Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Χορωδίες ΟΚΕΣΑ-ΤΖΙΑΣ τραγούδησαν με αφιέρωμα στη Β.Μοσχολιού και, βέβαια, στις Μητέρες όλου του Κόσμου!

Χορωδίες ΟΚΕΣΑ-ΤΖΙΑΣ 
τραγούδησαν με αφιέρωμα στη 
Β.Μοσχολιού 
και, βέβαια, στις Μητέρες 
όλου του Κόσμου!
 
Πραγματοποιήθηκε χθες η συναυλία στο Δήμο Δάφνης με συμμετοχή της
Χορωδιών  ΟΚΕΣΑ-ΤΖΙΑΣ του μουσικού συγκροτήματος Φαίακες και με Δάσκαλο το Γιάγκο Χαρτοφύλακα.


Έλαβαν μέρος η Υψίφωνος   Κυριακούλα Τσαγκαράτου και ο
Τάκης Κωνσταντακόπουλος, τραγουδιστής.

 Για την εκδήλωση και την τιμώμενη μίλησε ο Πρόεδρος ΔΣ και Επίτιμος Πρόεδρος ΟΚΕΣΑ:

Ήταν Άνοιξη 1962.
Το Πάσχα, στην «Τριάνα» δίπλα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, ξεκινάει την καριέρα του ένα νέο Κορίτσι, η Βίκυ Μοσχολιού . Καθιερώθηκε το 1964 τραγουδώντας το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου στην κινηματογραφική παραγωγή «Λόλα».
Τον επόμενο χρόνο, το τραγούδι της "Ένα αστέρι πέφτει – πέφτει", έγινε μεγάλη επιτυχία συνεχίζοντας σε συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με το Ζαμπέτα, τον Ελευθερίου, τον Κατσαρό, τον Άκη Πάνου, τον Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση, τον Πλέσσα, τον Κηλαηδόνη και τον Σταμάτη Κραουνάκη.
Γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο η Βίκυ Μοσχολιού.
Αυτό, ως Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ), μας κάνει να έχουμε μια πρόσθετη συναισθηματική σχέση αφού εκεί, στην ευρτερη Περιοχή, είναι η έδρα μας και γίνεται το Κέντρο πολιτιστικής δράσης μας και οι Χορωδοί μας, οι Μουσικοί μας και ο Δάσκαλό μας, Γιάγκος Χαρτοφύλακας θα έχετε τη δυνατότητα να αναδείξετε και εμπλουτίσετε ακόμη περισσότερο το έργο σας.
Η Β.Μοσχολιού έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.
Για να βοηθήσει την οικογένεια της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα.
Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα. Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, κάνει την πρώτη εμφάνισή της που αναφέραμε στην αρχή.
Εκεί, δύο χρόνια μετά, την ακούει τυχαία ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι Χάθηκε το φεγγάρι στην ταινία Λόλα, με το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη. Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς: τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Δήμο Μούτση, τον Άκη Πάνου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Τα τρένα που φύγαν, Τα δειλινά, Οι μετανάστες, Τα αρχοντορεμπέτικα είναι μερικές μόνο επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριό της, που ξεκινά από το ρεμπέτικο και το λαϊκό για να καταλήξει στο ελαφρολαϊκό και το έντεχνο, γιατί η σπουδαία, ιδιαίτερη δωρική φωνή της με τη χαρακτηριστική βραχνάδα και τις απεριόριστες δυνατότητες, δεν χώρεσε ποτέ ταμπέλες.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Βίκυ Μοσχολιού αρχίζει συναυλίες με το Σταύρο Ξαρχάκο και το Γρηγόρη Μπιθικώτση σ' όλη την Ελλάδα, ενώ το 1968 πραγματοποιεί με δικά της έξοδα την πρώτη μεγάλη συναυλία έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.
Όμως, στις 13 Ιουλίου 1967, η Βίκυ Μοσχολιού μαζί με το Γρ. Μπιθικώτση, τραγούδησαν στο νυκτερινό κέντρο Δειλινά, σε πρώτη δημόσια εκτέλεση, τον “Ύμνο” "Μέσα στ΄ Απρίλη τη γιορτή".
Είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που, το 1972, εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην πλάκα, αρχικά στο Ζουμ και μετά στο Ζυγό, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με άλλο ήθος και ύφος.
Έξι συνεχείς σεζόν η Μοσχολιού τραγουδά στις μπουάτ Μούτση, Μαρκόπουλο, Θεοδωράκη και Σπανό και παράλληλα δισκογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της, όπως το Έτσι είναι η ζωή, Μια βραδιά στη Λάρισα, Μεσόγειος, Η Ρόζα η ναζιάρα, Άνθρωποι Μονάχοι.
Βέβαια, λόγω και της γνωστής σεμνότητας και την απλότητας που την διακατείχε και επειδή ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της, ίσως δε γνωρίζουν πολλοί ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και στο θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού.
Την ίδια διακριτικότητα επέδειξε και στην προσωπική της ζωή, κρατώντας την πάντα μακριά από το φως της δημοσιότητας κι ας οργίαζε ο κοσμικός τύπος της εποχής για το φλογερό της ειδύλλιο με τον μετέπειτα σύζυγό της, για 18 ολόκληρα χρόνια, τον θρύλο των γηπέδων, Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.
Η Βίκυ Μοσχολιού στις 16 Αυγούστου του 2005 μας αποχαιρέτησε σωματικά χτυπημένη από την επάρατο.
Όμως, μένει μαζί μας αφού, ως δημιουργός, φρόντισε να μείνει στην καλλιτεχνική ιστορία και οι γενιές στα βάθη του χρόνου θα τη γνωρίζουν από τον πλούτο της τραγουδιστικής της προσφοράς, θα την τραγουδούν και έτσι θα μένει ζωντανή .
Αυτό προσφέρει σήμερα και η δραστήρια Χορωδία μας, η Χορωδία της ΟΚΕΣΑ, με το αφιέρωμα στη ΒΜ.
Φυσικά πάντα ζωντανοί και οι Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Λοΐζος που δημιουργίες τους θα παρουσιάσει η, διαρκώς παρούσα, αξιόλογη Χορωδία της Τζιας.
Η ΟΚΕΣΑ χαίρεται ιδιαίτερα που σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ώστε η μνήμη να είναι αδιάκοπη για τους δημιουργούς όπως η Β. Μοσχολιού και γι αυτό ευχαριστεί θερμά αυτούς που αδιάκοπα και ακούραστα εργάζονται να μας προσφέρουν τόσο ευχάριστες στιγμές.
Ευχαριστούμε θερμά τους Χορωδούς της Χορωδίας μας που για 25 περίπου χρόνια στολίζει τις εκδηλώσεις μας, τη Χορωδία της Τζιας για την προσφορά της και τη συνεργασία, τους ταλαντούχους Μουσικούς μας, τους Φαίακες, και βέβαια το Δάσκαλό μας και των δύο Χορωδιών, τον Κερκυραίο Γιάγκο Χαρτοφύλακα που φροντίζει επιπλέον να έχει και ένα μουσικό ρεντεβού, τουλάχιστον κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα , στη δεύτερη πατρίδα του, το Δήμο Δάφνης που ιδιαίτερα αγάπησε και ο Δήμαρχός της, ο Κύριος Μιχ. Σταυριανουδάκης, τον αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.
Ευχαριστούμε το Δήμο Δάφνης- Υμηττού, το Σχολικό Συγκρότημα και όσους στηρίζουν τεχνικά τη σημερινή εκδήλωση.
Πάνω από όλους όμως ευχαριστούμε την Καθεμιά και τον Καθένα από εσάς που σήμερα είστε εδώ μαζί μας.
Σήμερα είναι η Μέρα της Μητέρας.
Γιαυτό, τη συνολική εκδήλωση, την αφιερώνουμε στις Μητέρες όλου του Κόσμου! 
Στις Μητέρες, ανεξάρτητα χρώματος και φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: