Γιάννης
1978 στη Ρόδο:
Πολιτική απεργία πείνας
πάνω σε στύλο ΔΕΗ
"...ενάντια
στο σάπιο
κατεστημένο..!”
Διώξεις-Τιμωρίες
για πολιτική και
συνδικαλιστική
δράση!
Τιμωρητικά
με "εξόρισαν"
και μετά αρνούνταν
τη μετάθεσή μου
στην Αθήνα για τις σπουδές
στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο!
Απεργία
για ισχυρή συμπαράσταση
σε καταπιεσμένους Συναδέλφους
σε όλα τα Νησιά
με αίτημα τη μετάθεση!
Η Απεργία, με:
Γ.Γεννηματά: στη Βουλή
Γ.Κατσιμπάρδη: βιβλίο
Α.Φραγκιά-Β.Παυλίδη-Τ. Βούη...: Άρθρα, Ανακοινώσεις..!
Θλιβερή "στάση"
Αγγελόπουλου
Διοικητή ΔΕΗ/καθηγητή(!!!)
Προβολή, εδώ,
και ιστορικών στοιχείων
ιδιαίτερα για:
ΔΕΗ - Ασφαλιστικό -
Σχολές - ΓΕΝΟΠ..!
Ιστορικό:
Πως, τιμωρητικά, στη Ρόδο
Προς το τέλος 1975 (μετά και άλλες περιπέτειες), απολύθηκα από τη Σοκολατοποιΐα Παυλίδη (στην Πειραιώς/Αθήνα) λόγω της πρωτοβουλίας και δράσης μου, αυτόνομα, για την ίδρυση εργατικού σωματείου (100+ οι υπογραφές ίδρυσης, με πλειοψηφία τις ενθουσιασμένες γυναίκες σε αντίθεση με επιφυλακτικούς άνδρες).
Λίγο μετά την απόλυση ενημερώθηκα ότι ήταν επιτυχείς οι εξετάσεις μου στο διαγωνισμό ΔΕΗ για τις Τεχνικές Σχολές* της (επιτυχία ως συνδυασμός: Γραπτού διαγωνισμού και πριμοδότησης λόγω: 4ετούς Σχολής "Ο Καποδίστριας" + 18μηνη πρακτική στο εργοστάσιο ΔΕΗ στην Κόντρα Φόσσα Κέρκυρας + Ειδικότητα στην Αεροπορία/Μηχανικός Αεροσκαφών).
Την Τρίτη μέρα στη Σχολή ΔΕΗ (ΣΤΕΤ/ΔΕΗ), Γενάρης 1976, αφού κάλεσα τους σπουδαστές στο αμφιθέατρο να συζητήσουμε μια αλλαγή στη μισθοδοσία όπως ενημερωθήκαμε, πρότεινα την εκλογή 6μελούς Επιτροπής από τα 6 τμήματα. Η Επιτροπή, ακολούθως, με ψήφισε για Πρόεδρο της Επιτροπής Σπουδαστών (Πρόεδρος αυτόνομα-χωρίς παραταξιακή ευλογία).
Η
όλη 7μηνη δυναμική και αυτόνομη
παρουσία στη Σχολή ολοκληρώθηκε με
το παραλίγο κόψιμο στις τελικές εξετάσεις
επειδή δεν απέτρεψα συμμαθητή μου
να αντιγράψει από την κόλλα μου.
Αφού όμως η Σύνοδος των Καθηγητών τελικά δε
με... έκοψε, κρίθηκε "αρμοδίως" ότι έπρεπε
να σωφρονιστώ με... εξορία.
Στη Ρόδο
Το Φθινόπωρο 1976, μετά την αποφοίτησή μου από την 7μηνη Σχολή, η ΔΕΗ με "εξόρισε" στη Ρόδο παρότι μεσολάβησε εγχείρηση στο νεφρό, φοιτητής στην Πάντειο/Αθήνα και καταγωγή από Κέρκυρα.
Εκδικητική αυτή η "εξορία" λόγω της ιδιαίτερης (και, κυρίως, Αυτόνομης) συνδικαλιστικής δράσης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής των Σπουδαστών.
Όμως, στη Ρόδο, ξεκίνησαν αμέσως πολύμορφες διώξεις, λόγω της πολιτικής δραστηριότητας/παρουσίας στο Νησί και, κυρίως, της πρωτόγνωρης συνδικαλιστικής δράσης.
Από τις πρώτες μέρες στη Ρόδο, χωρίς ακόμη νέα συνδικαλιστική ιδιότητα, προκλήθηκαν ανατροπές σε αρνητικές εργασιακές συνθήκες, όπως: Κουβάλημα ανθρώπων σε καρότσες με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, σκάψιμο από τεχνίτες λάκκων για κολώνες κλπ. Οι... προεκτάσεις των επιτυχιών, πανελλαδικά!
ΔΕΗ: Δε σε πήραμε
για να σπουδάζεις..!
Η δράση την οποία ανέπτυξα αμέσως, ευρύτερα και στη Ρόδο, ήταν αφενός πολιτική (Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία) και αφετέρου ως Πρόεδρος (1977-1980 και πάλι Αυτόνομα) της, μόλις ιδρυθείσας, ΤΔΕ της ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Δηλαδή, της νέας, μετά τη Χούντα, πανελλήνιας Ένωσης ΤΕχνικών ΔΕΗ, με πολλές χιλιάδες μέλη και 100+ Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, η οποία έγραψε ιδιαίτερη ιστορία στο Συνδικαλιστικό Κίνημα με ευρύτερες και τις πολιτικές διαστάσεις. Όμως, σταδιακά... κατάντησε. Όπως, και η ΓΕΝΟΠ!
Επιδιώχθηκε λοιπόν, με απειλές-καταστολή και τιμωρίες, να περιοριστεί η εξελισσόμενη και συνδικαλιστική μου δυναμική.
Και βέβαια, συνειδητή η επιλογή να μην μπορέσω να σπουδάσω και να πάρω πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο που φοιτούσα.
Οι ψυχρές απαντήσεις της ΔΕΗιεραρχίας ήταν: Δε σε... πήραμε για να σπουδάζεις αλλά μόνο να δουλεύεις..!
Απεργία πείνας:
Απόφαση-υλοποίηση-
εξέλιξη
Έτσι, ως μια ακόμη δυναμική αντίδραση-διαμαρτυρία-καταγγελία για το συνολικό Σύστημα αλλά και πίεση για τη μετάθεση, οργάνωσα την Απεργία πείνας.
Όμως, Απεργία ταυτόχρονα και για ανάδειξη των άθλιων συνθηκών για πολλούς εργαζόμενους σε νησιά ή απομονωμένες περιοχές και συμπαράσταση σε συναδέλφους μου με ανάλογο αίτημα μετάθεσης επειδή κατάγονταν από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά η ΔΕΗ δεν το ικανοποιούσε παρότι ήταν απόλυτα δυνατόν να προγραμματίζει, με στοιχείο και την εντοπιότητα, τις ετήσιες προσλήψεις στις Σχολές.
Γιατί πάνω στην κολώνα
Η επιλογή της κολώνας, εκτός της διακριτότητας και για άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, έγινε κυρίως προκειμένου να εμποδιστεί η βίαιη και ταχύτατη σύλληψη και το μπουζούριασμά μου.
Αυτό ήταν απόλυτα βέβαιο ότι θα συνέβαινε ώστε, εκτός άλλων, να μη γίνουν καν γνωστοί οι λόγοι και, κυρίως, η ίδια η Απεργία. Και φυσικά, να απέτρεπαν ακαριαία κάθε μορφής κοινωνική συμπαράσταση με συγκεντρώσεις και δημοσιότητα.
Ξεκίνημα-Λήξη
Πραγματοποιήθηκε η Απεργία πάνω σε
κολώνα της ΔΕΗ, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, στην Πόλη της Ρόδου.
Μάης 1978, τη βδομάδα μετά το Πάσχα.
Ξεκίνησε στις 6 το πρωί με μη πιθανολογούμενη τη διάρκεια. Τελικά κράτησε περίπου έως 7 βράδυ.
Βέβαια, εργαζόμουν ως εναερίτης, υπό τάση και γνώριζα τι σημαίνει νασαι πάνω και πολύωρα στην κολώνα αλλά και πως να προστατεύεσαι.
Στη βάση του δίστυλου τοποθετήθηκε μεγάλο χαρτόνι όπου αναλύονταν οι λόγοι της απεργίας και το: "...ενάντια στο σάπιο κατεστημένο..!".
Πάνω, δίπλα μου, άλλο χαρτόνι όπου γραφόταν: Απεργία πείνας!
Σταδιακά, μετά το μεσημέρι, μαζί με τη συμπαράσταση, άρχισα να δέχομαι νερό και λεμόνι στημένο (ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις), τα οποία ανέβαζα με το σκοινί εργασίας (αναρριχήθηκα... οργανωμένος, ακόμη και για μέρες).
Αυτονόητο ότι, η θέση που βρισκόμουν, έκανε την... πείνα απόλυτα.. διαφανή!
Η Απεργία έληξε μετά τη σαφή δήλωση του Διοικητή της ΔΕΗ, Καθηγητή Αγγελόπουλου, προς τους πολιτικούς και θεσμικούς διαπραγματευτές, ότι θα με δεχθεί στο γραφείο του, στην Αθήνα.
Πράγματι, ταξίδεψα!
(Ιδιαίτερα σημαντική, η αναντικατάστατη πολύμορφη βοήθεια και στήριξη της Χριστίνας, επίσης Παντειοφοιτήτριας).
Στην Αθήνα με περίμενε
νέα τραγική έκπληξη!
Ο βουλευτής Γεωργιάδης, ο οποίος με συνόδευε εκ μέρους των Διαπραγματευτών, μου μετέφερε τη σκληρή απαίτηση Αγγελόπουλου: Για να γίνεις δεχτός, να κάμεις γραπτή δήλωση μετανοίας, να ζητήσεις συγνώμη. Επιπλέον, γραπτή δήλωση ότι με την απεργία έβλαψες σοβαρά τη ΔΕΗ.
Όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκα τις απαιτήσεις του Διοικητή της ΔΕΗ, πανεπιστημιακού(!!!) Αγγελόπουλου, να ζητήσω συγνώμη, δήλωση μετάνοιας και παραδοχή πρόκλησης βλάβης.
Αντίθετα, περίμενα της ΔΕΗ τη συγνώμη!
Και αυτά απαιτούνταν με επιφυλάξεις αν ο Διοικητής/καθηγητής θα με δεχτεί ο ίδιος σε ακρόαση και να ακούσει για το αίτημα της μετάθεσης, όπως είχε συμφωνήσει σαφώς με την "Επιτροπή Συμπαράστασης" και τους: βουλευτές Κανονάρχο (ΝΔ) και Γεωργιάδη (ΠΑΣΟΚ) - Νομάρχη -Εισαγγελέα- Δήμαρχο - Δεσπότη ώστε να δεχτώ να διακόψω την απεργία.
Ήταν σαφές λοιπόν πως, όταν ο Διοικητής (και πανεπιστημιακός!!!) υποσχόταν να με δεχτεί χωρίς να θέτει προϋποθέσεις, εξαπατούσε προκειμένου να σταματήσω την απεργία πείνας.
Άλλωστε, διέκοψα την απεργία μετά τη διαβεβαίωσή του ότι θα γίνω δεκτός από τον ίδιο το Διοικητή (όπως ζήτησα) και όχι από κάποιο υπηρεσιακό στέλεχος.
Σημειώνεται πως, εκτός της διαβεβαίωσης για τη συνάντηση με το Διοικητή ΔΕΗ, όλοι οι τοπικοί παράγοντες, και ο εισαγγελέας, δήλωσαν πως ΔΕ θα υπάρξει καμιά δίωξη.
Όμως, ήταν λάθος μου που δεν ερμήνευσα ορθά, πείστηκα και εμπιστεύτηκα ενώ έπρεπε να εμείνω στη μετάθεση πριν τη λήξη της Απεργίας!
Την άρνησή μου, για... δηλώσεις κλπ, επιδοκίμασε και ο βουλευτής Γεωργιάδης ο οποίος και ακολούθως μου συμπαραστάθηκε με πολλές μορφές, κάνοντας και γραπτές καταγγελίες για τη ΔΕΗ.
Τσάκισμα του
ηθικού πλεονεκτήματος
Όμως, ο καθηγητής/Διοικητής (το Σύστημα συνολικά), ήθελε να με ταπεινώσει, να με συντρίψει, να τσαλακώσει (και για παραδειγματισμό) το κάθε ηθικό αγωνιστικό αριστερό μου πλεονέκτημα.
Αν δεχόμουν να... μετανοήσω, σίγουρα θα υπέγραφε αμέσως τη μετάθεση και μετά θα στολιζόμουν με αξιώματα και ρόλους αλλά με σκοπό να υποθηκευτεί η υπόλοιπη ζωή μου, να νοθευτεί, ναναι ένοχη, ελεγχόμενη, εκβιασμένη κραδαίνοντας τη μετάνοια, ταπεινωμένη, συμβιβασμένη, άπραγη! Παράδειγμα ντροπιαστικής μίμησης.
Ποθούσε, το... σάπιο κατεστημένο που κατάγγελνα, να γίνω μέρος της όποιας... σάπιας του συνέχειας.
Η Ζωή μου όμως αλλιώς πορευόταν κι αλλιώς πορεύτηκε!
Βέβαια, το... πλήρωσα. Πολλαπλά!
Αντί μετάθεσης
δίκες και πειθαρχικά
Τελικά, επέστρεψα στη Ρόδο αμέσως και άπραγος.
Με συνόδευαν οι πειθαρχικές και, μεθοδευμένες, δικαστικές διώξεις.
Η (μεγάλη - Αγ. Νικολάου) Πλατεία ήταν γεμάτη!
Η ήδη συνολική γνωστή πλέον δράση μου, συνέβαλε και στο μέγεθος συμπαράστασης.
Λόγω δε Πάσχα, βρίσκονταν στο Νησί και ο φοιτητόκοσμος. Έτσι ταχύτατα οργάνωσαν "Επιτροπή Συμπαράστασης".
Τότε ο φοιτητόκοσμος, απένοχος, είχε και πορευόταν με οράματα. Σήμερα, ενοχοποιημένος, αναζητείται!
Γ. Γεννηματάς: Στη Βουλή!
Γ. Κατσιμπάρδης: Βιβλίο!
Η και πρωτότυπη μορφή της Απεργίας, η εποχή που έγινε, το... μανιφέστο "ενάντια στο σάπιο κατεστημένο", η ευρύτητα αιτημάτων, η και οργανωμένη συμπαράσταση και η ευρεία έως το εξωτερικό προβολή της, προκάλεσαν την ιδιαίτερη πολιτική μήνιν της Δεξιάς εξουσίας ευρύτερα, και φυσικά της ΔΕΗ, αφού αποκαλύπτονταν και οι εκδικητικές πολιτικές μεθοδεύσεις και διώξεις.
Προβαλλόταν δυναμικά και εμφαντικά η υπονόμευση, από το Σύστημα, για γνώση και αναδεικνυόταν το διαχρονικό συνολικό αντιλαϊκό άδικο σύστημα παιδείας.
Η απεργία αυτή, και με τη μορφή που οργανώθηκε και τολμήθηκε, ήταν λίγο
μετά τη Χούντα αλλά με πανίσχυρη την Καραμανλική Δεξιά η οποία, 2 χρόνια πριν,
είχε επιβάλλει το σκληρά αντεργατικό νόμο 330/76. Νόμο για να εμποδίσει την κοινωνική δυναμική που οπωσδήποτε θα εκτινασσόταν μετά την μακρόχρονη, πριν και κατά τη χούντα, καταπίεση.
Όταν λοιπόν
το Σύστημα μεθοδεύει έτσι εναντίον του συνολικού Κινήματος,
πώς να ανεχθεί αυτήν την προκλητική απεργία που διατυμπάνιζε ως σάπιο το κατεστημένο
και ο εκφραστής της ήδη, με ποικίλες δράσεις, αναδείκνυε ιδιαίτερα την και αυτόνομη κινηματική
δυναμική;
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1989, 11 χρόνια μετά, ο Γιώργος Γεννηματάς (και παρότι το ΠΑΣΟΚ με είχε διαγράψει από το 1985 - ΤΕΤΟΙΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΘΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ!!!!) έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Βουλή για την πορεία μου, την απεργία και τους αγώνες συσχετίζοντάς τα, στις αναλύσεις του, με τις μεθόδους της αντιεκπαιδευτικής και τιμωρητικής πολιτικής της Δεξιάς.
(Κρίνω να σημειώσω εδώ ότι, με το Γιώργο Γεννηματά, δε βρεθήκαμε ποτέ από κοντά. Όμως, από... απόσταση, εκφραζόταν πολύμορφα ιδιαίτερος ο αλληλοσεβασμός!)
Επιπλέον, όσα συνέβησαν με την απεργία και την πρώτη δίκη, αποτελούν μέρος βιβλίου του, εκ των δικηγόρων μου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατσιμπάρδη με τον τίτλο:“ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ” σελ. 33 “ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ” (παρακάτω, αναλυτικά).
Αντρέας Φραγκιάς -
Βαγγέλης Παυλίδης-Τάκης Βούης...
Όμως, κείμενα ανάδειξης των γεγονότων, διαμαρτυρίας, καταγγελίας και συμπαράστασης συνέχισαν να δημοσιεύονται στο Ροδιακό και Αθηναϊκό τύπο από συλλογικότητες και προσωπικότητες.
Προσθέτουμε:
- Του, και σημαντικού αγωνιστή, Ανδρέα Φραγκιά, άρθρο στην Ελευθεροτυπία όπου κάνει μια πλήρη περιγραφή και αναδεικνύει γεγονότα, καταστάσεις, ιστορία, συναισθήματα!
- Γενική διαμαρτυρία 44 Ροδιτών με επικεφαλής τους: Βαγγέλη Παυλίδη/σκιτσογράφο, Γιώργο Χρήστου/Γεωπόνο, Τάκη Βούη/Μουσικοσυνθέτη, Κώστα Σκουτέλη.
- Της Χρ. Καρυκοπούλου στην Ελευθεροτυπία.....
Μεταξύ των επιπτώσεων..!
Η μη παρακολούθηση των μαθημάτων (και) στο Πάντειο πανεπιστήμιο, με έβλαψε πολλαπλά.
Προστέθηκε στα ήδη πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα λόγω του ότι (ως ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ στα πάντα και πάντα) εργαζόμουν σκληρά ταυτόχρονα με το σχολείο και σε όλες τις προηγούμενες σχολικές βαθμίδες (και στο Δημοτικό και στην 4ετή νυχτερινή Σχολή "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" και στο Γυμνάσιο).
Το σημαντικότερο, οι τελευταίες πλέον κρίσιμες τάξης του 6τάξιου Α' Γυμνασίου έγιναν τελείως αυτοδίδακτα αφού υπηρετούσα την 28μηνη θητεία στην Αεροπορία και συμμετείχα μόνο στις εξετάσεις κάθε Ιούνη, διαβάζοντας μόνος μου (ξεκίνησα 17 ετών την 1η Τάξη στην ημερήσια Εμπορική Σχολή Κέρκυρας αφού η Κέρκυρα δεν είχε τότε νυχτερινό. Έτσι, εργαζόμουν απογεύματα-βράδια-αργίες. Προηγήθηκε, της Εμπορικής και του Α' Γυμνασίου, η 4ετής νυχτερινή "Σχολή Καποδίστριας").
Όμως, εάν..!
Εάν λοιπόν μου επέτρεπε η ΔΕΗ να εργάζομαι στην Αθήνα, θα πότιζα τη δίψα για γνώση και με αδιάκοπες παρακολουθήσεις μαθημάτων: μετά ή πριν την εργασία ή εργαζόμενος ΣΚ για ναχω ρεπό ή νύχτα για ναναι η μέρα ελεύθερη.
Επίσης, θα βίωνα όσα συντελούνται στα αμφιθέατρα με τις παραδόσεις, το διάλογο και στις βιβλιοθήκες, τις πολύμορφες σχέσεις στα πανεπιστήμια, τους δασκάλους και συνφοιτητές/τριες, τις πολιτικές διεργασίες και τα πολλά που συμβαίνουν εντός τους!
Αλλά, όπως και στις προηγούμενες σχολικές βαθμίδες, λόγω φτώχειας και αναγκαστικής ταυτόχρονης εργασίας ή στρατού, τα... στερήθηκα και πανεπιστημιακά!
Επιπλέον, κατά τη φοίτηση στην Πάντειο, οι μεγάλες συνεχείς απεργίες, πειθαρχικά με αργίες και δικαστικά έξοδα, ταξίδια για εξετάσεις μα και "άλλες" ανάγκες, εξαφάνιζαν το μικρό μου μισθό και εμπόδιζαν τη στοιχειώδη διαβίωση και τις απαιτούμενες μετακινήσεις από τη Ρόδο, ακόμη και στις εξεταστικές περιόδους.
Πρώτη φορά που πήρα ολόκληρο μισθό και δώρα (λόγω και των... κρατήσεων σε δόσεις) ήταν 8 χρόνια μετά, το 1984, παρότι τα 3 πρώτα χρόνια ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν απεργίες.
Παρά τις μετέπειτα αδιάκοπες και πολύμορφες επιμορφώσεις, τα κενά από τη δύναμη της παράδοσης-του αμφιθέατρου-της βιβλιοθήκης, ΚΕΝΑ!!!
Πολύμορφο ιδεολόγημα:
Καλύτερά μας χρόνια,
η πολλαπλή ευρεία στέρηση!
Κι αυτές οι σκληρές εποχές, κείνα αλλά και όλα τα πριν από εμάς -άπειρα- καταπιεσμένα χρόνια, σίγουρα μπορούν και πρέπει να καταγράφονται και προβάλλονται ως πολλαπλά διαφορετικά.
Διαφορετικά όμως που, με πολύμορφους αγώνες και θυσίες, άλλαξαν-αλλάζουν και θα αλλάζουν αιώνια, κάνοντας τα επόμενα καλύτερα από τα πριν.
Αλλά, είναι υπονομευτικά και απαξιωτικά για την ανθρώπινη διεκδικητική-αγωνιστική πορεία, τις μικρές-μεγάλες κατακτήσεις και την εξέλιξη όταν, ως πολύμορφο ιδεολόγημα του Συστήματος, διατυμπανίζεται το κάθε αρνητικό και καταπιεστικό παρελθόν σαν: Τα καλύτερα ΜΑΣ χρόνια, οι όμορφες εποχές ΜΑΣ, η χαρούμενη ζωή ΜΑΣ! Η ξέγνοιαστη νεότητά ΜΑΣ..!
Ερωτηματικά για συμπαράσταση, συνδικαλιστικά
Για την ιστορία, θεωρείται σημαντικό να επισημανθεί πως αυτή η Απεργία δεν έτυχε κάποιας διακριτής συνδικαλιστικής συμπαράστασης ή προβολής, από τα κεντρικά γενικά στην Αθήνα.
Αντίθετα, βέβαια, με τη στήριξη από την ΤΔΕ/ΕΤΕ Ρόδου.
Βέβαια, γράφηκε ένα σχόλιο στην Εφημερίδα της ΕΤΕ με τίτλο: "Έπεα πτερόεντα", νομίζω του Δ.Πιπεργιά.
Ακόμη, υπήρξε παρουσία στη δίκη, ως μάρτυρας υπεράσπισης, του Προέδρου της ΕΤΕ, Νικ.Γκίκα.
Δε θυμάμαι αν ο δικηγόρος-βουλευτής Γ. Κατσιμπάρδης στάλθηκε από την ΕΤΕ/ΔΕΗ.
Αλλά και στα δημοσιεύματα που η ΔΕΗ συμπεριέλαβε στο "φακέλωμά" μου, δεν είχε αντίστοιχα από Ριζοσπάστη και Αυγή, από την απεργία. Μακάρι να οφειλόταν σε... παράλειψη.
Όμως, υπάρχουν στο "φάκελο" δημοσιεύματα μεταγενέστερα με αφορμή συνδικαλιστική ανακοίνωση 8/7/78-Ριζοσπάστης και την καταδίκη μου 30/3/79-Αυγή.
Είναι γεγονός ότι η Αυτόνομη και δυναμική συνολική μου αριστερή παρουσία/δράση, από τη Σχολή ΔΕΗ, δεν ικανοποιούσε. Είχε γίνει γνωστή και η απόλυσή μου από τη Σοκολατοποιΐα Παυλίδη, οργανώνοντας δυναμικά,την ίδρυση σωματείου αλλά δίχως... παράταξη πίσω μου (άλλωστε, τότε, δε γνώριζα καν ούτε την... έννοια των παρατάξεων).
Μπορεί λοιπόν να αξιολογήθηκε ότι, αυτή η πολιτικής μορφής απεργία, με προβάλλει περισσότερο και έπρεπε να υπάρξει "κουτσούρεμα".
Συγκρατούμαι, ακόμη, να δεχθώ ότι, η "εξορία" στη Ρόδο και η άρνηση για μετάθεση, είχαν, τουλάχιστον, "συνδικαλιστική" ανοχή.
Δεδομένη
και η αμφισβήτηση του αγώνα!
Βέβαια, όταν αποφάσιζα την Απεργία Πείνας, είχα συνείδηση ότι σε κάθε "περιβάλλον" και "πλευρά" θα προκαλούσα ΚΑΙ εκπλήξεις, απορίες, αρνήσεις, ερμηνείες, κριτικές, αμφισβητήσεις.
Κυρίως, όταν δε γνώριζαν τη σημασία και τους λόγους της Απεργίας.
Ή δε δέχονταν ή αμφισβητούσαν τέτοιες μορφές δράσης και αντίθεσης απέναντι στο κυρίαρχο καταπιεστικό πολιτικό Σύστημα. Σύστημα στο οποίο όμως μπορεί και να... πίστευαν ή να...υπηρετούσαν.
Ή να θεωρούσαν ότι τα δικαιώματα δε διεκδικούνται - δεν κατακτιούνται αλλά... παραχωρούνται ή "επιτυγχάνονται" με τα "μέσα" που το Σύστημα είχε καθιερώσει ως... αποκλειστικά για να δημιουργεί ενόχους-συνενόχους, άρα και ελεγχόμενους!
Άλλωστε, η όλη αγωνιστική μου πορεία, βρίσκεται συνεχώς κάτω από το μικροσκόπιο της αξιολόγησης-κριτικής-συμφωνίας-αμφισβήτησης. Κι αυτό αποτελεί ΔΥΝΑΜΗ!
Διακοπή ρεύματος ως μεθόδευση
για βίαιη σύλληψη
Οι συζητήσεις με δημοσιογράφους και οι συνεννοήσεις με διαπραγματευτές προς το Διοικητή ΔΕΗ Αγγελόπουλο, γινόταν από την ταράτσα της διπλανής πολυκατοικίας, στο ίδιο επίπεδο που βρισκόμουν εγώ στην κολώνα.
Η ΔΕΗ σύντομα έκοψε το ρεύμα, για... λόγους ασφαλείας, αν και εγώ εργαζόμουν υπό τάση, ήξερα να προστατεύομαι και τήρησα όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Όμως, όπως μου εκμυστηρεύτηκε μάρτυρας κατηγορίας (ζητώντας και συγνώμη) αλλά και μαρτύρησε σαφώς κατά τη δίκη, παράγοντες εντός και εκτός ΔΕΗ, μετά τη διακοπή ρεύματος, καλούσαν επαγγελματίες και τους παρότρυναν πιεστικά να κάμουν καταγγελίες ότι κινδυνεύουν τα προϊόντα στους φούρνους (ψωμί, κεραμικά κλπ) ώστε να δικαιολογηθεί η επέμβαση του εισαγγελέα με εντολή βίαιης σύλληψης.
Πράγματι κάποια στιγμή, έχοντας εικόνα από... ψηλά, διαπίστωσα προετοιμασίες από αστυνομία και πυροσβεστική για ξαφνικό βίαιο κατέβασμα με γερανοφόρο και σύλληψη. Βιαζόταν, πριν συγκεντρωθεί κόσμος.
Αξιοποιώντας τη διακοπή ρεύματος, άφησα τις τραβέρσες με το μετασχηματιστή και ταχύτατα ανέβηκα στην κορυφή, ανάμεσα από τους αγωγούς, ώστε να εμποδίζεται γερανοφόρο να με πλησιάσει.
Τελικά, ανέστειλαν τη σχεδιασμένη... βία κι έτσι επέστρεψα χαμηλότερα.
Η συμπαράσταση ως στοιχείο..!
Όπως προαναφέρθηκε, η Πλατεία ήταν γεμάτη και η συμπαράσταση των Ροδιτών ήταν μεγάλη-έμπρακτη. Περισσότερο ενεργή, η φοιτητική.
Πολύ γρήγορα, με 300+ υπογραφές της Πλατείας, στάλθηκε τηλεγράφημα στη ΔΕΗ ζητώντας να ικανοποιήσει το αίτημα της μετάθεσης για σπουδές.
Η συμπαράσταση συνεχίστηκε και με δημοσιεύματα στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.
Υπήρχαν συνεχώς δημοσιεύματα στη Ρόδο και Αθήνα με συμπαραστάσεις, τα γεγονότα που αφορούσαν τις εξελίξεις μετά την απεργία, τις δίκες, τις τιμωρίες, καθώς και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και βέβαια την ανάγκη προγραμμάτων στελέχωσης και μετάθεσης των μη Ροδιτών.
Σημειώνω πως, επειδή τότε δεν είχα τη μετέπειτα σχέση, δεν έμαθα αν και πως ο Κερκυραϊκός τύπος και η τοπική ΕΡΤ αντέδρασε σαυτήν την πολιτική μου πράξη. Κι αυτό, τώρα το συνειδητοποιώ.
Επίκληση της συμπαράστασης
για δύο Κυρίες που έκριναν
"ανατολίτικες συμπεριφορές"
Όμως, αυτήν τη σημαντική πράγματι συμπαράσταση την επικαλέστηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλ.Ρόδου το 1979 όταν υπερασπιζόμουν, στο ολονύκτιο(!!!) δικαστήριο, δύο Κυρίες οι οποίες ασκούσαν κριτική στους άντρες για "ανατολίτικη συμπεριφορά", με συνεντεύξεις τους σε αθηναϊκά περιοδικά.
Τις υπερασπίστηκα ΜΟΝΟΣ απέναντι στη συνολική ανδρικο/θεσμική "οργή" αφού ο τραγουδιστής Τάκης Βούης δήλωσε στις 3!!! το πρωί ότι δεν μπορεί να διακόψει
την εργασία του σε κέντρο διασκέδασης. Ακόμη, ο δικηγόρος ήλθε από Αθήνα επειδή ο
ντόπιος πήρε... άδεια απουσίας.
Προκάλεσαν, οι μη ροδίτισσες Κυρίες με την κριτική τους, πανανδρικοθεσμικό ξεσηκωμό με επικεφαλής το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το Δεσπότη!!!
Οδηγήθηκαν έτσι οι Κυρίες στα δικαστήρια με πλήθος αγανακτισμένων ανδρών στην αίθουσα και στη γύρο πλατεία, στο Φαληράκι. Μια ολονύκτια δίκη που ξεκίνησε περίπου στις 10 το βράδυ ώστε να μειωθεί η παρουσία... αγανακτισμένων (το πρωί, μετά την ολονύκτια δίκη, είχα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα).
Μου αποδόθηκε λοιπόν, κατά τη δίκη, από τον Πρόεδρο του ΔΣΡ (μετέπειτα Νομάρχη Κέρκυρας) αχαριστία που δε συντάσσομαι με τους... προσβεβλημένους άνδρες οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν στην απεργία πείνας.
Η Απεργία Πείνας ανέδειξε
4 σχόλια:
Την πορεία Γιάννη μου από Πτολεμαΐδα Αθήνα την συνόδευσα εγώ από πλευράς ΓΕΝΟΠ και από ΕΤΕ ο Πολύβιος Τσίρκας με τη ντουντούκα στο χέρι και από πόλη σε πόλη κατεβαίνοντας.
Βασίλη, είχα ιδιαίτερη συμμετοχή/ευθύνη!
Λάβαμε από Κώστας Παυλίδης, πτ. βουλευτή Κέρκυρας:
Κύριε Ζωχιέ χρόνια σας πολλά.
Με συγκινήσατε γιατί θυμάμαι πολύ καλά την υπόθεση σας. Μας είχε συγκινήσει η πράξη σας και είχε απασχολήσει ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία. Ο μακαρίτης ο πατέρας μου μας κατέβασε κάτω στην πλατεία για να μας δείξει την πράξη σας και να μας δώσει ένα μάθημα ζωής που αποτυπώθηκε έντονα στη μνήμη μου. Ήμουν τότε μόλις 13 ετών.
Εκείνη την περίοδο (1965-1979) μέναμε στην Ρόδο κοντά στα 2 δημοτικά (Καζούλειο & Αστική), λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, στην Μητρόπολη. Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν οικογενειακός μας φίλος και ο μακαρίτης πατέρας μου συνονόματος Κωνσταντίνος Παυλίδης υπήρξε καθηγητής στην Τεχνική Σχολή του Νηρέα στην Ρόδο και εργοδηγός της ΔΕΗ-απόφοιτος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του Ε.Μ.Π.
Μου θυμίσατε όλη εκείνη την σκληρή περίοδο που ακολούθησε την δολοφονία Μανδηλαρά και τα επεισόδια στην Ρόδο με τον 6ο Αμερικανικό στόλο αργότερα. Ο αδερφός μου Κοσμάς Παυλίδης-οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ τότε-ήταν ένας εκ των κατηγορούμενων στα επεισόδια και καταδικάστηκε. Νομίζω ότι ήταν και ο Βαγγέλης κατηγορούμενος τότε,δεν είμαι σίγουρος όμως.
Μου θυμίσατε δύσκολα αλλά ταυτόχρονα όμορφα χρόνια αξιοπρέπειας και λαικής ανάτασης.
Να είστε καλά, να περάσετε όμορφα στις γιορτές και να έχουμε μια καλύτερη χρονιά.
Με εκτίμηση
Κώστας Παυλίδης
Από Kyriakos Zilakos
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσετε να μάθω κάτι που το
ήξερα και που αξίζει να το μάθω.
Να είστε καλά!
Δημοσίευση σχολίου