Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ιατρική στα Επτάνησα επί Βενετοκρατίας! Τα σημαντικά αποτελέσματα τα σφετερίστηκαν απατηλά ποικοίλοι θαυματοποιοί για επιβολή των, δήθεν, θαυμάτων!

της Θρησκείας

είναι αιώνιες και συνεχείς!

Με θαυματοποιούς,  θεούς και άγιους,  βρίθει η ιστορία!

Όταν δεν απαγορεύουν ή υπονομεύουν και καταστρέφουν  την Επιστήμη, της... κλέβουν τα επιτεύγματα και, με μαγγανείες και βία,  τα "επιβάλλουν  ως θαύματα!

Παραμονεύουν τα αρπακτικά ιερατεία και, μόλις θεραπευτεί από την επιστήμη  κάποιος ή αντιμετωπισθεί πανδημία, τρέχουν να σφετεριστούν και  να προβάλλουν τη, δήθεν,  δύναμη του... θεού τους ή του... αγίου τους, οι οποίοι όμως αδυνατούν   να... παρεμβαίνουν προληπτικά!

Υπάρχει και το... χειρότερο:

Προπαγανδίζουν ότι οι... ασθένειες επιβάλλονται ως η θεϊκή τιμωρία εναντίον των αμαρτωλών  αλλά μετά... θεραπεύουν είτε λόγω της θεϊκής μεγαλοψυχίας είτε λόγω μετάνοιας των αμαρτωλών/ασθενών!

(ας σημειωθεί ότι  η θρησκευτική τρομοκρατία και σκοταδισμός  μετατρέπουν  σε θεούσικες τις ποικίλες ιατρικές εκφάνσεις: ατομικές-συλλογικές-πανεπιστημιακές,  με αποτέλεσμα να μην υπερασπίζονται την Επιστήμη με τα επιτεύγματά της αλλά να υποκλίνονται στις θρησκευτικές απάτες)

Τα βιώνουμε και στην Κέρκυρα με τα, δήθεν, θαύματα του... Άγιου κατά της πανώλης κλπ  ενώ οι  θεραπείες ήταν το αποτέλεσμα της υψηλής ιατρικής στα Επτάνησα από εκείνες τις περιόδους!

Αξίζει όμως η ανάγνωση της παρακάτω μελέτης, δημοσιευμένη  στο περιοδικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2000 ΤΟΜΟΣ 2 – ΤΕΥΧΟΣ 1 της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας (Εταιρεία που δε... διακρίνεται σε υπεράσπιση της Επιστήμης έναντι του... σκοταδισμού): 

"Η άσκηση της ιατρικής επί Βενετικής κυριαρχίας στα Επτάνησα!

 Της Μαρίας Μάνδυλα - Κουσουνή":


"Εισαγωγή
Τα Ιόνια Νησιά δε βρίσκονται υπό Βενετική κατοχή την ίδια εποχή. Η Κέρκυρα είναι ουσιαστικά από το 1386, ενώ η Λευκάδα από το 1669. Η Βενετσιάνικη κυριαρχία σ’ αυτά καταλύεται το 1797 από τους Δημοκρατικούς Γάλλους.
Η Ενετοκρατία στα Ιόνια Νησιά είναι μια εποχή που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά τα θέματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής, σε σύγκριση με τα άλλα μέρη του Ελλαδικού χώρου, τα οποία την ίδια εποχή βρίσκονταν υπό την Οθωμανική κυριαρχία.
Η ιδιαίτερη ευαισθησία, που έδειξαν οι Βενετοί σε θέματα υγείας του λαού, ήταν κάτι πολύ σημαντικό, διότι τα Επτάνησα εκείνη την εποχή βρίσκονταν στο κέντρο μιας πληθυσμιακής μετακίνησης. Ο πληθυσμός τους ήταν ποικίλης προέλευσης. Πολλές φορές κύμα προσφυγικό μετακινείτο από τα Τουρκοκρατούμενα ή άλλα Ενετοκρατούμενα τμήματα του Ελλαδικού χώρου και εγκαθίστατο σ’ αυτά.
Αυτές οι έντονες πληθυσμιακές μετακινήσεις ήταν παράγοντας πολύ επικίνδυνος για την μετάδοση διαφόρων θανατηφόρων κυρίως επιδημιών, που μάστιζαν Ανατολή και Δύση (1).
Για να κατανοήσουμε τον τρόπο άσκησης της Ιατρικής στα Επτάνησα αυτή την εποχή, πρέπει να.................................."
 ολόκληρη η μελέτη στη διεύθυνση: ( http://www.ixek.gr/showArticle.asp?id=88 )

 https://ixek.gr/%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac/%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%83-2000-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%83-2-%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%87%ce%bf%cf%83-1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: