Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Η Θεία Γέννησις - Χρόνια Πολλά!

Από: ΣΧΙΖΑΣ

Τελετή Ηλιοστασίου Δεκεμβρίου 2008

21.12.08

Τελετή Ηλιοστασίου Δεκεμβρίου 2008Ήλιος γεννάται σήμερον σαν Σωτήρ, Σμινθεύς και Διόνυσος και προσφέρει σ' όλους τα δώρα του.

Έλληνες θρησκευτές γιόρτασαν στον Βωμό του Διονύσου στην Πεντέλη, το χειμερινό Ηλιοστάσιο. Τίμησαν μέσα σε κατανυκτικό και θεουργικό κλίμα την ημέρα της χειμερινής τροπής του Ήλιου (εισέρχεται στον αστερισμό του Αιγόκερω). Η αναγέννηση του Ηλιακού - Απολλωνίου Φωτός και η νίκη του έναντι του Φυσικού και Νοητού σκότους γιορτάστηκε με ιερές επικλήσεις και ύμνους, συνοδεία μουσικών οργάνων, ενώ προσφέρθηκαν αφιερώματα (θυμιάματα, άρτος, οίνος, γάλα με μέλι, γλυκίσματα).

ΦωτογραφίεςΒίντεοΜοιράστηκαν δώρα και στολίστηκαν τα δέντρα των ευχών με κορδέλες των ένθεων Ελλήνων, που τίμησαν έτσι το πανάρχαιο έθιμο  του στολισμού των δέντρων (δενδρολατρεία) κατά τις ημέρες του ηλιοστασίου. Όπως ακριβώς συνέβαινε χιλιάδες χρόνια πριν, στα μικρά ή κατ' αγρούς Διονύσια και τα Λήναια, τις αντίστοιχες μέρες. Με αγκαλιές, συντροφικότητα, συγγνώμη, και προσφορές στο θείο, γιορτάστηκε η Γέννηση του Αήττητου Ήλιου και μαζί το όνειρο των ανθρώπων για εξέλιξη.

Ρ.

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα..

Χειμερινό Ηλιοστάσιο

21.12.08

Χειμερινό ΗλιοστάσιοΧαμένη η ανθρωπότητα, μέσα στο χάος της ισοπεδωτικής διεθνοποίησης και της πλήρους απαξίωσης των ιδεωδών, γιορτάζει τις μέρες του Δεκεμβρίου, όπως οι πολυεθνικές και οι παγκοσμιοποιητές της επιβάλλουν να γιορτάσει. Καταναλώνοντας πλαστικές Barbie, ψεύτικα μελομακάρονα και ισοπεδωτικό lifestyle.

Παρ' όλα αυτά  οι γιορτές αυτές διατηρούν στον πυρήνα τους  το μυστικό νόημα της ύπαρξης. Αντιπαρερχόμενοι την εμπορευματοποίησή τους, θα ανακαλύψουμε στην βάση τους την πηγή της Αρμονίας και της Χαράς. Αν σκύψουμε με δέος και κατάνυξη, θα αφουγκραστούμε μαγικούς ψίθυρους για ψυχική ανάταση και θεϊκή μέθεξη. Ο θεϊκός προορισμός μας, μας καλεί σε μια μυστική συνουσία με την Ομορφιά.

Μιας και είναι Δεκέμβριος καλό είναι να θυμηθούμε τι στα αλήθεια γιορτάζουμε αυτόν τον μήνα.

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα...

 

Η Θεία Γέννησις ή «Μικρά Διονύσια»

21.12.08

Η Θεία Γέννησις ή «Μικρά Διονύσια»Από το Φθινόπωρο, όλος ο ζωντανός κόσμος προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες των καιρών... Τα δέντρα συσπειρώνουν την θεία ουσία της ζωής στους καρπούς των και την προστατεύουν για την χειμερινή περίοδο, ώστε να διέλθουν επιτυχώς την δοκιμασία του φαινομενικού θανάτου... Οι άνθρωποι θα βρουν καταφύγιο στην θαλπωρή της οικογενειακής εστίας... Η γέννησις του θεού Διονύσου συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στη φύση, και θα συμβαίνει όσο υπάρχει η ζωή... Χαρακτηριστική όμως στιγμή αυτού του φυσικού φαινομένου, η οποία λαμβάνει και συμβολική αξία, είναι το ξεκίνημα του ετήσιου κύκλου κατά την χειμερινή τροπή του ηλίου, όπου και η μεγαλυτέρα νύκτα του έτους. Και συμβαίνει παντού. Στην φάτνη των ίππων (Ευριπίδης), στο σπήλαιο, στον οίκο, στην ζεστή αγκάλη της σεμνής μητέρας, αλλά και όπου η θεία πρόνοια προφυλάσσει το κάθε θείον βρέφος, κάθε νεογνό, κάθε νέα ζωή στο ξεκίνημά της.

Τελευταία ανανέωση ( 22.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα...

 

Πρόσκληση Επανελλήνισης

19.12.08

Στο Φώς τοθ ΑπόλλωναΑγαπητοί Συνέλληνες βάλτε ένα χεράκι να επαναφέρουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα οι ρίζες μας αποξηλώθηκαν και ισοπεδώθηκε η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Η καταστροφή και λεηλασία της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς συνεχίζεται και στις μέρες μας.

Ποδοπατούν και βεβηλώνουν τους ιερούς τόπους και κάποτε οι πρόγονοί μας καλλιέργησαν στον ύψιστο και αξεπέραστο έως τώρα βαθμό τις τέχνες και τις επιστήμες. Είναι οι χώροι όπου οι πρόγονοί μας τιμούσαν την Πατρογονική μας Θρησκεία.

Ως ελάχιστο χρέος τιμής προς τους ένδοξους προγόνους μας είναι να συνεισφέρουμε όλοι στην ανοικοδόμηση του Ελληνικού Πολιτισμού.

Ελάτε λοιπόν ως επισκέπτες η ως ενεργοί σκαπανείς στις εκδηλώσεις-τελετές που διοργανώνει ο Σύλλογός μας.  Με την κάθε είδους συμμετοχής σας συμμετοχή οι προσπάθειές για την Επανελλήνιση της Πατρίδας μας καθίστανται ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες.  

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα...

 

Ψέματα

14.12.08

Όσο για το ειδυλλιακό σκηνικό της φάτνης με τα ζώα, δεν υπήρξε ποτέΣτις 25 Δεκεμβρίου του έτους μηδέν, κανένα θείο βρέφος δεν γεννήθηκε. Γεννήθηκαν πολλά βρέφη, υποθέτω, τη μέρα εκείνη, όπως και κάθε μέρα, αλλά όχι Εκείνο.

Τόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία, όσο και το έτος αποτελούν συμβάσεις που καθιερώθηκαν κατ΄ οικονομία αιώνες αργότερα. Όσο για το ειδυλλιακό σκηνικό της φάτνης με τα ζώα, δεν υπήρξε ποτέ. Είναι επινόηση του Φραγκίσκου της Ασίζης, χίλια διακόσια τόσα χρόνια μετά. Ούτε βοσκοί μπορούσαν να είναι έξω στο καταχείμωνο, ούτε μάγοι μπορούσαν να έρθουν με καμήλες από την Περσία. Όλα είναι μέρος μιας χαριτωμένης αλλά ψεύτικης ιστορίας.

Τελευταία ανανέωση ( 16.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα...

 

Το Ελληνικό «Τριέσπερον» ή Ηλιούγεννα

07.12.08

?γαλμα θεού ΗλίουΣτη θέση των «Χριστουγέννων», οι πρόγονοί μας εώρταζαν το λεγόμενο «Τριέσπερον», μία εορτή η οποία γενικεύεται από τους ελληνιστικούς χρόνους κι εντεύθεν, προς τιμήν των πυρφόρων και ηλιακών θεοτήτων Ηρακλέους (ο οποίος κατά τον Κορνούτο ορίζεται ως «ο εν τοίς όλοις Λόγος καθ'όν η Φύσις ισχυρά και κραταιά εστί και απεριγένητος ούσα, μεταδοτικός ισχύος και τοίς κατά μέρος και αλκής υπάρχων») και Ηλίου. Το «Τριέσπερον» ξεκινούσε με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (τη νύκτα της 21ης προς την 22α του Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη δηλαδή νύκτα του έτους) και κορυφωνόταν με την αναγέννηση του φωτοδότη Ηλίου (τη νύκτα της 24ης προς 25η, όταν η ημέρα έχει ήδη μείνει «στάσιμη» επί 3 ημέρες μετά το Ηλιοστάσιο και αρχίζει πλέον να μεγαλώνει).

Τελευταία ανανέωση ( 07.12.08 )

Διαβάστε περισσότερα...

Τα Κάλαντα του Τριέσπερου

07.12.08

Τα Κάλαντα του Τριέσπερου, ευθέως από τους Αρχαίους Χρόνους, ακόμα τραγουδιούνται στην Κύπρο σε ορισμένα ορεινά χωριά.

Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας Ηλίου τη θεία γέννηση να πω στ' αρχοντικό σας. Απόλλων άρχοντα θεέ, έλα ξανά κοντά μας συ φωτοδότη Βασιλιά, φώτισε την καρδιά μας. Λιώσε τα χιόνια στα βουνά ζέστανε τα πλατάνια φέρε μας γέλια και χαρά, ειρήνη και ζωντάνια. Στο σπίτι αυτό που μπήκαμε οι εστίες να μη σβήσουν κι όλοι οι νοικοκυραίοι του χίλια χρόνια να ζήσουν...

Τελευταία ανανέωση ( 07.12.08 )

 23/12/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

1 σχόλιο:

Jimmy Vamvoukakis είπε...

Η αρχαία ελληνική θρησκεία δεν είναι και τόσο ελληνική!

"Η ακαδημαϊκή έρευνα υποδεικνύει ότι η πρώιμη ελληνική θρησκεία προήλθε ή επηρεάστηκε σημαντικά από σαμανιστικές πρακτικές των στεππών της κεντρικής Ασίας"

Από την Ελληνική Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org)