Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΑΙΟΛΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Από:

Σπύρος Α. Σαλβάνος

CORFUPRESS 04/03 – ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ 05/03

Με καθυστέρηση 15 μηνών εισήχθη για συζήτηση το βράδυ της Τρίτης, 2 Μαρτίου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα για το Αιολικό Πάρκο της Βορειοδυτικής Κέρκυρας.

Το Ν. Σ. είχε παρακαμφθεί, για ευνοήτους λόγους, δεκαπέντε μήνες πριν, όταν η Νομαρχία δια του Διευθυντή της Δ/νσης ΠΕ-ΧΩ Ανδρέα Πανδή, έσπευσε......

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙα

2 σχόλια:

Ζωχιός Γιάννης είπε...

CORFUPRESS 04/03 – ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ 05/03

ΑΙΟΛΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με καθυστέρηση 15 μηνών εισήχθη για συζήτηση το βράδυ της Τρίτης, 2 Μαρτίου, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το θέμα για το Αιολικό Πάρκο της Βορειοδυτικής Κέρκυρας.
Το Ν. Σ. είχε παρακαμφθεί, για ευνοήτους λόγους, δεκαπέντε μήνες πριν, όταν η Νομαρχία δια του Διευθυντή της Δ/νσης ΠΕ-ΧΩ Ανδρέα Πανδή, έσπευσε τις 2. 12. 2008 με το αριθ. πρωτ. ΔΙ.ΧΩ.ΠΕ/35915 έγγραφό της, να χορηγήσει σε χρόνο ρεκόρ, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, την απαραίτητη Βεβαίωση στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» (του ομίλου Μπόμπολα) για την εγκατάσταση στη περιοχή 45 (καταρχήν) ανεμογεννητριών.
Τώρα, που με το έγγραφο αυτό, εν των μεταξύ, την έκανε τη δουλειά της η εταιρεία, έρχονται οι υπόλογοι, μπροστά στις κάμερες, με ένα παραλήρημα υποκρισίας να μας χαϊδέψουν τα αυτιά.
Το σκηνικό ήταν στημένο πολύ προσεκτικά. Πήρε το λόγο η Αντινομάρχης «Περιβάλλοντος» Μερόπη Υδραίου, έδωσε κάποιες εξηγήσεις και ζήτησε, με ένα light σχετικό Ψήφισμα-Ευχολόγιο από το Σώμα, να ψηφίσει (ΤΩΡΑ!!!) κατά της εγκατάστασης του Αιολικού Πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η Αντινομάρχης δεν έχει μόνο την ευθύνη, στο βαθμό που της αναλογεί, για την παραπάνω εξέλιξη, αλλά επιπροσθέτως είχε προσπαθήσει να επηρεάσει και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εσπερίων, παρεμβαίνοντας με επιστολή της στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2009, στην οποία, μεταξύ άλλων, δήλωνε ψευδώς ότι η Νομαρχία δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.
Δόθηκε στη συνέχεια ο λόγος στο Δήμαρχο Εσπερίων Αλέκο Αυλωνίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι και η ομόφωνη θετική απόφαση, αριθ. πρωτ. 5/02/02/2009 του Δημοτικού του Συμβουλίου (μετά από δική του εισήγηση) δεν συνιστούσε αξιόλογη Διοικητική Πράξη…
Το σωστό πάντως είναι ότι με τα δύο αυτά σημαντικά έγγραφα (το ένα από τη Νομαρχία και το άλλο από το Δ. Εσπερίων) η εταιρεία εξασφάλισε την συγκατάθεση των τοπικών Αρχών και άρα τη δουλειά της την κάνει!
Ο Δήμαρχος Εσπερίων, που βράζει στο ίδιο καζάνι, δεν μπορούσε παρά να υιοθετήσει ανεπιφύλακτα το Ψήφισμα της Αντινομάρχη, δίνοντας μάλιστα την εντύπωση ότι αυτό είχε βγει «κοινή συναινέσει».
Δόθηκε ακόμη ο λόγος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εσπερίων, Νίκο Μουζακίτη, στον Χαραλάμπους και σε κανέναν άλλον από τους παρευρισκομένους στη κατάμεστη αίθουσα.
Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι που, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (Άνθης, Μιχαλάς, Πελάης, Σαμοϊλης) μίλησαν ακολούθως με ανούσιες κορώνες και πόζες μπροστά στις κάμερες, αγνοώντας οι περισσότεροι το θέμα σε βάθος, εξαντλούσαν το χρόνο τους σε άσχετες ρητορείες, την στιγμή που η Κέρκυρα καίγεται.
Εκτός από το Χ. Άνθη που, μεταξύ άλλων, δεν πρόβλεψε μόνο την αλλοίωση του περιβάλλοντος, αλλά και τις χοντρές μίζες που θα πέσουν για την εξαγορά συνειδήσεων και την επακόλουθη διαφθορά στο δημόσιο βίο που θα βιώσουμε, κανείς άλλος δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.
Κανείς δεν αναρωτήθηκε π.χ., γιατί η Κέρκυρα, που σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. θα όφειλε έως το 2020 να παράγει μόνο 10 μεγαβάτ ενέργειας, ήτοι 20% της κατανάλωσης του Νομού, που είναι 50 MW, ποσοστό που θα μπορούσε να το καλύψει άνετα με ΔΥΟ ΜΟΝΟΝ ανεμογεννήτριες Χ 5 MW εκάστη, θα πρέπει να παράγει χιλιάδες MW με αιολικά πάρκα που άρχισαν να εγκαθίστανται ήδη και στον Παντοκράτορα και που προβλέπεται η εξάπλωσή τους σε όλο το νησί.
Κανείς δεν είπε το αυτονόητο ότι, εν τοιαύτη περιπτώσει, όχι μόνον η Βορειοδυτική Κέρκυρα, αλλά όλος ο Νομός μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή παραγωγής ενέργειας.
Σε μια δε πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού, ο Πρόεδρος του Ν. Σ. εφαρμόζοντας προφανώς ειλημμένη απόφαση για αποκλεισμό από τη συζήτηση κάθε ενδεχόμενης δυσάρεστης παρέμβασης, αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους ταλαίπωρους ενεργούς πολίτες από τη Βορειοδυτική Κέρκυρα και τα Διαπόντια, που είχαν από νωρίς κατακλύσει την αίθουσα. Αρνήθηκε επίσης προκλητικά ο κ. Αθανασίου να δώσει το λόγο στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, φοβούμενος νέες αποκαλύψεις. Φοβούμενος ότι θα του χαλάσουμε την καλοστημένη φιέστα…

Ζωχιός Γιάννης είπε...

Ένα ακόμη πλήγμα κατά του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έλαβε «αίσιο» τέλος διανθισμένο με τα φαρδιά χαμόγελα της έδρας.
Είχαν προηγηθεί το 2009, απ’ ό,τι μπορέσαμε να καταγράψουμε και να διερευνήσουμε, δύο τουλάχιστον πανομοιότυπες μαϊμουδιές με τους ίδιους πάντα συντελεστές:
Η πρώτη στη συνεδρίαση του Ν. Σ. της 3ης Μαρτίου 09 με θέμα την εγκατάσταση μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη παρθένα θαλάσσια περιοχή μεταξύ της βραχονησίδας Καπαρέλι και του Ερημίτη, όπου ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Αλ. Μιχαλάς κατηγόρησε το Νομάρχη ότι απέκρυψε σκόπιμα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την έγκριση που είχε χορηγήσει η Νομαρχία.
Είχαν φέρει και τότε, κατόπιν εορτής, το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εν γνώσει τους ότι και σ’ αυτή την περίπτωση, οκτώ μήνες πριν, ο Δ/ντής της Δ/νσης ΠΕ-ΧΩ. της Νομαρχίας Ανδρέας Πανδής, «με εντολή Νομάρχη», μάλιστα, είχε αποστείλει στη Π.Ι.Ν. την αριθ. πρωτ. 1927ΣΧ2288/28/07/2008 θετική γνωμοδότηση. Εν γνώσει τους, ακόμη, ότι ο Περιφερειάρχης είχε εκδώσει εν τω μεταξύ την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Οι έγκαιρες και έγκυρες πρωτοσέλιδες σχετικές αποκαλύψεις μας στο Κ. Β. και άλλες μας ενέργειες (…) απέτρεψαν την καταστροφή.
Το δεύτερο πλήγμα κατά του θεσμού του Ν. Σ. έλαβε χώρα στη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου 09, όταν η Αντινομάρχης «Περιβάλλοντος» εισηγήθηκε την ομόφωνη αρνητική απόφαση σχετικά με την εγκατάσταση μιας δεύτερης μεγάλης εμβέλειας κεραίας σταθμού κινητής τηλεφωνίας στη θέση Αμέριτσα δίπλα στους Συνοικισμούς Βασιλικά και Ριλιάτικα Περιθείας του Δήμου Θιναλίων. Η πρώτη λειτουργεί ήδη δυόμισι χρόνια παράνομα, σε απόσταση 100 – 120 μέτρων από τα πρώτα κατοικημένα σπίτια, με την ανοχή των υπηρεσιών της Νομαρχίας και του Δήμου Θιναλίων.
Η απόφαση που πάρθηκε αργότερα, ήταν προς τέρψη όλων των Ν. Συμβούλων ομόφωνη και αρνητική. Κατόπιν εορτής βέβαια, μιας που, όπως και στη προηγούμενη περίπτωση, δυο μήνες πριν, τις 21 Αυγούστου 09, ο Γ. Γ. της Π.Ι.Ν. Σ. Βόσδου είχε ήδη εκδώσει για την ίδια υπόθεση την με αριθ. πρωτ. 17181 σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.
Τελώντας εν γνώσει των παραπάνω η Αντινομάρχης «Περιβάλλοντος», εκ των υστέρων και ενώ οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης έχουν εν τω μεταξύ προχωρήσει, εισήγαγε το θέμα για συζήτηση, γελοιοποιώντας και απαξιώνοντας, για μια ακόμη φορά τον θεσμό του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Μένει ακόμη να δούμε την κ. Υδραίου να φέρνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο – όταν και αυτή τη φορά θα είναι πλέον αργά – και την πολεοδόμηση της Αστρακερής, την οποία η ίδια και οι συνεργάτες της προωθούν για έγκριση ερήμην και εν αγνοία, έως τώρα, του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Διέψευσαν τις ελπίδες όλων μας, όσων τους πιστέψαμε, όσων βλέπαμε κάποιες περιβαλλοντικές ευαισθησίες στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Ίσως σε λιγότερο από ένα χρόνο ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αποτελεί πλέον παρελθόν. Ίσως και για τους προηγούμενους Νομάρχες να μη ξεχάσουμε ποτέ το κακό που προκάλεσαν με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους στο φυσικό περιβάλλον της Κέρκυρας. Αξέχαστος, όμως, θα μείνει ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος για την επινόησή του, να δημιουργήσει μια Αντινομαρχία Περιβάλλοντος-Μαϊμου. Έναν «Δούρειο Ίππο» άλωσης (αλλοίωσης) του μοναδικού κάλλους Κερκυραϊκού Φυσικού Περιβάλλοντος.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη»