Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ

Αγαπητές μου Αγαπητοί μου Συνάδελφοι,

Από 01/12/07 ανήκω στην κατηγορία των συνταξιούχων μετά από: 20 χρόνια στον ΟΑΠ/ΔΕΗ, 32 χρόνια στη ΔΕΗ, 36+ χρόνια ασφαλισμένος και συνολικά 42++ χρόνια εργαζόμενος, ασκώντας 11 επαγγέλματα σε 12 εργο-δότες και ένα ως Πραματευτής.

Κατά τα 42 χρόνια της μισθωτής (από 13 ετών), συχνά προσθετόταν δεύτερη εργασία. Ταυτόχρονα: νυχτερινή Τεχνική Σχολή-Γυμνάσιο-Πανεπιστήμιο και παράλληλα: Συνδικαλιστική-Κοινωνική-Πολιτική-Συγγραφική δραστηριότητα.

Πριν και στο σύνολό της η 32ετία στη ΔΕΗ είναι μια περίοδος με ποικίλη δράση και συχνά νέους σημαντικούς σταθμούς που σημαδεύουν τη ζωή μου.

Έπλεξα όραμα για μια άλλη κοινωνία δίχως: αδικία, εκμετάλλευση, καταπίε-ση, ανισότητα και, μ’ αυτό σταθερό στον ορίζοντα, καθορίζονται οι ρόλοι και δράσεις μου ως εργαζόμενος ή στα πολιτικοκοινωνικά επίπεδα που δρω.

Τρία τα μέσα με τα οποία προβάλλω -διεκδικώ την «Άλλη Κοινωνία»:

-Με την παρουσίαση των (συνεχώς εμπλουτιζόμενων) ιδεών.

-Με τους αδιάκοπους-πολυποίκιλους συλλογικούς και ατομικούς αγώνες.

-Με το παράδειγμα της συνολικής ζωής.

Γι αυτές τις ιδέες, αγώνες, στάσεις ζωής έχουν υπάρξει σοβαρές συνέπειες.

Βέβαια, η αξία τους και τα όποια αποτελέσματα, είναι στην κρίση όλων.

Η ταραχώδης ΔΕΗική ζωή, γεμάτη εντάσεις, αγώνες, εμπειρίες και παρόντων πλήθος συναισθημάτων, κουβαλάει αμέτρητες εικόνες, συμπεριλαμβανομέ-νων και των ανεπιθύμητων. Όλες ζωντανές!

Αν κάποια ίχνη αφήνουν οι πατημασιές μου θα τα προσδιόριζα: Γνώση, αυ-τενεργό στάση ζωής. Όχι σε «ηθικότητες», στην κάθε μορφής εξουσία, στους μύθους των εμπόρων ζωής. Λειτουργία και όχι υπηρέτηση του όποιου ρόλου-ιδιότητας-θέσης. Δεν υπηρετούμε εξουσίες, θρησκείες, θεσμούς, κράτος, κόμ-ματα, ιεραρχίες, συνδικαλιστικές ελίτ, εργοδότες, αναρριχώμενους (πάση, των άλ-λων, θυσία). Συμμετέχουμε μόνο ενεργά και αυτενεργά: λειτουργώντας, απαιτώ-ντας, προσφέροντας, δημιουργώντας, αντενεργώντας, αλλάζοντας, ανατρέπο-ντας, οικοδομώντας.

Οι 3+ δεκαετίες στη ΔΕΗ, αδιάκοπα και ποικιλόμορφα γεμάτες, πέρασαν δί-χως να το αντιληφθώ. Κοντά σας, μαζί σας ή και εξ αιτίας σας διαμορφώθη-καν ιδέες, στάσεις ζωής, ποικίλα συναισθήματα.

Αρκετά απ’ όλα συμπυκνώθηκαν στο βιβλίο που εκδόθηκε για να σας από-χαιρετήσω. Αποφασίζοντας το 2004 να συνταξιοδοτηθώ (τελικά παρατάθηκε) το πρόσφερα σε καθέναν, ατομικά ή μέσω της συνολικής ιεραρχίας.

Με την τότε αφιέρωση, στο «ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ», επιθυμώ να σας αποχαιρετίσω και τώρα, εκφράζοντάς τις γεύσεις των συναισθημάτων μου προς ό,τι συμβολίζει για κάθε έναν και προς τον καθένα αυτή η πορεία.

Μαζί του, ως ιδιαίτερη προσφορά και συμβολισμό, την πρώτη θέση στη… λίστα των απεργών ΔΕΗ, μετά το 1975.

Με την αισιοδοξία ότι και τα βουνά… σμίγουν και

Με τις πλέον θερμές ευχές

Γιάννης Ζωχιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: