Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Κέρκυρα: ΌΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο!

ΌΠΕΡΑ 
ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
 ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19Ο ΑΙΩΝΑ
                  Διεθνές 
Επιστημονικό Συνέδριο
                    
                        Κέρκυρα, 17-19 Νοεμβρίου 2017

To 2017 σηματοδοτεί για την όπερα στην Ελλάδα μια τετραπλή επέτειο: τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Σπυρίδωνος-Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917), τα 200 χρόνια από τη γέννηση δύο σημαντικών συνθετών όπερας, του Σπυρίδωνος Ξύνδα (1817-1896) και του Δομένικου Παδοβά (1817-1892), καθώς και τα 150 έτη από την πρεμιέρα της όπερας Ο υποψήφιος (1867), η οποία σε μουσική Ξύνδα και λιμπρέτο Ιωάννη Ρινόπουλου αποτέλεσε αφενός το πρώτο πλήρες οπερατικό έργο σε ελληνική γλώσσα και αφετέρου το έναυσμα για την περαιτέρω δημιουργία ελληνόφωνου μελοδράματος.
Το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας με αφορμή τις εν λόγω επετείους συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο Όπερα και ελληνισμός κατά τον 19ο αιώνα, το οποίο πρόκειται πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα κατά το τριήμερο 17, 18 και 19 Νοεμβρίου 2017.
Η Κέρκυρα, έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, υπήρξε η πατρίδα και των τριών προαναφερθέντων συνθετών. Το θέατρο San Giacomo της Κέρκυρας, το παλαιότερο μόνιμο θέατρο του νεώτερου ελληνισμού, φιλοξενούσε οπερατικές παραστάσεις ήδη από το 1733, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάδοση της όπερας στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα, ενώ και οι τρεις τιμώμενοι συνθέτες παρουσίασαν έργα τους από τη σκηνή του. Επιπλέον, ο Ξύνδας υπήρξε το 1840 εκ των αρχικών ιδρυτών και καθηγητών της Φιλαρμονικης Εταιρείας Κερκύρας και της αφιέρωσε οπερατικά έργα του. Ο Παδοβάς δίδαξε στη Φιλαρμονική ανώτερα θεωρητικά, το 1857 αφιέρωσε σε αυτήν την όπερα Dirce και από το 1884 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της. Ο Σπύρος Σαμάρας, μαθητής του Ξύνδα στα πρώιμα μουσικά βήματά του, συνδέθηκε επίσης πολλαπλώς με τη Φιλαρμονική, της οποίας υπήρξε επίτιμος καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1889.
Στο παρόν μήνυμα σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα και την αφίσα του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τις περιλήψεις των ομιλιών και τα βιογραφικά των συνέδρων, θα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο του συνεδρίου < https://users.ionio.gr/~GreekMus/operaconf2017/ >.
Η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου είναι ελεύθερη για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: