Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΟΚΙΣ για Πανεπτανησιακή Συνομοσπονδία: Σημαντική ιστορική ενωτική πρωτοβουλία για τους Απόδημους Επτανήσιους!

Πανεπτανησιακή 
Συνομοσπονδία!
Σημαντική ιστορική 
ενωτική πρωτοβουλία 
για τους Απανταχού
 Απόδημους Επτανήσιους!

Ιστορική  είναι η πρωτοβουλία της OMOΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΩΝ
& ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  (ΟΚΙΣ) για την ίδρυση, πραγματικά, Πανεπτανησιακής Συνομοσπονδίας των  Απανταχού Απόδημων  Επτανήσιων. 

Ένα σημαντικό  κενό που έμενε ακάλυπτο με επιπτώσεις οργανωτικές και ουσιαστικές, παρά τις πρωτοβουλίες με ουσιαστικές, και  καταστατικές, προετοιμασίες την περίοδο 1993-1998.

Η πρωτοβουλία αυτή της  ΟΚΙΣ, σε συνέχεια της άλλης πετυχημένης  ενωτικής πρωτοβουλίας της για τον εορτασμό,  το Μάη 2015, της επετείου της  Ένωσης της Επτανήσου, έχει την ξεχωριστή αξία γιατί η πρόταση δεν περιορίζει τη Συνομοσπονδία σε επίπεδο Αττικής αλλά της δίνει έως και παγκόσμιο χαρακτήρα. 

Όμως, εκείνο που την κάνει και  κυρίαρχη  είναι ότι   προτείνει τη Συνομοσπονδία  πραγματικά  ΠΑΝΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ, χωρίς διαχωρισμούς και περιορισμούς,   αφού μέλη θα είναι όλες οι  Ομοσπονδίες αλλά και τα Πρωτοβάθμια που δεν ανήκουν σε Ομοσπονδίες:  Ενώσεις-Σύνδεσμοι-Σύλλογοι-Αδελφότητες- φοιτητικοί - επιστημονικοί/μη επαγγελματικοί κλπ.  

Η επιτυχία, αυτής της ιστορικής πρωτοβουλίας  της ΟΚΙΣ, θεωρείται δεδομένη. 

Το ΔΣ, με τον καταξιωμένο  Πρόεδρό του Κύριο Γιώργο Μιχαλάτο, τιμά  το πνεύμα και την ουσία της Ένωσης και ανταποκρίνονται στις βαθιές ενωτικές προσδοκίες των Επτανησίων.

Τα αποτελέσματα  θα είναι σημαντικά όχι μόνο για τους Απόδημους και το συνολικό Αποδημητικό Κίνημα αλλά και για τα ίδια τα Επτάνησα: 
- Για την ιστορία και το μέλλον τους!  
- Για τον πολιτισμό,  την παράδοση, την πολλαπλή-πολυεπίπεδη  ανάπτυξη.

Ήδη, τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν είναι έως  ενθουσιώδη. 
Οι Απόδημοι Επτανήσιοι  θα έχουν και αυτοί το συντονιστικό τους φορέα, την ουσιαστική Συνομοσπονδία,  όπως δεκαετίες πριν έχουν συγκροτήσει και Απόδημοι άλλων    Περιφερειών, με ιδιαίτερο παράδειγμα την πετυχημένη Πανηπειρωτική. 

 

Η Πρόταση της ΟΚΙΣ που στάλθηκε στις 20 Νοέμβρη, είναι η παρακάτω:


OMOΣΠΟΝΔΙΑ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΩΝ           
&ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Διεύθυνση: KAΡΟΛΟΥ 28, ΑΘΗΝΑ 10437
– ΤΗΛ./ΦΑΞ: 210 52 00 491
e- mail: omospondiakefalonias@gmail.com

ΠΡΟΣ
1.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
2.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
3.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ‘Ιωάννης Καποδίστριας’
4.ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ‘ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ’
5.ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΞΙΝΩΝ ‘ ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ’
6.ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ
7.ΚΥΘΗΡΑΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΘΕΜΑ-Aπάντηση επι του πλαισίου αρχών και σύνταξης καταστατικού Πανεπτανησικής Συνομοσπονδίας

αρ. Πρωτ. 211115- 1
Aθήνα, 20 Νοεμβρίου 2015

Αγαπητοί/ ές Πρόεδροι,
μετά από εισαγωγικό τηλεφώνημα του πρόεδρου της Ενωσης Ζακυνθίων λάβαμε την επιστολή του Δικηγόρου κ. Τσακιρέλλη οπου δήλωνε την εξουσιοδότησή από τους φορείς 1 και 3-6 για σύνταξη καταστατικού Πανεπτανησιακής Συνομοσπονδίας και με αναφορά στις βασικές αρχές λειτουργίας καθώς και τη διάθεση να διευκρινήσει οτιδήποτε σχετικό με τη δημιουργία αυτού του ‘συλλογικού όργάνου’ και τη συμμετοχή μας σε αυτό.

Ευχαριστούμε το κ. Τσακιρέλλη για την επιστολή του αυτή και χωρίς ιχνος προσωπικού ενημερώνουμε ότι δεν συνομιλούμε για θέματα αρχών σύστασης και λειτουργίας Συνομοσπονδίας με δικηγόρους εστω εξουσιοδοτημένους αλλά με θεσμικούς φορείς.
Επιπρόσθετα είναι άκομψο, θεσμικά θέματα να μας ανακοινώνονται με τετοιο τρόπο εκτός και εχετε αποφασίσει να πορευθείτε τη πεπατημένη και απλά για τυπικούς λόγους μας ανακοινώνετε εκ των υστέρων τις αποφάσεις ομάδας για Συνομοσπονδία Επτανησίων (στην ουσία τότε ‘ Εξανησίων’), πράγμα που ελπίζουμε ειλικρινά να μη συμβαίνει γιατί θα είναι μαχητό.

Η δημιουργία Πανεπτανησιακής Συνομοσπονδίας μας ενδιαφέρει φύση και θέση και τη βλέπουμε θετικά γιατί όχι μόνο εχουμε επενδύσει χρόνο για το θέμα αυτό αλλά και γιατί εχουμε έννομο συμφέρον που απορρέει από τις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης και τις καταστατικές αρχές μας.

Οραματιζόμαστε τη Πανεπτανησιακή Συνομοσπονδία σαν ένα μεγάλο ενοποιητικό σπίτι που θα περιλάβει το όλον των Αποδήμων Επτανησιακών φορέων όπως εξάλου και το όνομα υποδηλώνει ώστε να αποτελέσει οργανο διαβούλευσης, συνεργασίας και ενωτικής δράσης τους.
 Οτιδήποτε λιγότερο μικραίνει, στενεύει και ξεμακραίνει από την μεγάλη Ενοποιητική στόχευση και δεν ανταποκρίνεται στον βαρύ τιτλο Πανεπτανησιακή και τι αυτός υπονοεί και αρα θα είναι παραπλανητικός.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μας για τη συγκρότηση Πανεπτανησιακής Συνομοσπονδίας εχουν ως εξης
●Μέλη της Συνομοσπονδίας μπορούν να γίνουν
-Ομοσπονδίες
- Οι πολυπληθέστερες Ενώσεις, Αδελφότητες, Σύνδεσμοι που δεν είναι μέλη Ομοσπονδιών
- Ενώσεις, αδελφότητες, Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και του Εξωτερικού
- Μη επαγγελματικοί Επιστημονικοί φορείς
- Φοιτητικοί – Σπουδαστικοί Σύλλογοι
●Εκπροσώπιση στη Συνομοσπονδία
-Οι Ομοσπονδίες εκπροσωπούνται με αριθμό αντιπροσώπων ισου του αριθμού των συλλόγων-Μελών τους
-Οι Ενώσεις, Σύνδεσμοι ή Αδελφότητες που εκπροσωπούν Νησί με 6 μέλη
-Οι Ενώσεις, Σύνδεσμοι ή αδελφότητες ανά την Ελλάδα και το Εξωτερικό και δεν είναι μέλη Ομοσπονδίας εκπροσωπούνται από 2 μέλη
- Οι μη επαγγελματικοί Επιστημονικοί Σύλλογοι καθώς και οι Φοιτητικοί-Σπουδαστικού Σύλλογοι εκπροσωπούνται από 1 μέλος
●Αρχαιρεσίες
Οι αρχαιρεσίες πραγματοποιούνται κάθε 3 χρόνια για την εκλογή εικοσιεναμελούς (21) Διοικητικού Συμβουλίου και
πενταμελούς (5) Εξελεγκτικής επιτροπής

Αγαπητοί /τές Πρόεδροι,
Εχουμε ολη τη καλή διάθεση, πρόθεση και επιθυμία να συζητήσουμε τα θέματα αρχής ώστε να χτιστεί μια πραγματική Πανεπτανησιακή Συνομοσπονδία που θα απαρτίζεται από ολους τους επτανησιακούς φορείς που μπορούν να συμμετάσχουν χωρίς διάθεση αποκλεισμών και να εκφράσει το μέγιστο δυνατό σύνολο τους συμπεριλαμβανομένων των Επτανησίων του Εξωτερικού, των Επιστημόνων αλλά και της Νέας Γενιάς.
Ετσι θα προσδοθεί δυναμική ανάπτυξης και συσπείρωσης για το καλό των Αποδήμων, των Νησιών μας και θα λειτουργήσει θετικά επίσης για το σημαντικό ζήτημα της αποκατάσταση των ιστορικών δικαιωμάτων για Επίσημη αναγνώριση της επετείου Της Ενωσης της Επτανήσου.

Για να συζητήσουμε όλα τα ανωτέρω σας Απευθύνουμε πρόσκληση κοινής συνάντησης και αναμένουμε την απάντηση σας για να προχωρήσουμε στο καθορισμό ημερομηνίας και τόπου.

Με Συμπατριωτικούς Χαιρετισμούς,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΩΝ και ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

O Πρόεδρος                                                 Η Γεν.Γραμματέας
Μιχαλάτος Γιώργος                                  Διονάτου Ζαχαρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: