Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΜΕ Κοντόκαλι;

Σεβαστιανός Μεταλληνός Δημοτικός Σύμβουλος Φαιάκων

Έκπληκτος παρακολούθησα την εβδομάδα αυτή το επικοινωνιακής έμπνευσης και κατάληξης σκηνικό για την μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου στο νέο κτίριο στο Κοντόκαλι. Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια τις ανούσιες δημόσιες «κόντρες» με στόχο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών πριν από κάθε εκλογική ελεύθερη πτώση της Κέρκυρας.

Η Υγεία είναι κρατική αρμοδιότητα, παρ’ όλο που με το Νόμο του «Καλλικράτη» επιχειρείται η μεταφορά της στην Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς θα περίμενα την απόφαση για την μετεγκατάσταση ή μη του Νοσοκομείου να την λάβει η Υπηρεσία που έχει την σχετική ευθύνη, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΔΥΠΕ Πάτρας). Προς το παρών όμως σιωπούν και δεν έχω πληροφορηθεί και να έχει ζητηθεί από κανέναν εγγράφως η γνώμη τους.

Οι Βουλευτές μας, οι Νομαρχιακές Επιτροπές κομμάτων, οι Σύλλογοι εργαζομένων, έχουν υποχρέωση να γνωμοδοτούν και να διαβουλεύονται, όχι με τα ΜΜΕ και περιφερόμενους μετακλητούς Διοικητές Νοσοκομείων, αλλά με την Υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να αποφασίσει.

Τα τελευταία 20 χρόνια δυστυχώς αντικαταστήσαμε τον όρο «αρμοδιότητα» με τον όρο «εξουσία». Και είναι πλέον ορατό που καταντήσαμε αποκλίνοντας από το πολιτειακό μας σύστημα. Και λυπάμαι ιδιαίτερα που δεν θίγονται από καμία εμπλεκόμενη πλευρά της «λαϊκής εξουσίας» θέματα όπως:

1. Η αναγκαιότητα άμεσης επιστροφής στο Νοσοκομείο του προσωπικού που έχει μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες, όπως την ΔΟΥ. Πως μπορεί ένας νοσηλευτής να παριστάνει τον εφοριακό;

2. Η ύπαρξη δρομολογίου Αστικής συγκοινωνίας ανά 15’ που θα συνδέει την πλατεία Σαρόκου και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ με το Νέο Νοσοκομείο.

3. Το πρόβλημα συντήρησης του νέου Νοσοκομείου. Το παλιό κτίριο κατήντησε σε αυτή την κατάσταση από έλλειψη συντήρησης. Όποτε χρειαζόταν η αντικατάσταση μίας μπερτουέλας, «έφευγε» η πόρτα. Για χρωματισμό και δίκτυα δεν τολμώ να αναφερθώ… Το νέο κτίριο είναι από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων ένα εργοστάσιο. Ποιος θα το λειτουργήσει και συντηρήσει; Πιστεύει κανείς ότι η άγνοια, αδιαφορία και έλλειψη προσωπικού δεν θα καταντήσει και το νέο κτήριο στην κατάσταση του παλιού σε διάστημα λίγων μηνών; Απλά μέχρι τότε θα έχουν περάσει οι εκλογές…

Και φυσικά για όλα τα ανωτέρω, καθώς και για πολλά άλλα στον τομέα της Υγείας, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης δεν έχουμε άποψη και γνώμη. Και αυτό γιατί εκλεγήκαμε για ένα ανώτερο σκοπό: την απορροφητικότητα πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: