Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Ο Θεός... πάει πλατεία
Τρομερό: Η Εκκλησία κλέβει και πλατείες!
Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ: Ελευθεροτυπία
Αν θέσει κάποιος το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει η πλατεία Μαβίλη;», η απάντηση για τη συντριπτική πλειονότητα είναι αυτονόητη. «Ανήκει στον Δήμο Αθηναίων». Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η πλατεία Μαβίλη, στην οδό Κηφισίας, δίπλα στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο, ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει για τουλάχιστον άλλες επτά πλατείες που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων ή στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά και για το άλσος Ευαγγελισμού, για το οποίο έχει τίτλους ιδιοκτησίας η Μονή Πετράκη. Πρόκειται για τον χώρο που βρίσκεται μπροστά από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, στο Κολωνάκι.
Πλατεία Μαβίλη
Σ'ό,τι αφορά τις πλατείες που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, είναι: -Η πλατεία Αγίου Θωμά, στο Γουδή. -Η πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πόντου και Λαοδικείας, στο Γουδή. -Η πλατεία Κολωνού. -Η πλατεία Αγίου Δημητρίου, στην οδό Πανόρμου στους Αμπελόκηπους.
Πλατεία Αγ. Δημητρίου
-Η πλατεία Αγίου Ανδρέα, δίπλα στο Ιπποκράτειο, στους Αμπελόκηπους. -Δύο πλατείες στο Κορωπί. Ολες, όπως προαναφέραμε, έχουν δηλωθεί ήδη στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την Εκκλησία της Ελλάδος ως ιδιοκτησία της, καθώς υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Την αρχική αμηχανία των ανθρώπων που έχουν την ευθύνη των οικονομικών της Εκκλησίας, όταν είδαν τους τίτλους, διαδέχτηκε η απόφαση να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο όλα τα ακίνητα για τα οποία υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, που είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Οικονομικών της Εκκλησίας, «η απόφαση ελήφθη από μέρους της ΕΚΥΟ καθώς είναι διαχειρίστρια της περιουσίας της Εκκλησίας». Οπως δήλωσε ο ίδιος στην «Ε», «αυτό έγινε καθώς η Εκκλησία κλήθηκε να δηλώσει την περιουσία της στο Κτηματολόγιο. Και δήλωσε όλη της την ιδιοκτησία. Δεν επιθυμούμε να καταργηθούν οι πλατείες, και ας λέγονται και γράφονται διάφορα για "μυθική" περιουσία της Εκκλησίας». Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που έχει ενημερωθεί για το θέμα, έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά. Συνάντηση έχει ζητήσει και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, για να τον ενημερώσει για το θέμα και να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Η απόφαση της Εκκλησίας να δηλώσει τις πλατείες ως περιουσία της πιθανόν να έχει κάποιες συνέπειες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγαλύτερες πλατείες, όπου λειτουργούν καφέ και εστιατόρια. Ποιος θα δικαιούται φόρους για την εκμετάλλευση των πλατειών; Ο δήμος ή η Εκκλησία; Εάν αποφασιστεί να φτιαχτεί ένα υπόγειο πάρκινγκ, ποιος θα έχει την εκμετάλλευσή του; Στην ΕΚΥΟ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν, καθώς έτσι ή αλλιώς το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας παραμένει ένα αγκάθι. Οταν με διάφορες αφορμές έρχονται στην επικαιρότητα οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, η περιουσία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί η διαχείρισή της από ένα κεντρικό οικονομικό επιτελείο. Εάν εξαιρέσει κάποιος τις κεντρικές οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου (ΕΚΥΟ), όπου γίνονται συντονισμένες ενέργειες και υπάρχει κεντρικός έλεγχος για ένα μέρος της περιουσίας, η υπόλοιπη είναι διάσπαρτη σε όλη την Ελλάδα. Ανήκει στις δεκάδες μητροπόλεις, τα εκατοντάδες μοναστήρια και τους χιλιάδες ναούς. Και πρόκειται για εκτάσεις σε βουνά, οικόπεδα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κτίρια σε πόλεις και επιχειρήσεις που δίδονται για εκμετάλλευση, κυρίως ξενοδοχεία. Σ' αυτά τώρα προστίθενται και κάποιες πλατείες.
tsath@enet.gr
24/01/2509 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: