Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

ΕΑΕΚΕ ΥΠΠΟ

Εκδικητική Απόλυση εργαζομένου αορίστου χρόνου

στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

αΠΌ: Στέκι Αυτόνομο

 Καθεστώς αυθαιρεσίας και καταχρήσεων ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων δημιουργεί ο θεσμός των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

 Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η απόλυση εργαζομένου αορίστου χρόνου από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης. Το ΕΜΣΤ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο έχει ιδρυθεί, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠ.ΠΟ. Είναι ένας δημόσιος φορέας που εδώ και οκτώ χρόνια λειτουργεί χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό σε ένα θολό και απροσδιόριστο θεσμικό πλαίσιο. Τόσο το Δ.Σ. όσο και ο/η Διευθυντής/ντρια τοποθετούνται με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Πρόκειται στην ουσία για έναν φορέα καθαρά δημόσιο και υπό τον πλήρη έλεγχό του ΥΠ.ΠΟ. Οι πρώτες προσλήψεις στο ΕΜΣΤ γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ, ώσπου ο Ε. Βενιζέλος με μια υπουργική απόφαση του εξαίρεσε τόσο το ΕΜΣΤ όσο και το αντίστοιχο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης από την διαδικασία του ΑΣΕΠ, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα θολό και αδιαφανή τρόπο προσλήψεων.

 Ο Απολυμένος εργαζόταν εδώ και μια πενταετία (από τον Γενάρη του 2004) ως οδηγός με σύμβαση αορίστου χρόνου. Σε αυτά τα πέντε χρόνια όχι μόνο δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στο φορέα, αλλά αντίθετα είχε εξαναγκαστεί να εργάζεται με σπαστό ωράριο, το οποίο πολλές φορές ξεπερνούσε την οκτάωρη εργασία (από τις 8.00πμ έως τις 13.00μμ ή 14.00μμ και από τις 18.00μμ έως τις 22.00μμ ή και τις 23.00μμ)βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην καλή και ομαλή λειτουργία του φορέα. Πολλές φορές, μάλιστα, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του φορέα στον οποίο εργάζονταν, εκτέλεσε καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά του, όπως έκδοση εισιτηρίων στον εκθεσιακό χώρου κ.ά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που εξαναγκάστηκε να εργαστεί από την μια βάρδια στην άλλη με κενό πολύ μικρότερο (καμία φορά και τεσσάρων ωρών) από το οκτάωρο που προβλέπει ο νόμος για την οδική ασφάλεια. Κάποιους μήνες ξεπερνούσε τις 50 ώρες υπερωρίας. Η απόλυση του συναδέλφου έγινε απροειδοποίητα στις 2-2-2009 όταν επέστρεψε από αναγκαστική άδεια μιας εβδομάδας που είχε πάρει έναντι 40 ωρών υπερωρίας που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα, χωρίς μάλιστα να του κοινοποιηθεί εγγράφως ο λόγος της απόλυσης! Η απόλυση του συναδέλφου έγινε ξαφνικά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια άλλη πειθαρχική ενέργεια εις βάρος του και χωρίς ποτέ να κληθεί από το ΔΣ του φορέα να απολογηθεί για κάποιο παράπτωμα! Ο συνάδελφος κατήγγειλε ως αυθαίρετη και καταχρηστική την απόλυσή του στην Επιθεώρηση Εργασίας και ενημέρωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ. και την Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. που πήραν αμέσως θέση στο πλευρό του και έθεσαν το θέμα τόσο στον Υπουργό όσο και στον Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ. Το Σωματείο Εκτάκτων μάλιστα στην Γ.Σ. ενέκρινε και ψήφισμα συμπαράστασης στον άδικα και παράνομα απολυμένο συνάδελφο.

  Γιατί όμως απολύθηκε ο συνάδελφος;

 Μήπως γιατί μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια συνεχούς εργασίας κάτω από το καθεστώς του παράνομα διακοπτόμενου ωραρίου και των ατελείωτων ωρών υπερωρίας, άρχισε να δυσανασχετεί και να διεκδικεί τα δικαιώματα του;

 Η διεύθυνση του ΕΜΣΤ όχι μόνο εξανάγκαζε τον συνάδελφο να εργάζεται σπαστό ωράριο και να κάνει απίστευτές υπερωρίες, αλλά είχε και την αξίωση να πλένει ο συνάδελφος το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του ΕΜΣΤ με δικά του έξοδα!! Ο ίδιος συνάδελφος μάλιστα στο απώτερο παρελθόν είχε δεχθεί απειλές όταν είχε δηλώσει την πρόθεση του να απεργήσει, γεγονός που είχαμε καταγράψει και στην έντυπη έκδοση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης «Εκτάκτως».

Η απόλυση του συναδέλφου πέρα από αυθαίρετη και καταχρηστική, είναι και εκδικητικού χαρακτήρα Το γεγονός της συγκεκριμένης απόλυσης ξεπερνάει κατά πολύ την αδικία απέναντι στο συγκεκριμένο συνάδελφο! Είναι ένα ακόμα γεγονός που μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον τον εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων αορίστου χρόνου, μέσα από την επέκταση των ΝΠΙΔ του εποπτεύει το ΥΠ.ΠΟ. και το θολό και συγκεχυμένο καθεστώς κάτω από το οποίο αυτά λειτουργούν. Τέτοια παραδείγματα εργασιακής αυθαιρεσίας θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σε ΝΠΙΔ όπως το ΤΔΠΕΑΕ και πολλά άλλα ή σε ΝΠΔΔ όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, αποδεικνύοντας πόσο επισφαλής είναι η εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου σε τέτοιου είδους φορείς.

ΖΗΤΑΜΕ

Την άμεση ανάκληση της αυθαίρετης, καταχρηστικής και εκδικητικού χαρακτήρα απόλυσης του συνάδελφου Βασίλειου Τηλκερίδη

Την αμέριστη αλληλεγγύη όλων των Σωματείων του ΥΠ.ΠΟ. προς τον συνάδελφό.

Η διευθυντική αυθαιρεσία δεν θα περάσει.

αΠΟ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: