Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

«Προβληματισμoί» στηνΟΚΕΣΑ

«Φτωχή» η εισήγηση Προγραμματισμού!

Διόρθωση από τους Συμβούλους.

Πολύ ενθαρρυντική η ολική συμμετοχή στη συνεδρίαση!

Πρόχειρη, δίχως θεσμική προετοιμασία, διαφανείς διαβουλεύσεις και έξω από το συνεδριακό πνεύμα και κατευθύνσεις, χαρακτηρίζεται η εισήγηση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΚΕΣΑ 20/1/2010. Στα δύο κυρίαρχα θέματα: Κτίριο και «κρίση-δίκες», υπήρχε «κενό». Επίσης, κενό εμφανίστηκε στην ενημέρωση για την παραλαβή από την παραιτημένη Διοίκηση. Κυρίως στα οικονομικά.

Αυτά όλα προκάλεσαν ιδιαίτερα ερωτηματικά και αγωνία αφού, όπως σχολιάζεται, «είναι αυτά που απαίτησε το Συνέδριο για να οδηγήσουν στην διαφορετική πορεία την ΟΚΕΣΑ, την ενότητα των Συλλόγων και τη λύση της κρίσης.

Σύσκεψη Συλλόγων

Αντίθετα, προβλήθηκαν «οι αρνήσεις» (να παρευρεθούν στη Σύσκεψη Συλλόγων για την οποία βέβαια δεν είχε γίνει καμιά εισηγητική προετοιμασία) αυτών που προκάλεσαν την κρίση και «χρησιμοποιούν» τους Συλλόγους τους για ασπίδα υπέρ «προσωπικών επιδιώξεων» και κατά της διαφάνειας και της ενότητας. Από γνώστες διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει άρνηση Συλλόγων, αλλά συγκεκριμένων «παραγόντων χρηστών» των Συλλόγων που μπλοκάρουν τη συμμετοχή τους .

Κτίριο-Δίκες

Από την Εισήγηση δεν προτάθηκε καν Επιτροπή για το Σπίτι (ενώ υπήρξε σαφής πρόταση Επιτροπής για το Καταστατικό που δεν θεωρείται ιδιαίτερα ζητούμενο). Απλώς, συμπληρώθηκε ο καταστατικά «Υπεύθυνος Περιουσίας» με… αρμοδιότητες «να σκουπίζει». Ακόμη χειρότερο, για τις δίκες τίποτα δεν αναφέρθηκε.

Έμπειροι στα της ΟΚΕΣΑ διερωτόνταν αν, η εμφανιζόμενη ως αδράνεια για το ΚΤΙΡΙΟ, σχετίζεται και με «επιθυμίες» πολιτικών.

Προτάσεις σημαντικές Σύμβουλων

Ευτυχώς, με τις προτάσεις αρκετών Συμβούλων υπήρξαν διορθώσεις , αν και τις φρέναρε το «πνεύμα» της άτολμης (;) εισήγησης. Μίλησαν ότι δίχως ουσιαστικό πρόγραμμα με όραμα και πολιτική, οι Σύλλογοι δε θα ενθαρρυνθούν και απεγκλωβιστούν. Ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε ότι, νέοι Σύμβουλοι, εμφανίστηκαν και «οραματικοί» επαναφέροντας και το θέμα της «Επτανησιακής Συνομοσπονδίας». Διευκρινίζεται ότι πριν χρόνια ήταν έτοιμη αλλά «υπονομεύτηκε»

Επιδοκιμασίες Πρωτοβουλιών-

Προτάσεις αλλά και δυσαρέσκειες.

Kανόνι-Ποντικονήσι Οι Σύμβουλοι επιδοκίμασαν τις πρωτοβουλίες του Προεδρείου για συμπληρωματικό καθαρισμό στο Σπίτι και τη δημιουργία Ιστοσελίδας ( takerkyraika.blogspot.com) αλλά διαμαρτυρήθηκαν για τον θεσμικό παραγκωνισμό του (καταστατικά) 6μελούς Προεδρείου (ή Εκτελεστική Επιτροπή) και ότι «διαβάλλεται» κάθε διαφανή προσπάθεια ή προτροπή για συντονισμό και προχώρημα της ΟΚΕΣΑ. Επίσης, Σύμβουλοι έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις για το Σπίτι και τις δίκες.

Αποφάσεις και- πρώτο-έκτακτο

Συμβούλιο για την Κρίση.

Όμως, το θολό πνεύμα της εισήγησης, εμπόδισε μια σαφή τολμηρή απόφαση για το Σπίτι με κινδύνους για τα συμφέροντα ΟΚΕΣΑ-Συλλόγων.

Για τις δίκες αποφασίστηκε να γίνει έκτακτο Συμβούλιο στις 27/1/2010 επειδή γίνονται δίκες στην Κέρκυρα και Αθήνα την 1/2 και 25/2 αντίστοιχα. Το πλέον σοβαρό; Επειδή σέρνεται στα δικαστήρια η ίδια η ΟΚΕΣΑ και 20 Στελέχη της (ούτε αυτό όμως εμφανίστηκε από την εισήγηση).

Σημαντική συνεδρίαση, αλλά…

Στελέχη της ΟΚΕΣΑ χαρακτήρισαν σημαντικότατη την απόφαση αφού, για πρώτη φορά στη 10ετή κρίση της ΟΚΕΣΑ, θα συζητηθεί το θέμα. Βέβαια, διατυπώνονται και προβληματισμοί λόγω των «πιέσεων» που ασκούνται από τη μια πλευρά των διαδίκων, της πικρής εμπειρίας, της πολύχρονης αδιαφάνειας και της συνενοχής από «πράξεις» ή «προδοσίες».

Θα παρευρεθούν όλοι οι διάδικοι;

Το πρόβλημα είναι δικαστικό (προσεπίκληση ΟΚΕΣΑ-Στελεχών) και πολιτικό (δηλαδή τι προκάλεσε την κρίση και τα δικαστήρια).

Μεταξύ των στελεχών αναπτύσσονται ερωτήματα: Θα είναι διαφανής η διαδικασία; Θα κληθούν Σύλλογοι και Στελέχη να παρακολουθήσουν ώστε να ενημερωθούν για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ; Θα κλιθούν τα 20 Στελέχη που έχουν προσεπικληθεί και σέρνονται στα δικαστήρια; Τι θα γίνει αν, από τους «διαδίκους», δεν εμφανιστούν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση και αρνούνται το διάλογο; Οι παρευρισκόμενοι, θα φιμωθούν χάριν της (δήθεν) αντικειμενικότητας;

Διαφορετικά, ποιος και γιατί θα ενημερώσει; Με ποια στοιχεία; Με ποιες προσωπικές ευθύνες ή «συμπεριφορές»;

Πλήρης διαφάνεια

Πάντως, από την μία πλευρά των διαδίκων (αλλά και αυτών που έχουν προσεπικληθεί), δηλώνεται καθαρά ότι απαιτούν πλήρη διαφάνεια και ζητούν από το Προεδρείο της ΟΚΕΣΑ να προσκληθούν όλοι οι διάδικοι.

Αντίθετα, πληροφορίες του http://autenergos.blogspot.com/ φέρουν τους δημιουργούς της κρίσης (αλλά και κάποιους «συνένοχους») να «επιδιώκουν» να είναι μόνο προσχηματική η συνεδρίαση του ΔΣ.

Κυρίως, εκτιμιέται από τους γνωρίζοντες, θα μεθόδευαν οποιαδήποτε «συζήτηση» να γίνει μετά το Εφετείο της Κέρκυρας όπου δικάζεται ο Γ. Ζωχιός. Έτσι, όταν θα δικάζονται αυτοί, θα εμφανισθούν, ΞΑΝΑ, να απαιτούν από το Γ. Ζωχιό να αποσύρει μόνο αυτός τις αγωγές του.

Αισιοδοξία αλλά με…προϋποθέσεις

Πάντως, αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, οι «όποιες παρεμβάσεις και εμπόδια» στην πορεία της ΟΚΕΣΑ, δεν μπορούν πλέον να την φρενάρουν. Η μεγάλη συμμετοχή και η αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας στο ΔΣ και η σαφής, ομόφωνη, απόφαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, δείχνουν ότι δύσκολα μπορεί να επιστρέψει η κρίση.

Με τη προϋπόθεση βέβαια ότι: Θα υλοποιηθούν όσα ζητήθηκαν από το Συνέδριο, Θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, οι αναγκαίες ισορροπίες δε θα συνοδευτούν με επανάληψη πράξεων που οδήγησαν στην κρίση, θα εμποδιστεί κάθε έξωθεν «προβοκατόρικη» (κομματική ή «παραγοντίστικη») παρέμβαση, θα υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα οργάνων και μελών, θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη (εντός και εκτός οργάνων) που μπορούν και θέλουν και, οι καταμερισμένοι «ρόλοι» στα όργανα, θα εκπέμπουν εμπιστοσύνη και συνέπεια. Θα σέβονται και το δικαίωμα της κριτικής.

Το http://autenergos.blogspot.com/ θα συνεχίσει να ενημερώνει για τους Απόδημους, την ΟΚΕΣΑ, την Κέρκυρα και ν’ αναλύει τα γεγονότα.
22/1/2510 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: