Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κλεισθένης Β': Δημοκρατική Μεταρρύθμιση: Πρόταση αλλαγών του πολιτικού Συστήματος!

Δημοκρατική Μεταρρύθμιση-Κλεισθένης Β'
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση -πρόταση για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
-150 οι βουλευτές
-κλήρωση αντί σταυρών
Του κ. Μιχάλη Μπότσαρη
Φιλολόγου-πολιτικού αναλυτή!


Δημοκρατική Μεταρρύθμιση - Κλεισθένης Β'


Εισήγηση: Αναγκαιότητα δημοκρατικής μεταρρύθμισης

   Το δημοκρατικό πολίτευμα

·        Το δημοκρατικό πολίτευμα ως επινόηση, σχεδιασμός και πρακτική εφαρμογή της ανθρώπινης σκέψης για την οργάνωση και διαχείριση των λειτουργιών μιας ανθρώπινης κοινωνίας έχει ανάγκη από ιδεολογική ανανέωση, θεσμική αναζωογόνηση και δημοκρατική οξυγόνωση στις λειτουργικές του εκφάνσεις, όπως κάθε ζωντανός κοινωνικός οργανισμός.
·        Οι βασικές του αρχές παραμένουν διαχρονικές και αναλλοίωτες. Αυτές είναι η λαϊκή κυριαρχία, η ισοτέλεια, η ισονομία, η ισηγορία, οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εδαφική ακεραιότητα, η εθνική ανεξαρτησία, το αιρετό των οργάνων της πολιτείας, η αρχή της πλειοψηφίας, η διαφάνεια στη διαχείριση της εξουσίας, η αξιοκρατία στη στελέχωση των λειτουργιών της πολιτείας, η ανάληψη της ευθύνης, ο δημόσιος έλεγχος των οργάνων της πολιτείας.
·        Το δημοκρατικό πολίτευμα σέβεται και προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, την ειρηνική συμβίωση, το εργασιακό δικαίωμα, τη νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, τον αντίλογο, την κριτική, τη διάδοση ιδεών, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στη μόρφωση, την πνευματική δημιουργία με το λόγο, την τέχνη και την αισθητική.
·        Αλλά το δημοκρατικό πολίτευμα παρακμάζει, κινδυνεύει να απολέσει την πολιτική ομαλότητα, τη θεσμική ευεξία, το λειτουργικό του κύρος και εύκολα μπορεί να εκλείψει ως λειτουργικός πολιτικός θεσμός, αν κυριαρχήσουν η απείθεια στους νόμους, η ατιμωρησία, η ασυδοσία, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η οχλοκρατία, ο περιορισμός ή η άρση των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η.............................. ολόκληρο το ενδιαφέρον κείμενο εδώ:
http://www.kleisthenis-b.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: