Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

     Οι διαιτολόγοι ψηφίζουν σούπες!
Τέλεια ευκαιρία για απώλεια βάρους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: NEA
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η λαχτάρα για ένα ζεστό ρόφημα ή για φαγητό που τρώγεται με το κουτάλι γίνεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη. «Τέλεια ευκαιρία» για απώλεια βάρους: έτσι χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις συνταγές του χειμώνα, αφού με τα «ζεστά» όχι μόνο μπορούμε να νικήσουμε το κρύο αλλά και να χάσουμε τα περιττά κιλά αρκεί να αποφύγουμε τις... κρυφές παγίδες.
Φωτογραφία
O πρώτος λόγος για τον οποίον... ψηφίζουν τις σούπες οι διαιτολόγοι δεν είναι άλλος από το ότι αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, αφού περιέχουν κρέας ή ψάρι, είναι πλούσιες σε λαχανικά ενώ συχνά από το μπολ δεν λείπουν και οι υδατάνθρακες (ρύζι ή κριθαράκι). Παρ΄ όλα αυτά, όταν είναι κανείς προσεκτικός στα λιπαρά, αποφεύγει δηλαδή τις υπερβολές στο λάδι και δεν βάζει στην κατσαρόλα κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, τότε δημιουργεί ένα ελαφρύ γεύμα ιδανικό για δίαιτα. Οι θερμίδες. Ο θερμιδομετρητής άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης: η κοτόσουπα έχει 210 θερμίδες (μπορεί να φτάσει και τις 400 αν ο μάγειρας θέλει να προσθέσει μπόλικο αυγολέμονο και αλεύρι για να «δέσει»), η ψαρόσουπα με χορταρικά έχει 320-360 θερμίδες, ενώ η χορτόσουπα με πατάτα και ελαιόλαδο είναι η «βασίλισσα» της δίαιτας αφού δεν ξεπερνά τις 250 θερμίδες. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι σεφ, το λάδι στη σούπα είναι περιττό όταν η συνταγή συμπεριλαμβάνει κρέας ή ψάρι. «Τα λιπαρά που βγάζουν οι πρώτες ύλες κατά το βράσιμο είναι ιδανικά τόσο σε ό,τι αφορά την ποσότητα όσο και σε ό,τι αφορά τη γεύση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι σούπες εφοδιάζουν τον οργανισμό με ποικιλία βιταμινών και αυτό γιατί τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται στο μαγείρεμα βρίσκονται στον ζωμό», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου. Ασπίδα προστασίας. Μάλιστα, οι βιταμίνες που αντέχουν κατά το βράσιμο είναι αυτές που αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά των κρυολογημάτων: η C και αυτές του συμπλέγματος Β. «Επιπλέον, η σούπα συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς αποτελείται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από νερό, το 50%-75% του όγκου της, ενώ η συνύπαρξη φυτικών ινών συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου», προσθέτει ο κ. Παπαλαζάρου. Η πλούσια θρεπτική τους αξία αφενός και η... φτωχή θερμιδική αξία αφετέρου είναι οι λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως ένα μπολ σούπας είναι το ιδανικότερο σνακ για το γραφείο- ιδίως οι «έτοιμες» που πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ και το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς για να τις μαγειρέψει είναι να προσθέσει ζεστό νερό.
Χορταίνει από το πρώτο πιάτο
Η σούπα είναι το ιδανικότερο πρώτο πιάτο, όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη, για όσους θέλουν να χάσουν κιλά! Και αυτό γιατί μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού και να μειώσει την ενεργειακή πρόσληψη. Ειδικότερα, οι ερευνητές έφτιαξαν ένα ειδικό μενού για 60 άντρες και γυναίκες φυσιολογικού βάρους, προσπαθώντας να διαπιστώσουν ποιο είναι το «χρυσό» τρικ για να χάσουν βάρος. Έτσι, αρχικά στους συμμετέχοντες σέρβιραν ένα μπολ σούπα και έπειτα από 15 λεπτά ακολουθούσε το κυρίως γεύμα. Τι διαπίστωσαν; Όταν οι εθελοντές κατανάλωναν σούπα στην αρχή του γευστικού πειράματος, στη συνέχεια έτρωγαν κατά 20% λιγότερο αποφεύγοντας έτσι περιττές θερμίδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: