Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Υπογράφουμε όλοι: Ανοιχτή Επιστολή Συμπαράστασης στον Καθηγητή ΕΜΠ Γιώργο Ζουπάνο!

Ανοιχτή Επιστολή Συμπαράστασης στον Καθηγητή ΕΜΠ Γιώργο Ζουπάνο:

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και δηλώστε τη συμπαράστασή σας με ονοματεπώνυμο,ιδιότητα, e-mail, εδώ: http://goo.gl/forms/dCGYNw0p0w

Υπογράφουμε όλοι!
Συμπαραστεκόμαστε στον αγωνιστή διεθνή επιστήμονα και στηρίζουμε  το δίκαιο των αγωνιζομένων, τους κοινωνικούς αγώνες, την κοινωνική ιδιοκτησία:

Οι υπογράφοντες εκφράζουμε την συμπαράστασή μας προς τον Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Γεώργιο Ζουπάνο για την άδικη απόφαση που έλαβε εις βάρος του το B' Μονομελές Πλημμελειοδικείο τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ο κ. Ζουπάνος υπέστη σωματικές βλάβες από επίθεση ομάδας ατόμων την 25 Μαΐου 2008, η οποία καταγράφηκε και προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ. Ο κ. Ζουπάνος συμμετείχε ειρηνικά στην κινητοποίηση πολιτών του Δήμου Ελληνικού για την υποστήριξη του αγώνα του τότε δημάρχου του, κ. Χ. Κορτζίδη, κατά της καταπάτησης των παραλιών του Δήμου από νυχτερινά κέντρα. Παρά το εκτεταμένο οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει κανέναν από τους υπαίτιους, ενώ ο αντίδικος κατά του οποίου κατέθεσε μήνυση ο κ. Ζουπάνος, αντεπιτέθηκε καταθέτοντας αντίθετη μήνυση, προφανώς για δικονομική άμυνα.
Μετά από επτάχρονη ταλαιπωρία και παρά την αθωωτική για αυτόν πρόταση της Εισαγγελέως, το δικαστήριο «εξίσωσε θύτη και θύμα» επιβάλλοντας και στους δύο την ίδια ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι τα τεκμήρια και οι μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν από τους διαδίκους είχαν διαφορετικό βάρος και αξιοπιστία. Η πλευρά του κ. Ζουπάνου στήριξε τις θέσεις της σε ιατρικές γνωματεύσεις και σε μαρτυρίες πολιτών, εκπροσώπων των τότε Δημοτικών αρχών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η πλευρά του αντιδίκου στηρίχθηκε μόνο σε καταθέσεις μαρτύρων που «τύχαινε» να συνδέονται με επαγγελματικό / οικονομικό συμφέρον με τα νυχτερινά κέντρα και που υπέπεσαν σε αοριστίες και αντιφάσεις σε βαθμό που επισημάνθηκε ρητά από την κ. Εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της δίκης.
Τα όσα κατέθεσε ο κ. Ζουπάνος τεκμηριώνονται από τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων από την ΕΡΤ, από ιατροδικαστικές εκθέσεις και ιατρικές γνωματεύσεις από δημόσια νοσοκομεία, από φωτογραφίες από τον τύπο κ.λπ., ενώ ο αντίδικος παρουσίασε στοιχεία αποκλειστικά στηριζόμενα στους δικούς του ισχυρισμούς, σε φωτογραφικό υλικό τόσο προβληματικό που το αμφισβήτησε και το ίδιο το δικαστήριο και στο λόγο των παραπάνω αναφερόμενων μαρτύρων. Επιπλέον, αξιόπιστοι μάρτυρες βεβαίωναν πως ο κ. Ζουπάνος συμμετείχε ήσυχα και ειρηνικά στην κινητοποίηση, ενώ οι μάρτυρες του αντίδικου υποστήριζαν πως ο πενηνταοκτάχρονος καθηγητής κατάφερε να διασπάσει βίαια (μόνος του) ένα παρατεταγμένο κλοιό ΜΑΤ και μια «αλυσίδα» που είχαν σχηματίσει νεαροί οργανωμένοι υπερασπιστές του καταπατημένου χώρου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και επαγγελματίες της ιδιωτικής ασφάλειας. Τέλος, ο κ. Ζουπάνος έχει «κατάλευκο παρελθόν» χωρίς προηγούμενες «δοσοληψίες» με τη δικαιοσύνη, κάτι το οποίο δεν ισχύει και για τον αντίδικο.
Το δικαστήριο, το οποίο θα έπρεπε να συνεκτιμήσει την αξιοπιστία των αντιδίκων και των μαρτύρων τους, φαίνεται να αγνόησε τα στοιχεία που πιστοποιούσαν τον ακέραιο χαρακτήρα και το ήθος του κ. Ζουπάνου, καθώς και την προσφορά του ως ακαδημαϊκού δασκάλου στους φοιτητές και την επιστήμη. Ο κ. Ζουπάνος είναι ο αρχαιότερος καθηγητής Φυσικής στο Πολυτεχνείο, ένας διακεκριμένος και διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας, όπως αναδεικνύουν και επιστολές από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και μάλιστα από κατόχους του βραβείου Νόμπελ.

Το όλο γεγονός προκαλεί στον «παρατηρητή» πολίτη θεμελιώδη ερωτήματα που έχουν σχέση με την ασφάλειά του καθώς και με τη λειτουργία ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, την ορθή απόδοση της δικαιοσύνης. Εκφράζουμε λοιπόν την συμπαράστασή μας στον κ. Γ. Ζουπάνο και καλούμε όλα τα αρμόδια όργανα να μελετήσουν λεπτομερώς τη σχετική δικογραφία ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια, να αποδοθούν ευθύνες (όπου αυτές αναλογούν) και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια ατυχή περιστατικά που τραυματίζουν το κύρος της δικαιοσύνης.


 Αναλυτικά,  με ποικίλα κείμενα, εδώ: http://autenergos.blogspot.gr/2015/10/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: