Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΑΣΕΠ: οι βαθμολογίες από το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων

ΑΣΕΠ: Δεξιότης... μηδέν

«Βατερλώ» για τους χιλιάδες υποψηφίους
 το τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση ΝΕΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Μαρτίου 2009
Πανωλεθρία περίμενε χιλιάδες υποψήφιους στο τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες που ανακοίνωσε χθες το ΑΣΕΠ. Oι 4 στους 10 συμμετέχοντες συγκέντρωσαν βαθμολογία χαμηλότερη των 50 μονάδων με άριστα τις 100, ενώ μόλις το 0,1% από τους 103.350 υποψήφιους κατόρθωσε να σημειώσει εξαιρετική επίδοση, λαμβάνοντας πάνω από 95 μονάδες. Οι υποψήφιοι απέτυχαν να απαντήσουν σωστά ακόμη και σε απλές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μόνον 4 στους 10 γνώριζαν ότι ο αριθμός των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη διεύρυνση του 2007 είναι 27, ενώ ποσοστό 62,29% δεν ήξερε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι διοικητικό δικαστήριο. «Τα τεστ γνώσεων τα αμφισβητώ, πιο πολύ είμαι υπέρ των τεστ δεξιοτήτων όπου μπορεί να διαπιστωθεί εάν κάποιος κατανοεί βασικά θέματα, είναι συνεργάσιμος, ομαδικός, μπορεί να λειτουργεί υπό πίεση», σημειώνει πάντως ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Creme de la Creme, Μιχάλης Σερασκέρης. Διευκρινίζει πως πρόκειται για τεστ που φτιάχνουν ψυχολόγοι και τα οποία δείχνουν πολύ απλά αλλά οδηγούν σε συγκεκριμένα, αντικειμενικά στοιχεία για τον υποψήφιο. «Το τεστ γνώσεων δεν μας έχει οδηγήσει σε καλά συμπεράσματα, γιατί πολλοί έχουν γνώσεις αλλά δεν είναι και ικανοί», σχολιάζει ο κ. Σερασκέρης. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις χαμηλές επιδόσεις τους, σε ποσοστό 67,06% οι υποψήφιοι ήταν απόφοιτοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης- το 45,49% και το 21,57% αντίστοιχα. Το 10,4% των συμμετεχόντων στο τεστ κατείχε μάλιστα και μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Ακόμη, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποψήφιοι ήταν άνδρες (ποσοστό 67,93%).
ΟΙ 4 ΣΤΟΥΣ 10
Μόνον 4 στους 10 γνώριζαν ότι ο αριθμός των χωρών- μελών της Ε.Ε. μετά τη διεύρυνση είναι 27, παρ΄ ότι το 67% έχει πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ
Από 30 Μαρτίου μέχρι 8 Απριλίου οι ενστάσεις ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕΠ δημοσιοποιήθηκαν οι βαθμολογίες για όσους υποψήφιους συγκέντρωσαν από 25 μονάδες και πάνω, ενώ όση είχαν χαμηλότερη επίδοση και για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων θα μπορούν να δουν τον βαθμό τους μόνον μέσω της ιστοσελίδας της ανεξάρτητης Αρχής (www. asep.gr) και αφού εισάγουν το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας καθώς και τον δεκαψήφιο αριθμό συμμετοχής που τους είχε δοθεί κατά την εξέταση. Όλα τα ονόματα με τη βαθμολογία έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα των «ΝΕΩΝ» (www. tanea.gr), ενώ οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών και του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης 1500. Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 8 Απριλίου να υποβάλουν ενστάσεις, οι οποίες όμως δεν μπορεί να αφορούν τη βαθμολογία δεδομένου ότι επανεξέταση γραπτών ή νέα βαθμολόγηση απαγορεύονται. Σημειώνεται ότι η βαθμολογία που έλαβαν οι συμμετέχοντες ισχύει για τρία χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε προκήρυξη με σειρά προτεραιότητας υποβάλουν αίτηση. 

2 σχόλια:

Μ.Μ είπε...

>Ακόμη, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποψήφιοι ήταν άνδρες (ποσοστό 67,93%).<

καλο ειναι να μην κοιμουνται ορθιοι οσοι υποτιθεται οτι γραφουν ρεπορταζ σε σοβαρες εφημεριδες. το 67,93 αφορα τους συμμετεχοντες ( αλλο υποψηφιος, αλλο συμμετεχων ) και αυτο το 67,93 αφορα γυναικες συμφωνα με τα στοιχεια του ασεπ ( σελ. 19 ). 2 λαθη σε 1 προταση. Με τον ιδιο τροπο εκαναν λαθος και οι συμμετεχοντες στο τεστ σε μερικες ερωτησεις των οποιων οι απαντησεις ηταν αυτονοητες. Η 100ή ερωτηση ποιες ακριβως δεξιοτητες αφορουσε; Ενταξει νικολετακι; Αλλη φορα να προσεχεις τι γραφεις... αντε στο λεξικο τωρα να μαθεις τη διαφορα συμμετοχης, υποψηφιοτητας και αποχης και οταν κανεις παρομοιο τεστ με τις ιδιες συνθηκες αναμονης 4 ωρων και παρεις τα αποτελεσματα τοτε πουλα μας τη δημοσιογραφικη σου μουρη.
Κανενας δημοσιογραφακος θα αναφερει την παραβιαση των προσωπικων δεδομενων με την αναρτηση των αποτελεσματων;
Η πουλαει περισσοτερο η μπαρουφομπουρδολογια για το αν ο αγωγος ειναι φυσικου αεριου η αργου;

Μ.Μ είπε...

επισης απο τους 134 συμμετεχοντες με βαθμολογια >95 μονο 7-8 ηταν γυναικες. Σημαινει αυτο νικολετακι μεγαλη αναλ-υτρια οτι οι γυναικες παρα τη μεγαλυτερη συμμετοχη τους ειναι και συντριπτικα πιο "αδεξιες" απο τους ανδρες; Κακο πραγμα να γραφεις ρεπορταζ στο μπανιο...