Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σημαντική-επίκαιρη ανάλυση: Ισλαμισμός και τζιχάντ στη Βοστόνη!



Ισλαμισμός και τζιχάντ στη Βοστόνη


Της Μαρίνας Ελευθεριάδου*

Τη βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη ακολούθησε μια εμμονική υπερανάλυση της οικογενειακής και προσωπικής ζωής των αδερφών Τσαρνάεφ. Αναμφισβήτητα η προβληματική ενσωμάτωση του μεγαλύτερου αδερφού Ταμερλάν και η διάλυση της οικογένειας Τσαρνάεφ (θεσμός ιερός για τις κοινωνίες του Καυκάσου) δεν είναι άνευ σημασίας` ωστόσο, η συνήθης πρακτική να αποδίδονται ψυχο-παθολογικά κίνητρα στα περιστατικά πολιτικής βίας μπορεί να είναι κοινωνικά «παρήγορη», αλλά είναι παραπλανητική γιατί τα απεκδύει από κάθε ιδεολογική διάσταση. Η ισλαμιστική πολιτική βία σε καμία περίπτωση δεν είναι αλόγιστη, αλλά εντάσσεται σ’ ένα σαφές ιδεολογικό και στρατηγικό πλαίσιο. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η εθνικότητα των δραστών είναι καθαρά «συμπτωματική». Το τσετσενικό κίνημα είναι αμιγώς εθνικοαπελευθερωτικό (ανεξάρτητα αν στην πορεία για διάφορους λόγους «ισλαμοποιήθηκε») και ουδέποτε έπληξε μη ρωσικούς στόχους. Συνεπώς, η δράση των Τσαρνάεφ κινείται στα χνάρια του ριζοσπαστικού –τακφίρι ή τζιχαντικού- ισλαμισμού και ακολουθεί τη στρατηγική και επιχειρησιακή λογική του. 
Ο κατεξοχήν στρατηγικός θεωρητικός του τζιχαντικού κινήματος, Αμπου Μουσάμπ αλ Σούρι, ήδη πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, προέκρινε το «ατομικό τζιχάντ» μέσω της δημιουργίας των.......... Περισσότερα:   http://www.efsyn.gr/?p=45011

*Υποψήφια διδάκτωρ, Ερευνήτρια του ΚΕΜΜΙΣ (Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, www.cemmis.edu.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: