13/10/2508 μ.Δ. (μετάΔημοκρατίας)
Αγαπητοί φίλοι,
Όταν ο Έλληνας εργαζόμενος μοχθεί καθημερινά για να συντηρήσει την οικογένειά του, να αναθρέψει και να σπουδάσει τα παιδιά του, να ανταποκριθεί στις πολυποίκιλες υποχρεώσεις του, μέσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι φορολογικές, αποτελεί το άκρον άωτον της ηλιθιότητος αλλά και εγκληματική στάση απέναντι στους εργαζόμενους συνανθρώπους μας, το να ανεχόμεθα τέτοιας ολκής αφορολόγητα οικονομικά όργια, όπως αυτά που καταγράφει το παρακάτω άρθρο, από ανθρώπους που έδωσαν ενώπιον του Θεού, όρκο και υπόσχεση δήθεν "ακτημοσύνης" και ισχυρίζονται ότι δήθεν είναι "ορθόδοξοι μοναχοί".
Όσοι θέλουν να θρησκεύουν και να λέγονται "Ορθόδοξοι" και να είναι συνεπείς με την πίστη τους, ας διαβάσουν τη ζωή του "Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος" πατριάρχου Αλεξανδρείας και ας συγκρίνουν με αυτήν το real estate του Βατοπε/αιδίου! Ας διαβάσουν μέσα στη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας ότι ο μοναχός οφείλει να εργάζεται όχι μόνον για να συντηρεί το εαυτόν του, αλλά και για να έχει να δίνει ελεημοσύνη σε αυτούς που στερούνται. Ας διαβάσουν να μάθουν ότι οι μοναχοί που δεν είχαν δυνατότητες να κάμουν ελεημοσύνη στους συνανθρώπους τους εργαζόντουσαν για να μπορούν να προσφέρουν τροφή στα άγρια ζώα του δάσους. Ας διαβάσουν να μάθουν ότι όταν τύχαινε οι μοναχοί να πουλήσουν το εργόχειρό τους με μεγαλύτερο κέρδος από το κανονικό, οι Αββάδες τους υποχρέωναν να πάνε να βρούνε τον αγοραστή και να του επιστρέψουν τα χρήματα που είχαν εισπράξει πάνω από το κανονικό. Ας διαβάσουν για να μάθουν ότι για τον μοναχό η "ακτημοσύνη" είναι μεγαλύτερη και από την "ελεημοσύνη", ότι όταν οι μοναχοί ζητούσαν να αποκτήσουν χρήματα για να κάνουν ελεημοσύνη, οι Αββάδες τους έλεγαν ότι ήταν καλύτερα ούτε χρήματα να έχουν ούτε ελεημοσύνη να κάνουν. Ας διαβάσουν για να μάθουν ότι μοναστήρι με χρηματικά αποθέματα, με κελάρια γεμάτα από τυριά, κρασιά και λάδια δεν θεωρείται μοναστήρι.
Και όλα αυτά δεν είναι γνώμες κάποιου ιδεαλιστή, αλλά είναι καταχωρημένα μέσα στα επίσημα Πατερικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως είναι η "Φιλοκαλία", ο "Ευεργετηνός", το "Γεροντικόν" ή το "Λειμωνάριον". Ας αποφασίσουν λοιπόν οι φίλοι μας οι θρησκευόμενοι, που αδιαφιλονίκητα αξίζουν εκ μέρους μας τιμής και σεβασμού, με ποιόν τρόπο θέλουν να θρησκεύουν. Θέλουν να είναι πραγματικά "Ορθόδοξοι Χριστιανοί" ή έχουν εφεύρει μια "Ορθοδοξία" της δικής τους επινοήσεως, κομμένη και ραμένη στα μέτρα του εκάστοτε; Αυτά που περιλαμβάνονται στα βιβλία της Εκκλησίας, εγράφησαν κατ' "επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος" και τους δεσμεύουν, ή αποτελούν αντικείμενο ευσεβούς φιλολογίας και ωραιολογίας τα οποία όμως είναι ανεφάρμοστα;
Πάντοτε προσπαθώ να είμαι επιφυλακτικός με όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Αν είναι όμως αλήθεια ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εγκατέλειψε όλα όσα του καταλογίζουν ότι εγκατέλειψε, ένας που θέλει να είναι όντως "Ορθόδοξος" Χριστιανός δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ντροπή όταν τα αντιπαραβάλλει με την λιτότητα και την ακτημοσύνη πολλών αιρετικών, αλλοθρήσκων αλλά και αθέων ακόμη!
Με φιλικούς χαιρετισμούς.
Ακομινάτος
Νοίκια 4 εκατ. ? στο παγκάρι και αφορολόγητα
ΕΘΝΟΣONLINE Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008
Πηγή : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=1702537
Μέσα σε πέντε χρόνια η Μονή έχει εισπράξει από ενοίκια σε πανάκριβα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης 16,48 εκατ., καταβάλλοντας μόλις 428,47 χιλιάδες ευρώ | «E» 11/10 |
«Χρυσές» δουλειές στον... δοκιμαζόμενο από την παγκόσμια κρίση κλάδο του real estate κάνει η Μονή Βατοπεδίου.Η τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτει της αποφέρει υπέρογκα και αφορολόγητα έσοδα από ενοίκια, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων εισοδηματιών της χώρας.
Η Μονή, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των προνομιακών σχέσεων με την κυβέρνηση και της «σκανδαλώδους» διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανταλλαγή εκτάσεων με το δημόσιο, έχει στην κατοχή της προσοδοφόρα ακίνητα «φιλέτα» σε κεντρικά και πανάκριβα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις εισοδήματος της Μονής Βατοπεδίου των τελευταίων πέντε ετών, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος», μόνο το 2007 τα ενοίκια που εισέπραξε από τα διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ που εκμισθώνει ακόμη και στο δημόσιο, ξεπέρασαν τα 4.000.000 (!) ευρώ.
Συνολικά στην τελευταία πενταετία οι εισπράξεις της Μονής ξεπέρασαν τα 16,48 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της από ενοίκια κατά 22% μέσα σε ένα χρόνο.
Και το κυριότερο, τα έσοδα αυτά είναι αφορολόγητα, καθώς ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος.
Ειδικότερα, για τα 16,48 εκατ. ευρώ η Μονή κατέβαλε μόνο 428,47 χιλ. ευρώ για χαρτόσημα και ΟΓΑ.
Επιπλέον, όπως και οι υπόλοιπες Μονές του Αγίου Ορους, αρνείται να πληρώσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται.
Την ίδια ώρα, ένα φορολογούμενος που εισπράττει ενοίκιο από διαμέρισμα, το ποσό αυτό προστίθεται στα εισοδήματά του και φορολογείται με την κλίμακα και επιπλέον καταβάλλει συμπληρωματικό φόρο 1,5% όταν το ακίνητο είναι μέχρι 300 τ.μ.
Γεμάτο «παγκάρι» Ετσι, αν μη τι άλλο, αποτελεί πρόκληση όταν στο «παγκάρι» της Μονής εισρέουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ από ενοίκια, ο ηγούμενός της Εφραίμ να ισχυρίζεται πως έχει μεγάλα έξοδα και ότι καθημερινά μόνο για τη σίτιση των περίπου 25.000 επισκεπτών κατά έτος και των 150 εργατών απαιτούνται 4.000 με 5.000 ευρώ.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου:
1. Τα ενοίκια από 21 ακίνητα που «μπήκαν» στον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής την τελευταία πενταετία (οικονομικά έτη 2004-2008) αγγίζουν τα 16,5 εκατ. ευρώ.
2. Για τα εισοδήματα των 16,5 εκατ. ευρώ, η Μονή πλήρωσε μόνο τέλη χαρτοσήμου και ΟΓΑ, που ανέρχονται συνολικά στα 428.473,03 ευρώ, καθώς ως νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
3. Μάλιστα, από τα 16,5 εκατ. ευρώ για τα 4,6 εκατ. ευρώ δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην εφορία. Απαλλάχθηκε και από τα τέλη χαρτοσήμου και ΟΓΑ, καθώς είχε υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με το Δημόσιο.
4. Συγκεκριμένα, η Μονή ενοικιάζει γραφεία συνολικής επιφάνειας 2.681 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5 στην Αθήνα όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη.
Ποσό Το μεγαλύτερο ενοίκιο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως, η Μονή το εισπράττει από τα γραφεία συνολικής επιφάνειας 1.928 τ.μ. και τα 28 πάρκινγκ που εκμισθώνει στο κτίριο της Κηφισίας 7 στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονται μεταξύ των άλλων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και σούπερ μάρκετ μεγάλης αλυσίδας.
5. Το 2003 (δήλωση οικονομικού έτους 2004) η Μονή δήλωσε ότι απέκτησε εισοδήματα από ενοίκια ύψους 2,95 εκατ. ευρώ, το 2004 το ποσό ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 3,12 εκατ. ευρώ, το 2005 διαμορφώθηκε στα 3,11 εκατ. ευρώ και το 2006 στα 3,28 εκατ. ευρώ. Το 2007 τα ενοίκια που βάζει στο ταμείο της η Μονή ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 22%.
6. Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τη Μονή είναι πενιχρά. Το 2004 η Μονή Βατοπεδίου κατέβαλε το ποσό των 79.179 ευρώ, το 2005 πλήρωσε 78.752 ευρώ, το 2006 78.034 ευρώ, το 2007 84.430 ευρώ και φέτος καταβάλλει το ποσό των 108.075 ευρώ.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ένας φορολογούμενος εισπράττει ενοίκιο από ένα διαμέρισμα, η εφορία το διπλοφορολογεί. Προσθέτει το εισόδημα αυτό στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτάει ο φορολογούμενος και το φορολογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα.
Επιπλέον, στο εισόδημα από ακίνητα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%, όταν τα ακίνητο είναι μέχρι 300 τ.μ. και 3%, αν είναι πάνω από 300 τ.μ.
ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Αρνείται να υποβάλει τη δήλωση
Τόσο η Ιερά Μονή του Βατοπεδίου όσο και οι άλλες 20 Μονές του Αγίου Ορους αρνούνται να πληρώσουν τον νέο φόρο για τα ακίνητά τους. Ενώ η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υποβάλει τη δήλωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και πληρώνει ήδη τον φόρο, το Αγιον Ορος μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει στην εφορία τη δήλωση του ΕΤΑΚ αλλά ούτε και το Ε9 στο οποίο δηλώνονται αναλυτικά τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας.
Για τη μη υποβολή της δήλωσης του ΕΤΑΚ και της μη καταβολής του φόρου οι Μονές του Αγιου Ορους αντιμετωπίζουν πρόσθετο φόρο που φθάνει το 2,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο το 200%.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλεται φόρος 0,1% στην αξία των ακινήτων που εκμεταλλεύονται οι Μονές του Αγίου Ορους, ενώ απαλλάσσονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα καθώς και αυτά που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό τους έργο. Οπως φάνηκε από τις φορολογικές δηλώσεις της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, η κοινότητα του Αγίου Ορους και οι Μονές της διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.), η οποία τους αποφέρει σημαντικά έσοδα.
ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Εδωσαν οικόπεδο 15 εκατ. αντί 3 εκατ.
Ενα νέο πλιάτσικο πανάκριβου ακινήτου από τη Μονή Βατοπεδίου σε προνομιακή περιοχή της Καλαμαριάς ήρθε στο φως. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 10.569 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στο οποίο υπήρχαν παλιές καπναποθήκες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού (ΕΟΚ), που καταστράφηκαν ολοσχερώς από μια περίεργη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2007.
Το οικόπεδο, που η πραγματική του αξία εκτιμάται σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ, αφού ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή είναι 80% και η αντιπαροχή πάνω από 55%, ανήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου έναντι αξίας μόλις 2,99 εκατ. ευρώ για την ανταλλαγή της Βιστωνίδας.
Ομως όπως προκύπτει από τα γεγονότα, κάποιοι παράγοντες άνωθεν, μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2007, είχαν στήσει τη δική τους μεθόδευση. Το οικόπεδο πέρασε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και στη συνεχεία στις 27 Μαρτίου υπογράφηκε στην Αθήνα στη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Διονυσίου Πελέκη το υπ. αριθμ. 3077 συμβόλαιο, με το οποίο τα 10.569 τ.μ. του οικοπέδου παραχωρούνταν στη Μονή Βατοπεδίου. Η τραγική φαρσοκωμωδία είναι ότι η ανταλλαγή αυτού του πανάκριβου ακινήτου αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ δόθηκε στη Μονή έναντι μόνο 63 χιλιοστών της συνολικής αξίας της λίμνης, δηλαδή 3 εκατ.
Με μια ολιγόλογη επιστολή του προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζητά ενημέρωση για τα όσα αποφασίστηκαν στη διπλή σύναξη της 25ης Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή αυτή, ο κ. Βαρθολομαίος επικαλείται «τον θόρυβο στην Ελλάδα και γενικότερα γύρω από τη Μονή Βατοπεδίου».
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου