Τρίτη 21 Απριλίου 2015

"Οι Κερκυραϊκοί μπότιδες" και στην Αθήνα: Πρωτόγνωρη, Επιτυχής, και με ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ, η εκδήλωση της ΟΚΕΣΑ!

Ξάφνιασαν θετικά  "Οι Κερκυραϊκοί μπότιδες" στην Αθήνα:  
"Πρωτόγνωρη, Επιτυχής, και με ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ, η εκδήλωση της ΟΚΕΣΑ!"

Οι Απόδημοι Κερκυραίοι,  με τις δημιουργικές Οργανώσεις τους, δε σταματούν να πρωτοτυπούν.
Η ΟΚΕΣΑ, από το 1981,  για μεγάλες περιόδους, ξαφνιάζει  θετικά με τις πρωτοβουλίες, αγώνες, δράσεις, δημιουργίες της.
Αυτή την Άνοιξη, ξάφνιασε ξανά με την πρωτοβουλία της να βιώσουν, "σε μικρογραφία", οι Απόδημοι και οι Αθηναίοι  τις διεθνούς φήμης Κερκυραϊκές εκδηλώσεις των "Μπότιδων"  του Μεγάλου Σαββάτου .
Αυτό το ευχάριστο ξάφνιασμα μάλιστα προεβλήθη ιδιαίτερα   κυρίως από όλα τα κεντρικά ΜΜΕ: Τηλεοράσεις-Ραδιόφωνα-Blogs...
Ενισχύεται έτσι το ενδιαφέρον  των υποψήφιων επισκεπτών της Κέρκυρας, αλλά και όσων δεν το έχουν επιλέξει, να ταξιδέψουν ώστε να βιώσουν από κοντά αυτό που σε μικρογραφία παρουσιάστηκε στο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ.

ΟΚΕΣΑ και Απόδημοι  εκτιμούν πως και αυτή η εκδήλωση στηρίζει και τις  ιδιαίτερες  προσπάθειες στην ευρύτερη Περιοχή (με κέντρο το Τρίγωνο των Πλατειών: Καραϊσκάκη-Βάθη-Στ. Λαρίσης), στην κοινή πορεία των 3 Συνεργαζόμενων Φορέων: Σύλλογος Αγ. Παύλου-Ομοσπονδία Κεφαλλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων-Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Οι κοινές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν και αυτές που ακολουθούν με την ποικιλία  τους, εκτός άλλων,   θα στηρίξουν την Περιοχή και τους Κατοίκους τους και θα δημιουργήσουν ένα νέο πυρήνα πολιτισμού-δράσης και προσφοράς στην Αθήνα.


 Εντυπώσεις από τους "Μπότιδες"
Ανακοίνωση της ΟΚΕΣΑ

Μεγαλύτερη λοιπόν της αναμενόμενης  χαρακτηρίζει  η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής  (ΟΚΕΣΑ)   την  "επιτυχία της πρωτότυπης για την Αθήνα Κερκυραϊκής εκδήλωσης  με τη ρίψη των “μπότιδων” (ή κανατιών ή σταμνών) του Μεγάλου Σαββάτου", που Πραγματοποίησε  στην Πρωτεύουσα  το  Μεγάλο Σάββατο στις   11 πρωί από το Κτίριό της, Ψαρών 54-Πλ. Βάθη/Αγ. Παύλος.

Στην 2η Ανακοίνωσή της  16/4/2015 (ολόκληρη στην ιστοσελίδα της: http://takerkyraika.blogspot.gr/ )  αναφέρει πως η  "μεταφορά της, με διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον, Κερκυραϊκής εκδήλωσης στην Αθήνα προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο των Απόδημων Κερκυραίων, των Επτανησίων, των Φίλων και των Κατοίκων αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης".

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφερόμενη στο ενδιαφέρον των ΜΜΕ, γράφει:  "Ιδιαίτερα, όλα τα Αθηναϊκά Κανάλια τηλεόρασης παρουσίασαν, και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, την εκδήλωση της ΟΚΕΣΑ ως μια από τις εκδηλώσεις προβολής ιδιαίτερων ελληνικών εθίμων του Μ. Σαββάτου.

Αλλά και ραδιόφωνα, κυρίως Αθηναϊκά, προέβαλαν την πρωτόγνωρη για την Αθήνα εκδήλωση που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, έφθασε στην Κέρκυρα από τους Ενετούς και το Νησί έδωσε αυτή τη μορφή".

Παρουσιάζοντας δε την ιδιαίτερη εικόνα που ξάφνιασε τους Αθηναίους στο Κέντρο της Πόλης  αναφέρει η Ομοσπονδία των Κερκυραϊκών Συλλόγων: "Το τριώροφο Κτίριο της ΟΚΕΣΑ στολίστηκε με τα γνωστά κόκκινα υφάσματα και από τα μπαλκόνια και παράθυρα ρίχτηκαν οι μπότιδες.

Ακούστηκαν από βίντεο το  "Amletος" αλλά και τα πένθιμα εμβατήρια " Calde Lacrime" (καυτά δάκρυα) και " Marcia Funebre" από την "Ηρωική" του Μπετόβεν και το αλέγρο μαρς "Μη φοβάστε Γραικοί". Οι επισκέπτες κεράστηκαν και με Κερκυραϊκά προϊόντα". 


Γιατί όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της,  η Ομοσπονδία των Απόδημων το αποφάσισε;  "Η ΟΚΕΣΑ, προέβαλε την εκδήλωση ως μια μικρογραφία όσων σημαντικών συμβαίνουν στην Κέρκυρα ώστε όχι μόνο οι υποψήφιοι επισκέπτες αλλά και οι ανυποψίαστοι να αποφασίσουν να επισκεφθούν το όμορφο Νησί των Φαιάκων."

Η ΟΚΕΣΑ δεν παραλείπει να αναφέρει όσους: "Την εκδήλωση στήριξαν ο Δήμος Κέρκυρας προσφέροντας τους “μπότιδες”, ο Δήμος Αθηναίων με άδειες-κλαδέματα-καθαριότητα, η Ενορία Αγ. Παύλου, η Τροχαία και συμπαραστάθηκαν οι “Συνεργαζόμενοι”: Ο Τοπικός Σύλλογος Αγ. Παύλου και η Ομοσπονδία Κεφαλλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων".

Και ενώ η Διοίκηση της ΟΚΕΣΑ αναφέρεται στην ικανοποίηση  από τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της, παράλληλα βλέπει και το βάρος της παραπέρα ευθύνης της:    "Η ιδιαίτερη αυτή επιτυχία, παρά τις οργανωτικές αδυναμίες της πρώτης φοράς, δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες και υποχρεώσεις στην ΟΚΕΣΑ ώστε, στηριζόμενη και στις βάσεις που τέθηκαν, να προσφέρει την επόμενη χρόνια ακόμη περισσότερα. Πρωταρχικός στόχος  η προβολή: Ιδιαίτερων Εθίμων, της Γενέτειρας και της Περιοχής της έδρας της ΟΚΕΣΑ με κέντρο το Τρίγωνο: Πλατείες  Βάθη-Καραϊσκάκη- Στ.Λαρίσης".

Τέλος, με έμφαση, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς κάθε κατεύθυνση: "Η ΟΚΕΣΑ ευχαριστεί όχι μόνο αυτούς που στήριξαν και συμπαραστάθηκαν αλλά και όλους όσους παρευρέθηκαν: Απόδημους Κερκυραίους-Φίλους-Κάτοικους, Στελέχη των Συλλόγων μας, Επτανησιακών Σωματείων, Καλλιτέχνες, Αυτοδιοικητικά Στελέχη...

Και φυσικά τα Στελέχη της που, με πολύ κοπιαστική εργασία και οικονομική προσφορά, μπόρεσαν σε λίγο χρόνο και με πενιχρά μέσα όλα τα παραπάνω αναδεικνύοντας το Κτίριο ΟΚΕΣΑ σε πόλο ενδιαφέροντος".

προβάλλοντας   τις εκδηλώσεις-δράσεις και των Απόδημων με  Οργανώσεις  τους, παρουσίασε τους "μπότιδες" της ΟΚΕΣΑ με   ρεπορτάζ  με πρόσθετο πλούσιο φωτογραφικό υλικό  και βίντεο  σε ανάρτησή του εδώ: http://autenergos.blogspot.gr/2015/04/blog-post_62.html 
και εδώ:
http://autenergos.blogspot.gr/2015/04/11.html


 


 







 

Δεν υπάρχουν σχόλια: