Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

27 Νοεμβρίου 2008

ΜΗΝΥΜΑ/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

www.theatroedu.gr

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Από φέτος ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (International Drama/Theatre & Education Association-IDEA), του οποίου το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι τακτικό μέλος στην Ελλάδα, καθιέρωσε την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Κάτοψη αρχαίου ελληνικού θεάτρου και τα μέρη σκηνής, ορχήστρας και κοίλου

Με μεγάλη μας χαρά είδαμε να γίνεται παγκόσμια πραγματικότητα ένας εορτασμός για την καθιέρωση του οποίου η Ένωσή μας έκανε πολλές προσπάθειες τα τρία τελευταία χρόνια -ως τώρα γιορταζόταν με πρωτοβουλία μας στις 28 Μαρτίου- και πολλοί φίλοι και συνεργάτες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχαν ανταποκριθεί με ενθουσιασμό.

Ο εορτασμός αυτός αποτελεί έκφραση της ανάγκης όλων μας να αναδείξουμε την πολιτισμική δυναμική της εκπαίδευσης αλλά και την εκπαιδευτική δυναμική της θεατρικής τέχνης. Σας καλούμε λοιπόν να δώσουμε δυναμικά το παρόν και να γιορτάσουμε και στη χώρα μας την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση στις 27 Νοεμβρίου μαζί με την παγκόσμια κοινότητα. Να αναδείξουμε το Θέατρο στη Εκπαίδευση ως θεωρία και πρακτική που ανοίγει δημιουργικούς δρόμους επικοινωνίας και διαλόγου στα παιδιά και τους νέους είτε αξιοποιείται ως εργαλείο μάθησης είτε ως μορφή τέχνης.

Στη σημασία της συνάντησης της Θεατρικής Τέχνης με την Παιδαγωγική αναφέρεται η κα Ξένια Καλογεροπούλου στο μήνυμα που έγραψε για την Ημέρα αυτή και το οποίο με ιδιαίτερη χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας: 

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου στην Εκπαίδευση θα ήθελα να κάνω μια ευχή: Από δω και μπρος, όλοι μαζί, θεατρίνοι που ανεβάζουμε παραστάσεις για παιδιά, εκπαιδευτικοί κάθε κατηγορίας, αλλά και δάσκαλοι δράματος να συνεργαζόμαστε πιο ουσιαστικά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αξιοποιούμε ο ένας τη δουλειά του άλλου, διατηρώντας ανοιχτούς δρόμους από την παράσταση στο σχολείο, απ’ το σχολείο στο εργαστήρι και απ’ όλους μας προς τα παιδιά.”

Ξένια Καλογεροπούλου

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι,  συνεργάτες,

ας αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μας και ας επιλέξουμε δραστηριότητες  που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε για να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα  στο σχολείο,  την  τάξη, τη θεατρική μας ομάδα. Ας συνεργαστούμε με όσους μπορούν να συμβάλλουν στη  γιορτή  του θεάτρου στην εκπαίδευση με οποιοδήποτε τρόπο. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όσους έχουν ένα κοινό όραμα με μας για ένα σχολείο που αγγίζει ταυτόχρονα την ψυχή και το μυαλό των παιδιών και των νέων.

Πολλές προτάσεις για δραστηριότητες έχουν ήδη φτάσει και φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα μας www.theatroedu.gr. Ενδεικτικά αναφέρουμε: θεατρικά δρώμενα μέσα και έξω από την τάξη, αποσπάσματα από θεατρικά έργα που έχουμε ήδη δουλέψει, θεατρικό αναλόγιο, πρόσκληση ανθρώπων του θεάτρου στα σχολεία μας, διδασκαλία μαθήματος με αξιοποίηση θεατρικών δραστηριοτήτων, προσφορά παραστάσεων για παιδιά από φορείς που στηρίζουν τον εορτασμό, κτλ. Συγκεκριμένες δραστηριότητες κατά τόπους οργανώνουν επίσης και τα Γραφεία του Δικτύου σε Χίο, Κρήτη, Ρόδο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη.

Στην Ελλάδα ο εορτασμός της Ημέρας οργανώνεται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Tον εορτασμό στηρίζουν Παιδαγωγικά και Θεατρικά Τμήματα Πανεπιστημίων, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων, ΔΗΠΕΘΕ, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοπαιχτών-UNIMΑ κ.ά. Επίσης, καλλιτεχνικές ομάδες, ενώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάτρου και άλλων παραστατικών τεχνών  στην Εκπαίδευση συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο (βλ. www.theatroedu.gr)

 

Ανταποκρίσεις, κείμενα, φωτογραφίες,  μηνύματα από τις δράσεις που θα πραγματοποιήσετε μπορείτε να τα στείλετε στο theatro@theatroedu.gr και να καταχωριστούν στην ειδική ιστοσελίδα του Δικτύου μαζί με αυτά των φίλων και συνεργατών μας από όλο τον κόσμο.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: