Εκθετος ο Π.Δούκας
Ο μητροπολίτης Ξάνθης τόνισε ότι ο τότε υφ. Οικονομικών υποσχόταν έρευνα για τη Βιστωνίδα ενώ κατά το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη δώσει εντολή για συμβιβασμό με τη Μονή | «E» 6/11 |
Εκτεθειμένο άφησε εμμέσως πλην σαφώς τον τότε υφυπουργό Οικονομικών και τώρα Εξωτερικών Πέτρο Δούκα ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο οποίος κατέθεσε χθες ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, δίνοντας έρεισμα στο ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για «εμπαιγμό των φορέων της περιοχής», αλλά και για «εν κρυπτώ μεθοδεύσεις του κ. Δούκα υπέρ της Μονής».
Ο κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε μαζί με άλλους τοπικούς φορείς με τον κ. Δούκα - στις αρχές του καλοκαιριού του 2004, όπως είπε ο ίδιος, ο υφυπουργός άκουσε τις αιτιάσεις τους για τις κινήσεις του Βατοπεδίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας και τους διαβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση.
Με τη μόνη διαφορά -όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ επικαλούμενο δημοσιεύματα της εποχής του τοπικού Τύπου- ότι αυτής της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2004, είχε προηγηθεί η εντολή του κ. Δούκα για συμβιβασμό με το Βατοπέδι και η επί της ουσίας απόσυρση του Δημοσίου από τη διεκδίκηση της κυριότητας της λίμνης. Τα βέλη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στράφηκαν και κατά του Α. Κοντού, ο οποίος συμμετείχε στην επίμαχη συνάντηση με την ιδιότητα του βουλευτή Ξάνθης.
Αντίστοιχη ήταν και η στάση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος είδε τους φορείς και, κατά τον κ. Παντελεήμονα, τους διαβεβαίωσε ότι θα δει το θέμα και όπου μπορεί θα βοηθήσει. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Θ. Ρουσόπουλο, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα παραπέμποντάς τους σε άλλους συναδέλφους του.
Ωστόσο, αυτό που «στιγμάτισε» και τη χθεσινή μέρα εξέτασης μαρτύρων ήταν οι εκ διαμέτρου και κατά το δοκούν αντίθετες προσεγγίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επί των καταθέσεων και συγκεκριμένα του Γρ. Κρόμπα, συνταξιούχου αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και του Ν. Γιοβανόπουλου, ο οποίος ήταν ο δεύτερος δικαστής που τάχθηκε υπέρ του Δημοσίου στην επίμαχη δίκη του Πρωτοδικείου Ροδόπης.
Οι βουλευτές της ΝΔ συντάχθηκαν με τη θέση του κ. Κρόμπα ότι οι γνωμοδοτήσεις που έγιναν αποδεκτές από τους κ. Φωτιάδη και Δρυ έδιναν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας στο Βατοπέδι.
Μαρτυρία Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Γ. Δριβελέγκας και Μ. Μπόλαρης ανέδειξαν την κατάθεση του Ν. Γιοβανόπουλου, ο οποίος και συντάχθηκε με τη συνάδελφό του δικαστή Γεωργία Σακάλογλου ότι καμία γνωμοδότηση και πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής δεν παρείχαν κυριότητα στη Μονή, παρά μόνο οι δικαστικές αποφάσεις.
Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του τοπογράφου της Νομαρχίας Ξάνθης Κ. Πετούση, ο οποίος είπε ότι όταν πληροφορήθηκε την παραίτηση του Δημοσίου από την επίμαχη δίκη έμεινε κατάπληκτος, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο είχε δώσει δυναμική μάχη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος προσκόμισε δύο ΦΕΚ του 1996 και του 1998, σύμφωνα με τα οποία η λίμνη Βιστωνίδα χαρακτηριζόταν από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη Εθνικό Πάρκο και άρα προστατευόμενη περιοχή. Το πρώτο είχε ισχύ δύο χρόνια και το δεύτερο έναν χρόνο μέχρι το 1999. Οπως υποστήριξε ο κ. Μαρκόπουλος έκτοτε δεν υπήρξε νεότερη απόφαση, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για εκμετάλλευση της περιοχής και τόνισε ότι προς τούτο θα κληθεί από τη ΝΔ να καταθέσει στην επιτροπή ο κ. Λαλιώτης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ-ΕΘΝΟΣ
06/11/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου