Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση βιβλίου: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΡΓΥΡΑΔΙΤΩΝ:


Σας προσκαλούμε στην Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου
«ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (1859 - 2015) Χρονολόγιο - Σταθμοί  - Πρόσωπα  - Σχόλια
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Των Πορφυρίου Οδ. Πανδή - Γιώργου Κ. Καββαδία
Από τον Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, ώρα 10.30 πμ
Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23 (δίπλα από το πρώην Υπουργείο Παιδείας, κοντά στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της πλ. Συντάγματος και στον Ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι)
Ομιλητές: Χρήστος Κάτσικας, εκπαιδευτικός - ερευνητής
και οι συγγραφείς του βιβλίου
Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας σε αυτή την αργυραδίτικη εκδήλωση
Καφέδες, αναψυκτικά, κεράσματα από τον Σύλλογο

Απόσπασμα από τον πρόλογο 

του Χρήστου Κάτσικα, εκπαιδευτικού - ερευνητή
Ο Πορφύριος Πανδής και ο Γιώργος Καββαδίας,  ένας δάσκαλος και ένας καθηγητής που τιμήσανε και τιμάνε την ιδιότητά τους έγραψαν αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου για το σχολείο του χωριού τους. «ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΑΔΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - Το κοινωνικοπολιτικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον - Από την ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Αργυράδων μέχρι σήμερα».
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου οι συγγραφείς, μέσα από τη μελέτη των εγγράφων, των μαθητολογίων, των νόμων, μέσα από την περιγραφή των καταστάσεων, των αντικειμένων και των προσώπων, πραγματικά ξαναζωντανεύουν ένα σχολείο που λειτουργεί περισσότερο από ένα αιώνα. Και τι παράξενο! Μέσα από το ζωντάνεμα του σχολείου ζωντανεύει ένας ολόκληρος τόπος, το χωριό τους, οι Αργυράδες της Κέρκυρας.
Στις περιγραφές βεβαίως πρωταγωνιστές είναι οι δάσκαλοι, οι «σημαντικοί άλλοι» των μαθητικών μας χρόνων. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά καθώς αυτοί μετατρέπονται αίφνης σε ένας είδος χρονολογίου των μαθητικών χρόνων.
Στο δεύτερο μέρος οι δυο εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί απομακραίνουν το φακό από το δημοτικό σχολείο του χωριού τους και ανοίγουν το πλαίσιο. Τώρα το σχολείο τους είναι ένα μόνο τμήμα της ιστορίας της εκπαίδευσης της χώρας μας. Και εκεί περιγράφονται με σαφήνεια τόσο το κοινωνικοπολιτικό όσο και το εκπαιδευτικό περιβάλλον, οι περιπέτειες, με λίγα λόγια της εκπαίδευσης της πατρίδας μας.
Εύχομαι στον Πορφύριο και στο Γιώργο να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο τους, αυτό το νέο παιδί τους που με τόση αγάπη και κόπο μεγάλωσαν. Εύχομαι στους αναγνώστες να βρουν σε αυτό στιγμές των παιδικών και εφηβικών τους χρόνων, του τόπου που μεγάλωσαν, της ρίζας που είναι απαραίτητη για να καρπίσει το δένδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: