Αίτημα για πολιτικό όρκο
Την αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου ζητεί η Επιτροπή επισημαίνοντας πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, αφού εξαναγκάζει σε αποκάλυψη των θρησκευτικών πιστεύω | «EΘΝΟΣ» 27/10 |
Την πλήρη κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και την αντικατάστασή του από τον πολιτικό όρκο ζητεί η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), επισημαίνοντας προβλήματα αντισυνταγματικότητας της ισχύουσας στη χώρα μας νομοθεσίας.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της επειδή αναγκάζεται να επανέλθει στο αίτημά της για τρίτη φορά από το 2005 και ύστερα από καταδίκη πλέον της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ΕΕΔΑ υπογραμμίζει τις θέσεις των ευρωδικαστών ότι η ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων έχει και αρνητικό περιεχόμενο, δηλαδή ότι «αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου να μην εξαναγκάζεται να αποκαλύπτει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αλλά και να μην εξαναγκάζεται να συμπεριφερθεί με τρόπο, από τον οποίο να μπορεί κάποιος να συμπεράνει ποια είναι η θρησκεία του».
Ομως η θρησκευτική ορκοδοσία, ακόμα και υπό την προαιρετική εκδοχή της, εξαναγκάζει στη χώρα μας τους πολίτες να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, πρακτική που δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα και με διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα.
Δικαίωμα Πολύ συχνά στα δικαστήρια, οι δικαστές δεν ρωτούν τον μάρτυρα τι είδους όρκο θέλει να δώσει, αλλά του ζητούν να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, με συνέπεια να πρέπει ο ίδιος να επικαλεστεί το δικαίωμά του να δώσει πολιτικό όρκο, αποκαλύπτοντας με πιο έντονο τρόπο ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος.
Με βάση τα ελληνικά κοινωνικά στερεότυπα και την επικρατούσα στη χώρα μας θρησκεία, η εναλλακτική ορκοδοσία (ανάμεσα σε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο) οδηγεί έμμεσα στην αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Ομως πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική ορκοδοσία είναι αντισυνταγματική και για τους χριστιανούς ορθόδοξους, σύμφωνα με χωρία του Ευαγγελίου, τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και εγκύκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ γίνεται και επίκληση σχετικής δικαστικής απόφασης, που απάλλαξε πολίτη που αρνήθηκε να δώσει θρησκευτικό όρκο γιατί η χριστιανική θρησκεία απαγορεύει τον όρκο.
Καταλήγοντας, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο θρησκευτικός όρκος προκαλεί συνταγματικά προβλήματα όχι μόνο για τους αλλόθρησκους και τους άθεους, αλλά και για τους ίδιους τους χριστιανούς ορθόδοξους, η ΕΕΔΑ, υπό τον πρόεδρό της Κ. Παπαϊωάννου (που εκπροσωπεί στη χώρα μας τη Διεθνή Αμνηστία), ζητεί να απαλειφθεί ο θρησκευτικός όρκος όχι μόνο σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες (όρκος μάρτυρα, ενόρκου, πραγματογνώμονα, διερμηνέα κλπ.), αλλά και από τον πρόσφατο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν. 3528/07) και τον Γενικό Κανονισμό Υπηρεσίας στον Στρατό, με ανάλογη διαγραφή των αναφορών στο Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Σύμβολα, τα θρησκευτικά σύμβολα, κλπ.
Στη θέση τού «ορκίζομαι να φυλάττω ή να εκπληρώνω», κλπ. προτείνει να ισχύσει το «δηλώνω στην τιμή και υπόληψή μου ότι θα φυλάττω» κλπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
27/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου