Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

11 Οκτώβρη2015: ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Απελευθέρωση Αθήνας-Μ.Γλέζος! Θεσμός η συνεργασία των Τοπικών Φορέων με Δ.Αθηναίων!

11 Οκτώβρη 2015: 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ-ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ 
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ: 
Για την Απελευθέρωση Αθήνας-
με Μανώλη Γλέζο! 
  
Θεσμός η συνεργασία των 
Τοπικών Φορέων 
με Δήμο Αθηναίων!

Μια ιστορική εκδήλωση για τα 71 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την 70η επέτειο από τη  λήξη του Β' Π. Πολέμου οργάνωσαν οι 3Συνεργαζόμενοι Φορείς

Οι Τρεις Φορείς: ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΗΤΙΚΩΝ και ΙΘΑΚΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Ο.Κ.Ι.Σ.,  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων  και  την Ομάδα Τέχνης-Μνημεία Δρώντα, τόλμησαν  ν' ανοίξουν μια ιστορική σελίδα  σε γεγονότα που η μνήμη και η γνώση πρέπει να διατηρεί ζωντανά.
Πρώτη φορά, στα 71 χρόνια,  γιορτάζεται η Απελευθέρωση της Αθήνας.

Οι 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, στα πλαίσια της σταθερής και θεσμικής πλέον συνεργασίας τους στην Περιοχή με κέντρο το "Τρίγωνο"  που εδρεύουν, αποφάσισαν η τρίτη από τις τρεις κεντρικές ετήσιες εκδηλώσεις τους να συμπίπτει με την Απελευθέρωση της Αθήνας.
Υλοποιώντας αυτόν τον Προγραμματισμό, αποφάσισαν, από το Χειμώνα 2014, με αφορμή και  την 70η επέτειο από τη  λήξη Β' Π. Πολέμου, ν' ανοίξουν το δρόμο για εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Απελευθέρωση της Αθήνας.
Τότε, απευθύνθηκαν και  στον Άνθρωπο Σύμβολο, το Μανώλη Γλέζο, ο οποίος από τις Βρυξέλλες απάντησε άμεσα και θετικά. 

Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν στην ιστορία των 71 χρόνων σχετικές εκδηλώσεις.

Τον Ιούλιο 2015, οι Πρόεδροι των 3Συνεργαζόμενων Φορέων Δρόσος-Μιχαλάτος-Ζωχιός  συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του ΟΠΝΔΑ/Δ.Αθηναίων Κ.Τεντόμα , του παρουσίασαν το Πρόγραμμα των Οργανώσεών τους και συναποφάσισαν τον τρόπο υλοποίησης των εκδηλώσεων.
Το Σεπτέμβρη στη συνεργασία προστέθηκε  και η Ομάδα Τέχνης-Μνημεία Δρώντα, με τον Πρόεδρο Ν. Δεληβοριά, αφού βούληση των 3Συνεργαζόμενων είναι η συνεχής διεύρυνση με κάθε άλλο τοπικό και ευρύτερο φορέα, ομάδα κλπ.
Σ' αυτά τα πλαίσια στηρίζουν και τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις στην Περιοχή: "Petit Paris d' Athènes - το μικρό Παρίσι των Αθηνών".


Στις 11 Οκτώβρη 2015, στις 7 το βράδυ,  παρά τη βροχή που προηγήθηκε  προκαλώντας προβληματισμό ακύρωσης,  ήταν   όλοι παρόντες και έδωσαν μοναδικό χρώμα εορταστικό: Χρώμα που ζωντάνεψε μνήμες και έσπειρε  κόκκους γνώσης!
Ο Μανώλης Γλέζος, όπως αναμενόταν και παρότι έπρεπε να.... τρέξει και σε επόμενη εκδήλωση που τον περίμεναν, ζωγράφισε με έντονα χρώματα εικόνες από τους Αγώνες και την Αντίσταση. Προσωπικότητα από τους "Πυλώνες" της ιστορίας και των γεγονότων που εορτάζονταν,  αναφέρθηκε σε γεγονότα, αγώνες, πράξεις και θυσίες. Εστίασε με την ομιλία του σε ορισμένα γεγονότα και γενναίες πράξεις μεταξύ αυτών  του ηρωικού  17χρονου Βυτινιώτη, τόνισε ιδιαίτερα το σημαντικό  αγώνα και  προσφορά των γυναικών λέγοντας πως δεν είναι μύθος οι... Γυναίκες της Πίνδου, ανέφερε μια εμπειρία του με τους Γάλλους πολεμιστές και  μόνο συμβολική αναφορά, όπως  σημείωσε,στο κατέβασμα της σημαίας στις 30 Μάη 1941, λόγω του... απόντος Απόστολου Σάντα, περιγράφοντας  ότι αποφάσισαν να "χαλάσουν" τη διεθνή εικόνα του Χίτλερ που λίγες ώρες πριν διατυμπάνιζε πως παντού είναι απόλυτα κυρίαρχος.
Τον Κύριο  Μανώλη Γλέζο προλόγισε η Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Κυρία Α. Σαλή-Παπασαλή επιλέγοντας  και η ίδια  ψηφίδες από αυτές που κουβαλά και στολίζεται ο διακεκριμένος Ομιλητής της εκδήλωσης. 


Προηγήθηκαν και ακολούθησαν:    Η Χορωδία της ΟΚΕΣΑ με ειδικά  χορωδιακά από το Δάσκαλο Γιάγκο Χαρτοφύλακα, ο ηθοποιός Φώτης Αρμένης με δρώμενα, αν και οι συσκευές δεν "ανταποκρίθηκαν" σε όσα είχε σχεδιάσει για επένδυση,  οι απαγγελίες από τους ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, Γιάννη Κατσιμίχα, Ορέστη Ζακυνθινό, Βασίλη Παπαστάθη, Ευθύμη Τζώρα, το Μουσικό Εργαστήρι του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων με μελωδίες από τους διακεκριμένους μουσικούς και  τραγουδιστές................ ,  και τέλος το  ξεχωριστό Χορευτικό Συγκρότημα ΑΡΙΩΝ και η Ομάδα Παραδοσιακής Μουσικής του Αγίου Παύλου με  τη Σοφία Μέρμηγκα.

 Εντυπωσίασε η προσήλωση, ιδιαίτερα στα δρώμενα και στις απαγγελίες,  παρότι ανοικτός ο χώρος και πολλά τα παιδιά, μεταξύ αυτών και παιδιά μεταναστών!
Συγκίνησαν  και προκάλεσαν την προσοχή:  Λουντέμης, Ρίτσος, Ελύτης, Βρεττάκος,  Γκόρπας, Σικελιανός, Λειβαδίτης.
Βέβαια η συνολική τεχνική υποστήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ του Δ.Αθηναίων ήταν καθοριστική για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Παρούσα και η ΕΡΤ με το συνεργείο της για την καταγραφή της   εκδήλωσης.

Χαιρετισμοί και παρουσίες από: Την Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου , την Αντ/ρχη Κ.Τ   Ε.Κυπριανίδου και  παρούσα την ΠΣ  Βασιλοπουλου Κυρίνη , το Δήμαρχο Γ. Καμίνη με παρόντα στελέχη με επικεφαλής την Πρόεδρο της 1ης Κοινότητας Ε.Αναστασίου. 


Τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Πειραιώς Εύη Καρακώστα, η  Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Α. Σαλή-Παπασαλή, ο Καθηγητής Πολυτεχνείου και μέλος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων για το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ Π. Καρύδης και βεβαία πολλά στελέχη των Συνεργαζομένων Φορέων. Επίσης Συνεργάτες από τη |"ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΝ".

Την όλη Εκδήλωση παρουσίασε η Διπλωμάτης  Ζωχιού Σπυριδουλα-Ιωάννα  (Λάνα), που  ανέλαβε το βάρος της παρουσίασης  όλων των ιδιαίτερων δρώμενων. Ειδικά, το βάρος  να... παρουσιάσει   τον Μανώλη  Γλέζο.


Βέβαια, οι Κάτοικοι της ευρύτερης Περιοχής και όσοι προσήλθαν από άλλες περιοχές (παρά τις καιρικές συνθήκες) ήταν αυτοί που τίμησαν και τιμήθηκαν και με τις αντιδράσεις τους εξέφραζαν τα ιδιαίτερα συναισθήματά τους. 

Οι Οργανωτές, απευθείας αλλά και μέσω της 

Παρουσιάστριας,  προέβαλλαν τους στόχους με τις 3 κεντρικές εκδηλώσεις (οι άλλες δύο: Καρναβάλι και Φεστιβάλ)  και δεσμεύτηκαν να   ανταποκρίνονται  στις προσδοκίες. 
Ευχαρίστησαν όλους όσους συμμετείχαν, στήριξαν  και συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της ιστορικής εκδήλωσης. Επίσης και τον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου που ανέβαλε ολονύκτια τελετή.
Κάλεσαν δε όλους να παρακολουθήσουν όλες τις σχετικές  εκδηλώσεις στην Αθήνα.


Γενική πεποίθηση είναι πως οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται πλέον θεσμός και οι απαιτήσεις αυξάνουν. 
Η Πλατεία θα είναι το κέντρο της συνολικής δραστηριότητας. 
Πρόταση στο Δήμο είναι να γίνει  ριζική αναμόρφωσή της.  



Βέβαια, και  η αφαίρεση των κάγκελων που μειώνουν την αισθητική, τη χρήση αλλά και "προσβάλλουν"   "ΟΣΑ"  περιβάλλουν τα οποία θα "προστατεύουν" οι άνθρωποι και συλλογικότητες. 
Οι Οργανωτές, στον πρώτο χρόνο συνεργασίας  αφιέρωσαν από την αρχή το2015,  και ιδιαίτερα από το Καλοκαίρι με το Δήμο και την Ομάδα Τέχνης-Μνημεία Δρώντα, σημαντικό χρόνο για το συντονισμό, την οργάνωση, την αντιμετώπιση υποκειμενικών και αντικειμενικών προβλημάτων.
 Είχαν προηγηθεί οι ανάλογες σημαντικές προσπάθειες για το Καρναβάλι ( http://autenergos.blogspot.gr/2015/02/2015-3.html ) και την προετοιμασία του "Φεστιβάλ". 
 Όλα συνέβαλλαν στην κατάκτηση αναγκαίας εμπειρίας βάζοντας γερές βάσεις για την παραπέρα συνεργασία τους και τη διεύρυνσή της.



Προηγούμενες αναρτήσεις:  
 




 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια: