Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Αυτό το παρόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί με κυβέρνηση της αριστεράς.


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ


Η βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια καπιταλιστική κρίση, εν μέσω της οποίας βρισκόμαστε, αντιμετωπίζεται διεθνώς, με πολιτικές που τη φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών.
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός την τελευταία πενταετία αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πειραματόζωο επιβολής των πλέον ανάλγητων και καταστροφικών πολιτικών, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών που στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης, (Κομισιόν, ΕΚΤ,ΔΝΤ). Αποτέλεσμα: 5000 αυτοκτονίες, η μείωση του ΑΕΠ κατά 27%, ανεργία στο 27% και στο 60% για τους νέους, η πλήρης αποβιομηχάνιση και η δραστική συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, η βίαιη καταστροφή και προλεταριοποίηση των μεσαίων στρωμάτων, η διάλυση της δημόσιας υγείας- παιδείας- πρόνοιας, η εξαφάνιση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η συνεχής καταστρατήγηση και της στοιχειωδέστερης αστικής νομιμότητας, αυτά αποτελούν το ζοφερό παρόν της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό το παρόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί με κυβέρνηση της αριστεράς.
Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στις εκλογές στις 25-1-2015, στη βάση της δέσμευσης του για πάσει θυσία εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, και η δημιουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., αποτέλεσε ανάσα για το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας. Η άρνηση της κυβέρνησης τις πρώτες 100 μέρες να εφαρμόσει πρόσθετα μνημονιακά μέτρα, η προσπάθεια να νομοθετήσει κάποια ανεπαρκέστατα μέτρα ανακούφισης και αποκατάστασης αδικιών, παρά τις αντιδράσεις των δανειστών, η συγκρότηση επιτροπών Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους και Διεκδίκησης Γερμανικών Επανορθώσεων, τα πρώτα βήματα για μια πολυδιάστατη ενεργειακή και εξωτερική πολιτική και η προσπάθεια αξιοπρεπούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αποτέλεσαν θετικές εξελίξεις που αναγνωρίστηκαν και στηρίχτηκαν από το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας.
Η εχθρική συμπεριφορά των δανειστών, το κλείσιμο της στρόφιγγας χηματοδότησης, η επιμονή τους στην επιβολή των ίδιων καταστροφικών πολιτικών, ήταν αναμενόμενα. Η πεποίθηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μπορούσε , χωρίς ρήξεις, να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για το οποίο δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό, αποτελούν αυταπάτη, την οποία είχαμε εγκαίρως επισημάνει.
Ως Κομμουνιστική Ανανέωση, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα των καιρών, αγωνιστήκαμε με επιμονή για τη συγκρότηση Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων, που στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος θα μπορούσε να προφτάσει την κοινωνική καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Στις τελευταίες εκλογές, στηρίξαμε κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δεδομένες αυταπάτες του, προκειμένου να συμβάλλουμε στην ανάσχεση της καταστροφής. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει την αλλαγή ρότας στη χώρα. Έχουμε επίγνωση ότι οι μέρες και οι ώρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η συμφωνία- γέφυρα αποτελεί τον προάγγελο της επόμενης, που θα δεσμεύσει για 50 χρόνια τον ελληνικό λαό. Κάθε υπαναχώρηση από τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για την επιβίωσή του, θα τον καταδικάσουν σε εξαθλίωση στο διηνεκές και θα οδηγήσουν την χώρα σε ερήμωση, καθιστώντας την αποικία αέναου χρέους. Έτσι θα τεθεί η σύνολη αριστερά στο περιθώριο και θα αναδειχθούν επικίνδυνα πολιτικά μορφώματα.
Για αυτό επισημαίνουμε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο
  • Να στοχεύει στην μη-αποπληρωμής του χρέους, χωρίς μνημονιακούς όρους.
  • Να μην περιέχει κανένα υφεσιακό μέτρο, αλλά να εξασφαλίζει αύξηση μισθών και συντάξεων για κάλυψη των απωλειών την επόμενη διετία.
  • Να εγγυάται την επαναφορά της προ του 2010 εργατικής νομοθεσίας.
  • Να εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση για μισθωτούς- συνταξιούχους.
  • Να εξασφαλίζει αξιοπρεπή Υγεία- Παιδεία- Πρόνοια με όποιο κόστος κι αν απαιτείται.
  • Να μην περιέχει εκποίηση δημόσιας γης και περιουσίας.
  • Να εξασφαλίζει πόρους για την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Εάν τα προηγούμενα δεν είναι αποδεκτά από τους δανειστές, η ρήξη είναι ο μοναδικός δρόμος για μια κυβέρνηση της αριστεράς.
Ως Κομμουνιστική Ανανέωση επισημαίνουμε:
Οι εξελίξεις κάνουν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας των πολιτικών προυποθέσεων για να ανατραπεί εκ βάθρων ο σχεδιασμός του κεφαλαίου προς όφελος της εργατικής τάξης, των ανέργων των συνταξιούχων, των εργαζόμενων αγροτών αλλά και των βιοτεχνών μικροεπιχειρηματών και αυτοαπασχολούμενων που συνθλίβονται κοινωνικά. Όταν, με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, παραμένει η οικονομική και βιολογική εξαθλίωση της εργαζόμενης κοινωνίας, επανέρχεται επιτακτικά το ζήτημα συγκρότησης ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού Μετώπου, ως του μόνου ικανού να ανατρέψει τις πολιτικές επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, μέσα και έξω από τη χώρα, δίνοντας διέξοδο υπέρ των συμφερόντων του λαού.
  • Καλούμε τις κοινωνικές οργανώσεις, τα συνδικάτα, τον ελληνικό λαό να βγούμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε τη ζωή που μας ανήκει.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί και να πραγματοποιήσει το αίτημα του ελληνικού λαού που έρχεται από κάθε γωνιά της χώρας: «Μην κάνετε πίσω».-
Αθήνα Μάιος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: