Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Ζωχιός Ιάσων: Ο Κερκυραίος-Αγιοκαδίτης "λαμπρός επιστήμονας" που τον "έχασαν" νωρίς: Επιστήμη-Τέχνη-Ελλάδα-Κέρκυρα-Άγιοι Δέκα! Παρουσίαση ιστορίας αλλά με ιδιαίτερες απορίες για την... εξαφάνισή του.

Ζωχιός Ιάσων: 

Ο Κερκυραίος-Αγιοκαδίτης  

 "λαμπρός επιστήμονας" - καθηγητής Πολυτεχνείου  

που, η επιστήμη-η τέχνη-η Ελλάδα-

η Κέρκυρα-οι Άγιοι Δέκα, 

τον "έχασαν" νωρίς!



Μια παρουσίαση ιστορίας

από το: ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ.

Και με... ερωτηματικά!

 

Διευκρινίζεται πως, κατά τις αναζητήσεις, θα εμπλουτίζεται  με προσθήκες τούτη η έρευνα με ό,τι διαφορετικό εντοπίζεται: 

  

Ο Ιάσων, Γιος του

 Γεράσιμου Ζωχιού,

 πολιτικού και ιδρυτή του ΝΑΤ με προτομή και στους Αγίους Δέκα Κέρκυρας.  

Ο Γεράσιμος  Ζωχιός είναι γνωστός περισσότερο ως ο ιδρυτής του ΝΑΤ και ελάχιστα ως πανεπιστημιακός. Μα και πολιτικός,  εκλεγμένος στην Κέρκυρα 3 φορές: 1873-74-75.
Επίσης, ως συνεργάτης και του Ι.Καποδίστρια.
Είναι αξιοσημείωτο  για την εποχή ότι ο ίδιος και οι δυο γιοί του, μετά το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, συνέχισαν τις σπουδές τους και στη Γαλλία.
 
(σημείωση ΓΖ: Θυμάμαι, όταν ερχόμουν από Ρόδο στην Αθήνα για εξετάσεις ως φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  ο καθηγητής Δεσποτόπουλος -στο μάθημα της ιστορίας-  με εξέτασε στο γραφείο του. Αφού με ρώτησε για την καταγωγή μου, σηκώθηκε, πήρε μια εγκυκλοπαίδεια, με πλησίασε και μου διάβασε για τον πολιτικό Ζωχιό. Με ρώτησε τι γνωρίζω ή ποια η σχέση  με αυτόν και του απάντησα με... σιωπή!).
 

και εδώ: http://perialos.blogspot.com/2012/01/blog-post.html )

 

Ο Γιος του όμως  Ιάσωνας

 είναι γνωστός μόνο  στους πανεπιστημιακούς   χώρους λόγω

 της ισχυρής παρουσίας του.


Από το autenergos.blogspot λοιπόν   θα γίνει παρακάτω μια παρουσίαση του Ιάσωνα Ζωχιού μέσα από  ιστορικές αναφορές, παρουσιάσεις του  πολυτεχνείου αλλά και από άλλες πηγές.

Αξίσει η γνωριμία μαζί του. 

 

Βέβαια προκαλεί απορία το πως, ένας τέτοιος επιστήμονας,  στην ηλικία των 40 ετών  κλείστηκε  στο ψυχιατρείο Κέρκυρας και μάλιστα για... 24 χρόνια. 

Αξίζει μια έρευνα στα αρχεία του ψυχιατρείου.

Θα είναι ιδιαίτερα  θετικό  η ιστορία να αναζητήσει   γεγονότα που μπορεί να σχετίζονται με τον εγκλεισμό και την παραμονή του εκεί για 24 χρόνια ενώ είχε μια πολύ ιδιαίτερη και πανεπιστημιακή πορεία.

Ίσως και μια έρευνα  για την αντίθεση που εμφανίζεται  με το βιβλίο του: 

"Η χημική ανεπιστημοσύνη του διδάκτορος της Ιατρικής και εν τω εθνικώ Πανεπιστημίω υφηγητού της Χημείας Ιωάννου Γ. Ιωάννου / Υπό Ιάσονος Ζωχίου μηχανικού. Και ποτέ μαθητού της εν Παρισίοις Αυτοκρατορικής Κεντρικής σχολής.
Συγγραφέας Ζωχιός, Ιάσων.

           https://soranos.lib.uoc.gr/metadata/3/4/f/metadata-002-0000114.tkl "

 

Επειδή υπάρχει και η δραματική  περίπτωση του

Γιαννούλης Χαλεπάς - Βικιπαίδεια

 (με σεβασμό στις αναλογίες βέβαια) και με τη μη θετική   εικόνα που εξέπεμπε το ψυχιατρείο Κέρκυρας, ίσως να έχουμε και άλλες περιπτώσεις που, άνθρωποι, με "ευκολία" κλείνονταν  σε ένα ψυχιατρείο και εκεί... χάνονταν. Ακόμη και ως... μεθόδευση.


Από εδώ κάνουμε πρόταση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ionio.gr, και ειδικά στο Τμήμα Ιστορίας, να εμβαθύνει στα αρχεία του Ψυχιατρείου, και όπου αλλού αξιολογεί ως πηγές, ώστε να φωτιστεί αυτό  το παράδοξο με τον Ιάσωνα Ζωχιό και τα 24 χρόνια εγκλεισμού του στο Ψυχιατρείο Κέρκυρας!


Σημειώνεται πως, αδελφός του Ιάσωνα, ήταν ο Ιωάννης Ζωχιός,  καθηγητής πανεπιστημίου   και γιατρός  (

Ιωάννης Ζωχιός - Βικιπαίδεια )

 

 

Είναι ακόμη εντυπωσιακό πως και σε σελίδες για τους Αγίους Δέκα Κέρκυρας, ενώ στις παρουσιάσεις προσωπικοτήτων  εμφανίζεται και ο Γεράσιμος και ο Ιωάννης, είναι εξαφανισμένος ο Ιάσωνας (ενδεικτικά: Άγιοι Δέκα - CorfuHistory )

Να είναι μόνο το ότι, επειδή κλείστηκε στο ψυχιατρείο,  αποτελεί στίγμα που οδηγεί και στην... εξαφάνισή του; Υπάρχει κάτι περισσότερο;

Η έρευνα απαιτείται.

 

 

Παραπέμπουμε 

σε καταγραφές για τον

 Ιάσωνα Ζωχιό

(οι υπογραμμίσεις δικές μου): 

 

"Ζωχιός Ιάσων Γερασίμου:

Τόπος γέννησης: Αθήναι Αθηναίων [Αττικής]

Έτος γέννησης: 1845 Έτος θανάτου: 1909" 

(Πανδέκτης: Ζωχιός Ιάσων Γερ. - Pandektis )

 

1. Όταν το ΝΑΤ σχεδίαζε την πρώτη δεξαμενή πλοίων στον Πειραιά (1870)

Η άγνωστη πρόταση, τα σχέδια και

 το δραματικό τέλος του Ιάσωνα

 Ζωχιού.

"............... Όσο για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, τον πολυπράγμονα και ευφυή Ιάσωνα Ζωχιό συνέχισε να καταθέτει προτάσεις στα υπουργεία, όπως για την Υπηρεσία των Φάρων ή περί ναρκών και τορπιλών. Οργάνωσε τον πρώτο Μετεωρολογικό Σταθμό (1873) και παραιτήθηκε από την υπηρεσία του Ναυτικού. Διορίσθηκε Καθηγητής της Εφηρμοσμένης Μηχανικής και της Σιδηροδρομικής στο «Σχολείον των Τεχνών» (Πολυτεχνείο). Εξαιτίας του φόρου των εργασιών που είχε αναλάβει και τον προσωπικών του ερευνών «έπαθε διασάλευσιν πνευματικήν» και απολύθηκε (1884). Μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο Σαν Ρόκκο της Κέρκυρας, όπου και εξεμέτρησε το ζην το 1909, σε ηλικία 69 ετών...".

(περισσότερα εδώ:  Ζωχιός Ιάσων Archives - ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ )

  

2. Απόσπασμα από το: 

"Περί Αλός - Αυτό το ξέρατε; "..Ο γιος του Γεράσιμου...

 Ζωχιού, ο Ιάσων Ζωχιός, ήταν μια απίστευτη μορφή πολυπραγμοσύνης! Με πρότασή του άρχισε να σχεδιάζεται η πρώτη δεξαμενή πλοίου στον Πειραιά, οργάνωσε τον πρώτο Μετεωρολογικό Σταθμό (1873). Παραιτήθηκε από την υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού και διορίσθηκε καθηγητής της Εφηρμοσμένης Μηχανικής και Σιδηροδρομικής στο «Σχολείον των Τεχνών» (Πολυτεχνείο). Υπέβαλε συνεχώς προτάσεις στα υπουργεία. Σε μία από αυτές, το 1868, ανακοίνωσε στο Υπουργείο Ναυτικών ότι γνώριζε τον τρόπο να φτιάξει «ύφαλες μηχανές», οι οποίες θα μπορούσαν να......."

 

 3. Και για  την Τσιγκογραφία

 "..............Στην Ελλάδα μια πρόδρομη μορφή τσιγκογραφίας, που ήταν μάλλον ηλεκτροτυπία ή υαλοτυπία σε τσίγκο, έρχεται το 1870. Εισηγητής της υπήρξε ο ανήσυχος καθηγητής της Εφηρμοσμένης Μηχανικής και της Σιδηροδρομικής Ιάσων Γερ. Ζωχιός...."

  

 

4. Ενδιαφέρον ιδιαίτερο όμως  έχει και η  παρουσίαση του ΕΜΠ  με τα Πρακτικά Συνεδρίου:

170 χρόνια Πολυτεχνείο 

σελίδες: 37,38,39 "...............  7. Περίοδος Αναστασίου Θεοφιλά (1878-1901): Η γέφυρα με το «σήμερα»  της Μηχανικής

 Το 1878 οι στρατιωτικοί επανέρχονται στη Διεύθυνση του Ιδρύματος με τον ταγματάρχη
Αναστάσιο Θεοφιλά να αναλαμβάνει τα σχετικά καθήκοντα στις 25 Δεκεμβρίου 1878. Ο Θεοφιλάς επεδίωξε την περαιτέρω αναβάθμιση των σπουδών ιδιαίτερα στο «
Βιοτεχνικό Τμήμα
» θεωρώντας άτοπη την απ’ ευθείας εισαγωγή σπουδαστών χωρίς προηγούμενη
αξιολόγηση. Οι προσπάθειές του θα καρποφορήσουν σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα,
όταν με την μεταρρύθμιση του 1887 (νόμος ΑΦΜΑ΄ - 27/5/1887) θα ιδρυθεί το «
 Σχολείον των Βιομηχάνων Τεχνών 
» με τρεις Σχολές: «Πολιτικών Μηχανικών 
», «Μηχανουργών 
» και Γεωμετρών και Εργοδηγών
». Με τη μεταρρύθμιση αυτή πλέον το Πολυτεχνείο εισέρχεται
στην τρίτη φάση της λειτουργίας του ως Ανωτέρa Τεχνική Σχολ. Όσον αφορά τα σχετικά με τη Μηχανική μαθήματα από την ανάληψη της διεύθυνσης από τον Θεοφιλά μέχρι και τη μεταρρύθμιση του 1887 μία μόνο αλλαγή αναφέρεται:

    Το Φεβρουάριο του 1881 διορίζεται καθηγητής της «Εφηρμοσμένης

Μηχανικής» ο Ιάσων Ζωχιός (φωτ. 25).

Ο όρος Εφηρμοσμένη Μηχανική συναντάται για πρώτη φορά, είναι δε η εισαγωγή του παράδοξη και μάλλον πρωθύστερη, δεδομένου ότι επισήμως η Μηχανική διαιρείται σε Θεωρητική και Εφηρμοσμένη μόλις το 1887.

Ο Ιάσων Ζωχιός αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση

 στη χορεία των  καθηγητών του ΕΜΠ. 

Με πολύ καλές σπουδές Τεχνικών Επιστημών στο Παρίσι (στην «εν Παρισίοις Αυτοκρατορική Κεντρική σχολή», όπως συνήθιζε να αναφέρει ο ίδιος) διέπρεψε ως μηχανικός στο Πολεμικό Ναυτικό και πραγματοποίησε πρωτότυπη έρευνα σε πολλά επιστημονικά πεδία (επινόησε τορπίλη και νάρκη, τελειοποίησε τα πρώτα θωρηκτά του Πολεμικού Ναυτικού, οργάνωσε μετεωρολογικό σταθμό).

 Από την αναδίφηση των αρχείων προκύπτει ότι τη Μηχανική εδίδαξε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι στους καταλόγους διδασκόντων αναφέρεται ως διδάσκων τη Σιδηροδρομικήν και την Τσιγκογραφία ήδη από το 1882 και δεν εμφανίζεται πλέον ως διδάσκων Μηχανική. Από το 1882 αναλαμβάνει και τη Διεύθυνση του Σιδηρουργικού Εργοστασίου.

Ο Ζωχιός ήταν εξαιρετικά ανήσυχο πνεύμα και εφημίζετο για την αρτιότητα του χαρακτήρα, την ηθική και το σατιρικό του πνεύμα. 

Είναι χαρακτηριστικό (για τον ίδιο και για την εποχή του) το φυλλάδιο (φωτ. 26, 27) που ετύπωσε το 1867 όταν εθεώρησε ότι διδάκτωρ της Ιατρικής και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέδωσε σύγγραμμα του οποίου η ποιότητα δεν ήταν αντάξια του κύρους του Πανεπιστημίου [17].

Ο φόρτος εργασίας προξένησε δυστυχώς διανοητική υπερκόπωση και διαταραχή στο λαμπρό αυτόν επιστήμονα και το 1884 ο Θεοφιλάς υποχρεώθηκε να τον αντικαταστήσει με τον άρτι επανακάμψαντα από το Παρίσι Νικόλαο Γαζή.

Χαρακτηριστικό της φιλεργίας του Ζωχιού είναι ότι εξέδωσε το διδακτικό σύγγραμμά του «Μαθήματα Σιδηροδρομικής» (φωτ. 28, 29) (λιθογραφήθηκε από το Ίδρυμα Δ. Θωμαΐδου) την περίοδο ακριβώς (1884) που η συνεχιζόμενη επιβάρυνση της υγείας του τον υποχρέωσε να απομακρυνθεί από το ίδρυμα......".

 

Παρακάτω αναρτώνται αναφορές   των πρακτικών του Συνεδρίου του ΕΜΠ σε βιβλία του Ιάσωνα Ζωχιού καθώς και μία σελίδα από το βιβλίο που ασκεί κριτική στον διδάκτορα  ιατρικής Ιωάννου. 

Αυτή του όμως η κριτική σε συνδυασμό με το ότι εμφανίζεται ένας ένας ανερχόμενος αστέρας, πολυεπίπεδος - πολυεπιστήμων, πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο για όσα υπέστη αλλά και τον εγκλεισμό του στο  ψυχιατρείο για 24 χρόνια;

 

 

 5. Στο "Ο Πρώτος συστημικός εκσυγχρονισμός τους Ελληνικού στόλου", αναφέρεται: 

https://geopolitics.iisca.eu/2021/04/13/%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c/


 

6. Περιοδικό Ναυτική Επιθεώρηση

581.pdf - Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (YIN)

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1912-1913
EKATO ΧΡΟΝΙΑΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

σελίδα 144:  "Αυτή την περίοδο εισάγεται και τελειοποιείται η
εκπαίδευση στις νάρκες και τις τορπίλες. Ήδη τον Δε-
κέμβριο του 1868 ο μηχανικός Ιάσων Γ. Ζωχιός Β.Ν.
ανακοίνωσε στο Υπουργείο Ναυτικών ότι γνώριζε τον
τρόπο να φτιάξει «ύφαλες μηχανές» όπου μπορούν να
βυθίσουν πλοία και ότι με τις ίδιες μηχανές θα μπορού-
σαν να προστατευτούν και τα λιμάνια. Ανέφερε ακόμη
ότι αυτές τις μηχανές τις χρησιμοποίησαν οι Αμερικα-
νοί κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους. Σε αυτές
ακόμη δεν είχε δοθεί κάποια ονομασία".

  

7. Επίσης εδώ:

Η Ναυτική Εκπαίδευση ως παράγοντας νίκης στους ...

 ".......Αυτή την περίοδο εισάγεται και τελειοποιείται η εκπαίδευση στις νάρκες και τις τορπίλες. Ήδη τον Δεκέμβριο του1868 ο μηχανικός Ιάσων Γ. Ζωχιός Β.Ν. ανακοίνωσε στο Υπουργείο Ναυτικών ότι γνώριζε τον τρόπο να φτιάξει «ύφαλες μηχανές» όπου μπορούν να βυθίσουν πλοία και ότι με τις ίδιες μηχανές θα μπορούσαν να προστατευτούν και τα λιμάνια.

Ανέφερε ακόμη ότι αυτές τις μηχανές τις χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους. Σε αυτές ακόμη δεν είχε δοθεί κάποια ονομασία....."

 

8. Στην έκδοση: 

Η χαμένη βιβλιοθήκη του Ροΐδη - ResearchGate

Π. Θ. ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΗΝΑ 2016

Στη σελίδα  78, σχετικά με τους Ζωχιούς, αναφέρεται:

"99 Ζώχιος Ιωάννης, ‘Στεφανωθέντος εγχειριδίου ειδικής φυσιολογίας
έλεγχος, Φυλλάδιον τρίτον’, Εν Αθήναις, Τυπ. Σ. Κ. Βλαστού, 1870.

 
100. Ζώχιος Ιάσωνας, ‘Η χημική ανεπιστημοσύνη του διδάκτορος της
ιατρικής και εν τω Εθνικώ Πανεπιστημίω υφηγητού της χημείας
Ιωάννου Γ. Ιωάννου’, Εν Αθήναις, Τυπ. Σ. Κ. Βλαστού, 1867.

101. Ζώχιος Ιωάννης. ‘Της εν Αθήναις ιατρικής σχολής ο νέος
οργανισμός’, Εν Αθήναις, Τυπ. Σ. Κ. Βλαστού, 1865.

102. Ζώχιος Γ., ‘Υπόμνημα περί του ναυτικού απομαχικού ταμείου, περί
της παρούσης αυτού καταστάσεως και της μελλούσης αυτού
τύχης’, Εν Αθήναις,
[χ.ό.], 1869. .


9.  Στο http://oldwww.benaki.gr/bibliology/en/syng.asp

AUTHORS-TRANSLATORS-LITERARY EDITORS Έξοδο

αναφέρεται: 


10. Στην έκδοση:  

Θάλαττα - Τεύχος 6 - Καλοκαίρι 2022 by Ελληνικό Ινστιτούτο ...

"26 Μαΐ 2022Ο γιος του Ιάσων Ζωχιός ήταν μια απίστευτη μορφή πολυπραγμοσύνης! Με πρότασή του άρχισε να σχεδιάζεται η πρώτη δεξαμενή πλοίου στον Πειραιά, ..."


 11. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο  (https://history.ionio.gr › demography) στη μελέτη:

 κράτους κατά την περίοδο 1833-1844, EΠΙΜΕΛΕΙΑ Ι. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  Κέρκυρα 2020,

στη σελ. 157:

028 Ζωχιός Γεράσιμος Διαθεσιμότητα Πολεμικά Πλοία Ναυτικό/Λιμεναρχεία Σημαιοφόροι Πολεμικό Ναυτικό 1839
4029 Ζωχιός Γεράσιμος Διορισμοί Πολεμικό Ναυτικό Ναυτικό/Λιμεναρχεία Σημαιοφόροι Πολεμικό Ναυτικό 1836
4030 Ζωχιός Γεράσιμος Διορισμοί
Διευθυντήριο του
Ναυστάθμου. Λογιστήριο Ναυτικό/Λιμεναρχεία Λογιστές Πολεμικό Ναυτικό 1836
4031 Ζωχιός Γεράσιμος Απονομή Βαθμού Πολεμικό Ναυτικό Ναυτικό/Λιμεναρχεία Υποπλοίαρχοι Πολεμικό Ναυτικό 1842
4032 Ζωχιός Γεράσιμος Διαθεσιμότητα Πολεμικό Ναυτικό Ναυτικό/Λιμεναρχεία [κενό] Πολεμικό Ναυτικό 1843
4033 Ζωχίτης Γ. Διορισμοί Γραμματεία Ναυτικών Γραμματεία/Υπουργείο Σημαιοφόροι Αθήναι 184

Ενώ λοιπόν  αναφέρεται σαφώς στον Γεράσιμο δεν καταγράφει τον Ιάσωνα. Εκτός και αν σχετίζεται με την αναφορά στη σελίδα 89 (παρ.5):    "....Κατά την περίοδο που διερευνάται το είδος της υπηρεσιακής μεταβολής με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι διορισμοί. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ένας διορισμός δεν υποδηλώνει πάντοτε την είσοδο ενός νέου υπαλλήλου στη διοίκηση...".

Επαναλαμβάνουμε και από αυτό το σημείο την πρόταση προς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ειδικά στο Τμήμα Ιστορίας να εμβαθύνει στα αρχεία του Ψυχιατρείου, και όπου αλλού αξιολογεί ως πηγές, ώστε να φωτιστεί αυτό  το παράδοξο με τον Ιάσωνα Ζωχιό και τα 24 χρόνια εγκλεισμού του στο Ψυχιατρείο Κέρκυρας!

 

Επίσης, παράκληση στον Αγιοκαδίτη διακριτό Λαογράφο Γιώργο Πουλή, να προσθέσει στις έρευνές του και τη γονική πορεία του Γεράσιμου  Ζωχιού αλλά και πιθανά στοιχεία για τον Ιάσωνα. Πχ για την ταφή του αφού, συμπεραίνεται, ότι ο θάνατός του επήλθε στο Ψυχιατρείο.  

 

 

12.  Από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντιγράφουμε τα παρακάτω τρία κείμενα  που επιβεβαιώνουν  αντιθέσεις του Ιάσωνα με άλλον καθηγητή υποστηρίζοντας, ο Ζωχιός:  "ότι το έργο του δεν είναι αλλά και ούτε μπορεί να είναι ένα πρωτότυπο επιστημονικό έργο...".

 

Το βρίσκω ενδιαφέρον:

α. Για την πρόταση να ερευνηθεί  πως ο Ιάσων κλείστηκε και έμεινε στο Ψυχιατρείο Κέρκυρας 24  χρόνια.

β. (σσ Γιάννης Ζωχιός) Για ομοιότητες  με μια προσωπική πικρή εμπειρία-μεγάλη (και δικαστική) περιπέτεια  στην ΟΚΕΣΑ όπου επιβεβαιώθηκε, ακόμη και δικαστικά,  ότι, για "βιβλίο" που εκδόθηκε με έξοδά της,  δεν ήταν ο συγγραφέας  το πρόσωπο που αυτοπροβαλλόταν ότι είναι   αλλά απλώς το επιμελήθηκε. Και επιπλέον, δεν ήταν καθηγητής πανεπιστημίου, όπως αυτοδιαφημιζόταν.  

Athens University History Museum Virtual Tour - Εικονική Ξενάγηση

α. 

Η απάντηση του Ιάσωνα Ζώχιου στις κατηγορίες του επικριτή του Ιωάννη Ιωάννου.


Μέρος του τόμου "Κρίσεις και επικρίσεις" με Α.Κ. 339. Σε απάντηση των κατηγοριών του Ιωάννη Ιωάννου εναντίον του Ιάσωνα Ζώχιου για αμάθεια, ανειλικρίνεια, φθόνο κλπ., ο τελευταίος υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ υβριστής. Αντίθετα θεωρεί τον εαυτό του υπερασπιστή της αλήθειας και με συγκεκριμένα επιχειρήματα προσπαθεί να αποδείξει την επιστημονική αμάθεια του επικριτή του.

 β. Η απάντηση του Ιωάννη Ιωάννου στην κριτική του Ιάσωνα Ζώχιου.

Μέρος του τόμου "Κρίσεις και επικρίσεις" με Α.Κ. 339. Η απάντηση του υφηγητή χημείας Ιωάννη Ιωάννου στην κριτική του μηχανικού Ιάσωνα Ζώχιου για το τρίτομο έργο του πρώτου. Ο Ι. Ιωάννου απαντά στις επιστημονικές παρατηρήσεις του επικριτή του και τον κατηγορεί για εμπάθεια και ανειλικρίνεια.  

γ. Η κριτική του Ιάσωνα Ζώχιου στο τρίτομο έργο του Ιωάννη Ιωάννου.

Μέρος του τόμου "Κρίσεις και επικρίσεις" με Α.Κ. 339. Ο μηχανικός Ιάσων Ζώχιος ασκεί κριτική στο τρίτομο έργο του υφηγητή χημείας Ιωάννη Ιωάννου. Ο Ι. Ιωάννου υποστηρίζει ότι το έργο του δεν είναι αλλά και ούτε μπορεί να είναι ένα πρωτότυπο επιστημονικό έργο (ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: "επροτίμησα τον έρανο της πιστής μετάφρασης"). Ο δε, Ι. Ζώχιος κατηγορεί τον συγγραφεά...

 

 

Ερευνώντας, συναντώ διάφορα και για τους Γεράσιμο και Ιωάννη.

Προσθέτω   αυτό για τον Ιωάννη επειδή δείχνει μια πτυχή της ιατρικής επιστήμης:



Εδώ, σε σελίδα της Βουλής https://www.vouleftes-kerkyras.com/----------------- , περισσότερα για τον Πατέρα Γεράσιμο Ζωχιό, ιδρυτή του ΝΑΤ, καθηγητή, βουλευτή Κέρκυρας: 

"Ζωχιός Γεράσιμος
Ο Γεράσιμος Ζωχιός γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1811 στο χωριό Άγιοι Δέκα της Κέρκυρας. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία στην Ιόνιο Ακαδημία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Παρίσι. Το 1828 έφυγε από την Κέρκυρα και διορίστηκε καθηγητής μαθηματικών στο ορφανοτροφείο της Αίγινας. Διέμενε στον Πόρο, όπου εβελτίωσε τον Ναύσταθμο και την πόλη. Δυσαρεστηθείς επειδή δεν εξελέγη βουλευτής Πόρου, μετέβη στην Σμύρνη όπου εγένετο διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής. Στις 10 Απριλίου 1836 κατατάσσεται στο Βασιλικό Ναυτικό και ονομάζεται σημαιοφόρος. Διακρίθηκε για τις ικανότητές του και σύντομα προτάθηκε ως Γραμματέας της “Επιτροπής του Ναυτικού Ασπομαχικού Ταμείου”, του οποίου αργότερα διετέλεσε Πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1871. Αποστρατεύτηκε με αίτησή του το 1874 με τον βαθμό του πλοιάρχου. Μετά την Ένωση της Επτανήσου (1864), πολιτεύτηκε στην Κέρκυρα. Ασχολήθηκε με την πολιτική και συνεργάσθηκε με το κόμμα του Πολυχρονίου Κωνσταντά, το οποίο διέπετο από φιλοαγρoτικές αρχές. Eξελέγη βουλευτής Κέρκυρας (επαρχία Μέσης) και συμμετείχε στις Ε, ΣΤ και Ζ, εκλογικές περιόδους από 27 Ιανουαρίου 1873 μέχρι 17 Ιουλίου 1879. Υπηρέτησε ως υπουργός Ναυτικών στις κυβερνήσεις του Επαμεινώνδα Δεληγιώργη. Το συγγραφικό του έργο, συνοψίζεται στις εκδόσεις: “Οι βιβλίου και νου δεόμενοι καθηγηταί” , “Το μωρόν άλας”, “Σειρά μαθηματικών αριθμητικής” και “περί εξοικονομητικής τραπέζης φειδούς Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου”. Απεβίωσε το 1881. Η προτομή του βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Άγιοι Δέκα .............".





Δεν υπάρχουν σχόλια: