Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κερκυραίοι Απόδημοι-Ο.ΚΕ.Σ.Α.:Σταθερά-γοργά δημιουργικά βήματα! ΟΧΙ στους δικομανείς κατά ΟΚΕΣΑ!


Ο.ΚΕ.Σ.Α.:
Σταθερά-γοργά βήματα!
Οι Απόδημου Κερκυραίοι ξανά θα δημιουργούν!
Κεντρικός στόχος το 3ώροφο Κτίριο!
Προτεραιότητα τα “25 εκατ. δρχ.” από το 1997.
Συναντήσεις  και με το Δήμαρχο Κέρκυρας.
Δεν την πτοούν οι “δικομανείς”.




Οι Απόδημοι Κερκυραίοι της Αττικής με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνουν τα σταθερά γοργά βήματα της Ομοσπονδίας των δεκάδων Πρωτοβάθμιων Συλλόγων τους, της Ο.ΚΕ.Σ.Α., ώστε να επιστρέψει η δημιουργική πορεία.
Η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (Ο.ΚΕ.Σ.Α. http://www.takerkyraika.blogspot.gr/) αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της πρώτης φάσης του 18ου Συνεδρίου της, διαπιστώνεται ότι προχωρά στην προετοιμασία της επόμενης φάσης ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει δραστηριότητα προς την κατεύθυνση των αποφάσεων του  Συνεδρίου.
Το http://autenergos.blogspot.gr/ παρουσιάζει συνοπτικά αυτές τις εξελίξεις ώστε Απόδημοι και Γενέτειρα να έχουν μια έγκαιρη πληροφόρηση:
-Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο και αναμένεται η έγκριση του τροποποιημένου Καταστατικού σε άρθρα που το Συνέδριο έκρινε αναγκαίο και σχετίζεται κυρίως με τα Όργανα αλλά και το ότι ο Δήμος Κέρκυρας (αντί του Νοσοκομείου) θα είναι πλέον ο αποδέκτης της περιουσίας (άρα και του Κτιρίου), αν ποτέ διαλυθεί η ΟΚΕΣΑ.
-Μια καινοτομία των αποφάσεων του Συνεδρίου είναι η ψήφιση ειδικών Επιτροπών, με συνεδριακό κύρος, για τα κεντρικά θέματα δράσης της ΟΚΕΣΑ, συμβολίζοντας ρόλο συντονιστικό στο ευέλικτο ΔΣ.
-Οι τέσσερις Επιτροπές που εξέλεξε το 18ο Συνέδριο δείχνουν και τη κατεύθυνση δράσης της ΟΚΕΣΑ σε σχέση με τη Γενέτειρα και την Αττική (έδρα), τη στήριξη και την ενότητα με τους Συλλόγους μέλη και μη, την πολιτιστική δημιουργία και τη συνεργασία με το υπόλοιπο Κίνημα των Απόδημων στην Αττική (κυρίως των Επτανησίων ώστε οι παλαιότερες ουσιαστικές πρωτοβουλίες της ΟΚΕΣΑ για Συνομοσπονδία να επανέλθουν ουσιαστικά).
-Φυσικά, το Συνέδριο αποφάσισε ως κεντρικό του στόχο και καθοριστικό για τις εξελίξεις, την αναπαλαίωση του τριώροφου και με κήπο παραδοσιακού κτιρίου του!
Ιδιαίτερα για τους Συλλόγους θεωρείται κυρίαρχο και είδαν με πολύ μεγάλη αγωνία και ικανοποίηση τις προσπάθειες ώστε το Κτίριο, το οποίο στοίχισε 53 περίπου εκατομμύρια δρχ., να αναπαλαιωθεί ώστε και τις στεγαστικές ανάγκες όλων να καλύψει αλλά και να γίνει ο τόπος δημιουργίας, δράσης όλων των Κερκυραίων αλλά και η Γενέτειρα Κέρκυρα να έχει ένα χώρο παρουσίας.


Οι Απόδημοι θεωρούν απόλυτα βέβαιο ότι, μόνο αυτά τα “25 εκατ. δρχ.” του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, τα 2 του ΥΠ.ΥΓ.Πρόνοιας που χάθηκαν και τα τουλάχιστον άλλα 20 που “σπαταλήθηκαν” εκτός της αναπαλαίωσης για την οποία είχαν χορηγηθεί, θα είχαν μετατρέψει, από το 2000, το Κτίριο σε ένα σημαντικό χώρο στέγης και πλούσιας δημιουργίας. Ισχυροποίησης της μέχρι τότε κατακτημένης αυτονομίας και ανεξαρτησίας ΟΚΕΣΑ και Συλλόγων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΚΕΣΑ, πληροφορούμαστε, έστειλε ειδική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ και στο Πράσινο Ταμείο(διάδοχος του ΕΤΕΡΠΣ) για να δοθούν τα “25 εκατ. δρχ.” από τα 30 που είχαν εγκριθεί το 1987 (είχαν δοθεί 5 προκαταβολή το 1998 αλλά τα 25 δεν εισπράχθηκαν ποτέ).


Σημαντικό ρόλο για αυτά τα “25 εκατ. δρχ.” έπαιξαν οι επερωτήσεις προς ΥΠΕΚΑ των βουλευτών Α. Γκερέκου και Μ. Χαραλάμπους-Ν. Μωραϊτη μετά από επιστολή του Συλλόγου Βουνιαταδιτών.

Μετά δε το Συνέδριο τον Ιούλιο, ΔΣ και Επιτροπή για το Κτίριο προχώρησαν σε συντονισμένες ενέργειες ώστε αφενός να καταγραφεί η κατάσταση του Κτιρίου και αφετέρου να αρχίσουν οι αναγκαίες επαφές με τεχνικά γραφεία για την αναπαλαίωση, το Υπουργείο Πολιτισμού και βέβαια το Δήμο Κέρκυρας.


Τα μέχρι σήμερα συμπεράσματα από αυτές τις επαφές θεωρούνται από Στελέχη της ΟΚΕΣΑ ικανοποιητικά για το σχεδιασμό και υλοποίηση της αναπαλαίωσης.
Η συνάντηση δε τον Αύγουστο αντιπροσωπείας της ΟΚΕΣΑ με το Δήμαρχο Κέρκυρας κο Ι. Τρεπεκλή (ο οποίος δέχτηκε να συμπεριληφθεί στην Επιτροπή Προσωπικοτήτων για το Κτίριο) συνέβαλε αφενός στην αλληλοενημέρωση Γενέτειρας-Απόδημων αφετέρου στη συνεννόηση για συμβολή του Δήμου στο σχεδιασμό αναπαλαίωσης.
Ανάλογες επαφές, ακούγεται,  σχεδιάζονται και με υπουργούς, βουλευτές, ΠΙΝ κλπ.
Όλα αυτά επαναφέρουν τον ενθουσιασμό στους Απόδημους Κερκυραίους, στους Συλλόγους τους αλλά και στη Γενέτειρα.


Βέβαια διαπιστώνεται εντονότατη αγανάκτηση από Συλλόγους και Απόδημους, επειδή η “Ομάδα” των δικομανών σέρνει ξανά την ΟΚΕΣΑ στα δικαστήρια παρότι η δικαστική απόφαση του 2010 την αθώωσε πανηγυρικά (όπως και άλλα 20 στελέχη της) απορρίπτοντας τη μεθόδευση να φορτωθεί η ΟΚΕΣΑ τραγικές πράξεις της μοιραίας “μικροομάδας”.
Το autenergos.blogspot θα καταγράφει γεγονότα και εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: