Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

OIKOLOGOI PRASINOI KERKYRAS

GIA PRASINES THESEIS ERGASIAS

Καλημέρα κ. Ζωχιέ Παρακαλούμε πολύ για την δημοσίευση/ δημοσιοποίηση /ανάρτηση του παρόντος. Ευχαριστούμε.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ – ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την επιχειρησιακή αδυναμία, την υποκρισία και την αφερεγγυότητά τους, σχετικά με την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας στην χώρα μας. Ειδικά στους τομείς: Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, διαχείριση περιοχών Νατούρα και διαχείριση Απορριμμάτων, η αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων ήταν καθολική και η χώρα μας δεν εφάρμοσε τις υποχρεώσεις της απέναντι τόσο προς την παγκόσμια κοινότητα όσο και προς τους Έλληνες πολίτες.

Τουλάχιστον 500 νέες, πράσινες θέσεις εργασίας μπορούσαν να έχουν ήδη δημιουργηθεί για την Κέρκυρα και αντίστοιχες για όλη την Ελλάδα, μόνο και μόνο με την εφαρμογή των υποχρεώσεών μας σαν Ευρωπαίοι πολίτες. Όμως, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, βλέπουν το περιβάλλον σαν αντικείμενο προς εκμετάλλευση και την κοινωνική δράση για την προστασία και αναβάθμισή του, σαν ένα «ταμπού» που πρέπει να αποβάλλει ο πολίτης διότι πηγαίνει αντίθετα στο (λανθασμένο) σύστημα, σαν να ήταν μια πράξη …«αναρχίας»!

Και τα δύο κόμματα, συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια, στην απαξίωση των πράσινων θέσεων εργασίας στην χώρα μας.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑΤΟΥΡΑ

Εδώ και 8 περίπου χρόνια ανακηρύχτηκαν μεν οι 27 μεγάλοι φορείς διαχείρισης για τις 300 περίπου περιοχές Νατούρα, αλλά έμειναν μέχρι στιγμής μόνο στα …«χαρτιά». Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος σε συνάντηση με τον Σταύρο Δήμα, την προηγούμενη εβδομάδα, κατήγγειλε την τραγική κατάσταση της χώρας μας όπου τα δύο κόμματα επικαλούνται «έλλειψη πόρων» και αφήνουν κενές περίπου 50 θέσεις εργασίας (25 διοικητικές και 25 εργατικές) που προβλέπονται, ανά φορέα διαχείρισης στην χώρα μας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η ασφάλειά τους από επιθέσεις κερδοσκοπίας «μεγάλων» και «μεγαλόπνοων» (…πάντα) επενδύσεων.

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εκτός από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών η Ελλάδα μπορεί να έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη εκμεταλλευόμενη όλες τις μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως, και τα δύο κόμματα δεν δείχνουν σε καμία περίπτωση, ότι μπορούν να απεγκλωβιστούν από τα οικονομικά συμφέροντα των «συμβατικών» πηγών ενέργειας, όπως αυτές του πετρελαίου και του Λιγνίτη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι επίσης το ενδιαφέρον και των δύο κομμάτων για την πυρηνική ενέργεια. Οι αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών συνεχίζουν να μην δίνουν κανένα ουσιαστικό κίνητρο στον απλό πολίτη να επενδύσει, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί πληθώρα μικρών πράσινων θέσεων εργασίας προς όφελος του κάθε πολίτη που θα μπορεί να κερδίσει τα προς το ζειν πουλώντας λίγη, ή περισσότερη ενέργεια, Στην ουσία, συμφέρει να επενδύσουν, μόνον όσοι μπορούν να διαθέσουν μεγάλα κεφάλαια. Πόσες και πόσες αιτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έγιναν και δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της έλλειψης υποσταθμών για μεταφορά ενέργειας επειδή αρνείται η ΔΕΗ να πληρώσει για να γίνουν;

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι «συμβατικές» (= μη οικολογικές) κυβερνήσεις των μεγάλων κομμάτων δεν προωθούν σωστά μοντέλα για την επιτυχία της ανακύκλωσης, πράγμα που εκτός από το περιβάλλον κοστίζει στην Ελληνική κοινωνία πολλές πράσινες θέσεις εργασίας.

Η διαχείριση απορριμμάτων είναι σήμερα από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες για τις καταναλωτικές κοινωνίες σαν την δική μας και θα έπρεπε να αποδίδει πολύ μεγάλα κέρδη στις τοπικές αυτοδιοικήσεις και το κράτος. Όμως, αντί να του δίνει κέρδος, κάνει τον ‘Έλληνα διπλά χαμένο: Α) πληρώνει το μέγιστο, αντί να αποκομίζεται μέρος από τα κέρδη της ανακύκλωσης και Β) η διαχείριση δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα παρότι πληρώνει το μέγιστο, να συνεχίζουν να προστίθενται ρύποι καθημερινά στο έδαφός του.

Το σύστημα της (δήθεν) «ολοκληρωμένης διαχείρισης», με την μέθοδο της μηχανικής διαλογής «συμμείκτων» σκουπιδιών, είναι το χειρότερο σύστημα που θα μπορούσαν να διαλέξουν. Απόδειξη γι αυτό είναι η πλήρης αποτυχία των πιλοτικών τέτοιων εργοστασίων στην χώρα μας. Σε αυτό των Χανίων, το κομπόστ που βγάζει είναι τόσο τοξικό που το μόνο που επιτρέπεται με αυτό να κάνουν, είναι να το ρίχνουν στους ΧΥΤΑ. Καταδικάζουμε την απόφαση των ΟΤΑ Κέρκυρας να προχωρήσουν σε αυτή την μέθοδο.

Στις χώρες που η ανακύκλωση γίνεται σωστά, γύρω από αυτήν δημιουργούνται ένα σωρό πράσινες θέσεις εργασίας. Από τις δράσεις μαθητών με τα ποδήλατα που, για την σχολική τους εκδρομή μαζεύουν κάθε πρωί τις χθεσινές εφημερίδες για ανακύκλωση χαρτιού, μέχρι τα πολύ αυστηρά ελεγχόμενα για την ασφάλειά τους συστήματα ανακύκλωσης καταλυτών και μεταχειρισμένων λαδιών αυτοκινήτων, κάποιοι κερδίζουν «πράσινα» χρήματα και νιώθουν χαρούμενοι για την εργασία που προσφέρουν.

Όλες αυτές τις δυνατότητες για νέες, πράσινες θέσεις εργασίας, τις στερούν από την κοινωνία μας τα δύο μεγάλα κόμματα με την μη φιλική προς το περιβάλλον στάση τους.

Γιατί να περιμένουμε άλλη τετραετία; Ας προσπαθήσουμε να μπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην βουλή για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση τώρα!

Γραφείο Τύπου Οικολόγων Πράσινων Κέρκυρας

Τηλ επικ. 2661027446

ΣΗΜΕΊΩΣΗ ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΥ: Δημοσιεύνται κείμενα που μασ στέλνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: