Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Οι Απανταχού Κερκυραίοι, πιστοί και μη, γιόρτασαν με τους Φίλους τους 11/12 Δεκέμβρη!


Οι Απανταχού Κερκυραίοι, 
πιστοί και μη, 
γιόρτασαν  με τους Φίλους τους 11/12 Δεκέμβρη!

Με  Ανακοίνωση της ΟΚΕΣΑ ενημερωνόμαστε για τις εκδηλώσεις των Απόδημων στην Αττική, στην  Περιφέρεια έως και τη Νέα Υόρκη με αφορμή τις Κερκυραϊκές (και)θρησκευτικές Παραδόσεις. 
Το 3ώροφο παραδοσιακό Κτίριο ,  και με ελιόφυτο Κήπο,    της ΟΚΕΣΑ στην Αθήνα εξελίσσεται σταδιακά σε επίκεντρο ανάλογων εκδηλώσεων στην Αττική, με ιδιαίτερες προοπτικές για τους Απόδημους, τη Γενέτειρα,  τη διαπολιτισμική δημιουργία και δράση.



Η Ανακοίνωση της ΟΚΕΣΑ




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
τηλ.: Προέδρου: 6937179122 -Γραμματέα: 6972033347
Ημερομ.
Αρ.πρωτ.
15/12/2015

Ανακοίνωση 9η – 15/12/2015
Με επιτυχία και η 5η εκδήλωση 2015,
στις 11 Δεκέμβρη
με κέντρο το Κτίριο ΟΚΕΣΑ!

Πέντε οι κεντρικές εκδηλώσεις της ΟΚΕΣΑ το 2015:
Δύο στα πλαίσια των “3Συνεργαζόμενων Φορέων και με το Δήμο Αθη-ναίων”, μία Επτανησιακή και 2 αμιγώς Κερκυραϊκές.

Στις 11 Δεκέμβρη βράδυ οργανώθηκε με επιτυχία και η τελευταία κεντρική, αμιγώς Κερκυ-ραϊκή, εκδήλωση με αφορμή την Παράδοση στη Γενέτειρα για τον Άγιο Σπυρίδωνα, με πρόσκληση και συμμετοχή πιστών και μη.
Πραγματοποιήθηκε στο:
- Ναό του Αγ. Παύλου (οδός Ψαρών 51) με εσπερινό και αρτοκλασία.
- Κτίριο της ΟΚΕΣΑ (Ψαρών 54) με χαιρετισμούς, τη Χορωδία της Ομοσπονδίας και Μου-σικούς, μοίρασμα άρτων και ποικίλα κεράσματα. Μεταξύ των κερασμάτων και παραδοσιακά κερκυραϊκά προϊόντα όπως: Τηγανίτες (λουκουμάδες), κουμκουάτ, συκόπιτα (πίτα απόν σύκα), περγαμόντο, φρουί γλασέ κλπ ( άρτοι και προϊόντα, όλα από Κέρκυρα).

Χαιρετισμό έστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.
Παρευρέθηκαν: Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας κ. Ρεδεστινός, ο εκπρόσωπος του Δ. Αθηναίων κ. Ευθυμίου, ο Πρόεδρος του Συνεργαζόμενου Τοπικού Συλλόγου Αγ. Παύλου κ. Δρόσος με μέλη του ΔΣ και της Συνεργαζόμενης Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ.).
Παρόντες στο Κτίριο, μετά τη πομπή, και οι Ιερωμένοι του εσπερινού μεταξύ αυτών και ο κερκυραίος αρχιμανδρίτης Π. Γαβριήλ. Επίσης, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης Χρυσόστομος.
Συμμετείχαν Πρόεδροι και μέλη ΔΣ Συλλόγων, Στελέχη της ΟΚΕΣΑ, πολλοί Κερκυραίοι, Επτανήσιοι, Φίλοι και βέβαια Κάτοικοι της Περιοχής.

Η εκδήλωση 11 Δεκέμβρη εμπεριέχει μια ιδιαίτερη πολιτισμική δυναμική αφού συνδυάζει την παράδοση με την αναζήτηση, καλούνται και συμμετέχουν πιστεύοντες, αλλόθρησκοι και μη πιστεύοντες και δίνει τη δυνατότητα προβληματισμών και διαλόγων οι οποίοι θα εξελίσσο-νται και θεσμικά.

Η ΟΚΕΣΑ ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες και φυσικά όσους προσέφεραν, ποικιλοτρόπως, για τις ανάγκες αλλά και την επιτυχία της εκδήλωσης: Το Δήμο Αθηναίων, τον Π. Φιλόθεο και τους συνεργάτες του στον Αγ. Παύλο, το ΚΤΕΛ Κέρκυρας, τον επιχειρηματία Κρητικό, την Τροχαία Αθηνών. Και βέβαια, τη Χορωδία μας με το Δάσκαλο Γ. Χαρτοφύλακα, τους Συλλόγους και τα Στελέχη μας με την Επιτροπή Εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και από άλλα Κερκυραϊκά Σωμα-τεία στην Αττική ( οι Αργυραδίτες σε συνδυασμό με Συνέλευση), στη Θεσσαλονίκη, Θεσσα-λία, Πάτρα, Γιάννενα, Κρήτη, Ρόδο μέχρι και Νέα Υόρκη οι οποίοι, όπως μας ενημέρωσαν, οργάνωσαν και “ζωντανά τη λειτουργία από τον Άγιο Σπυρίδωνα (για πιστούς και μη...)”
.
Οι άλλες 4 κεντρικές εκδηλώσεις 2015 που
προηγήθηκαν της 11ης Δεκέμβρη είναι:

α. Δύο των 3Συνεργαζόμενων Φορέων στην Έδρα: Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ.Παύλου, Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (Ο.Κ.Ι.Σ.), Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), από κοινού με το Δήμο Αθηναίων:
α1. 11 Οκτώβρη για την Απελευθέρωση της Αθήνας με ομιλητή το Μανώλη Γλέζο. Στη συνε-ργασία εντάχθηκε και η “Ομάδα Τέχνης-Μνημεία Δρώντα” (http://takerkyraika.blogspot.gr/2015/10/blog-post.html).
α2. Καρναβάλι, 14 Φλεβάρη 2015 (http://takerkyraika.blogspot.gr/).

β. Οι Επτανησιακές Εκδηλώσεις Μαΐου 2015 για την Ένωση με συντονίστρια την ΟΚΙΣ.

γ. Η νέα εκδήλωση, το Μ. Σάββατο, της “ ρίψης των μπότιδων” από το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ με συμβολική μεταφορά του εθίμου της Κέρκυρας στην Αθήνα (http://takerkyraika.blogspot.gr/2015/04/2-1642015.html).

Οι εκδηλώσεις, κεντρικές και ειδικές, αποτελούν βασικό μέρος της συνολικής δράσης της ΟΚΕΣΑ, επαναφέροντας την Αυτονομία, τη Διαφάνεια, τη Δημιουργία.
Η δράση της αυτή επεκτείνεται αναπτύσσοντας δεσμούς και σχέσεις με τα σωματεία των Απόδημων: Τα Κερκυραϊκά, τα Επτανησιακά και από όλη την Ελλάδα. Στόχος και η Πανεπτα-νησιακή Συνομοσπονδία για όλους ανεξαιρέτως τους Επτανήσιους.
Επίσης, σχέσεις με Σωματεία και Φορείς της Αθήνας, ιδιαίτερα στην έδρα, Άγιο Παύλο.
Η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Γενέτειρα, η μελέτη-προβολή-στήριξη-διεκδίκηση των προ-βλημάτων της αλλά και και η ενασχόληση με τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, διευ-ρύνουν τη δράση της ΟΚΕΣΑ.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις πολλαπλές προσπάθειες οργάνωσης και αναδιάρθρω-σης της ίδιας της Ομοσπονδίας αλλά και του Αποδημητικού Κινήματος.
Κυρίαρχο θέμα: Η συντήρηση, κατοίκηση και βεβαίως η αποκατάσταση του Παραδοσιακού Κτιρίου με το δεντρόφυτο Κήπο για να αποτελεί την Κερκυραϊκή έδρα και στέγη στην Αθήνα, το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων στην Αττική. Ένα χώρο φιλοξενίας και ατομικής και συλλογικής δράσης, ευρύτερων συναντήσεων, διαπολιτισμικής δημιουργίας.

Η ΟΚΕΣΑ καλεί όλους, Συλλογικότητες και Πρόσωπα, στη Γενέτειρα και Απόδημους, σε συμπόρευση ώστε, με διάλογο και σύνθεση θέσεων και αντιθέσεων, να προκύ-πτουν τα καλύτερα αποτελέσματα από τις συνολικές δράσεις και δημιουργίες.
Η θέληση καθορίζει αν και τι μπορούμε!
Και φυσικά τα αποτελέσματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΟΚΕΣΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: