Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο.ΚΕ.Σ.Α.:4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:Απολογισμός Α' 6μηνου της νέας Διοίκησης-Οικονομική Εξόρμηση

 (Αύγουστος 2104 στο κέντρο της Αθήνας στον Κήπο Του Κτιρίου ΟΚΕΣΑ: Πρόεδρος και Γραμματέας δουλεύουν σε συνθήκες προ... Έντισον!!! Δίπλα και η Αν. Γραμματέας! )


ΟΚΕΣΑ:
 Άλμα πάνω από-
και με συμπληγάδες-
κενό!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ                                  

ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)                                                                 
Ψαρών 54     τ.κ.10439    Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643    ΔΟΥ  Α'   Αθηνών
http://takerkyraika.blogspot.gr/  e-mail: okesads@gmail.com
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347

4η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-26 Αυγ 2014

Απολογισμός Α' 6μηνου 
 της νέας Διοίκησης Ο.ΚΕ.Σ.Α.
Πηγή: http://takerkyraika.blogspot.gr/

1.Γενικά:

Συμπληρώθηκε ένα 6μηνο από την εκλογή της νέας Διοίκησης και των Επιτροπών της ΟΚΕΣΑ.
Με ένα άλμα πάνω από-και με συμπληγάδες-κενό, προσπάθησαν να πορευτούν  ώστε: αφενός ν' αντιμετωπιστούν μεγάλα και μικρά μακρόχρονα προβλήματα αφετέρου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας νέας πορείας για  ΟΚΕΣΑ-Συλλόγους και επανασύνδεσης των σχέσεων με Γενέτειρα και Κινήματα Απόδημων.
Κέντρο της δράσης: Η ταχύτατη αντιμετώπιση της απερίγραπτης κατάστασης του ιδιόκτητου 3ώροφου, και με Κήπο, παραδοσιακού Κτιρίου, η μεταφορά της Έδρας σ' αυτό και η αναζήτηση μέσων για την αναπαλαίωση.

 1. Σύμφωνα με το νέο Καταστατικό (τροποποιήθηκε τον Ιούλιο 2013)  το ΔΣ είναι 5μελές και  η Εξ. Επ. 3μελής. Όμως, οι θεματικές Επιτροπές εκλέγονται πλέον από το Συνέδριο έχοντας συνεδριακή ισχύ και αυτονομία.
 2. Τα νέα Όργανα και οι Επιτροπές κλήθηκαν ν' αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κατάσταση μακρόχρονης αδράνειας και κρίσης  που απέβλεπε στη διάλυση της ΟΚΕΣΑ και στην  εκποίηση του  Κτιρίου.  Η μεθόδευση αυτή δε σταμάτησε.
 3. Προβλήματα που κληρονομήθηκαν κι έχριζαν ταχύτατης αντιμετώπισης ήταν σε κάθε επίπεδο:  Οικονομικά, οργανωτικά, λειτουργικά, επιβουλής, σχέσεων (εσωτερικών-εξωτερικών), στο αρχείο-Χορωδία-Χορευτικό, στα περιουσιακά στοιχεία.  Σημαντικότερο: Δραματικές επιπτώσεις στο Κτίριο από χρόνια,συνειδητή, εγκατάλειψη και παρά τα «άνω των 100 χιλ. ευρώ».

2. Τριώροφο παραδοσιακό-διατηρητέο Κτίριο με  δεντρόφυτο Κήπο για Στέγη-Πνευματικό Κέντρο:

 1. Με  ταχύτητα καθαρίστηκαν τα «απλησίαστα»: Κτίριο-Κήπος. Ακόμη: Απολυμάνθηκαν, κλαδεύτηκαν τα δέντρα, λήφθηκαν προστατευτικά μέτρα, διαμορφώθηκε και φυτεύτηκε ο Κήπος, υδροδοτήθηκε, τακτοποιήθηκαν εσωτερικοί χώροι, μεταφέρθηκε  υλικό  του αρχείου  και λειτουργεί ως έδρα ΟΚΕΣΑ-Συλλόγων αξιοποιώντας τον  Κήπο για  συλλογικές εργασίες.
 2.  Στάλθηκαν δύο ακόμη επιστολές προς ΥΠΕΚΑ και ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ για εκταμίευση του υπόλοιπου 25 εκ. δρχ (83,5 χιλ. ευρώ) από την επιχορήγηση  του 1997 για την αναπαλαίωση. Επίσης, αιτείται  νέα επιχορήγηση.
 3. Με αίτημα τη χρηματοδότηση της ΟΚΕΣΑ και την αναπαλαίωση του Κτιρίου, απεστάλησαν ειδικές  επιστολές σε 35 τουλάχιστον αποδέκτες: Υπουργεία, Βουλευτές, Περιφέρειες, Δήμους, Τράπεζες, ΔΕΗ, Επιμελητήρια, Φορείς. Παράλληλα πραγματοποιούνται συναντήσεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες  με πολλούς από  τους παραπάνω.  
 4. Ξεκίνησε,  μετά την ανταπόκρισή της, η συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής για ένταξη της αναπαλαίωσης  στα ΕΣΠΑ.
 5. Διευρύνεται συνεχώς η Επιτροπή Προσωπικοτήτων στήριξης. Μεταξύ των νέων προσώπων: ΠΡΟΒΑΤΑΣ Φώτης (Αντιπρόεδρος), ΚΑΡΥΔΗΣ Παναγιώτης, ΓΚΕΡΕΚΟΥ Αγγελική, ΖΕΡΒΟΣ Αρθούρος, ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ  Γιάννης, ΣΠΥΡΟΥ Σπύρος ,ΝΙΚΟΛΟΎΖΟΣ  Κώστας, ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ Στέφανος, ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ Χρύσανθος, ΑΡΜΕΝΗΣ Φώτης , ΔΡΟΣΟΣ Τάσος, ΣΚΟΥΡΤΗΣ Χρήστος. Αξιοσημείωτη είναι η μέχρι στιγμής προσφορά των: Προέδρου του ΔΣ Αθηναίων Φ. Προβατά, του γνωστού Κερκυραίου  καθηγητή ΕΜΠ Π. Καρύδη και του εκδότη της «ΚΣ» Στ. Πουλημένου. 
 6. Έγιναν συναντήσεις/συνεργασίες με ειδικούς για  διερεύνηση της κατάστασης του Κτιρίου.  Καθοριστική αυτή με: Κλιμάκιο του ΥΠΠΟ/Νεωτ. Μνημείων  και των κυρίων  Καρύδη και Φρατζεσκάκη (αρχιτέκτονα από το Τεχν.Γρ. Ν. Πανδή).
 7. Ζητούνται  προσφορές για πολύ προσωρινή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων από τη χρόνια εγκατάλειψη της στέγης και να σταματήσει η διαβρωτική εισροή βροχής. Μέχρι στιγμής εμφανίζεται διστακτικότητα για προσφορές. 
 8. Διερευνάται η δυνατότητα τοποθέτησης κιόσκι στον Κήπο. Οι ανάγκες φωτισμού καλύπτονται με λάμπες παραφίνης.
 9. Αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκάλεσε, σε βάρος της ΟΚΕΣΑ, ιδιοκτήτης οικοδομής, γειτονικής με τον Κήπο.

Ξεκίνησε: Μεγάλη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ 
για Αναπαλαίωση 
του 3ώροφου με Κήπο -Παραδοσιακού- Κτιρίου:
Στέγη-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Κερκυραίων Αττικής
Αποκλειστικά με κατάθεση στο λογαριασμό της ΟΚΕΣΑ στην Εθνική  Τράπεζα: 10829605244  -IBAN: GR3901101080000010829605244
Περισσότερα, εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/
ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ!

3.Οικονομικά-Οργανωτικά:

 1. Οργανωτικά: Επιτακτικότατη  ήταν η ταχύτατη οργανωτική συγκρότηση και η λειτουργική διάρθρωση της ΟΚΕΣΑ! 
  • Η άμεση μεταφορά της έδρας στο Κτίριο είναι  μια λύση   ανάγκης και  επιβεβλημένη. Έπρεπε να σταλεί και ένα σαφές μήνυμα  προς κάθε «κατεύθυνση». Αλλά, και ο στόχος της αναπαλαίωσης, εξυπηρετείται πολύ καλύτερα. Επανέρχεται η ζωντάνια και ο ενθουσιασμός των μελών. Επιπλέον, ΟΚΕΣΑ και Σύλλογοι έχουν  στέκι και διεύθυνση αλληλογραφίας. 
  • Παράλληλα με τη διαδικασία  της  Παράδοσης-Παραλαβής και τη μεταφορά των παραληφθέντων στο Κτίριο, οργανώνεται η ΟΚΕΣΑ με βάση και τις αρχές που δημιουργήθηκε: Διαφάνεια-Αυτονομία-Δημιουργία-Δράση. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις σχέσεις μεταξύ των  Οργάνων. Και των Επιτροπών. Αποφασίστηκε και προχωρά η  οργάνωση: Γραμματείας-Ταμείου- Επιτροπής Εκδηλώσεων κλπ.  Έτσι, ψηφίστηκε  από το ΔΣ και ειδική ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ.
  • Η Ιστοσελίδα (http://takerkyraika.blogspot.gr/) εμπλουτίζεται και ενημερώνεται συχνά από την Επιτροπή της. Εκδίδονται ανακοινώσεις και ενημερωτικά δελτία και αποστέλλονται σε εκατοντάδες e-mails. 
  • Δημιουργούνται λίστες e-mails  και ανά σύλλογο για να εξυπηρετούνται και οι σύλλογοι στην επικοινωνία με τα μέλη τους.
  • Καθιερώθηκε, εσωτερική, τακτική ηλεκτρονική ενημέρωση ώστε τα μέλη Οργάνων-Επιτροπών να είναι πλήρως ενημερωμένα.
 2. Οικονομικά: Σε όλα τα επίπεδα η ΟΚΕΣΑ είχε καταστεί «νεκρή». Τα οικονομικά ανύπαρκτα, παρά τα  σημαντικά  «έσοδα» σε «ισολογισμούς». Προστέθηκε και το κόστος  για τροποποίηση του Καταστατικού και αντιμετώπιση της νέας επιβουλής δικαστικής ακύρωσης της τροποποίησης. Οι ανάγκες καλύπτονται με προσωρινούς  «δανεισμούς» Συλλόγων-Στελεχών.

  • Διερευνάται  η αποτύπωση  της «πραγματικής» οικονομικής κατάστασης σε σχέση με όσα παραδόθηκαν.

4. Νέες δικαστικές περιπέτειες:

Το πολύ δύσκολο ξεκίνημα για να ξεφύγει η ΟΚΕΣΑ από την επιδιωκόμενη διάλυση  συνδυάστηκε,  τον Ιούλιο  2013 στο 18ο Συνέδριο,  και  με τροποποίηση του   Καταστατικού. Με την τροποποίηση: Μειώθηκαν   τα μέλη των Οργάνων και κληροδοτείται πλέον η  περιουσία της ΟΚΕΣΑ στο Δήμο Κέρκυρας αντί στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Όμως, έγινε  απόπειρα (με χρήση συνένοχων-αχυράνθρωπων)  ανακοπής αυτής της σημαντικής  προσπάθειας. Δυστυχώς, και δικαστικά! Αλλά, οι συνεδριακές αποφάσεις, δικαιώθηκαν πανηγυρικά και με τη δικαστική απόφαση
Υπενθυμίζεται ότι από το 2002, δικομανείς -επίβουλοι  της ΟΚΕΣΑ- σέρνουν  στα δικαστήρια Ομοσπονδία και Στελέχη.

5. Τα περί διαλυμένης ΟΚΕΣΑ:

Αναζητούνται-καταγράφονται-συγκεντρώνονται περιουσιακά-οικονομικά στοιχεία της ΟΚΕΣΑ. Και η Χορωδία, το Χορευτικό. Όμως, ταχύτατη ήταν η αντιμετώπιση της κρίσιμης, ευρέως και  έντονα καλλιεργημένης, εντύπωσης περί διαλυμένης ΟΚΕΣΑ συνδυαστικά με την πολύχρονη αδράνεια. Επίσης, ότι είχαν χαθεί τα «25 εκ. δρχ.» του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ για αναπαλαίωση, ότι το Κτίριο πρέπει να πουληθεί ή «παραχωρηθεί» (ανάλογα), να δημιουργηθεί νέα Ομοσπονδία κλπ.  Αυτή η καλοδουλεμένη εντύπωση είχε σοβαρότατες επιπτώσεις σε κάθε νέο βήμα της ΟΚΕΣΑ και έπρεπε ν' ανατραπεί άμεσα και ν' αποκατασταθεί  η πραγματικότητα. Αυτή η προσπάθεια αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες  από «κινητοποίηση» ενόχων/συνενόχων. 

6. Σχέσεις με Γενέτειρα:

Από τις πρώτες πράξεις του ΔΣ, ήταν η ενημέρωση, η επικοινωνία και η συνεργασία με: Περιφέρεια(ΠΙΝ), Δήμο Κέρκυρας,  ΙΠ, Φορείς και ΜΜΕ Κέρκυρας. Αλλά και συνολικά της Επτανήσου. Η ΟΚΕΣΑ τοποθετήθηκε και σε σημαντικά γεγονότα:

 • Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά.
 • Συμπαράσταση και συμμετοχή σε κάθε μορφής αγώνα για τη μη  εκποίηση δημόσιας περιουσίας γενικά και ειδικά: Ισσός, πρώην Ψυχιατρείο, Λευκίμμη/Μπούκα, Κασσιόπη/Ερημίτης κλπ.
 • Στήριξη του Ιόνιου Πανεπιστήμιου για Χώρους  του πρώην  Ψυχιατρείου-Πλατυτέρας και το Τμήμα Ασιατικών Σπουδών. 
 • Τα φράγματα    
 • Τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

7. Σχέσεις στην Έδρα: Αθήνα-Αττική.


 • Άμεσες   οι ενέργειες και για σχέσεις με: Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Αθηναίων-Φορείς.  Ο Κερκυραίος Φώτης Προβατάς, Πρόεδρος του ΔΣ Αθηναίων, συνέβαλε σημαντικά για να πραγματοποιηθούν όσα έγιναν  για τον καθαρισμό του Κτιρίου. 
 • Επτανησιακές Οργανώσεις: Η ΟΚΕΣΑ, με επιστολές-συναντήσεις κλπ, επεδίωξε  τις διαχρονικές σχέσεις και τον ιστορικό  ρόλο που της αναλογεί. Η κατάσταση εκεί είναι έως περίπλοκη. Οι πρόσφατες «επετειακές εκδηλώσεις», και με περίεργη επι- δίωξη παραγκώνισης βασικών Οργανώσεων, χρήζουν διερεύνησης και για την περαιτέρω αξία των σχέσεων. Η αναγκαιό- τητα να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία , κυρίως τα οικονομικά, είναι επιβεβλημένη.
 • Σχέσεις με Ο.Κ.Ι.Σ., ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΩΝ & ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ: Οι ιστορικές σχέσεις με την ΟΚΙΣ συνεχίζονται σε βάσεις σταθερές. Υπάρχουν κοινές  ανακοινώσεις, συνεργασίες και σχεδιασμοί κοινής δράσης.
 • Κέντρο δράσης η Περιοχή: Πλ. Βάθης-Πλ.Καραϊσκάκη-Στ.Λαρίσης: Όπως είναι γνωστό, με την αγορά του Κτιρίου το 1995, η ΟΚΕΣΑ ξεκίνησε εκδηλώσεις στην Ψαρών 54-στον Αγ. Παύλο. Ταυτόχρονα, επιζήτησε συνεργασίες με τοπικούς φορείς.  Το νέο ΔΣ, παράλληλα με τη μεταφορά της έδρας στο Κτίριο, επεδίωξε  σχετικές συνεργασίες. Το ότι και  η έδρα της ΟΚΙΣ είναι στην Πλ. Καραϊσκάκη είναι κάτι σημαντικό στην ενίσχυση των σχέσεων. Απευθυνθήκαμε  και στον  Τοπικό Σύλλογο Αγίου Παύλου. Η ανταπόκριση άμεση. Προτάθηκε από την Επιτροπή Εκδηλώσεων ΟΚΕΣΑ  μια πρώτη εκδήλωση 28 Ιουνίου. Η συνεργασία ήταν παραγωγική και με το Δ. Αθηναίων. Δυστυχώς, οι εκδηλώσεις της (πάμπλουτης) Αρχιεπισκοπής   στην Ακρόπολη, πήραν τις υποδομές που ο Δήμος θα μας εξασφάλιζε και έτσι ακυρώθηκαν αυτές της ΟΚΕΣΑ-ΟΚΙΣ-Τοπικού Συλλόγου. Όμως, οι προτάσεις της  ΟΚΕΣΑ για σταθερή-ποικίλη συνεργασία, γίνονται αντικείμενο συνεχούς επεξεργασίας από τους  Προέδρους των τριών Οργανώσεων.  Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι ιδιαίτερες αποφάσεις συνεργασίας.

Στην παραπάνω συνοπτική παρουσίαση, αποφεύγεται η ένταση συναισθημάτων: Πικρίας-θλίψης-οργής.

Εκφράζεται όμως η βαθειά λύπη του νέου ΔΣ για την τραγικότατη κατάσταση που παρέλαβε παρά την «ύπαρξη» πολύ πάνω από 100 χιλ. ευρώ, ανείσπρακτα και εισπραγμένα αλλά, μη «παραδομένα».

Η ΟΚΕΣΑ, μετά το κρίσιμο αυτό 6μηνο, απ' το Σεπτέμβρη προχωρά πλέον ενισχυμένη για την υλοποίηση των αποφάσεων σε όλους τους τομείς. 
 Η ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ, ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ.
Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΟΡΕΙΑ.
Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιάννης Ζωχιός(Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ)Ευδοκία Μακαντάνη

2 σχόλια:

Λεωνίδας Ορφανουδάκης είπε...

Ένας φανός εκτεθειμένο σε ανέμους και ρεύματα μου φάνηκε η προσπάθεια σας ! Σας Εύχομαι καλή Δύναμη κόντρα στο Ρεύμα !
Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Έτσι ακριβώς Λεωνίδα μου!!!!
Σε ευχαριστώ για τις ευχές!!!!!
Χαίρομαι που τα λέμε
Γιάννης Ζωχιός