Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Προς το Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΠΟΥ ΤΟ 1987, ΜΕ ΤΗΝ ΟΚ.Ε.Σ.Α.,

ΣΥΜΒΑΛΛΑΤΕ ΝΑ «ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ!».

Κωφεύστε σε…. σειρηνιακές φωνές, όπως και τότε!

Από ΖΩΧΙΟ Γιάννη

Υποψήφιο Δήμαρχο Δήμου Κέρκυρας

με τη ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ(ΝαΚ)

Κύριε Πρόεδρε,

Γιώργος Α. ΠαπανδρέουΤο τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας θα βρει τη λύση του όταν ολοκληρωθούν τα δύο φράγματα που το 1987 υιοθετήθηκαν, και με δική σας συμβολή, αλλά σήμερα ακόμη δεν άρχισε η κατασκευή τους.

Βρίσκονται στη διαδικασία υπουργικών υπογραφών και δεν πρέπει να καθυστερήσει ούτε στιγμή η διαδικασία δημοπράτησης.

Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη τέσσερα κυρίαρχα στοιχεία που, έχουν συζητηθεί κατά καιρούς και με αρμόδιους, αλλά σήμερα συνδέονται με τον Καλλικράτειο Δήμο. Συγκεκριμένα:

  1. Επιβάλλεται να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής στην κατασκευή τους και στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ του Δήμου που θα δημιουργήσει αμέσως η ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ(ΝαΚ), αν ο λαός την επιλέξει να διευθύνει τον ενιαίο Δήμο. Η συμμετοχή της θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τα τρία επόμενα στοιχεία αλλά και γενικότερα.
  2. Επειδή ο νέος οδικός άξονας βορρά-νότου και οι σημαντικές υποδομές που προτείνει η ΝΕΑ αυτοδιαχειριζόμενη ΚΕΡΚΥΡΑ(ΝαΚ) συνδέονται άμεσα με τα φράγματα και τις θέσεις που θα κατασκευαστούν, πρέπει να υπάρξει βασικός σχεδιασμός και συντονισμός ώστε να συντομευθούν όλα από κοινού, να μειωθεί το συνολικό κόστος τους αλλά και να μη γίνουν έργα που πιθανό δε θα είναι ωφέλημα. Ενδεικτικά αναφέρω το όφελος από τα δύο τούνελ αφού το υλικό από τη διατρύπηση των ορεινών όγκων (Αγ. Δέκα-Παντελεήμονα) πιθανολογείται ως κατάλληλο να χρησιμο-ποιηθεί στα φράγματα αντί να μεταφερθεί από άλλα μέρη της Ελλάδας. Το κόστος μεταφοράς και μόνο θα στηρίξει το κόστος του εξίσου αναγκαίου οδικού άξονα.
  3. Λόγω περιορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυστυχώς τα φράγματα θα καλύπτουν μόνο ανάγκες ύδρευσης. Είναι όμως δυνατόν κατά την κατασκευή τους, και επιβάλλεται να γίνει, να προβλεφθούν οι προϋποθέσεις ώστε αμέσως μετά να επεκταθούν με μέσα και του Δήμου για να στηριχθεί και η άρδευση αφού η γεωρ-γία στο Νησί είναι ανύπαρκτη και πρέπει να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση.
  4. Φράγματα δίχως δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, δεν είναι δυνατόν στην εποχή που καλπάζει τεχνολογικά. Πρέπει λοιπόν να προσφερθεί κατασκευαστικά η άμεση ή μελλοντική δυνατότητα ενσωμάτωσης μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το 1987, ως υφυπουργός πολιτισμού, στηρίξατε (και οικονομικά) ώστε η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) να συνεργαστεί με τη Γραμ. Νέας Γενιάς και να πραγματοποιηθεί ένα πρωτόγνωρο 3ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα «ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ».

Με συμμετοχή και όλης της θεσμικής Κέρκυρας (βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχος, επιστημο-νικοί, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς) και με προεδρεύοντες σημαντικές προσωπικότητες όπως οι πανεπιστημιακοίΚαλογερόπουλους-Στρατής Σπύρος, Γιώργος Ρούσης, η Αν/ρχος Αθηναίων Κουρή Ιουλία, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Σούφης Ανδρέας κ.α.αναδείχτηκαν από ειδικούς εισηγητές το σύνολο των προβλημάτων (χωροταξικό, περιβάλλον, ανάπτυξη, πολιτισμός, τουρισμός, υποδομές, γεωργία, κτ-νοτροφία κλπ) και προτάθηκαν λύσεις, πολλές από τις οποίες είναι ακόμη επίκαιρες.

Σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης-άρδευσης, ο εισηγητής επιστήμονας κ. Δ. ΓΚΟΥΜΑΣ πρότεινε και ανέλυσε τη λύση με την κατασκευή φραγμάτων.

Η εισήγηση προκάλεσε έντονο ενθουσιασμό σε όλους, ειδικά στους άμεσα ενδιαφερόμενους, και απασχόλησε ιδιαίτερα το συνέδριο το οποίο και την υιοθέτησε ανεπιφύλακτα.

Τελικά, το 1989, ανατέθηκε αρμοδίως σε τεχνικό γραφείο η μελέτη των φραγμάτων και μετά 20 χρόνια βρισκόμαστε κοντά στην προκήρυξη.

Κύριε Πρόεδρε,

αποδεχόμενος το 1987 την πρότασή μου, ως προέδρου της ΟΚΕΣΑ, για συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση του Συνεδρίου (παρά τις αρνητικές παρεμβάσεις που σας έγιναν επειδή με είχε διαγράψει το ΠΑΣΟΚ) συμβάλατε στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εισήγη-σης και τεκμηρίωσης της λύσης με φράγματα ενός κορυφαίου προβλήματος για την Κέρκυρα.

Σήμερα, μετά από 23 χρόνια, καλείστε ως πρωθυπουργός να δώσετε σαφείς εντολές για γρήγορη ολοκλήρωση του έργου των φραγμάτων.

Όμως, ελπίζω ότι θα ζητήσετε να ληφθούν υπόψη και τα τέσσερα απαραίτητα στοιχεία που προτείνονται παραπάνω, αποφεύγοντας τις σειρηνιακές παρεμβάσεις ότι πρέπει να κωφεύ-σετε επειδή οι προτάσεις προέρχονται από πλευρά που ασκεί διαχρονική κριτική στις κυβερ-νήσεις του ΠΑΣΟΚ που όμως, δυστυχώς, αποδεικνύεται δίκαιη.

Εάν δε εκλεγώ δήμαρχος θα είστε προσκεκλημένος και στην έναρξη λειτουργίας των έργων σε μια σπάνια σύμπτωση διαπίστωσης-πρότασης-αποδοχής και ολοκλήρωσης ενός έργου.

Με εκτίμηση

Γιάννης Ζωχιός

Κοινοποίηση: Αρμόδια υπουργεία, ΠΙΝ και: Βουλευτές- Νομαρχία-ΤΕΔΚ-Φορείς-ΜΜΕ Κέρκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: