Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Κάνει το κορόιδο η πρυτανεία του ΑΠΘ
Επεκτείνονται οι εργολαβίες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Από:YIANNIS PEFKIOTIS

Δυο παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, παρακάμπτοντας το Σωματείο Καθαριστριών του Ν. Μαγνησίας, με λάθος στόχο, χωρίς σχέδιο που τελικά στηρίζει τον εργολάβο.

Σας στέλνω την χτεσινή ανακοίνωση της παράταξής μας στην Μαγνησία.

ΓΧ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γιατί το ΠΑΜΕ στηρίζει τον εργολάβο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο;

Με δύο αλλεπάλληλες παρεμβάσεις το ΠΑΜΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιχειρεί να επικαλύψει τη συλλογική δράση του νεοσύστατου σωματείου καθαριστριών και λίγες ημέρες μόνο μετά τη μεγαλειώδη νίκη του σωματείου στο ΙΚΑ, όπου όλες οι εργαζόμενες επαναπροσλήφθηκαν μετά την έκπτωση του εργολάβου καθαριότητας. Η έκπτωση του Ζωιόγλου από το ΙΚΑ είναι η πρώτη περίπτωση έκπτωσης εργολάβου από τον δημόσιο τομέα....... ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 24/7/2509 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

2 σχόλια:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ



Γιατί το ΠΑΜΕ στηρίζει τον εργολάβο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο;

Με δύο αλλεπάλληλες παρεμβάσεις το ΠΑΜΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επιχειρεί να επικαλύψει τη συλλογική δράση του νεοσύστατου σωματείου καθαριστριών και λίγες ημέρες μόνο μετά τη μεγαλειώδη νίκη του σωματείου στο ΙΚΑ, όπου όλες οι εργαζόμενες επαναπροσλήφθηκαν μετά την έκπτωση του εργολάβου καθαριότητας. Η έκπτωση του Ζωιόγλου από το ΙΚΑ είναι η πρώτη περίπτωση έκπτωσης εργολάβου από τον δημόσιο τομέα.

Η επικάλυψη της λειτουργίας του σωματείου, το οποίο έχει προγραμματίσει σύσκεψη αύριο (25/7/09) για το θέμα του Πανεπιστημίου, είναι ένα θέμα και το πως αντιλαμβάνεται το ΠΑΜΕ τη δράση του μέσα στα σωματεία. Όμως δεν είναι αντιληπτό από τη πλευρά μας, για ποιο λόγο δεν κληθηκε η πενταμελής επιτροπή του σωματείου στην παρέμβαση έστω του ΠΑΜΕ. Πολύ περισσότερο γιατί δεν έγινε μια συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα, εφόσον υποτίθεται το ζήτημα πιέζει. Ποιο σχέδιο εφάρμοσε το ΠΑΜΕ στο Πανεπιστήμιο: Κατ΄αρχήν είχε ένα σχέδιο; Η απάντηση είναι όχι.
Η πλήρης άγνοια του ΠΑΜΕ για το τι συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο έχει ως αποτέλεσμα αντί να βοηθιούνται οι καθαρίστριες να πληρωθούν, βοηθιέται ο δουλέμπορος εργολάβος καθαριότητας να συνεχίσει να παρανομεί. Κι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική και για τις καθαρίστριες του Πανεπιστημίου και για το νεοσύστατο σωματείο.

Το Πανεπιστήμιο προκειμένου να εφαρμόσει την εγκύκλιο Γιακουμάτου και να επιβάλλει πρόσθετους όρους τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας έχει δημιουργήσει επιτροπές καθαριότητας ανά εγκατάσταση. Ο εργολάβος πριν πληρωθεί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες πρέπει να προσκομίσει έγγραφα ότι έχει πληρώσει και ασφαλίσει το προσωπικό του σύμφωνα με τη νομοθεσία. Η καθυστέρηση πληρωμής του εργολάβου από το Πανεπιστήμιο έγκειται στο γεγονός ότι ο εργολάβος αδυνατεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και τους όρους του Πανεπιστημίου. Η μη πληρωμή του είναι φυσικό επακόλουθο. Τουλάχιστον απ’ όσο μας είναι γνωστό, το σχετικό κονδύλι καθαριότητας υφίσταται και δεν είναι ζήτημα ρευστότητας του Πανεπιστημίου.

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Η πίεση του ΠΑΜΕ προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαμορφώνει τις συνθήκες να πληρωθεί ο εργολάβος (κάτι που θέλει και ο ίδιος) αλλά να συνεχίσει να παρανομεί και να μην συμμορφώνεται με την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Σχετικά με τη παρέμβαση του ΠΑΜΕ, στην οποία παρέσυρε και αρκετές καθαρίστριες του Πανεπιστημίου πιστεύοντας ότι θα «καθαρίσει» με το ειδικό βάρος του ΚΚΕ το ζήτημα, υφίστανται τα παρακάτω ερωτήματα, εκτός του ερωτήματος γιατί «έγραψαν» κανονικά το σωματείο:

• Γιατί δεν προέτρεψαν τις εργαζόμενες να καταγγείλουν τον εργολάβο στην Επιθεώρηση Εργασίας;
• Γιατί δεν ζήτησαν να κηρυχτεί έκπτωτος ο εργολάβος;
• Γιατί συσχετίζουν τη μη πληρωμή του εργολάβου από το Πανεπιστήμιο, με την μη πληρωμή των καθαριστριών από τον δουλέμπορο, όταν αυτός είναι ο κατά νόμο υπεύθυνος να τις πληρώσει;
• Γιατί το ΠΑΜΕ αντί να στραφεί ευθέως εναντίον του εργολάβου, στηρίζει το εργολάβο καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο και τον εξυπηρετεί να πληρωθεί:
• Γιατί το ΠΑΜΕ δεν ζήτησε από το Πανεπιστήμιο να πληρωθούν οι εργαζόμενες κατευθείαν από το φορέα, δηλαδή το Πανεπιστήμιο;

Είτε πρόκειται για κρίση ηγεμονισμού του ΠΑΜΕ, είτε πρόκειται για τη προσφιλή τακτική του Τ. Τριανταφυλλάκου να επιλύει ταξικά και κοινωικά ζητήματα με την προσωπική του πολιτική, και στις δυο περιπτώσεις η συγκεκριμένη πολιτική είναι καταστροφική.
Υπενθυμίζουμε την πρακτική να ζητιούνται αποζημιώσεις απολυμένων από τους εργοδότες σε χρήμα, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται και η αξία των ενσήμων, γεγονός που έχει εκθέσει το ΠΑΜΕ το ΚΚΕ και τον ίδιο τον Τ. Τριανατφυλλάκο στην εργατική τάξη της Μαγνησίας.

Στόχος δικός μας παραμένει ένας: Να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο να δημιουρηθεί μια συλλογική ηγεσία στο νεοσύστατο σωματείο το οποίο βοηθήσαμε να φτιαχτεί, να προσφέρουμε οποιαδήποτε συμβουλή μας ζητηθεί, να προτείνουμε θέματα και ζητήματα όπως όλοι που ασχολούνται με το εργατικό κίνημα.
Επισημαίνουμε όμως ότι το σωματείο δεν πρόκειται να γίνει «κομματικό μαγαζί» (από οποιονδήποτε) εξαργύρωσης ψήφων στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Βόλου, είτε στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτή τη μάχη τη δώσαμε με τον δεξιό γραμματέα Κίτσιο και την έχουμε κερδίσει, όταν το σωματείο κατάλαβε από πρώτο χέρι τι σημαίνει «χείρα βοηθείας» από την ΔΑΚΕ.
Ελπίζουμε σήμερα οι καθαρίστριες να έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει η «ταξική-μαχητική» στάση του ΠΑΜΕ, που για το μόνο που διακρίνεται είναι η φασαρία που δημιουργεί, η σύγχυση και κανένα αποτέλεσμα.

Μέχρι να λάβουμε τις αναγκαίες απαντήσεις από την τοπική ηγεσία του ΠΑΜΕ ή του ΚΚΕ, θα ήταν καλό το ΠΑΜΕ Μαγνησίας να μάθει με ποιο τρόπο κερδήθηκε ο αγώνας στον Παπουτσάνη και αγώνας των αθαριστριών στο ΙΚΑ του Βόλου.

24 ΙΟΥΛΗ 2009