Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ο Κερκυραίος Σπύρος Κουρής.... μεταλλάσσοντας....


 
Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πορίσματα μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από 40 περίπου χρόνια και συνεχίζεται.
Στην αρχή ασχολήθηκα με τις εικαστικές εκφράσεις μιας συγκεκριμένης εικόνας (πρότυπο) και ιδιαίτερα με τους μετασχηματισμούς της. Παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μπορεί να έχουν οι παραγόμενες εικόνες, χαρακτηρίζονται ως σύνολο από μια στατικότητα, που αδυνατεί να εκφράσει την έννοια της δυναμικής κίνησης.
Για τον λόγο αυτό δημιούργησα και άλλες δέσμες μετασχηματισμών, βασισμένες σε άλλα πρότυπα, και πειραματικά άρχισα να φέρνω σε συζεύξεις μεταξύ τους τούς ομοειδείς και ετεροειδείς μετασχηματισμούς, επιχειρώντας να δημιουργήσω νέες εικόνες (απογόνους) από τις παλιές. Γρήγορα από την πρακτική αυτή αναδύθηκε ένας νέος εικαστικός κόσμος με αυξημένη συνθετότητα και αφομοιώσιμη πολυπλοκότητα.
Όμως και πάλι διαπίστωσα ότι και από το νέο αυτό ανοιχτό πλέον και διευρυμένο σύστημα των διαφορετικών προτύπων και συζεύξεων, απουσίαζε εκείνος ο παράξενος δαίμονας που η δράση του θα το μεταμόρφωνε σε στοχαστικό και θα το εφοδίαζε με μια δημιουργική εξέλιξη προς μη προβλέψιμες γραμμές πλεύσης και φόρμες. Κοντολογίς από το σύστημα έλλειπε το «δημιουργικό λάθος» κατά την αντιγραφή των στοιχείων των εικόνων που συμμετείχαν στις επαναληπτικές συζεύξεις, το οποίο διασπειρόμενο και πολλαπλασιαζόμενο δημιουργεί νέα είδη εικόνων, μεταλλάσσοντας τις παλιές και φυσικά το υιοθέτησα.
Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 εμφανίζονται παραδείγματα μετασχηματισμών και συζεύξεων που έκανα εμπειρικά, ακολουθώντας την παραπάνω μεθοδολογία.
Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 εμφανίζονται παραδείγματα συζεύξεων που έκανε ο συνεργάτης μου ο Νίκος Κοτροζίνης, με τρόπο συστηματικό, ακολουθώντας κι αυτός την ίδια μεθοδολογία και κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Παράλληλα εφάρμοσα την παραπάνω μέθοδο και στο μουσικό πεδίο με ανάλογα αποτελέσματα, με συνεργάτη τον μουσικό Νίκο Θεοδωράκη.
Στόχος μου είναι να επεκτείνω την μεθοδολογία και στο πεδίο των φυσικών διαδικασιών και ανθρώπινων δράσεων με αποκορύφωμα το νόημα του ανθρώπινου λόγου.
Κέρκυρα Σεπτέμβρης 2014 Σπύρος Κουρής
Ποιος είναι ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΡΗΣ:
Γεννήθηκα το 1948 στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.
Σπούδασα Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ.
Εργάσθηκα σαν ελεύθερος επαγγελματίας στα αντικείμενα των Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών μελετών.
Ασχολούμαι με τις σύγχρονες επιστήμες.
Αγωνίζομαι για το φλέγον ζήτημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στη χώρα μας με επίκεντρο την διαχειριστική ενότητα της Κέρκυρας.
Ασχολούμαι δημιουργικά και θεωρητικά με τις τέχνες, εστιάζοντας στο χώρο της ζωγραφικής και της μουσικής με πολλές εκθέσεις και διαλέξεις.
Παράλληλα συντάσσω με πολυμέσα τη «Μυθολογία των δύο Κόσμων», έργο ατελεύτητο και συμβολικό με διαδραστικό χαρακτήρα.
Έχω δημιουργήσει πλούσια θεματική βιβλιοθήκη με αντικείμενο το ευρύτερα εννοούμενο «Ανθρωπογενές περιβάλλον των Ελλήνων», με τμήμα συλλεκτικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: