Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

H ΕΣΚ/ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ /ΔΕΗ

Στην ανάρτηση του ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΥ με τίτλο [«ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟ/ΔΕΗ» ΚΑΙ Ο ΠΣΥΠ/ΔΕΗ] σχολιαζόταν ότι οι παρατάξεις στη ΔΕΗ δεν κατέβασαν πρόγραμμα για τις εκλογές στον ΠΣΥΠ.

Για λόγους αρχής αναρτούμε την Ανακοίνωση της ΕΣΚ η οποία όμως εκδόθηκε με αφορμή τη Συνέλευση ΠΣΥΠ. Ευχαριστούμε την ΕΣΚ για την επισήμανση και ενημέρωση. Το autenergos.blogspot.com βέβαια αναρτά τα κείμενα που λαμβάνει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Συνεταιριστές,
Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε περίτρανα η αντεργατική στάση και πρακτική που έχουν οι δύο μεγάλες Παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ.
Αποδείχτηκε ότι αυτοί που στα λόγια αυτοπροσδιορίζονται σαν εκπρόσωποι των εργαζόμενων στην πράξη προωθούν τις ποιο αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου, της Ε.Ε και των κυβερνήσεων.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε στις 6-5-2009, σε αγαστή συνεργασία προχώρησαν στην έγκριση τροποποίησης του Καταστατικού του ΠΣΥΠ και την δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και Οργανογράμματος του ΠΣΥΠ, μακριά από τις σημερινές ανάγκες των Συνεταίρων, των εργαζομένων στον Συνεταιρισμό αλλά και τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα:
Λόγω της αλλαγής του ενεργειακού περιβάλλοντος στη χώρα μας με την μετατροπή της ΔΕΗ σε ΑΕ, τη συμμετοχή της σε πολυεθνικές και τη δημιουργία θυγατρικών, με την αδειοδότηση ιδιωτών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διαπιστώθηκε η ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 5 του υπάρχοντος καταστατικού, το οποίο αφορά στα Μέλη.
Αντί αυτής της τροποποίησης, η πλειοψηφία του Δ.Σ ανέθεσε πακέτο σε ιδιωτική εταιρεία την τροποποίηση εκ βάθρων του Καταστατικού, τη δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και Οργανογράμματος του ΠΣΥΠ και την εκπόνηση σχεδίου ενεργειών του λεγόμενου Μπίζνες Πλαν (BUSINESS PLAN).
Τι προβλέπεται:
Α) Στο Καταστατικό
Τροποποιείται προς το χειρότερο το άρθρο 2 που αφορά στους σκοπούς του Συνεταιρισμού, εισάγονται οι κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιτρέπεται η συμμετοχή του σε εταιρικό η μετοχικό κεφάλαιο εμπορικών εταιρειών και μια σειρά άλλες αλλαγές που διευκολύνουν τη μετατροπή του σε Ανώνυμη εταιρεία, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Τροποποιείται η διάρκεια της θητείας του Δ.Σ από τριετής, (σας θυμίζουμε ότι στο πρώτο καταστατικό ήταν διετής) σε 4ετής, για να μπορούν ανενόχλητοι να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Β) Στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΣΥΠ
Εκπόνησαν και ενέκριναν έναν τέτοιο Κανονισμό, ο οποίος μόνο σε αντεργατικά μυαλά μπορεί να αποδοθεί και όχι σε συνδικαλιστές που υποτίθεται ότι παλεύουν για τα δίκαια των εργαζομένων.
• Θεσμοθετούν τη μερική απασχόληση και γενικά τις προσλήψεις τις εγκρίνει ο Πρόεδρος και όχι το Δ.Σ (άρθρο 6).
• Ποινικοποιούν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αφού αυτό αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους εργαζόμενους (άρθρο 18).
• Θεωρούν τους εργαζόμενους απασχολήσιμους, αφού μπορούν να «………τοποθετούν σε οποιαδήποτε θέση οποιονδήποτε εργαζόμενο ανάλογα με τα προσόντα του…» (άρθρο 23).
Γ) ΜΠΙΖΝΕΣ ΠΛΑΝ (BUSINESS PLAN)
Ένα ακόμη σχέδιο δράσης που κόστισε μερικές χιλιάδες ευρώ, για να μας πει η εταιρεία που το συνέταξε τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε κέρδος, λες και τόσα χρόνια δεν υπήρξαν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Συνεταιρισμού. Λες και δεν έφταιγαν οι ζημιογόνες συμβάσεις του Κωστίκα (τον οποίο πληρώνουμε ακόμη και σήμερα), της MICRODATA με την οποία βρισκόμαστε σε δικαστική διαμάχη, της Ασφαλιστικής Εταιρείας ΜΠΟΥΡΛΑΚΗ που μας ζημίωσε τα τελευταία 5 χρόνια κ.α
Τι προτείνεται μέσα από αυτό το σχέδιο; Όλα αυτά που θεσμοθετούνται με την τροποποίηση του καταστατικού και τον κανονισμό εργασίας, δηλ. ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια λειτουργίας, μερική απασχόληση του προσωπικού, μη μόνιμες θέσεις εργασίας και γενικά τη μετατροπή του Συνεταιρισμού σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Αυτό άλλωστε δεν το έκρυψαν ποτέ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η Παράταξη της ΕΣΚ και το ψηφοδέλτιο της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, καταψηφίσαμε όλα αυτά τα αντεργατικά και αντι-συνεταιριστικά σχέδια και αντιπροτείναμε την τροποποίηση μόνο του άρθρου 4 του καταστατικού. Για τον κανονισμό λειτουργίας, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι γιατί περιέχει όλες τις αντεργατικές επιλογές του κεφαλαίου, της Ε.Ε και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΗΣΑΜΕ να γίνει συζήτηση με τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού, καταθέσαμε πρόταση να μην έλθει αυτό το τερατούργημα για συζήτηση στην Γ.Σ και να διαμορφώσουμε κανονισμό, αφού πρώτα συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, που να αποτυπώνονται οι καταχτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης της χώρας μας.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά οι προτάσεις μας δεν έγιναν δεκτές από τις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ.
Σε μια περίοδο «κρίσης» του καπιταλιστικού συστήματος, όπου οι επιθέσεις ενάντια στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος οξύνονται, με την ανεργία να καλπάζει, τις αυξήσεις στα προϊόντα πλατειάς κατανάλωσης να παίρνουν τον ανήφορο, την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων, ο Συνεταιρισμός έπρεπε να είναι ο φρουρός των δικαιωμάτων των συνεταιριστών και η βιωσιμότητά του αναγκαία για την απόκρουση της επίθεσης στο εισόδημά μας, για την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στις τοπικές κοινωνίες.
Αντίθετα, ο δύο μεγάλες Παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ τον οδηγούν στην μετατροπή του σε κερδοσκοπική επιχείρηση με μόνο σκοπό το κέρδος, μακριά όμως από τα συμφέροντα των Συνεταίρων.
Η κατάληξη της πολιτικής αυτής, πολύ φοβόμαστε ότι θα είναι καταστρεπτική για τους εργαζόμενους στον Συνεταιρισμό και τους Συνεταίρους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να συμμετάσχετε στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Συνεταιρισμού, την ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5/2009, στις 3.30 μ.μ στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ και να καταψηφίσετε όλες αυτές τις αντεργατικές πολιτικές, για το καλό των Συνεταίρων, του Συνεταιρισμού και των εργαζομένων σ’ αυτόν.-Αθήνα, 7 Μάη 2009
24/7/2509 μ.Δ. (μετάΔημοκρατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: