Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ( 1461 ) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία του αιώνα μας.
Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διαριθεί σε τρεις περιόδους.
* Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν μάλλον ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.
............................
Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Οι φωνές λιγοστεύουν........
Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.
Κανένα άλλο κράτος, εκτός της Κύπρου, δεν έχει αναγνωρίσει την Γενοκτονία.
Προσυπογράφουμε όλοι εδώ .
Επιβραβεύω την πρωτοβουλία για την ενέργεια του αυτή, το http://metro-thessalonikis.blogspot.com/ ,
από του οποίου τον/τους συντάκτη/ες, "δανείστηκα" το κείμενό για τις ανάγκες του post και γνωστοποίησης του θέματος.
1 σχόλιο:
Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω τη συμβολή σου στο ευαίσθητο αυτό θέμα, που πρέπει να αγγίζει όλους μας.
Σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια σου.
Έπαινος δεν υπάρχει σ' αυτήν την πρωτοβουλία... μόνο χρέος να τιμήσουμε την μνήμη των αδικοχαμένων.
Δημοσίευση σχολίου