Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΦΡΑΓΜΑΤΑ: “Παιδί” της Ο.ΚΕ.Σ.Α.!

Το 1987, στο 3ήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριό της!

Του Γιάννη Ζωχιού

Επίτιμου Προέδρου Ο.ΚΕ.Σ.Α.

Εκτός των πολλών που ακούγονται για τα φράγματα Κέρκυρας είναι και η... χρονολόγησή τους!

Πρόσφατα, ο Δήμαρχος κ. Τρεπεκλής προσδιόρισε το 1990 ως χρόνο... ξεκινήματος.

Επειδή, πέρα γνωστών σκοπιμοτήτων, πολλοί αγνοούν, κρίνεται αναγκαίο να επαναφέρουμε τα γεγονότα:

Τον Απρίλη 1987, η Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ), οργάνωσε τριήμερο συνέδριο στην Αθήνα (στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων) με θέμα την “ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ”.

Έκεί, υπήρξαν σημαντικές εισηγήσεις για όλα τα προβλήματα της Κέρκυρας και φυσικά δεν έμειναν σε διαπιστώσεις (ως συνήθως) αλλά έγιναν και σαφείς προτάσεις για το σύνολο των θεμάτων.

Το θέμα “Υδρευσης-Άδρευσης” εισηγήθηκε ο μελετητής/γεωπόνος Δημ. Γκούμας που είχε και εμπειρία ιδιαίτερα των φραγμάτων της Ρόδου. Ο εισηγητής, ήταν σαφής ότι τα φράγματα είναι η μόνη λύση για την Κέρκυρα και ακούστηκε με ενθουσιασμό από τους Συνέδρους: Γενέτειρας-Απόδημους.

Το Συνέδριο, αφού αναλύθηκαν και οι προβληματισμοί για νερό από Καλαμά κλπ , υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Γκούμα να κατασκευαστούν φράγματα για ύδρευση και άρδευση.

Το 1989 ανατέθηκε, αρμοδίως, σε μελετητικό γραφείο στο Κολωνάκι και έκτοτε ακολούθησε την γνωστή πορεία. Μετά, ακριβώς, 24 χρόνια βρισκόμαστε στην τελική πορεία αλλά φράγματα μόνο για ύδρευση. Ελπίζουμε να μην επιστρέψουμε εκεί που είμαστε το 1987.

Τα συνολικά συμπεράσματα του Συνεδρίου προβλήθηκαν από τότε ΜΜΕ, ιδιαίτερα από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Για την ιστορία, συνδιοργανωτής (και με οικονομική συμμετοχή) ήταν η “ΝΕΑ ΓΕΝΙΆ” με υφυπουργό τον σημερινό Πρωθυπουργό κον Γ. Παπανδρέου.

Στις πέντε Συνεδρίες τα προεδρεία συγκροτούνταν από Κερκυραϊκές προσωπικότητες και με προέδρους τους πανεπιστημιακούς (αείμνηστο) Σπύρο Στρατή-Καλογερόπουλο και Γιώργο Ρούση, την Αντιδήμαρχο Δ. Αθηναίων Ιουλία Κουρή και το Δήμαρχο Γλυφάδας Ανδρέα Σούφη.

Η Γενέτειρα συμμετείχε με πολιτικούς, Νομάρχη, Δήμαρχο και προέδρους φορέων προσφέροντας και τοπικά προϊόντα (λάδι, κουμ-κουτ κλπ) στου Συνέδρους.

Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν τα συμπεράσματα εκείνου του σημαντικού Συνεδρίου, τα οποία είναι συνεχώς επίκαιρα και πολύ χρήσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: