ΚΕΡΚΥΡΑ
Φρένο στην άλωση της παλαιάς πόλης
Ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΑΣΠΙΔΑ»
ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/10/2008
«Πάγο» στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Κέρκυρας βάζει το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Με έγγραφό του της αρμόδιας υπηρεσίας προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που αποκαλύπτει η «Ε», ζητεί αναστολή των διατάξεων της απόφασης του περασμένου Ιουνίου με την οποία εντάσσεται στο σχέδιο πόλης περιοχή που χαρακτηρίζεται αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ενα μέρος των περιοχών που τακτοποιούνται αποτελούν τμήμα της παλιάς πόλης, η οποία πριν από ένα χρόνο εντάχθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει χαρακτηριστικά... Βατοπεδίου ως προς το σκέλος τού real estate, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη ζώνη των πολεοδομικών μέτρων περιλαμβάνεται ακίνητο της συζύγου του υφυπουργού κ. Καλογιάννη που υπογράφει την απόφαση.
Τα σοβαρότερα ερωτηματικά αφορούν το ακίνητο Δεσύλλα στον όρμο της Γαρίτσας, που μαζί με γειτονικές ιδιοκτησίες καλύπτουν έκταση 62 στρεμμάτων. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο 237 στην περιοχή Ανεμόμυλος, που με βάση το διάταγμα του 1947 στο μεγαλύτερο μέρος του δεν μπορεί να οικοδομηθεί γιατί βρίσκεται δίπλα στην Παλαιόπολη, σημείο που σύμφωνα με τον Θουκυδίδη βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Κέρκυρας. Οσο για το εργοστάσιο Δεσύλλα, που έχει κλείσει πριν από μια 20ετία, θεωρείται δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και στο μεγαλύτερο μέρος του έχει χαρακτηριστεί μνημείο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού του 1989. Στα μέσα του 2006 είχε πουληθεί σε επενδυτή, που είχε σκοπό να κατασκευάσει οικοδομές συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών. Μάλιστα είχε ξεκινήσει εκσκαφές χωρίς να διαθέτει άδεια!
Στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, με ημερομηνία 29/9/2008, τρεις μήνες μετά την απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η τροποποίηση δεν ετέθη ποτέ στο σύνολό της υπόψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ», παρά το γεγονός ότι επιβάλλεται η γνωμοδότησή τους από τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 και τον οικιστικό νόμο 1337/1983, ενώ αποτελεί πάγια τακτική του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην έγκριση πολεοδομικών σχεδίων που περιλαμβάνουν περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Μελέτη
Επισυνάπτονται έγγραφα του ΥΠΠΟ που μνημονεύονται στην απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σημειώνεται ωστόσο ότι «αφορούν αποσπασματικές τροποποιήσεις» και το σπουδαιότερο ότι «δεν ελήφθησαν υπόψη και δεν επηρέασαν την οριστική πρόταση τροποποίησης». Ζητείται μάλιστα να αποσταλεί εκ των υστέρων το σύνολο της μελέτης στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και καταλήγει: «Μέχρι τότε εμμένουμε στην άποψή μας για αναστολή εφαρμογής του τροποποιημένου ΓΠΣ της Κέρκυρας».
Το επίμαχο έγγραφο, που έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, αποκαλύπτει και άλλα ενδιαφέροντα:
* Η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζεται «διορθωτική παρέμβαση» στο ΓΠΣ του 1986 και μάλιστα ανάλογη με αυτές του 1993 και του 2003. Οι τελευταίες όμως, όπως σημειώνει η υπηρεσία του ΥΠΠΟ, αφορούν περιορισμένης κλίμακας αλλαγές που έγιναν στην περιοχή Αγαθοεργών για να χτιστούν εργατικές κατοικίες και την τοποθεσία Σαρόκκου για τις ανάγκες του Ιόνιου Πανεπιστήμιου.
* Οι αλλαγές αναφέρονται ως «προσαρμογή στα νέα δεδομένα», αλλά στην ουσία γίνονται επεκτάσεις ορίων πολεδομικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων περιοχές που περιλαμβάνονται μερικά ή εξ ολοκλήρου στη ζώνη προστασίας της UNESCO. Αυξάνονται επίσης οι μέσοι συντελεστές δόμησης, τροποποιούνται οι χρήσεις γης και οι οδικοί άξονες, ενώ επέρχονται αλλαγές σε ζώνες ανάπλασης της Παλιάς πόλης.
Μια άλλη σημαντική «παράλειψη» εντοπίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου. Επισημαίνει ότι η ρύθμιση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ βασίζεται στην παλιότερη απόφαση (Οκτώβριος 2005) του δημοτικού συμβουλίου της Κέρκυρας, η οποία όμως είχε ανακληθεί τον Απρίλιο του 2007! Η πρώτη απόφαση για το ακίνητο Δεσύλλα εισηγείτο αύξηση του συντελεστή δόμησης από 0,15 στο 1,4, αποχαρακτηρισμό του χώρου από αρχαιολογικό και ένταξή του στη ζώνη γενικής κατοικίας. «Η ανάκλησή της έγινε για να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου», επισημαίνει και εξηγεί ότι η ρυθμιζόμενη έκταση γειτονεύει με αρχαιολογικό χώρο όπου γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές και είναι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν απαλλοτριώσεις αν το απαιτήσουν τα ευρήματα. Η πολεοδομική ρύθμιση εκ των πραγμάτων αυξάνει την αξία των ακινήτων.
Στη Βουλή
Η κ. Γκερέκου έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή στην οποία αποκαλύπτει ότι «μία από τις ιδιοκτησίες, που βρίσκονται στο Οικοδομικό Τετράγωνο 237Γ και αποτελεί τμήμα της Παλιάς πόλης, ανήκει στη σύζυγο του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σταύρου Καλογιάννη, που υπέγραψε τη ρύθμιση». Αναφέρει μάλιστα ότι ο συντελεστής δόμησης που ορίστηκε στη γειτονιά του Ανεμόμυλου είναι ιδιαίτερα υψηλός και φθάνει το 1,2. Να σημειωθεί ότι σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις, με πιο χαρακτηριστική τη γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα όπου από το 1 πήγε στο 0,8. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/10/2008
30/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου