόσια ασφάλεια.

Στηρίζουμε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισόδου τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα έχει κατατεθεί από το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς ψήφιση. Ελπίζουμε ο νέος Υπουργός κ. Χατζηγάκης να φέρει άμεσα το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

20.000 πολίτες έχουν δηλώσει ήδη ενυπόγραφα την αντίθεσή τους στην είσοδο τσίρκο με ζώα στη χώρα μας:

  • Δηλώστε την αντίθεσή σας στο Δήμο της περιοχής σας πριν ακόμη σας επισκεφθεί τσίρκο –τότε θα είναι αργά
  • Υπογράψτε στο www.arcturos.wordpress.com – η υπογραφή σας θα φτάσει στο κοινοβούλιο
  • Μην επισκέπτεσθε τσίρκο με ζώα
  • Ενημερώστε παιδιά και ενήλικες που γνωρίζετε
  • Ενημέρωσε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για τη λειτουργία τσίρκο στην περιοχή σου.

Θυμίζουμε:

  • Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
  • Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
  • Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
  • Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προιόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
  • Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
  • Η έλλειψη κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι τα τσίρκο δεν περιλαμβάνουν ειδικευμένο κτηνίατρο στο προσωπικό του.
  • Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
  • Οπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες. (απόσπασμα από προηγούμενη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών και Οικολογικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης)

 

Συνάντηση 184 σωματείων με τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σωτήριο Χατζηγάκη σχετικά με την απαγόρευση των τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα

Την Τρίτη 21 Απριλίου 2009 το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F.) εκπροσωπούμενο από την Ευγενία Ματαράγκα, Υπεύθυνη Εκστρατειών και το Δικαίωμα Ζωής, εκπροσωπούμενο από την όλγα Κήκου, Κοινωνιολόγο και μέλος των Οικολόγων-Πράσινων είχαν μια πολλή καρποφόρα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη σχετικά με την προώθηση του προσχεδίου νόμου για τα τσίρκο που έχει κατατεθεί από το G.A.W.F. στο Υπουργείο από το Νοέμβριο του 2007. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα, εκτέθηκαν τα φιλοζωικά προβλήματα και η μεσαιωνική ατμόσφαιρα κακοποίησης των ζώων που υφίστανται στα τσίρκο και αναφέρθηκαν οι άλλες ευρωπαικές και μη χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση ζώων στα τσίρκο.

Το προσχέδιο υποστηρίζεται από όλους τους φιλόζωους της χώρας, φιλοζωικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά σωματεία. Ο κύριος Υπουργός και οι σύμβουλοί του μας διαβεβαίωσαν ότι σύντομα και η δική μας χώρα θα περιλαμβάνεται στις πολιτισμένες χώρες όπου θα την επισκέπτονται τσίρκο χωρίς ζώα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό και τους συμβούλους του για την θερμή υποδοχή, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν τα πολύ σοβαρά φιλοζωικά θέματα από τα οποία μαστίζεται η Ελλάδα καθώς και για τη πολλή θετική ανταπόκριση.

Για το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (G.A.W.F)

Ευγενία Ματαράγκα

 

Μια αρκούδα στο σχολείο!

«Ισως φανεί παράξενο αλλά μια αρκούδα κατοικοεδρεύει στο 13o Δημ. Σχολείο Θεσσαλονίκης. Είναι ο Κυριάκος, ένας όμορφος, στρουμπουλός, αρκουδάκος, χαριτωμένος και παιχνιδιάρης. ….! Βεβαίως μας έστειλε μόνο τη φωτογραφία του! Οπως καταλάβατε είναι μια υιοθετημένη αρκούδα από τους μαθητές της Δ2 τάξης του σχολείου μας. Οι μαθητές μάθανε και συνεχίζουν να μαθαίνουν πολλά πράγματα για το ζώο αυτό που τείνει να εξαφανιστεί».

Ετσι ξεκινάει το αφιέρωμα που έκαναν στις αρκούδες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ οι μικροί κηδεμόνες του Κυριάκου, οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Σε ανάρτησή τους στο blog του σχολείου τους οι μικροί μαθητές της Δ2 έγραψαν τις δικές τους επιστολές στον Κυριάκο, φωτογραφησαν τη διακοσμημένη τάξη τους και δίνουν πληροφορίες στους αναγνώστες για την αρκούδα.

Ενα καταπληκτικό ποστ φτιαγμένο με αγάπη από ευαισθητοποιημένα παιδιά.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

 

Στον λύκο που φοβόμαστε, στον λύκο που αγαπάμε!

Με αυτό το σύνθημα και με θέμα τον λύκο το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης διοργανώνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης Τεχνών του Λόγου από τις 24 Απριλίου έως και τις 3 Μαίου. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ με βιωματικές κατασκευές για τον λύκο. Την Τρίτη 28 Απριλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαίδας και την Τετάρτη 29 Απριλίου στον Δημοτικό Κήπο Κοζάνης τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν και να πάρουν μαζί τους τον δικό τους αγαπημένο λύκο κατασκευασμένο από πηλό, χαρούμενο καλαμπόκι, σε μορφή origami ή μάσκας. Οι συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Μελίνα Αυγερινού και Αρης Δημοκίδης θα ταξιδέψουν τα παιδιά στον κόσμο των λύκων μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών και μυθιστορημάτων ενώ ο Λάμπρος Κραμποκούκης θα μεταφέρει τα βιώματα των ερευνητών στο πεδίο, όταν ανακαλύπτουν τα ίχνη των λύκων με στόχο να προστατευθεί ο λύκος και να μην εξαφανιστεί από τη χώρα μας.

*Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ πατήστε εδώ.

 

Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Οταν ο Ανδρέας ξύπνησε υγιής τον περασμένο μήνα από τον χειμέριο ύπνο του βρέθηκε θέμα στις ειδήσεις της τηλεόρασης και των εφημερίδων. Και πώς να μη γίνει θέμα όταν για έναν ακόμα χρόνο η πιο ηλικιωμένη αρκούδα της Ευρώπης κοιμήθηκε και ξύπνησε χωρίς προβλήματα!

Ο υπέργηρος (αλλά μαχητής!) αρκούδος είναι φέτος 44 ετών τη στιγμή που οι περισσότερες ελεύθερες αρκούδες σπάνια ξεπερνούν τα 25 έτη.

Είχε κατασχέθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από αρκουδιάρη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Εφτασε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υποσιτισμένος, φοβισμένος και σε άθλια φυσική κατάσταση. Το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 90 κιλά, είχε αλυσίδα περασμένη με δυο χαλκάδες που του τρυπούσαν τη μύτη, θαμπό και μαδημένο τρίχωμα και κατεστραμμένη όραση. Είχε ζήσει όλη του τη ζωή σε αιχμαλωσία.

Στον Κτηνιατρικό Σταθμό του έγιναν τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτισμός. Τον Μάιο του 1993 του αφαιρέθηκαν όλα τα χαλασμένα δόντια και υποβλήθηκε σε επέμβαση καταρράκτη και στα δύο μάτια από τους γιατρούς Peter Kertesz, Peter Bedford και την κτηνίατρο Suzanne Jackson, που ήρθαν από την Αγγλία ειδικά για την περίπτωση του.

Σήμερα ο Ανδρέας είναι μια δυνατή αρκούδα που ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Το τρίχωμά του άρχισε να ασπρίζει και η όρασή του είναι εξασθενημένη. Περνάει πια πολλές ώρες κοιμώμενος, και λιγότερο κινητικός. Είναι ένας ηλικιωμένος αρκούδος, που απολαμβάνει το φαγητό του, τις ώρες της ησυχίας του, και τη ζεστασιά της φωλιάς του.

Δεν έχει επαφή με άλλες αρκούδες, καθότι είναι μεγάλος σε ηλικία και δεν θα μπορούσε να συμβιώσει με άλλα, δυνατότερα ζώα. Παρόλα αυτά, χαίρεται πολύ όταν κάποιος επισκέπτης, ή το προσωπικό πάνε στον τομέα του για να τον επισκεφθούν. Εχει πια μόνιμους, αγαπημένους φίλους και ‘κηδεμόνες’, τους οποίους ευχαριστεί πολύ για τη βοήθειά τους…

*Εδώ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον, πρόσφατο άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τον Ανδρέα.

**Υιοθετώντας τον Ανδρέα συνεισφέρετε στη διατροφή και την περίθαλψή του και λαμβάνετε υιοθετήριο, αφίσα, αναμνηστικά καθώς και τα Νέα του κάθε τέσσερις μήνες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ο ΛΥΚΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

(Σκανδιναβική Μυθολογία: Ο Τυρ θυσιάζει το χέρι του, τοποθετώντας το στο στόμα του λύκου Φένρις)

Καθώς συνεχίζουμε την έρευνα μας για τον λύκο, συνειδητοποιούμε ότι το άγριο αυτό ζώο εμφανίζεται ανά τους αιώνες σε πολλές αναφορές σε όλους τους τομείς του επιστητού. Μετά την αρχαιότητα, όμως, από ιερό ζώο μετατρέπεται σε σύμβολο του κακού. Αναζητώντας τους λόγους γι’ αυτό τα μέλη της ομάδας Σταύρος Κωνσταντινίδης και Μαρία-Αργυρή Ασημακοπούλου ζήτησαν τη γνώμη του πάτερ Μιλτιάδη από το χωριό Μούτουλα της Κύπρου για τη σχέση του λύκου με τη θρησκεία.

Για να διαβάσετε τη συνέντευξη πατήστε εδώ.

*Επόμενη συνάντηση της ομάδας για το λύκο: Δευτέρα 27 Απριλίου στις 7 η ώρα.

Θα γίνει παρουσίαση για τον σε διάφορους πολιτισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες Χαρούλα Κρομυάδου, hkromiadou@arcturos.gr

 

Ραντεβού σε ένα μήνα!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: