Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ

https://skydrive.live.com/?cid=c3f8687143c67dae&id=C3F8687143C67DAE%213837&authkey=!AKaM9PEdRs3UZpw


      Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ   Από τον Παρμ. Χαριστό:
     Κατά καιρούς βλέπουν το φως  της ηλεκτρονικής δημοσιότητας φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα, με πιο γνωστές και δημοφιλείς αυτές του Γαλλοελβετού Φρεντ Μπουασονά, ο οποίος επί τριάντα χρόνια αποτύπωνε με την κάμερά του τα αξιοθέατα  της εποχής του και χαρακτηριστικές σκηνές της ελληνικής καθημερινότητας (ενδυμασίες εποχής, εκλιπόντα επαγγέλματα κ.ά.).
Στο ανά την οθόνη σας φωτογραφικό πόνημα επιχειρείται μια συγκεντρωτική συλλογή εικόνων της Αθήνας του προπερασμένου και των αρχών του περασμένου αιώνα, όπου, κατά ένα αποσπασματικό τρόπο, ανασυνιστάται ο αραιοκατοικημένος πολεοδομικός ιστός της πόλης και η ζωή σ' αυτήν με πλήθος από φωτογραφίες γνωστών ως προς το τοπωνύμιο περιοχών της Αθήνας και των περιχώρων (απεικονίζονται σχεδόν όλες οι κεντρικές οδοί)  που είναι εντελώς αγνώριστες σήμερα, καθώς και σημαντικών κτηρίων της  αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς που θυσιάστηκαν στο βωμό μιας αδηφάγου και ανεξέλεγκτης οικοδομικής απληστίας (Βλ. περίπτωση του αρχοντικού Ακταίου στο Φάληρο, του Δημοτικού θεάτρου  στην Πλατεία Κοτζιά, της Βίλλας Μαργαρίτα στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Μεσογείων, της οικίας Ράλλη - Σκαραμαγκά επίσης στη Βασ. Σοφίας κ.ά).
Κατά τα λοιπά, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν, έχει πολύ ενδιαφέρον να ιδούν π.χ. το ισραηλητικό νεκροταφείο στη συμβολή των οδών Βασ.Όλγας και Ηρώδου του Αττικού πλάι στο  πολύ παλαιό γυμναστήριο του Φωκιανού (πόσοι άραγε γνωρίζουν γι' αυτό;), τις δενδροστοιχίες κατά μήκος των σημερινών άνυδρων αρτηριών, την αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου το 1895,  τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου της Βουλής κ.ά. πολλά που οι αθηναιομνήμονες με νοσταλγία, θα αναγνωρίσουν ή απλώς θα συγκρίνουν με τα τωρινά εξάγοντας μάλλον μελαγχολικά συμπεράσματα.  ΠΡΟΣΟΧΗ   
Προκειμένου να μελετήσετε με ευχέρεια το περιεχόμενο, ιδιαίτερα για να διευκολυνθείτε στην ανάγνωση των υπότιτλων των φωτογραφιών, σκόπιμο είναι να πληκτρολογήσετε αρχικά επάνω  στην πρώτη φωτογραφία άνω αριστερά και, αφού αυτή «ανοίξει», να συνεχίσετε «ανοίγοντας» κάθε επόμενη φωτογραφία  με την αριθμητική ακολουθία του οικείου βέλους προς τα δεξιά. Αξίζει!!! Είναι  152  φωτογραφίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια: