Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

"Ιστορικό" 20ο Συνέδριο ΟΚΕΣΑ! Έργο παρά το παρελθόν! Σχεδιασμός για το μέλλον! Κτίριο! Νέα Όργανα! Κριτική προς Δήμο-ΠΙΝ-Βουλευτές!

ΟΚΕΣΑ:
 "Ιστορικό"  
και το 20ο Συνέδριο! 
Ιδιαίτερο έργο παρά 
το συνεχόμενο παρελθόν! 
 Ο σχεδιασμός για το μέλλον! 
Σημαντικές Εξελίξεις 
για ο Κτίριο! 
Νέα Όργανα! 
Κριτική προς:  
Δήμο-ΠΙΝ-Βουλευτές!Ολοκλήρωσε τις  εργασίες του το 20ο Συνέδριο της (από το 1981) ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), στις 25 Φλεβάρη 2018, στο Κτίριό της.
Αξιολογούνται ως ιδιαίτερα παραγωγικές, με πλούσιο  και δυναμικό Απολογισμό, ισχυρό Προγραμματισμό (ως αποφάσεις πλέον και του 20ου Συνεδρίου)  και με νέα Όργανα.
Το έργο που προηγήθηκε χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό,  δύσκολο, ιδιαίτερο, πολύπλευρο και πολύμορφο,  μη σύνηθες για τα Κινήματα αυτής της μορφής.

Παρά τα εμπόδια, συμμετείχαν περισσότεροι  Σύλλογοι σε σχέσει με τα 18ο και 19ο Συνέδρια ενώ και άλλοι δραστηριοποιούνται ώστε να είναι ενεργοί στην ΟΚΕΣΑ.
Αλλά και ο αριθμός   των  Συνέδρων   μεγαλύτερος όχι μόνο γιατί αυξήθηκαν οι συμμετέχοντες  Σύλλογοι  αλλά και γιατί  δραστηριοποιήθηκαν  για  μεγαλύτερο αριθμό μελών στις συνελεύσεις τους όπου εκλέγουν Συνέδρους.

Η εικόνα του Συνεδρίου ήταν δυναμική, ανάλογη με το σημαντικό έργο  και με τα γεγονότα που περιγράφονται και στις Εισηγήσεις.
Διάλογος, προτάσεις, ψήφισμα!
Λόγος, αντίλογος, εντάσεις, αντιθέσεις,  συνθέσεις!

Όπως ήδη έχει γράψει το ΑΥΤΕΝΕΡΓΟΣ, το 20ο Συνέδριο  ολοκληρώθηκε με εκλογή Οργάνων και Επιτροπών με νέα Πρόεδρο του ΔΣ τη Λευκιμμιώτισσα  Ευδοκία Μακαντάνη (https://autenergos.blogspot.gr/2018/03/blog-post.html ) .

Ο  απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣ (Επίτιμος  Πρόεδρος  ΟΚΕΣΑ) Γιάννης Ζωχιός επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα απόφασή του  να μην  είναι υποψήφιος αφού "η ΟΚΕΣΑ μπήκε πλέον, ξανά,  σε στέρεες ράγες  αλλά και γιατί πρέπει να δοκιμάζονται και άλλοι σε θέσεις συντονισμού..." ( https://autenergos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_26.html ).

Ο Απολογισμός και ο Προγραμματισμός, όπως αναλύθηκε από τους Εισηγητές, είναι αντάξιος των δημιουργικών Περιόδων έως το 2000 αλλά αποτελούν και μια συνέχεια της αμέσως  προηγούμενης Περιόδου 2014-2015.
Πρέπει, παρουσίασε  ο Πρόεδρος, να αναλυθεί το ιστορικό, το ειδικό αλλά και ευρύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο έδρασαν τα Όργανα και οι Επιτροπές.

Περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται από την μακροχρόνια οργανωμένη  εξωγενή κρίση, τα τεράστια  προβλήματα που κληρονομήθηκαν, αυτά που αντιμετωπίστηκαν και όσα θα συνεχίζουν να επηρεάζουν το μέλλον.

Πρέπει, σημειώθηκε, να είναι απόλυτα σαφής  στα νέα Όργανα, Συλλόγους και Επιτροπές  η εικόνα  της συνολικής κατάστασης στο Κίνημά μας  ώστε να γνωρίζουν για όλα τα θέματα και με λεπτομέρειες.
Επίσης, επισημάνθηκε, πως όλοι οι Σύνεδροι δεν έχουν την ίδια εμπειρία και γνώση των διαχρονικών θεμάτων και επιβάλλεται να είναι γνωστή από τις Εισηγήσεις.

 Αν και παρακάτω αναρτώνται   οι Εισηγήσεις Απολογισμού και Προγραμματισμού, το autenergos.blog   τις παρουσιάζει και  επιγραμματικά.

Στον Απολογισμό του ΔΣ  για το 216-2017 καταγράφονται:

*   Τα τεράστια προβλήματα της κρίσης, από το 2000, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα   Όργανα μετά το 2013 και θα συνεχίζουν να επιδρούν.
*  Τις επιπτώσεις από τους (πολιτικά) κατευθυνόμενους (και) δικομανείς που έσυραν σε δίκες ΟΚΕΣΑ και 10δες Στελέχη. Κορύφωση, αυτές να διαλύσουν η ΟΚΕΣΑ, με τελευταίαν  του 2013!
*   Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στους Συλλόγους.
*   Η συνολική λειτουργία του ΔΣ και η  Οικονομική κατάσταση.
*   Η  δυναμική που αναπτύσσεται  μέσα από τη θεσμική σχέση  των  3Συνεργαζόμενων: Σύλλογος Αγίου Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ και με το Δήμο Αθηναίων.

* Οι 5 Εκδηλώσεις που  γίνονται πλέον θεσμός: 

- Καρναβάλι
- Μ.Σάββατο/Μπότιδες
- 21 Μάη
- Οκτωβριανές/Απελευθέρωση της Αθήνας
 - 11 Δεκέμβρη


*  Η επαναφορά των σχέσεων με τη Γενέτειρα Κέρκυρα και την Περιφέρεια και κριτική προς Δήμαρχο και Περιφερειάρχη.

*  Η αρνητική συμπεριφορά των Βουλευτών: Βάκη, Παυλίδη, Δένδια.


* Οι διαχρονικές πρωτοβουλίες και δράσεις για ανάπτυξη και συνεργασία του Αποδημητικού Κινήματος, έως παγκόσμια:
- Το όνειρο  (ξεκίνησε από το 1986) που έγινε πραγματικότητα: Ιδρύθηκε η 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.)

- Οι σχέσεις με τον ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ αλλά και το συνολικό  Επτανησιακό

και Πανελλαδικό Κίνημα στην Αμερική και ευρύτερα.

- Η νέα  πρωτοβουλία για την ίδρυση της Επτανησικής Συνομοσπονδίας αλλά "σκόνταψε" στη σχεδιασμένη διάσπαση του Κερκυραϊκού και Επτανησιακού Κινήματος.


Οι ποικίλες δράσεις και με Ημερίδες για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.


*   Τα "παρακρατούμενα": Χορευτικό, στολές, αρχείο, σφραγίδα.
Αρπαγή”   Χορωδών της Χορωδίας της ΟΚΕΣΑ και ποσού από το Ταμείο.

* Η σημαντική παρέμβαση της ΟΚΕΣΑ στο Αναπτυξιακό Ιονίων-ΠΙΝ με Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τις    διαχρονικές  προτάσεις της  για το σύνολο  των προβλημάτων.

Υιοθετήθηκαν:
-  Φράγματα
-  Νέος Άξονας Βορράότου 

και πολύ επίκαιρες προτάσεις
-   Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας  για: Σκουπίδια-Απόβλητα κλπ. Ήδη από το autenergos έχουν γίνει αναφορές, εδώ: https://autenergos.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html  εδώ:  https://autenergos.blogspot.gr/2018/03/1987.html  αλλά και εδώ: https://autenergos.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html


*   Κορυφαίο και διαχρονικό θέμα καταγράφεται το, 3ωροφο με δεντρόφυτο Κήπο, Κτίριο, η για πρώτη φορά κατοίκησή του το 2014 και όσα πάρα πολλά έγιναν και πρέπει, δίχως καμιά χρονική διακοπή, να συνεχιστούν  έντονα για την αποκατάστασή του!


Συγκεκριμένα για το Κτίριο αναφέρονται στον Απολογισμό: 

-  Η τελική μορφή (δίχως αμφισβήτηση) αλλά και η παραπέρα διαχείριση πλέον  της  Έκθεσης για τα “χαμένα” 197 χιλ. ευρώ στην Περίοδο 1999-2006 τα οποία είχαν δοθεί στην ΟΚΕΣΑ αποκλειστικά  για την αποκατάσταση του Κτιρίου.
  Η,  με  πολλές μεθόδους και ένταση,   διεκδίκηση  των υπόλοιπων 25 εκ. δρχ. (74 χιλ. ευρώ) της επιχορήγησης των 30 εκ.δρχ του 1997 που παρακρατούνται από ΥΠΕΝ/Πράσινο Ταμείο.
-  Πως  αντιμετωπίστηκαν οι  "εκβιασμοί" για τα 5 εκ.δρχ (15 χιλ.ευρώ) της προκαταβολής του 1998, έναντι των 30 εκ.δρχ.
-  Η διερεύνηση και προώθηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.

- Σημαντική Εξέλιξη για το Κτίριο:
Ως σημαντική εξέλιξη αναφέρεται  η συνεννόηση και πρόταση από ΥΠΕΝ-Πράσινο Ταμείο και ΥΠΕΠ προς το Δήμο Αθηναίων να εντάξει αυτός, τη Κτίριο της ΟΚΕΣΑ, στα ειδικά κρατικά προγράμματα  χρηματοδότησης των Δήμων για αποκατάσταση κτιρίων.
Στα πλαίσια δε των οδηγιών  των  Υπουργείων, η ΟΚΕΣΑ έστειλε σχετική επιστολή στο Δήμο Αθηναίων.
Το Συνέδριο έδωσε σαφή εντολή για συνεργασία   ΔΣ και Επιτροπής Κτιρίου ώστε να συνεχιστούν με τους ίδιους έντονους ρυθμούς οι προσπάθειες, και προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου  να μη χαθεί καθόλου χρόνος και  καμιά ευκαιρία για τη γρήγορη  αποκατάσταση του Κτιρίου.
  

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από το 20ο Συνέδριο είναι ότι:
η κατάσταση της ΟΚΕΣΑ  πλέον δεν έχει καμιά σχέση με την καταστροφική  του 2013, όπως  την είχαν καταντήσει οργανωμένα και συνειδητά     την περιόδου μετά το 2000.
* Τα νέα νέα Όργανα και οι Επιτροπές έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να λειτουργήσουν μετά μια έντονα δημιουργική και παραγωγική 4ετία όπου, όχι μόνο αντιμετωπίστηκαν ή δρομολογήθηκαν τα τεράστια προβλήματα που κληρονομήθηκαν το 2013 αλλά και η ΟΚΕΣΑ βρίσκεται, ξανά,  σε στέρεες ράγες.
* Και το πολύ ιδιαίτερο:  Τα νέα Όργανα και οι Επιτροπές θα έχουν τη σαφή και πολύπλευρη στήριξη, δίχως υστεροβουλίες και χωρίς επιλογές αδιαφορίας,  αποχής, αποδυνάμωσης, απαξίωσης, υπονόμευσης.Παρακάτω: 


Α.  Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου, 2016-2017

Β.  Προγραμματισμός νέας Περιόδου, 2018-2019

Γ.  Η  τοποθέτηση του Προέδρου Γιάννη Ζωχιού

με την ενημέρωση ότι δε θα είναι υποψήφιος για τα Όργανα


 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.)
Ψαρών 54 τ.κ.10439 Αθήνα
Α.Φ.Μ.: 090259643 ΔΟΥ Α' Αθηνών
τηλ.: Προέδρου: 6937179122-Γραμματέα: 6972033347

Ημερομ.
Αρ.πρωτ.

20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΚΕΣΑ

Κυριακή 25/2/2018 – 10 πρωί
Κτίριο ΟΚΕΣΑ


Α. Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου, 2016-2017
Β. Προγραμματισμός νέας Περιόδου, 2018-2019


Α. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΣ, 2016-2017
Εισηγητής: Γιάννης Ζωχιός, Πρόεδρος ΔΣ (Επίτιμος Πρόεδρος)


Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες,

Ο Απολογισμός 2016-2017 είναι συνέχεια του προηγούμενου της περιόδου 2014-2015 ( http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/02/19-2014-2015-2016-2017.html ) αφού, η μακρόχρονη και εξωγενής κρίση στην ΟΚΕΣΑ με τα τεράστια προβλήματα από το 2000, όχι μόνο έχουν αλλά και θα συνεχίσουν τις επιπτώσεις σε μακρά περίοδο και χρειάζεται δύσκολο και συνεχές έργο. Αντι-κειμενικά, τέτοιας μορφής, μεγέθους και ποιότητας προβλήματα απαιτούν χρόνο μα και προϋ-ποθέσεις που θα υπερβαίνουν τα αίτια της κρίσης.

Και με τούτον τον απολογισμό του ΔΣ ,2016-2017, επιβεβαιώνεται η δικαίωση Στελεχών και Συλλόγων που, το 2013, πήραν τη μεγάλη απόφαση και εργάστηκαν σκληρά, σε συνθήκες αξιολογημένες ως ανυπέρβλητες, ώστε:
- Να ανατραπεί κάθε μεθόδευση διάλυσης της ΟΚΕΣΑ και πώλησης του Κτιρίου της.
- Να αποκατασταθεί η αλήθεια, δηλαδή ότι η ΟΚΕΣΑ δεν είχε διαλυθεί.
- Να επουλώσει τα βαθιά πολλαπλά τραύματα στο συνολικό σώμα της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων, των Απόδημων και στο όλο Κίνημα.
- Να σταματήσει η πολύχρονη δικαστική επίθεση ενάντια της ΟΚΕΣΑ και δεκάδων Στελεχών της.
- Να γνωστοποιηθεί ευρύτερα ότι το Κτίριο δεν είναι μισογκρεμισμένο.
- Nα αποκαλυφθεί η αναλήθεια (κατασκευασμένη και με πλαστό σημάδι σεισμόπληκτου στην πρόσοψη) ότι το Κτίριο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό 1999.
- Να επιβεβαιωθεί ότι τα υπόλοιπα “25 εκατ. δρχ” από την επιχορήγηση των 30 εκ.δρχ. του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ το 1997 δεν είχαν χαθεί όπως διατυμπανίζονταν μετά το 2000.
- Να επανέλθει η ΟΚΕΣΑ στις Αρχές της: ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ!
- Να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από τη μεθόδευση όχι μόνο να διαλυθεί η ΟΚΕΣΑ ή (ακολούθως) να περιθωριοποιηθεί αλλά και να διασπασθεί το Κερκυραϊκό και Επτανησιακό Κίνημα.
- Να “κατοικηθεί” για πρώτη φορά το Κτίριο αφού πρώτα καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε από την αποτρόπαια πολύχρονη κατάσταση: “Σταύλου Αυγείου” και αφού πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντή-ρησης στέγης κλπ (http://takerkyraika.blogspot.gr/2014/07/blog-post_74.html ).
- Να διαπιστωθούν επιπλέον προβλήματα από αρπαγή και παρακράτηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ αυτών το Χορευτικό, οι στολές, ακόμη και η σφραγίδα.
- Να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα και με χρέη δίχως τα αναγκαία οικονομικά μέσα και χωρίς δυνατότητες χρηματοδότησης.
- Να μειωθούν τα τεράστια κενά που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις με τη Γενέτειρα Κέρκυρα και τα προβλήματά της. Επίσης με τους οργανωμένους Απόδημους εξωτερικού και ειδικά Αμερικής.
- Να ξεκινήσουν ξανά όσα σταμάτησαν από το 2000 για οργάνωση σε Συνομοσπονδίες του Επτα-νησιακού και Πανελλαδικού Κινήματος των Απόδημων.
- Να επανέλθουν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις, να ξεκινήσουν νέες και μάλιστα οι αποκλειστικές των “μπότιδων” του Μεγάλου Σαββάτου. Όμως, σημαντικότερη και ιστορική είναι αυτή του Οκτώβρη για την απελευθέρωση της Αθήνας στα πλαίσια των ((https://www.facebook.com/3synergazomenoi/?ref=ts&fref=ts) 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ και με το Δήμο Αθήνας.
- Να πάρουμε πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν οι δυναμικές βάσεις συνεργασίας με Φορείς στην έδρα μας, γεγονός που επιτεύχθηκε στα πλαίσια των 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, με την Ομοσπονδία Κεφαλλονίτικων Σωματείων (ΟΚΙΣ), τον Τοπικό Σύλλογο Αγίου Παύλου και με το Δήμο Αθηναίων.
- Τέλος, το πλέον συγκλονιστικό ήταν η πλήρης επιβεβαίωση όσων είχαν δημοσιοποιηθεί από το 2001 για την αρνητική διαχείριση τεράστιων ποσών που προορίζονταν αποκλειστικά για το Κτίριο. Με ειδική Έκθεση καταγράφηκε ότι 197 χιλιάδες ευρώ (115 χιλ. εισπραχθέντα και 82 χιλ. ανείσπρακτα) δεν διατέθηκαν για την αποκατάσταση του Κτιρίου ώστε να έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί μεγάλο μέρος του, σταδιακά από το 2000.
- Σε συνδυασμό με αυτά τα 115 χιλ. ευρώ που εισπράχθηκαν αλλά δε διατέθηκαν για το Κτίριο επι-βεβαιώνεται ότι ήταν απόλυτα μη αληθή όσα διατυμπανίζονταν από το 2000 ότι δήθεν η ΟΚΕΣΑ δεν είχε στο ταμείο της τα 5 εκ.δρχ. (περ. 15 χιλ. ευρώ) της προκαταβολής του 1998 έναντι της επιχο-ρήγησης των 30 εκ.δρχ του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ.

Όλα το παραπάνω κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα Όργανα, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές της ΟΚΕΣΑ στην πρώτη περίοδο 2014-2015 και ακολούθως στην περίοδο 2016-2017 που κρίνεται σε τούτο το 20ο Συνέδριο.
Πάνω σε όσα κτίστηκαν στην πρώτη Περίοδο και αναφέρθηκαν στον Απολογισμό 2014-2015 συνέχισαν τα Όργανα και της 2ης Περιόδου 2016-2017 και φυσικά, οι σοβαρές επιπτώσεις από την κρίση, θα απασχολούν και το μέλλον.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση με τους Συλλόγους:
Από τα πλέον κεντρικά προβλήματα και των δύο περιόδων, αλλά θα επηρεάσουν και τις επόμενες, είναι αυτό της κατάστασης των Συλλόγων που παρομοιάζει με εκείνη του 1981 όταν ξεκίνησε η δη-μιουργία της ΟΚΕΣΑ.
Το 1981 η κατάσταση ήταν σχεδόν διαλυτική για το σύνολο των Συλλόγων. Απαγορευτική, μου έλεγαν, για δημιουργία Ομοσπονδίας.
Επρόκειτο βέβαια για μια φυσική πορεία με ανόδους και πτώσεις όπως συμβαίνει σε όλα τα κινήματα. Όμως, ο ενθουσιασμός που ακολούθησε από τη δυναμική της δημιουργίας Ομοσπονδίας και κυρίως οι σημαντικές υποδομές (αίθουσες, γραφεία κλπ) που οργάνωσε η ΟΚΕΣΑ από το 1985 όχι μόνο προκάλεσαν την ενεργοποίηση και ένταση στη δράση κόμη και ανενεργών συλλόγων αλλά δημιουρ-γήθηκαν και πολλοί νέοι Σύλλογο με αποτέλεσμα τη λαμπρή περίοδο έως το 2000.
Αντίθετα, η διαλυτική κατάσταση σε ικανό μέρος των Συλλόγων το 2013, ήταν διπλής προέλευσης.
Αφενός, σε ένα αριθμό, λόγω αντικειμενικών συνθηκών κόπωσης, γήρανσης κλπ, όπως το 1981.
Αφετέρου, αποτέλεσμα της εξωτερικής παρέμβασης, του ελέγχου και της χρήσης ΟΚΕΣΑ-Συλλόγων και ακολούθως της κρίσης, της κατάρρευσης των υποδομών και των χώρων στέγασης που δημιουρ-γήθηκαν από το 1985, της απογοήτευσης από όσα διαδίδονταν για το Κτίριο, της “εγκατάλειψης” συλλόγων από πρόσωπα που έκριναν ότι δεν τους χρειάζονται πλέον ή γιατί έπρεπε να κατα-στραφούν στοιχεία του αρχείου τους ή για να μην μπορούν να δραστηριοποιούνται ως μέλη της ΟΚΕΣΑ ή γιατί πρόσωπα συλλόγων με ευθύνες για το παρελθόν έκριναν ότι δεν μπορούν να συνυ-πάρξουν στην ΟΚΕΣΑ.
Οι (και επιλεκτικές) οικονομικές χρηματοδοτήσεις συλλόγων στην κρίσιμη περίοδο αλλά και οι προ-σφορές ή εξυπηρετήσεις σε στελέχη ανάλογα με το ζήλο και την πειθαρχία στους μηχανισμούς εξου-σίας, έχουν μακρόχρονη επίδραση. Είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική η περίπτωση συλλόγου (με συνεχώς αρνητικό ρόλο στελεχών του στην ΟΚΕΣΑ) που, το κρίσιμο 2001, χρηματοδοτήθηκε με 4 εκ.δρχ. για να εκδώσει ένα ημερολόγιο.
Έτσι, κάποια πρόσωπα με το παραπάνω παρελθόν, δράση, “ενοχή” και με ελαστική, εύκολη τη συνεί-δηση να εκχωρούν τα σωματεία σε μηχανισμούς, πολιτικούς, κόμματα, προσέτρεξαν με άνεση στο κάλεσμα διάσπασης του Κινήματος των Απόδημων και δημιουργίας μιας άλλης ομοσπονδίας.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις συλλόγων που προσφέρουν προστασία σε στελέχη τους με ευθύνες για την οικονομική διαχείριση και την κρίση στην ΟΚΕΣΑ, αποδεδειγμένη και δικαστικά.
Στο βαθμό λοιπόν που τέτοια στελέχη έχουν επιρροή, επιδιώκουν είτε οι σύλλογοι τους να διαλυθούν ή να μη λειτουργούν, είτε να απέχουν.. Παράλληλα κάποιοι ιδρύουν νέους συλλόγους φαντάσματα με χρήση και των αρπαγμένων από τη Ομοσπονδία μας.
Βέβαια, παρά όλα τα παραπάνω, η διασπαστική Ομοσπονδία που έγινε τέλη 2014, απέτυχε αφού ελάχιστοι σύλλογοι γράφτηκαν μέλη της παρότι συμμετέχουν και σύλλογοι που δεν ανήκαν στην ΟΚΕΣΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδέποτε η διασπαστική Ομοσπονδία δημοσιοποίησε αριθμό και ονό-ματα συλλόγων-μελών της. Και φυσικά, παρότι βρίσκεται στο ξεκίνημά της, η αναπόφευκτη εσωτερική κρίση δεν μπορεί να κρυφτεί. Η ΟΚΕΣΑ βέβαια αναπτύσσεται αδιαφορώντας για τις κρίσεις άλλων.

Αυτή η πολύπλοκη κατάσταση στους Συλλόγους και στο Κίνημα, σε συνδυασμό με το ότι η ουσιαστική χρήση του Κτιρίου είναι σχεδόν αδύνατη, κρατάει σε αντικειμενική ή σχεδιασμένη αδράνεια ή σε αποχή ή σε ουδετερότητα πάνω από 20 συλλόγους της ΟΚΕΣΑ.
Φυσικά κατανοούμε ενεργούς Συλλόγους μέλη μας που, λόγω της κρίσης και διάσπασης, επιλέγουν μιας μορφής ουδετερότητα αποφεύγοντας ενεργή συμμετοχή στην Ομοσπονδία.

Όμως, η πορεία σιγά σιγά θα αναστρέφεται. Ήδη υπάρχουν αποτελέσματα.
Πάντοτε, ακόμη και σύλλογοι που αδράνησαν, μπορεί να ξαναζωντανέψουν. Και προς αυτή την κατεύ-θυνση προσπαθούσαμε συνεχώς και σε αυτή την Περίοδο. Και οι προσπάθειες πρέπει να εντατι-κοποιηθούν και στην επόμενη περίοδο με σύμμαχο και το χρόνο λήθης.
Η αποκατάσταση του Κτιρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο και για το ζωντάνεμα συλλόγων αφού, εκτός από γραφεία, θα υπάρχουν αίθουσες και ο Κήπος για πολλαπλές δωρεάν χρήσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις.
Επιπλέον, και είναι φυσικό, πρόσωπα/στελέχη με ευθύνες να χάνουν σταδιακά την επιρροή τους και τη δυνατότητα αρνητικής επίδρασης στους συλλόγους ενώ ταυτόχρονα θα εμφανίζονται νέα στελέχη χωρίς ευθύνες και, αποστασιοποιημένα από το παρελθόν, θα θελήσουν να δημιουργήσουν.
Ήδη, μέλη και στελέχη από συλλόγους οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσπαση, αντιδρούν επειδή διαπιστώνουν ότι παραπλανήθηκαν πως δήθεν η ΟΚΕΣΑ είχε διαλυθεί και γιαυτό έπρεπε να δημιουργηθεί άλλη ομοσπονδία αλλά και γιατί μαθαίνουν συνεχώς πλέον ότι τους απέκρυψαν τα πραγματικά γεγονότα της κρίσης.
Γι αυτό και είναι ανάγκη να συνεχισθεί αδιάκοπα η πληροφόρηση.
Θα βοηθήσει δε σημαντικά αν σταλεί, προς κάθε κατεύθυνση, σαφές μήνυμα από όλους μας, κυρίως όσοι λειτουργούμε με “Αρχές”, ότι κανείς δε θα απολαμβάνει κανενός είδους προστασίας.
Δεν πρέπει να αισθάνονται προστασία ή ανοχή, και μάλιστα για λόγους υστεροβουλίας, πρό-σωπα με βλαπτικό παρελθόν ή νεώτερα που έχουν κάμει επάγγελμα την καθημερινή συκο-φάντηση της ΟΚΕΣΑ, στελεχών, συλλόγων ή και αρπάζουν την περιουσία της.
Βέβαια η μεθόδευση διάλυσης της ΟΚΕΣΑ (με σκοπό να εξαφανιστεί από τις μνήμες η σημαντική-ξεχωριστή ιστορία της και να αρπαχτεί η περιουσία της) και η διάσπαση του Κερκυραϊκού και Επτανη-σιακού Κινήματος αποτελούν στρατηγική επιλογή μηχανισμών κομματικών και πολιτικών (και με χρη-ματοδότηση). Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις διασπάσεις παίζουν ρόλο και σύλλογοι εκτός ΟΚΕΣΑ που χαρακτηρίζονται διαχρονικά για στενή σχέση με συγκεκριμένα κόμματα και πολιτικούς ενώ αρνούνταν και αποστρέφονταν κάθε σχέση με Συλλόγους μας και φυσικά εχθρεύονταν την ΟΚΕΣΑ .
Παρόλα αυτά, η ιστορία έχει δείξει ότι οι μηχανισμοί χάνουν την ισχύ τους απέναντι σε δυναμικές των Κινημάτων.
Ελπίζουμε σε αυτή τη δυναμική όπου ακόμη και η διάσπαση μπορεί να αποδυναμωθεί.
Η ιδιαίτερη ιστορία της ΟΚΕΣΑ είναι πλέον καταγεγραμμένη και άσβεστη. Κάθε δε επιδίωξη διαγραφής ή αλλοίωσης της, αποτυγχάνει.
Γι αυτό και δε φοβάται η ΟΚΕΣΑ δυναμικές διεργασίες και εξελίξεις. Ακόμη και μια προσαρμογή της ονομασίας ώστε να στεγαστεί μια νέα πανελλαδική σύνθεση και σύγκλιση όλων των συλλογικών δυνάμεων που θα θελήσουν να τρέξουν εμπρός μια νέα δημιουργική κινηματική πορεία.
Γι αυτό και θεωρεί ως τυπική και την ιδιοκτησία της σε τούτο το Κτίριο αφού σταθερά διατρανώνει τη βούληση να αποτελεί κέντρο του Κερκυραϊκού, του Επτανησιακού και του συνολικού Ελληνικού και Παγκόσμιου Αποδημητικού Κινήματος. Αλλά και για ανάγκες της Γενέτειρας Κέρκυρας, της ΠΙΝ και Φορέων της Περιοχής.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι μια περίοδος, όπως μετά το 1981, έχει ξεκινήσει την πορεία της αν και τα τότε χαρακτηριστικά ούτε επαναλαμβάνονται μήτε είναι αναγκαίο.
Επιβάλλεται λοιπόν, τα αποτελέσματα του 20ου Συνεδρίου να δώσουν μια ακόμη δυναμική σε αυτή τη νέα πορεία.
Καλούμαστε όλοι, Όργανα, Σύλλογοι, Επιτροπές, Στελέχη, να αποδείξουμε τη βούλησή μας και έμπρακτα να συμβάλουμε να συνεχιστεί η οικοδόμηση αυτής της πορείας.

Αναλυτικά τα πεπραγμένα στην περίοδο 2016-2017.
1. Οικονομικά:
α. Τα οικονομικά και σε αυτήν την περίοδο είναι μεν όπως περιγράφονται στον Ισολογισμό αλλά υπάρχουν και έξοδα που δεν αναφέρονται λόγω άγραφης προσφοράς.
Τα έσοδα προέρχονται από προσφορές Συλλόγων και Στελεχών. Και δάνεια. Ξεχωρίζει η ιδιαίτερη προσφορά του ιστορικού Στελέχους της ΟΚΕΣΑ Γιάννη Κοντοσώρου στη μνήμη της Συζύγου του.
β. Το ποσό του Ταμείου που παρέδωσε ως μετρητά η Ταμίας της Περιόδου 2014-2015 στον πρώτο Ταμία, στο ξεκίνημα αυτής της Περιόδου 2016-2017, δεν κατατέθηκε στην Τράπεζα, παρά την εντολή του ΔΣ. Στη συνέχεια, εν αγνοία του Προεδρείου και του ΔΣ, εκείνος ο Ταμίας δέχτηκε παράνομη και αντικαταστατική εντολή από την πρώην Αντιπρόεδρο να της δώσει, όπως διευκρίνισε, το υπόλοιπο ποσό των 165,00 ευρώ. Εκείνη, παρά τις συνεχείς γραπτές και προφορικές προειδοποιήσεις (όπως περιγράφεται και σε Πρακτικά του ΔΣ) συνεχίζει και το παρακρατεί . Επομένως, από το Ταμείο λείπει αυτό το ποσό των 165.00 ευρώ και αναφέρεται στον Ισολογισμό ως απαίτηση. Διευκρινίζεται πως, αρχικά, ο τότε Ταμίας ενημέρωσε πως έδωσε μόνο 140,00 ευρώ στην Αντιπρόεδρο. Όμως, τελικά, διευκρίνισε πως της έδωσε το σύνολο του τότε υπολοίπου, δηλ. 165,00ευρώ.
Η έλλειψη αυτού του ποσού από το Ταμείο καλύφθηκε με προσωρινό δάνειο από τον Πρόεδρο.
γ. Επιπλέον, δεν καταγράφονται στο Ταμείο τα έσοδα και έξοδα για την εκδήλωση της 21ης Μάη 2016 επειδή, η ίδια τότε Αντιπρόεδρος, αρνήθηκε, ξανά, να παραδώσει στο ΔΣ πρακτικό εσόδων-εξόδων με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στο Ταμείο ποια τα ποσά και ποιοι οι προσφέροντες. Είχε τότε διαβεβαιώσει ότι είχε συγκεντρώσει περίπου 400,00 ευρώ. Το ΔΣ έχει καταγράψει στο Ταμείο μόνο τις γνωστές προσφορές 100 ευρώ οι οποίες δόθηκαν στην τότε Αντιπρόεδρο την ημέρα της εκδήλωσης από το Σύλλογο Βουνιαταδιτών και την Ευδοκία Μακαντάνη.
δ. Ο Γραμματέας της ΟΚΕΣΑ πριν το 2014, δεν έχει πληρώσει ακόμη τα 450,00 ευρώ που του επι-δίκασε το δικαστήριο το οποίο απέρριψε την κατευθυνόμενη αγωγή του με την οποία επεδίωκαν ακύρωση του 18ου Συνεδρίου και διάλυση της ΟΚΕΣΑ. Ήδη, του επιδόθηκε η απόφαση του δικαστη-ρίου τα δε 450,00 ευρώ εμφανίζονται στον Ισολογισμό ως απαίτηση. Επιπλέον των 450,00 ευρώ, με την επίδοση ζητείται να επιστρέψει όσα παρακρατεί από το αρχείο, τις στολές, τη σφραγίδα κλπ.
Για τις εκκρεμούσες περιπτώσεις η δικαστική διεκδίκηση προϋποθέτει κόστος που η ΟΚΕΣΑ δε διέθετε και έτσι συνεχίζουν σε εκκρεμότητα για διεκδίκηση.

2. Εκδηλώσεις:
Συνεχίστηκαν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις της 21ης Μάη σε συνεργασία με την ΟΚΙΣ. Επίσης, την 11η Δεκέμβρη αλλά το 2017 περιορίστηκαν στο Ναό για προστασία λόγω προβλημάτων στην πρόσο-ψη το Κτιρίου. Όμως, με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική προβολή από τα ΜΜΕ, συνεχίστηκαν οι, από το 2015, νέες εκδηλώσεις του Μ.Σαββάτου της ρίψης των μπότιδων από το Κτίριό μας. Η πρω-τοτυπία τους στην Αθήνα προσφέρει μια μοναδικότητα ώστε, με εμπλουτισμό του περιεχομένου τους και με παραπέρα ανάλυση της μυθολογικής τους εξέλιξης, να εδραιωθούν ακόμη περισσότερο ως ένας ξεχωριστός θεσμός στο Κέντρο της Πρωτεύουσας.

3. Οι 3Συνεργαζομενοι:
Σύλλογος Αγίου Παύλου-ΟΚΙΣ-ΟΚΕΣΑ και με το Δήμο Αθηναίων.

Η ΟΚΕΣΑ, και με την Αυτονομία της, δημιουργεί ευρύτερα κινήματα και κινηματικές σχέσεις-δράσεις.
Αυτό σχεδίασε από αγοράς Κτιρίου και για την ευρύτερη Περιοχή Βάθη-Καραϊσκάκη-Στ. Λαρίσης. Όμως, διακόπηκε κάθε εξέλιξη αλλά από το 2013 ξεκίνησαν οι νέες πρωτοβουλίες της ΟΚΕΣΑ με σημαντικά αποτελέσματα.
Έτσι, ισχυροί αναπτύσσονται οι δεσμοί μας, από το 2014, στα πλαίσια των 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Παύλου - Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακη-σιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ), Ομοσπονδία Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ) και με το Δήμο Αθηναίων (https://www.facebook.com/3synergazomenoi/?ref=ts&fref=ts ).
Όμως έχουν γίνει συζητήσεις και υπάρχει θετική πλέον βάση για συνεργασία των 3Συνεργαζομενων και με το Φορέα "Μικρό Παρίσι" που έχει έδρα την Περιοχή και οργανώνει από το 2013, κάθε Οκτώβρη, ένα πλούσιο 10ήμερο σημαντικών και ποικίλων εκδηλώσεων.
Η Επιτροπή των Προέδρων (Δρόσος Τάσος, Μιχαλάτος Γιώργος, Ζωχιός Γιάννης) λειτουργεί άψογα από το 2014 με πλήρη αλληλοσεβασμό μεταξύ τους και προς τις Οργανώσεις που εκπροσω-πούν και έτσι μπόρεσαν να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη και πέτυχαν πολλά και σημαντικά.
Όμως, αυτές οι ιδιαίτερες πρωτοβουλίες μας με ειληκρινή σχέση και αντικειμενική αλληλοπληροφό-ρηση βοήθησαν και στις ευρύτερες σχέσεις και συνεργασίες, ειδικά με την ΟΚΙΣ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ισχυρός, ειληκρινής, οξυδερκής, άψογος και με αρχές χαρακτήρας του Προέδρου της ΟΚΙΣ Γ. Μιχαλάτου (όπως και Στελεχών) συναντήθηκε με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και στην ΟΚΕΣΑ και συνέβαλε ώστε να αντιληφθεί έγκαιρα τις υπόγειες αρνητικές διεργασίες εντός του Επτανησιακού Κινήματος και να μην πέσει στην παγίδα να στρέψουν την ΟΚΙΣ ενάντια στην ΟΚΕΣΑ.
Η με Αρχές Αυτονομία και της ΟΚΙΣ έχει σαν αποτέλεσμα να "τιμωρείται" και αυτή, όπως και η ΟΚΕΣΑ.
Τούτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πετύχαμε να αναδειχθούν στα πλαίσια και τούτης της δυνα-μικής και πολλά υποσχόμενης κινηματικής σχέσης για ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες και διεκδικήσεις.
Η συνεργασία λοιπόν των 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ εμπεριέχει μια πρόσθετη δυναμική για την Περιοχή της Έδρας μας αλλά και στις σχέσεις των Φορέων σε αυτήν και κυρίως με το Δήμο Αθηναίων.
Από τις τρεις κεντρικές εκδηλώσεις που έχουν συμφωνηθεί:
- Οι Καρναβαλικές, οργανώνονται τακτικά, με επιτυχία και με ευθύνη του Τοπικού Συλλόγου στα πλαί-σια των σχεδιασμών του Δήμου Αθηναίων.
- Όμως, μένει πλέον στην ιστορία η απόφαση (με πρόταση της ΟΚΕΣΑ και με την ευθύνη της οργά-νωσης) να ξεκινήσει στην Πρωτεύουσα, για πρώτη φορά το 2015, ο εορτασμός για την Απελευθέ-ρωση της Αθήνας με τις ιδιαίτερα πετυχημένες εκδηλώσεις στην Πλατεία Αγ. Παύλου και με ομιλητή τον Αγωνιστή της Αντίστασης Μανώλη Γλέζο.
Πολύ σωστά βέβαια ο Δήμος Αθηναίων διεύρυνε αυτές τις εκδηλώσεις και ήδη έγιναν Παναθη-ναϊκός Θεσμός με ετήσιο τον εορτασμό τους.
Για 2016-2017, ξεκίνησε μεν η προετοιμασία να οργανωθούν εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα. Ήλθαμε σε συνεργασία και τους τους Ισραηλιτικούς φορείς, αλλά τελικά δεν ολοκληρώθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμφωνημένες Οκτωβριάτικες Εκδηλώσεις θα συμπίπτουν με την ημερομηνία Απελευθέρωσης της Αθήνας. Όμως, οι πρωτοβουλίες, οι σχεδιασμοί και οι προτάσεις της ΟΚΕΣΑ είναι αυτές που θα καθορίζουν κάθε φορά τη δυναμική, την ποιότητα, το περιεχόμενο και το εύρος αυτών των εκδηλώσεων.

Η ΟΚΕΣΑ έχει ένα τεράστιο πεδίο πλέον αλλά και τα μέσα για συνεχή πρότυπη παρουσία και δράση.
Οι 5 κεντρικές εκδηλώσεις: Καρναβάλι-Μπότιδες-21 Μάη-Οκτωβριανές/Απελευθέρωση Αθήνας και 11 Δεκέμβρη, εμπεριέχουν μια τεράστια εσωτερική δυναμική, ποικιλία, ευελιξία και προ-σαρμοστικότητα που απελευθερώνουν τις εκάστοτε Διοικήσεις της Ομοσπονδίας να τις εμπλουτίζουν, ανανεώνουν, εναρμονίζουν στις όποιες αντιλήψεις, επιδιώξεις, σχεδιασμούς, ιδέες, δυνατότητες. Η Παράδοση και οι Επέτειοι ούτε είναι στατικοί μήτε πρέπει να αντιμετω-πίζονται στατικά αλλά δυναμικά έως την υπέρβαση ή και την “ανατροπή”·4. Συναντήσεις με Περιφερειάρχη ΠΙΝ και Δήμαρχο Κέρκυρας.
Οι Βουλευτές!

4α. Περιφερειάρχης και Δήμαρχος:
Στα πλαίσια της ανάπτυξης δεσμών, αλληλογνωριμίας, αλληλοενημέρωσης και συνεργασίας, η ΟΚΕΣΑ επιδιώκει μια σταθερή και θεσμική σχέση τόσο με την Αυτοδιοίκηση, (Δήμο Κέρκυρας και ΠΙΝ) όσο και με το σύνολο των τοπικών Φορέων και ΜΜΕ. Αυτό πράττει συνεχώς και από το 2014. Γι αυτό και η συγκρότηση ειδικών Επιτροπών.
Με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη δεν έγινε κατορθωτή η συνάντηση, όχι βέβαια εξ αιτίας μας. Με τον πρώην Δήμαρχο έγινε σύντομη συνάντηση του Προεδρείου σε Καφέ και όχι στην έδρα μας.
Όμως, με μεγάλη καθυστέρηση και πολλές προσπάθειες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους σημερινούς Περιφερειάρχη και Δήμαρχο. Με τον Κώστα Νικολούζο συναντηθήκαμε στο Κτίριό μας ενώ με το Θεόδωρο Γαλιατσάτο και στο Κτίριό μας και στην αίθουσα της ΟΚΙΣ αφού έγινε στα πλαίσια των 3ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (https://www.facebook.com/3synergazomenoi/?ref=ts&fref=ts ): ΟΚΕΣΑ -ΟΚΙΣ-Σύλλογος Αγίου Παύλου.
Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη δική μας συνάντηση αλλά και για λόγους “ισορροπίας”, διεύρυνε τις επαφές του και οργάνωσε Παναττική “Απολογιστική Συνάντηση” στην Αίθουσα της Αδελφότητας Κεφαλληνίων Πειραιά όπου παρευρέθηκε και η ΟΚΕΣΑ και η ΟΚΙΣ. Τη θεσμική όμως αυτή συνάντηση περιφρόνησε η διασπαστική Συνομοσπονδία Επτανησίων. Βέβαια, ορθά, ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε αργότερα και με τη Συνομοσπονδία.

Και αυτό λοιπόν το θεσμικό ξεκίνημα σχέσεων ΠΙΝ με τις Οργανώσεις των Επτανή-σιων Απόδημων Αττικής οφείλεται στις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες και πράξεις της ΟΚΕΣΑ στα πλαίσια και των 3Συνεργαζόμενων.
Και στον Περιφερειάρχη και στο Δήμαρχο, πέρα από το διάλογο και τις εποικοδομητικές προτάσεις Συλλόγων και Στελεχών που παρευρέθηκαν, η ΟΚΕΣΑ παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της για τους Απόδημους, τα ευρύτερα προβλήματα στην ΠΙΝ, την Κέρκυρα, τη συνεργασία και τις θεσμικές σχέσεις με τους Απόδημους. Ζήτησε δε τον ενεργό ρόλο ΠΙΝ και Δήμου στα αιτήματα των Απόδημων και βεβαίως για την αποκατάσταση του Κτιρίου.
Ο Περιφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι (πρώην και νυν) έδωσαν συγκεκριμένες υποσχέσεις και διαβε-βαιώσεις. Όμως κανένας δεν υλοποίησε τίποτα από όσα υποσχέθηκαν.
Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής δίχως ενημέρωση-συνεργασία με καμιά από τις Επτανησιακές Οργανώσεις. Για τις συναντήσεις με Γαλιατσάτο και Νικο-λούζο εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης, εκδόθηκαν από την ΟΚΕΣΑ και την ΟΚΙΣ χωριστές καταγγελτικές ανακοινώσεις για τα αρνητικά με το Μέγαρο Μουσικής (όλες οι ανακοινώσεις ανα-ρτημένες και εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/ ).
Όμως, απερίφραστα αποδοκιμάζεται και από το Συνέδριο, η νέα αρνητική συμπεριφορά Γαλιατσά-του όπου, στα πλαίσια της Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ” στην Αττική, υπονόμευσε την παρουσία της ΟΚΕΣΑ και ΟΚΙΣ, δείχνοντας ότι προτιμά διασπασμένο το Κίνημα των Επτανησίων και τον ενδιαφέρουν υποτακτικές συμπεριφορές.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης ή και αρνητικής διάθεσης να διαμορφώσει Αποδημητική Πολιτική όπως διαχρονικά ζητάει και θα συνεχίσει να προτείνει η ΟΚΕΣΑ.

4β. Βουλευτές Κέρκυρας: Βάκη Φωτεινή και Κώστας Παυλίδης
Η ΟΚΕΣΑ, από εκλογής των Βουλευτών Κέρκυρας Βάκη Φ. και Κ.Παυλίδη (με τον Χρυσαυγίτη δεν επιθυμεί σχέσεις), τους ενημερώνει αδιάκοπα και τους προσκαλεί στις εκδηλώσεις και σε σχέσεις γνωριμίας, συνεργασίας, αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας με τους Απόδημους Αττικής και τις Οργανώσεις τους. Και φυσικά, να ζητήσει τη στήριξή τους σε σημαντικά αιτήματα, όπως και την αποκατάσταση του Κτιρίου. Στα πλαίσια βέβαια του σεβασμού της Αυτονομίας της ΟΚΕΣΑ.
Μετά από πολλές προσπάθειες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Φ.Βάκη. Αν και ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση της συνάντησης και δεσμεύτηκε για ενέργειες, ειδικά για το Κτίριο, ακολούθως εξαφανίστηκε.
Ο Κ. Παυλίδης ουδέποτε ανταποκρίθηκε. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ως Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, πα-ρευρέθη στην ιδρυτική της διασπαστικής Ομοσπονδίας και ακολούθως δήλωσε ότι δε γνώριζε την, από το 1981, ύπαρξη και δράση της ΟΚΕΣΑ.
Φαίνεται ότι και αυτοί οι βουλευτές αποστρέφονται Κινήματα με Αυτονομία και Δράση.
Επισημαίνεται βέβαια ότι ανάλογες προσπάθειες συνεργασίες γίνονται και προς Κερκυραίους πολιτι-κούς που εκλέγονται στην Αττική. Ιδιαίτερα όμως ο Νίκος Δένδιας, και ως Κερκυραίος και ως Αθηναίος Βουλευτής, αρνείται κάθε σχέση με την ΟΚΕΣΑ αφού σχετίζεται ενεργά με τις διασπαστικές διεργασίες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτές όλες τις βουλευτικές συμπεριφορές και στάσεις είναι μήπως χρησιμοποιούν την εξουσία τους παρασκηνιακά (όπως και προηγούμενοί τους) ενάντια στα δίκαια αλλά στα αιτήματα και διεκδικήσεις της ΟΚΕΣΑ, ιδιαίτερα ενάντια στην αποκατά-σταση του Κτιρίου.

5. Διαχρονικές οι πρωτοβουλίες-δράσεις της ΟΚΕΣΑ για ανάπτυξη και συνεργασία, έως παγκόσμια, του Αποδημητικού Κινήματος.
Η ΟΚΕΣΑ, από ίδρυσής της, δεν είδε το Κίνημα των Απόδημων ως μια φολκόρ εικόνα αλλά μέρος του ευρύτερου λαϊκού Κινήματος με οράματα και στόχους.
Οι πρωτοβουλίες της, και για το συνολικό Κίνημα, ήταν έντονες και σε όλα τα επίπεδα.

5α. ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΉ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Από το 1986 ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες της ΟΚΕΣΑ για οργάνωση του Πανελλαδικού και Επτανη-σιακού Αποδημητικού Κινήματος σε Τριτοβάθμιες Οργανώσεις. Συγκροτήθηκε η ΣΕΤΟΕ για την Πα-νελλαδική Συνομοσπονδία και το 1993 η Επιτροπή για την Επτανησιακή, με Πρόεδρο το Γιάννη Ζωχιό. Προχώρησαν ικανοποιητικά οι οργανωτικές πρωτοβουλίες και οι καταστατικές προετοιμασίες.
Όμως, από το 2000, λόγω και της κρίσης στην ΟΚΕΣΑ, ατρόφησαν και οι δύο πρωτοβουλίες.
Αλλά, από το 2014, η ΟΚΕΣΑ πήρε νέες πρωτοβουλίες και για την Επτανησιακή και την Πανελλαδική Συνομοσπονδία.

5α1. Γεγονός η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.).

Είναι πλέον γεγονός (και μάλιστα ιστορικό αφού το ξεκινήσαμε από το 1986) η ίδρυση της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.) στην οποία θα μπορούν να γίνουν μέλη όλες οι Ομοσπονδίες, χωρίς διακρίσεις, με κύριο στόχο να έχει το Κίνημα των Απόδημων το κεντρικό ρόλο, τη δράση και τα δικαιώματα που δικαιούται και υποχρεούται!
Κατατέθηκε για δικαστηριακή έγκριση το Καταστατικό που συνέταξε ο Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής με Πρόεδρο και Γραμματέα τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων αντίστοιχα.
Έδρα της ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π. ορίστηκε το Κτίριο της ΟΚΕΣΑ, Ψαρών 54.
Εκπρόσωπος της ΟΚΕΣΑ για τις διαδικασίες ίδρυσης και για τις μετέπειτα καταστατικές λειτουργίες της ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π, αποφασίστηκε να είναι ο Γιάννης Ζωχιός με αναπληρώτρια την Αμαλία Γούση. Η θητεία, έως το επόμενο συνέδριο.

5α2. Επτανησιακή Συνομοσπονδία: Διασπαστική, ατροφική και εκτός: ΟΚΙΣ, ΟΚΕΣΑ και πλήθος Σωματείων.
Στον Απολογισμό 2014-2015 αναλύονται τα γεγονότα για την Επτανησιακή Συνομοσπονδία η οποία είναι πλέον ένα γεγονός αν και ατροφική αφού εκπροσωπεί περίπου του 20% των Επτανησιακών Σωματείων και βέβαια είναι εκτός οι μεγάλες και ιστορικές Ομοσπονδίες ΟΚΙΣ και ΟΚΕΣΑ.

Κρίνεται εδώ να συμπληρωθούν κάποιες αναγκαίες επισημάνσεις:
Όταν διαπίστωσαν, από το 2013, ότι ανατρέπεται ο στόχος διάλυσης της ΟΚΕΣΑ και, κυρίως, επει-δή το 2014 ξεκίνησαν οι νέες πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας μας να προχωρήσει η δημιουργία της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, θορυβήθηκαν και οργάνωσαν γρήγορα από τη μια την κατασκευή της διασπαστικής κερκυραϊκής ομοσπονδίας και ακολούθως της επτανησιακής συνομοσπονδίας.
Στόχος τους, όχι μόνο να εξουδετερώσουν κάθε παραπέρα πρωτοβουλία της ΟΚΕΣΑ αλλά κυρίως να πετάξουν έξω κάθε οργάνωση (όπως η ΟΚΙΣ και η ΟΚΕΣΑ) που δε θα υπέκυπτε στις μεθοδεύσεις και σκοπούς των μηχανισμών. Η ΟΚΙΣ, σε συμφωνία με την ΟΚΕΣΑ, έκανε σαφείς προτάσεις χωρίς αποκλεισμούς. Όμως, τις αρνήθηκαν προτιμώντας συνομοσπονδία ατροφική, μηχανισμό.
Την περίοδο δε που προωθούταν η διάσπαση, είχαν υπάρξει και καταγγελθεί χυδαίες συμπεριφορές, ύβρεις και απειλές, ενάντια και σε οικογένειες στελεχών της ΟΚΕΣΑ.
Έτσι λοιπόν κατασκεύασαν μια ατροφική Συνομοσπονδία από 2 μόνο ομοσπονδίες (την πρόσφατη των Λευκαδίων και την τωρινή διασπαστική κερκυραϊκή) μαζί με πέντε πρωτοβάθμιους συλλόγους.
Επισημαίνεται πως, εκτός από την ΟΚΕΣΑ και ΟΚΙΣ, εκτός Συνομοσπονδίας έμειναν δεκάδες Επτανησιακές σημαντικές Οργανώσεις. Δηλαδή, δε συμμετέχει περίπου το 80% των συνο-λικών επτανησιακών Οργανώσεων.
Μάλιστα, για παραπλάνηση ότι εκπροσωπείται και η Κεφαλλονιά (αφού η ΟΚΙΣ αρνήθηκε να λει-τουργήσει ενάντια σε Αρχές και στην ενότητα των Επτανησίων) μεθόδευσαν συμμετοχή ενός κεφαλ-λονίτικου συλλόγου, αν και μέλος της ΟΚΙΣ.
Υπενθυμίζεται πως η διάσπαση του Κερκυραϊκού και Επτανησιακού Κινήματος πριμοδοτήθηκε και υποστυλώθηκε με πολλές 10δες χιλ. ευρώ, κυρίως το κρίσιμο 2014, με εκδηλώσεις που ουσιαστικά οργάνωσαν με πληρωμένες εταιρείες ενώ εξαφανίστηκαν τα έσοδα που προορίζονταν για τη σεισμό-πληκτη Κεφαλλονιά (http://takerkyraika.blogspot.gr/2015/12/blog-post.html ).
Παρόλα αυτά η Επτανησιακή Συνομοσπονδία είναι γεγονός. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Όμως, για την ΟΚΕΣΑ, προτεραιότητα πλέον είναι η ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.
Άλλωστε, η Συνομοσπονδία Επτανήσιων αρνείται κάθε συνεργασία με ΟΚΙΣ, ΟΚΕΣΑ και τις άλλες Οργανώσεις, ακόμη και για τον κοινό εορτασμό της μεγάλης επετείου 21 Μάη.
ΗΟΚΕΣΑ είναι βέβαιη ότι οι μηχανισμοί σιγά σιγά θα αποδυναμώνονται και τελικά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενότητας και κοινής πορείας και του Επτανησιακού Κινήματος.
Η ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π. θα στηρίξει και μια τέτοια εξέλιξη!

5β. Η ΟΚΕΣΑ με Οργανώσεις Απόδημων Αμερικής
Στους σχεδιασμούς της ΟΚΕΣΑ δεν μπορούσαν να μείνουν εκτός οι Απόδημοι στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη είναι η διαχρονική συνεργασία και πορεία με τον Πανκερκυραϊκό Αμερικής.
Μεγάλοι αγώνες για ΙΠ, Ποταμό Καλαμά, επιστροφή της λεγόμενης “βασιλικής περιουσίας” (Παλαιόπολη/ΜονΡεπό) έγιναν και στην Αμερική ενώ συνδιοργανώσαμε, το 1996, στη ΓΣΕΕ την πρώτη και μοναδική Πανκερκυραϊκή συνάντηση Γενέτειρας-Απόδημων. Πρόσφατα, και για 21 Μάη.
Σε αυτά τα πλαίσια, το Δεκέμβρη 2017, ο Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ είχε συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με Οργανώσεις Απόδημων Κέρκυρας, Επτανήσου, Πανελλαδικά.
Εκτός τον Πανκερκυραϊκό Αμερικής, και ιδιαίτερα με τον Επίτιμο Πρόεδρο Νίκο Μπάρδη, έγινε συνά-ντηση και με την Ιόνια Συνομοσπονδία, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλονιτών και την Πανελ-λήνια Ομοσπονδία Νέας Υόρκης καθώς και με Στελέχη Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς. Για όλα, οι Πρόεδροι, Νίκος Μπάρδης και Γιάννης Ζωχιός, εξέδωσαν την από 1/1/2018 Κοινή Ανακοίνωση: http://takerkyraika.blogspot.gr/2018/01/blog-post_11.html .
Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του 19ου Συνεδρίου της ΟΚΕΣΑ, ο ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ Αμερικής, με τον Επίτιμο Πρόεδρό του, ανακηρύχθηκαν Επίτιμο Μέλος της.
Ο Ν. Μπάρδης παρέδωσε στο Γ. Ζωχιό το Σύμβολο της Ιονίου Ομοσπονδίας, ως Επίτιμου Μέλους της.


6. Ημερίδες για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Δύο Ημερίδες οργάνωσαν (στο Κτίριο της Ομοσπονδίας Κρητών και στο Χίλτον) από κοινού με την ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΆΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑΣ (ΠΕΣΚΟ) οι: OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ο.ΚΕ.Σ.Α.), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΠΟΠΚΣ) και ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΏΝ.
Σκοπός, η ενημέρωση και η ανάλυση των στόχων ίδρυσης της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας και η Κοινωνική Οικονομία που συμπεριλαμβάνεται στους στόχους της ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π.
Εκτός από τις ιδρύτριες Ομοσπονδίες της ΠΑ.ΣΥΝ.Ο.Π., συμμετείχαν και άλλες υποψήφιες ομοσπονδίες.


7. Παρέμβαση ΟΚΕΣΑ στο Αναπτυξιακό Ιονίων-ΠΙΝ, με Επιστολή στον Πρωθυπουργό.
Η ΟΚΕΣΑ, από το 1985, με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, συνέδρια, ημερίδες, συνδιασκέψεις, απο-φάσεις και βέβαια με πρωτόγνωρους για το Κίνημά μας αγώνες, μελετά, αναδεικνύει, προβάλλει, προωθεί και διεκδικεί όλα τα προβλήματα προς την Κέρκυρα, εντός των Νησιών αλλά και της ευρύτερης Επτανησιακής/Αδριατικής Περιοχής.
Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνει σταδιακά πως κεντρικές διεκδικήσεις, και με άλλους Φορείς, για Οδούς/Γέφυρα: Αθήνα-Ρίο, Αντίρριο-Ηγουμενίτσα και Εγνατία είναι πλέον γεγονός. Επίσης, η δημιουργία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, η λύση στο πρόβλημα του Ποταμού Καλαμά, η απόδοση της Παλαιόπολης στο Δήμο Κέρκυρας. Ακόμη, η υιοθέτηση των Φραγμάτων που ήταν η δικιά μας πρό-ταση στο Συνέδριο ΟΚΕΣΑ το 1987 και ξεκίνησε η μελέτης τους το 1989.
Αλλά και η δημιουργία της ΠΙΝ και του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας ήταν στα ενδιαφέρονταν που προβάλλονταν.
Έχοντας λοιπόν αυτή την ιστορία, το κύρος και, κυρίως, τις θέσεις για πάρα πολλά, η ΟΚΕΣΑ δε θα έμενε αδιάφορη σε κάθε γεγονός που μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα.
Γιαυτό και απευθύνθηκε, με Ανοικτή Επιστολή, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την ευκαιρία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Δεκέμβρη 2017.
Η ΟΚΕΣΑ, ίσως η μόνη Οργάνωση, κατέθεσε για το Συνέδριο συγκεκριμένες προτάσεις, με τεκμηριωμένες και επικαιροποιμένες τις (και συνεδριακές) θέσεις της από το 1985, για όλα τα προ-βλήματα προς και εντός της Κέρκυρας με επιδράσεις και στην ευρύτερη Ιόνια και Αδριατική Περιοχή.
Σταχυολογώντας τα Συμπεράσματα, όπως τα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, συνάγεται ότι υιοθετού-νται ξανά οι θέσεις της ΟΚΕΣΑ για τα Φράγματα ύδρευσης αν και η πρόταση ΟΚΕΣΑ προβλέπει και για άρδευση. Όμως, λόγω των εγκληματικών ευθυνών από 20ετίας στο Νησί, δυστυχώς θα ξεκινή-σουν αντίστροφα, δηλαδή πρώτα: Υδραγωγεία-δεξαμενές-δίκτυα.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό: Στο Συνέδριο 2017 της ΠΙΝ, έγινε αποδεκτή η θέση της ΟΚΕΣΑ για μια άλλη χάραξη του άξονα Βορρά-Νότου στην Κέρκυρα, η οποία όμως διευρύνεται για όλα τα Επτάνησα, συνδυαστικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση η οποία ξεκινάει το Μάη 2018.
Η πρόταση της ΟΚΕΣΑ συμπεριλαμβάνει μια “ευθεία” Οδό Βορρά-Νότου και σήραγγες με τη διατρύπηση των βουνών Αγίων Δέκα και Παντελεήμονα.
Ήδη η ΠΙΝ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το ποσό των 220. χιλ. ευρώ για τις μελέτες του, Επτανησιακού πλέον, Άξονα.
Η ΟΚΕΣΑ προσκλήθηκε να παρευρεθεί στο Συνέδριο αλλά, κυρίως για λόγους οικονομικούς, δεν κατέστη δυνατό. Έτσι, στάλθηκε χαιρετισμός (οι προτάσεις ΟΚΕΣΑ στο Συνέδριο ΠΙΝ, εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html ).


Διαχρονική η πρόταση ΟΚΕΣΑ για σκουπίδια-απόβλητα κλπ:
Στο 3ήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κέρκυρα που οργανώθηκε το 1987 στην Αθήνα ( τα συμπεράσματα και εδώ: http://takerkyraika.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html ), η ΟΚΕΣΑ έκανε προτάσεις (με εισηγητές τους πανεπιστημιακούς Νταλή και Μπαλή) και για τη λύση του σοβαρού προβλήματος μόλυνσης από τα απόβλητα ελαιοτριβείων, τα σκουπίδια κλπ.
Η πρόταση ήταν να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τα απόβλητα, τα σκουπίδια, την ξυλώδη/χορτώδη ύλη κλπ.
Επίσης, με προϊόντα που μπορούν να παραχθούν αναπτύσσοντας και τον πρωτογενή τομέα.
Τη λύση αυτή έκτοτε την προτείνουμε αδιάκοπα. Τη θεωρούμε δε σήμερα περισσότερο επίκαιρη. Έργο που πρέπει να αναλάβει αμέσως η Αυτοδιοίκηση με αναγκαίο βέβαια ρόλο του κράτους.
Παράλληλα τονίζουμε πως θεωρούμε απαράδεκτη, αντικοινωνική και μειωμένης κοινωνικής συνεί-δησης κάθε απαίτηση να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στην πόρτα του γείτονα, είτε πρόκειται για άλλο νομό ή άλλη περιοχή εντός Κέρκυρας.
Η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δήμου να πετάξει η Κέρκυρα τα σκουπίδια τους σε άλλες πόλεις, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Το κάθε νησί και κάθε περιοχή πρέπει να υφίσταται και περιβαλλοντικά τις επιπτώσεις και για τα σκουπίδια που παράγει.
Όπως επίσης και για τις ανάγκες σε ηλεκτρ. ενέργεια με παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.
Η διαμόρφωση ατομικών ή ομαδικών συνειδήσεων εκμετάλλευσης του άλλου ή η ανοχή προς τέτοιες συμπεριφορές, αντιστοιχούν και στηρίζουν την απαίτηση των αφεντικών να εκμεταλλεύονται τους κακοποιημένους από την εξουσία εργάτες ή κρατών να υποτάσσουν και εκμεταλλεύονται λαούς.


8. Τα “χαμένα” 197 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση του Κτιρίου, στην Περίοδο 1999-2006.
Το 19ο Συνέδριο το απασχόλησε η Έκθεση της Επιτροπής η οποία κατέγραψε ότι, την περίοδο 1999-2006, δε διατέθηκαν για την αποκατάσταση του Κτιρίου 197 χιλ. ευρώ (115 χιλ. εισπραχθέντα και 82 ανείσπρακτα) όπως προορίζονταν και, αν συνέβαινε αυτό, το Κτίριο θα είχε αποκατασταθεί.
Το ΔΣ, μετά το 19ο Συνέδριο, απέστειλε παντού την απόφαση ώστε: “...να γνωστοποιηθεί για να λάβουν γνώση της Έκθεσης Σύλλογοι και Στελέχη, κυρίως αυτά που διαχειρίστηκαν τα ποσά αυτά. Το νέο ΔΣ και η Επιτροπή να είναι σε ετοιμότητα για αξιολόγηση κάθε στοιχείου και παρατήρησης και, αν χρειαστεί, να υπάρξουν διορθώσεις στην Έκθεση”.
Ακολούθως, στη συνεδρίασή του 29 Μάρτη 2017, κατέγραψε ότι το ΔΣ “δεν έγινε αποδέκτης κάποιας παρατήρησης, ένστασης, κρίσης, αντίρρησης, αμφισβήτησης” σε σχέση με το περιεχόμενο της Έκθεσης, η οποία είχε εγκριθεί και από το ΔΣ και το Συνέδριο (http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/10/19.html ).
Βέβαια, η μη αμφισβήτηση μέχρι τότε της Έκθεσης, δε σήμαινε ότι το ΔΣ δε θα εκτιμούσε όποιο άλλο στοιχείο προσκομιζόταν έως το 20ο Συνέδριο, στο οποίο παραπεμπόταν για τις τελικές αποφάσεις. Όλα αυτά είναι πλέον αντικείμενο συνεκτίμησης για τα δικαιώματα της ΟΚΕΣΑ και των Συλλόγων.

9. Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ).
Συνεργασία με Εξελεγκτική Επιτροπή-Συλλόγους-Επιτροπές.

9α. Λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ)
Όπως είναι γνωστό, το ΔΣ είναι πλέον 5μελές. Είναι μεν ευέλικτο αλλά ταυτόχρονα με πολύ περισσό-τερο βάρος στα μέλη του. Βέβαια, πάντοτε ο όγκος δουλειάς πέφτει στις πλάτες λίγων.
Η μείωση του αριθμού του ΔΣ και της Εξ.Επιτροπής αντισταθμίστηκε φυσικά με τις πολυθεματικές Επιτροπές οι οποίες όμως είναι αναβαθμισμένες και με συνεδριακό κύρος.
Η ψήφιση από το Συνέδριο τουλάχιστον των Προέδρων των Επιτροπών, τις καθιστά ισχυρές να παίρνουν πρωτοβουλίες, να επεξεργάζονται προτάσεις και να τις εισηγούνται στο ΔΣ ή να υλοποιούν παραγγελίες του ΔΣ.
Το ΔΣ έτσι δεσμεύεται ώστε αιτιολογημένα να μην υλοποιεί τις προτάσεις των Επιτροπών.

Το ΔΣ συνεδρίασε 15 φορές τη 2ετία και η συνεργασία ήταν πολύ καλή και παραγωγική παρά το μεγάλο βάρος στις πλάτες των 3 μελών του για τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει.
Εξέδωσε 9 ανακοινώσεις και 2 πρωτοχρονιάτικες ευχητήριες αποστολές.
Απέστειλε 41 επιστολές και δύο εξουσιοδοτήσεις ανάληψης χρημάτων από την ΕΤΕ.
Εκτός τις παραπάνω 41 επιστολές με πρωτόκολλο, υπήρξε και μια σημαντική συμπληρωματική αλλη-λογραφία με πολλά e-mails προς διάφορες κατευθύνσεις και για πολλά θέματα.
Επιπλέον, συνεχίστηκε η διαδικασία της “Εσωτερικής Ενημέρωσης” με e-mails όπου, τακτικά και πέρα των ανακοινώσεων, μέλη Οργάνων, Σύλλογοι, Επιτροπές, Στελέχη αλλά και ευρύτερα, ενημερώνονταν για τα τρέχοντα θέματα και τις εξελίξεις.
Η τακτική ενημέρωση της ιστοσελίδας (http://takerkyraika.blogspot.gr/ ) δεν παρέχει μόνο τη δυνα-τότητα επίκαιρης πληροφόρησης αλλά είναι και ένα ανοικτό αρχείο/εφημερίδα που μπορεί κάθε ένας να προσφεύγει. Επίσης, διευκολύνει τα Όργανα να κάνουν και ηλεκτρονικές παραπομπές (όπως γίνεται και εδώ στον Απολογισμό) για άμεση πρόσβαση σε θέματα που προβάλλονται.
Στις ανοικτές συνεδριάσεις προσκαλούνταν Σύλλογοι και Επιτροπές ώστε όχι μόνο να είναι ενήμεροι αλλά να έχουν και τη δυνατότητα λόγου και με προτάσεις.
Για κάθε εκδήλωση κλπ συνέτασσε Πρακτικό εσόδων-εξόδων ( με εξαίρεση την 21η Μάη 2016) για διευκόλυνση και περισσότερη διαφάνεια.
Συνεργάστηκε ιδιαίτερα με την Εξελεγκτική Επιτροπή. Η Πρόεδρος Πόπη Γραμμένου, επιπλέον του ρόλου της, στήριξε τα θέματα εφορίας και κλεισίματος Ταμείου.

Το ΔΣ, την περίοδο 2016-2017, λειτούργησε μόνο με 3 μέλη από τα μέσα 2016.
Η Αντιπρόεδρος έπαψε ξαφνικά να συμμετέχει δίχως ποτέ να ενημερώσει ή αιτιολογήσει το γιατί.
Αλλά και ο πρώτος Ταμίας απουσίαζε ταυτόχρονα με την Αντιπρόεδρο και απαντούσε ότι έχει εντολή από την Πρόεδρο του Συλλόγου του (Αντιπρόεδρο ΟΚΕΣΑ) να μην έρχεται στις συνεδριάσεις του ΔΣ και να μη συνεργάζεται με το Προεδρείο ούτε για τα θέματα Ταμείου. Κλήθηκε όμως να παρευρεθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ με σκοπό να γίνει έλεγχος από την Εξ.Επιτροπή. Εκεί, αφού επανέλαβε την πρό-θεσή του να συνεχίσει αντικαταστατικά και κάνοντας ξανά σαφές ότι θα συνεχίσει σύμφωνα με τις εντολές της πρόεδρου του συλλόγου του, αποφασίστηκε η αντικατάστασή του και συντάχθηκε σχετικό πρακτικό παράδοσης του αρχείου του Ταμείου. Τα καθήκοντα Ταμεία προστέθηκαν στον Κώστα Λευ-τεριώτη. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, το ποσό των 165,00 ευρώ δεν το είχε καταθέσει στην Τράπεζα αφού, όπως αιτιολόγησε, το είχε δώσει στην Πρόεδρο του Συλλόγου του κατόπιν εντολής της αφού, επιχειρηματολόγησε, μόνο από αυτήν δέχεται εντολές σχετικά με την ΟΚΕΣΑ και το Ταμείο.
Τελικά, η αδικαιολόγητη απουσία και των δύο από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, υπερέβη κατά πολύ τις προβλεπόμενες τρεις από το καταστατικό και έτσι απώλεσαν την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ.

9β. Σύλλογοι
Οι Σύλλογοι ενημερώνονταν συχνά με πολλά μέσα και προσκαλούνταν στις συνεδριάσεις, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Αντί των παραδοσιακών χωριστών συγκεντρώσεων Συλλόγων, προκρίθηκε η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις με όλα τα δικαιώματα λόγου και προτάσεων.
Επίσης, το ΔΣ ενημέρωνε όλους τους Συλλόγους, εντός και εκτός ΟΚΕΣΑ, με πρωτοβουλία του ή όταν οι ίδιοι το ζητούσαν ή καλούσαν την ΟΚΕΣΑ στις εκδηλώσεις τους. Ακόμη, πρότεινε και συναντήσεις.
Η ΟΚΕΣΑ έχει πλήρη συναίσθηση το ότι μεταξύ των Συλλόγων μελών της είναι και κείνοι που, διαχρονικά και σε βάρος των συμφερόντων τους και των μελών τους, έχουν τη συνείδη-ση να στηρίζουν το μεγάλο έργο της Ομοσπονδίας με τα στελέχη τους, οικονομικά κλπ.
Οι Σύλλογοι αυτοί διαμορφώνουν στα μέλη τους πλατιά τη συνείδηση.
Συνείδηση αλληλεγγύης και συνεργασίας, συμπόρευσης, αγώνων, προσφοράς, κοινής δημιουργίας.
Συνείδηση μη φοβική, μη απομονωτική, μη εχθρική προς και από τους άλλους.
Δεν έχουν λόγο να μη στηρίζουν την ΟΚΕΣΑ ή να μην της ασκούν κριτική.
Η ΟΚΕΣΑ υπερασπίστηκε Μέλη της Συλλόγους που δέχτηκαν άδικη επίθεση, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση ( http://takerkyraika.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html ).

9γ. Επιτροπές:
Οι Επιτροπές, και με συνεδριακό πλέον κύρος, είναι πολύ σημαντικό βάθρο προσφοράς και ενεργο-ποίησης μεγάλου μέρους στελεχών και ειδικών. Πρόσωπα, ανεξάρτητα από το αν έχουν σχέση με τα Όργανα και τους Συλλόγους, μπορούν να αξιοποιηθούν και προσφέρουν σημαντικό έργο.
Το 19ο Συνέδριο, από πέντε Επιτροπές που υπήρχαν, τις αύξησε σε είκοσι δύο, με τους Προέδρους.
Βέβαια, λόγω αδυναμιών, το ΔΣ δεν αφιέρωσε τον απαιτούμενο χρόνο επικοινωνίας και συντονισμού ούτε υλοποίησε το σχεδιασμό συγκέντρωσης όλων μαζί των Επιτροπών, και αυτήν των Προσωπι-κοτήτων, για αλληλογνωριμία και συζήτηση για το ρόλο τους.
Παρόλα αυτά υπήρξε επικοινωνία, συνεργασία και προσφορά από αρκετούς Προέδρους Επιτροπών.
- Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεμάτων Κερκυραϊκών και της Έδρας Γιάννη Κοντοσώρο υπήρξε συνεχής εποικοδομητική συνεργασία, επικοινωνία και για ποικίλα θέματα.
- Με την Πρόεδρο Πόπη Γραμμένου, της Επιτροπής Συλλόγων, υπήρχε συνεχής συνεργασία και συζητήσεις για ειδικά αλλά και για όλα τα θέματα της ΟΚΕΣΑ.
- Ο Πρόεδρος για την Ηλεκτρονική Συγκρότηση/Οργάνωση ΟΚΕΣΑ Τάσος Ζωχιός σήκωσε ξανά το βάρος της ενημέρωσης της ιστοσελίδας και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αλλά και των αναγκών των εκδηλώσεων του Μ. Σαββάτου/μπότηδες.
- Με την Πρόεδρο Αγγελική Σαμοϊλη της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων και θεμάτων Γυναίκας και Ισότητας συνεχίστηκε η εποικοδομητική συνεργασία και εκδόθηκαν δύο ειδικές ανακοινώσεις, για την 8η Μάρτη, ημέρα Γυναίκας (http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/03/832016-832016.html ).
- Προκειμένου να αξιοποιηθεί η παρουσία τους στην Κέρκυρα και για τις σχέσεις με Δήμο-Φορείς-ΜΜΕ υπήρχε συνεχής συνεργασία με τους Προέδρους Γιώργο Δελλή και Σάββα Αρμένη. Και ναι μεν δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά οι συναντήσεις με Δήμο κλπ όμως απεδείχθη πόσο χρήσιμος ήταν ο ρόλος τους για την προετοιμασία κλπ.
- Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του Μέλους διαφόρων Επιτροπών Κώστα Λιβαθινού που βρίσκεται συχνά στην Κέρκυρα και εκπροσώπησε την ΟΚΕΣΑ σε εκδηλώσεις-συσκέψεις με ΠΙΝ, ΙΠ κλπ.
- Αναγκαία και χρήσιμη η συνεργασία του Πρόεδρου της Επιτροπής Μουσικών θεμάτων Γιώργου Τσιλιμπάρη για αρκετά θέματα, κυρίως την περίοδο της αναζήτησης Μαέστρου για τη Χορωδία.
- Ο Γιώργος Μηνάς, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Κλασική Μουσική, έχει σταθερή τη συνεργα-σία με την ΟΚΕΣΑ. Πέρα από τις αναγκαίες συμβουλές, προβλήθηκε το έργο του για τον Κώστα Γεωργάκη και επιδιώκεται να ανέβη και στην Κέρκυρα. Επίσης, ανέλαβε να καλύψει καλλιτεχνικά την εκδήλωση 11 Δεκέμβρη 2017 αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες στο Κτίριο.
- Ο Πρόεδρος Φώτης Αρμένης της Επιτροπής Θεατρικής Έκφρασης, έχει στηρίξει την ΟΚΕΣΑ σε σημαντικές εκδηλώσεις και με προσωπικούς ρόλους. Η αδυναμία χρήσης του Κτιρίου εμποδίζει την παραπέρα ενεργοποίηση και αξιοποίηση της θέλησής του για τους σκοπούς της Επιτροπής.
- Ο Πρόεδρος Κώστας Πατρίκιος της Επιτροπή σχέσεων με Δήμο Αθηναίων και τα Καλλιτεχνικά του Τμήματα, λειτουργεί συχνά ως σύμβουλος για μουσικά θέματα αλλά και διευκολύνει με τις ενημερώσεις του για τις σχέσεις με αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.
- Ο Γιώργος Καββαδίας της Επιτροπής θεμάτων Παιδείας και Παράδοσης της Κέρκυρας είναι ένας πολύ καλός γνώστης των θεμάτων της Επιτροπής, με πολλές δραστηριότητες και πολλά υποσχόμε-νος. Υπήρχε επικοινωνία και αλληλοενημέρωση και ελπίζουμε ότι θα αναδείξει την προσφορά του και στα πλαίσια της ΟΚΕΣΑ.
- Η Επιτροπή του Κτιρίου ήταν σε συνεχή εγρήγορση αλλά συνδυαζόταν και με τους διπλούς ρόλους του Προέδρου της Γιάννη Ζωχιού και του εκ των μελών της, Ταμία Κώστα Λευθεριώτη.
- Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η συνεργασία και με το νέο Δάσκαλο της Χορωδίας Πέτρο Χυτήρη ο οποίος, με τις γνώσεις και τη βούλησή του, είναι πρόθυμος να προσφέρει πολλά.
Η παρουσία του στις 11 Δεκέμβρη 2016 με δικό του χορωδιακό σχήμα και η δυνατότητα να εντάξει αμέσως τους παρευρισκόμενους Χορωδούς της ΟΚΕΣΑ, επιβεβαίωσε τις ικανότητές του. Συνεργαστή-καμε στενά και για εξεύρεση χώρου για πρόβες αφού το Κτίριο δεν προσφέρεται. Δυστυχώς, η άρνηση του Δήμου Αθηναίων να προσφέρει αίθουσες στην Περιοχή μας, εμποδίζει τη λειτουργία της Χορω-δίας η οποία θα συσπείρωνε και τους χορωδούς που μεθοδεύτηκε η αρπαγή τους. Είναι θέμα που πρέπει να λυθεί σύντομα.
Ζητήθηκε από τους Προέδρους να προτείνουν ή ανανεώσουν μέλη των Επιτροπών τους.
- Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδηλώσεων, προτείνεται η Αμαλία Γούση.
- Για την Επιτροπή του Κτιρίου, λόγω και των ιδιαίτερων εξελίξεων, προτάθηκαν από τον Πρόεδρο Γιάννη Ζωχιό ως μέλη οι: Γιάννης Κοντοσώρος, Πόπη Γραμμένου, Αμαλία Γούση, Λευθεριώτης Κώστας, Αγγελική Σαμοϊλη, Ελένη Πλατή και Γιάννης Μηλιώτης.

10. Η “αρπαγή” των Χορωδών της Χορωδίας της ΟΚΕΣΑ!
Η Χορωδία της ΟΚΕΣΑ δημιουργήθηκε το 1992. Εντάχθηκαν σε αυτήν και οι Χορωδοί του Γιάγκου Χαρτοφύλακα ο οποίος έγινε και ο Μαέστρος της. Όμως, στη 10ετία 2000 απομακρύνθηκε από Μαέ-στρος και χρησιμοποιήθηκε “άλλος”.
Όταν η “επίθεση” κατά της ΟΚΕΣΑ πήρε διαστάσεις και άρχισαν να “μοιράζονται” ιμάτιά της, ο Γ.Χαρτοφύλακας ενθαρρύνθηκε να ξαναμαζέψει τους Χορωδούς ώστε να μη διαλυθεί η Χορωδία αφού τον διαβεβαιώναμε ότι η ΟΚΕΣΑ δεν πρόκειται να αφεθεί να διαλυθεί.
Πράγματι, από το Συνέδριο του 2013, ο Χαρτοφύλακας στήριξε την επανασύνδεση της Χορωδίας με την Ομοσπονδία και ο ίδιος συνέχισε να είναι ο Δάσκαλό της.
Ως η Χορωδία της ΟΚΕΣΑ, συμμετείχε σε εκδηλώσεις της στο Κτίριο, στην Πλατεία Αγ.Παύλου για την Απελευθέρωση της Αθήνας, σε εκδηλώσεις Συλλόγων (Ελευσίνας κλπ) και βέβαια σε ειδικές προ-σωπικές εκδηλώσεις του Γ. Χαρτοφύλακα στο Δήμο Δάφνης κλπ, αφού προηγούνταν γραπτά αιτήματα από την ΟΚΕΣΑ για αίθουσα κλπ.
Καταγράφεται πως ο Χαρτοφύλακας, στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση της Αθήνας το 2015, αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε τη συμμετοχή στη Χορωδία τραγουδοποιού την οποία επιδιώχθηκε να του επιβάλλουν με “αθέμιτα μέσα” (και μάλιστα με απαίτηση για αμοιβή).

Και ενώ η σταδιακή επανανάπτυξη της Χορωδίας προχωρούσε ικανοποιητικά, περίπου 2 μήνες πριν το ξαφνικό θάνατό του, ο Γ.Χαρτοφύλακας ενημέρωσε εμπιστευτικά τον Πρόεδρο της ΟΚΕΣΑ ότι τον πιέζουν ασφυκτικά (λόγω και των κάποιων “προσφορών” για προσωπικές του ανάγκες), να “μετα-φέρει”, τεχνηέντως, τους χορωδούς της ΟΚΕΣΑ σε χορωδία που θα έφτιαχνε άσχετος με ΟΚΕΣΑ και Κέρκυρα “σύλλογος”. Του πρότειναν επίσης να γίνει ο δάσκαλος αυτής της σχεδιαζόμενης χορω-δίας, με αμοιβή κλπ. H αγανάκτηση του Χαρτοφύλακα δεν ήταν μόνο γιατί του ζητήθηκε, όπως εκμυ-στηρεύτηκε, να προδώσει ουσιαστικά την ΟΚΕΣΑ και τις προσωπικές μας σχέσεις αλλά του απα-ντήθηκε ότι, η στήριξη/χρηματοδότηση κλπ της σχεδιαζόμενης χορωδίας, θα είναι εξασφαλισμένη, υπονοώντας από τη γνωστή “επικίνδυνη Οργάνωση”. Λόγω των πολιτικών ιδεών του και της ιστορίας του έδειχνε συντετριμμένος αλλά όχι διατεθειμένος να προδώσει έναντι όποιου ανταλλάγματος.
Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Γ.Χαρτοφύλακα η ΟΚΕΣΑ ξεκίνησε αμέσως τις διαδικασίες επιλογής νέου μαέστρου. Τελικά μετά από δημόσιες διαδικασίες επέλεξε τον Πέτρο Χυτήρη (http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html )

Όμως, μετά το θάνατο Χαρτοφύλακα συνέβησαν τραγικά σε βάρος και της μνήμης του τα οποία η ΟΚΕΣΑ αναγκάστηκε να αποδοκιμάσει. Αλλά όλα εκείνα που ακολούθως υπέστη η ΟΚΕΣΑ, οι μεθο-δεύσεις, οι πρωτοφανείς προσβολές και απειλές βίας ενάντια στα Μέλη του ΔΣ είναι πρωτοφανή. Ειδικά, κατά τη συνάντηση του ΔΣ ΟΚΕΣΑ με τη Χορωδία στο Δήμο Δάφνης, συνέβησαν ανέλπιστα και λόγω των προσώπων που πρωτοστάτησαν, της στάσης του εμφανισθέντα ως μαέστρου παρότι η ΟΚΕΣΑ δεν τον είχε επιλέξει και ενός ατόμου, άσχετου με τη Χορωδία, που απειλούσε με πράξεις βίας αν δεν αποχωρούσαν το Προεδρείο και ο Ταμίας ΟΚΕΣΑ. Όλα, ξεπερνούν τα όρια ακόμη και της φαντασίας για τον “εγκέφαλο” που οργάνωσε και καθοδήγησε τη μεθόδευση αρπαγής των Χορωδών από τη Χορωδία της ΟΚΕΣΑ συνδυαστικά με επιθέσεις κατά της Ομοσπονδίας και των Στελεχών της.
Τα παραπάνω ταυτίστηκαν χρονικά και με την εξαφάνιση από το ΔΣ της τότε Αντιπροέδρου, τις αντικαταστατικές εντολές στον πρώην Ταμία, την παρακράτηση των 165 ευρώ του Ταμείου κλπ.

10β. Πρόταση για τα 165,00 ευρώ και τους Χορωδούς.
Το ΔΣ ζήτησε επανειλημμένα και γραπτά να επιστραφούν, έως το 20ο Συνέδριο, τα 165,00ευρώ του Ταμείου και να ενημερωθούν οι Χορωδοί που παραπλανήθηκαν για όσα μεθοδεύτηκαν και σε βάρος τους και να “αφεθούν” να επιστρέψουν στη Χορωδία της ΟΚΕΣΑ.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Αν η εμφανιζόμενη ως υπεύθυνη για τα 165,00ευρώ κλπ και τη Χορωδία παρευρεθεί ως σύνεδρος εκ μέρους του Συλλόγου της, προτείνεται στο Συνέδριο να μην έχει το δικαίωμα, για το υπόλοιπο μέρος των εργασιών, συμμετοχής σε ψηφοφορίες ή στις εκλογικές διαδικασίες, δίχως την υλοποίηση πρώτα των παραπάνω δύο προϋποθέσεων επιστροφής των 165,00ευρώ και των Χορωδών.
Το Συνέδριο και κάθε σύνεδρος χωριστά πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα ότι δε θα επιτραπεί πλέον σε κανέναν να βλάπτει την ΟΚΕΣΑ και να οικειοποιείται την περιουσία της. Πολύ περισσότερο και μετά όσα εκμυστηρεύτηκε ο Χαρτοφύλακας για χρηματοδότες-εγκεφάλους κλπ.
Εάν ένα τέτοιο σαφές μήνυμα δεν είναι από όλους και προς κάθε κατεύθυνση, σημαίνει πως μπορεί ιδιοτελείς επιδιώξεις να τοποθετούνται πάνω από Αρχές και με τραγικές όμως συνέπειες.

11. ΕΜΦΙΑ-Ηλεκτρικό ρεύμα-Συντελεστής Δόμησης

11α. ΕΜΦΙΑ: Ιδιαίτερα βάρυνε ο κίνδυνος από υποχρεώσεις ΕΜΦΙΑ λόγω και του μεγέθους του Κτιρίου και της οικονομικής αδυναμίας της ΟΚΕΣΑ. Στάλθηκαν ξανά επιστολές έως και σε πρωθυ-πουργούς, με αίτημα την εξαίρεση. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες, ανταποκρίσεις στην επι-κοινωνία και συνεργασία με συμβούλους υπουργού οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι δεν υποχρεού-μαστε σε ΕΜΦΙΑ λόγω διατηρητέου αλλά και σωματείου. Έπρεπε λοιπόν να γίνει διόρθωση των δηλώσεων στην εφορία και προηγούμενων ετών, έργο για το οποίο συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν οι Τ.Ζωχιός και Π.Γραμμένου.

11β. Ηλεκτρικό Ρεύμα: Το ότι το Κτίριο ήταν ακατοίκητο τόσες 10ετίες αλλά και η εικόνα των κιβωτίων των μετρητών της ΔΕΗ, έδιναν τη βεβαιότητα από την περίοδο της αγοράς ότι το Κτίριο δεν έχει ρεύμα. Όμως, τυχαία, η Ευδοκία Μακαντάνη με συνεργάτη της διαπίστωσε την ύπαρξη ρεύματος αφού η ΔΕΗ είχε μεν αφαιρέσει μετρητές κλπ αλλά δεν διέκοψε και εκτός, όπως πρέπει.
Προκειμένου να προστατεύσουμε την ΟΚΕΣΑ, φέραμε ειδικό ο οποίος αφαίρεσε τις εσωτερικές καλωδιώσεις από τα κιβώτια ΔΕΗ ώστε, εκτός από την ασφάλεια, να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος υποψίας για ρευματοκλοπή που τιμωρείται αυστηρά.
Βέβαια, αφού προηγηθούν προβλεπόμενες διαδικασίες, μπορεί να ζητηθεί από τη ΔΕΗ η σύνδεση.

11γ. Συντελεστής Δόμησης: Μετά από επικοινωνία, έρευνα και συνεργασία με αρμόδια υπουργεία, διαπιστώθηκε ότι το Κτίριο δε βρίσκεται στο Μητρώο Κτιρίων με δυνατότητα Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης. Αυτή η δυνατότητα και υποχρέωση υπήρχε κυρίως από το 1999 αλλά δυστυχώς, ούτε αυτό έγινε. Αναζητήθηκε η σχετική νομοθεσία και οι αναγκαίες διαδικασίες. Όμως, μας ενημέρωναν ότι επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση. Πράγματι ολοκληρώθηκε, συνεργαστήκαμε με το ΥΠΕΝ και η Αμαλία Γούση με τον Κώστα Λευτεριώτη έχουν αναλάβει την επεξεργασία των σχετικών διαδικασιών για τον “Τίτλο Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης”.
Θα χρειασθούν να κατατεθούν άμεσα: Αίτηση με έκθεση μηχανικού η οποία να βεβαιώνει τα τετρα-γωνικά μέτρα κλπ που εντάσσονται στο Συντελεστή (είχαν υπολογιστεί περίπου στα 500τμ) και πράξη δικηγόρου σχετικά με την ιδιοκτησία. Όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του μεταφερόμενου συντελεστή, η ΟΚΕΣΑ θα έχει σίγουρα ένα σημαντικό έσοδο.

12. Εκκρεμότητες:
Από την Περίοδο 2014-2015 έγινε Παράδοση-Παραλαβή μόνο του Ταμείου.
Στις εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνονται υποχρεώσεις από τη Γ. Γραμματέα της Διοίκησης 2014-2015:
α. Παράδοση του αρχείου που παραλήφθηκε το 2014 με το τότε Πρακτικό παράδοσης /παραλαβής.
β. Όλο το αρχείο αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία από την Περίοδο 2014-2015.
Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η παράδοση της Περιόδου 2014-2015 ώστε η απερχόμενη Διοίκηση να παραδώσει στη νέα που θα εκλεγεί μαζί με το Αρχείο κλπ της Περιόδου 2016-2017.
Μένει δε να ολοκληρωθεί και υπογραφεί και Πρακτικό της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ 3 Φλεβάρη 2016 όπου, εκτός την έγκριση πέντε Πρακτικών του ΔΣ, περιλαμβάνεται και η ομόφωνη έγκριση (πλην ενός λευκού στον Απολογισμό ΔΣ) όλων των εισηγήσεων για το 19ο Συνέδριο.
Επίσης, με ιδιαίτερη φροντίδα θα πρέπει να προστατευτεί η Ιστοσελίδα και το ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να μην είναι δυνατή, και για κανένα λόγο, καμιά αλλοίωση ή καταστροφή τους.


13 Αποκατάσταση του Κτιρίου ΟΚΕΣΑ στην Ψαρών 54 Αθήνα
Όπως και την πρώτη Περίοδο, το ίδιο έντονα και και σε αυτή τη θητεία δραστηριοποιήθηκαν το ΔΣ και η αντίστοιχη Επιτροπή Κτιρίου για το θέμα της αποκατάστασης του Κτιρίου.
Ως θέμα κορυφαίας προτεραιότητας για την ΟΚΕΣΑ και τους Συλλόγους, έτυχε και της ανάλογης αντιμετώπισης και προώθησης με πλήθος: Επιστολών-e-mails-τηλέφωνωνημάτων-συναντήσεων. Προς κάθε αρμόδιο ή δυνάμενο να στηρίξει το Σκοπό.

13α. Στην Εθνική Τράπεζα αναγκαστήκαμε και στείλαμε και εξώδικο διεκδίκησης αλλά και για κατοχύρωση δικαιωμάτων επισημαίνοντας την ευθύνη της ΕΤΕ αφού, το 1995 ως πωλήτρια, δεν ενημέρωσε ότι κάτω από όλα τα ασβεστωμένα ταβάνια και περιμετρικά στους τοίχους βρίσκονται αξιόλογες οροφογραφίες.
Στη συνάντηση που ακολούθησε με τη νέα Διευθύντρια χορηγήσεων, πέρα από την επανάληψη και από αυτήν της συμπάθειας για την αδικία σε βάρος της ΟΚΕΣΑ, υπήρξε και η υπόσχεση ότι θα οργα-νωθεί ενδοτραπεζική συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΤΕ ώστε να διαπιστωθεί και από αυτούς το πρόβλημα και να αποφασιστεί πως θα στηρίξει η Τράπεζα.
Δώσαμε σχετικό φάκελλο με όλα τα αναγκαία. Έκτοτε, παρά τις προσπάθειές μας αλλά και τις Γραμ-ματειακές διαβεβαιώσεις, δεν υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη. Θα πρέπει να συνεχιστούν άμεσα και αδιάκοπα οι προσπάθειες και πιέσεις. Υπάρχει νομική θέση για δυνατότητα αποζημίωσης με αγωγή.

13β. Με την Καρδαμίτση-Αδάμη Μάρω, της οικογένειας των κατασκευαστών του Κτιρίου το 1906 και ιδιοκτητών έως το 1950, συνεχίστηκαν οι συνεργασίες ώστε, ως καθηγήτρια Πολυτεχνείου και γνώστης των νεοκλασικών κτιρίων, να συμβάλλει στην επικαιροποίηση και ολοκλήρωση των μελετών αποκατάστασης του Κτιρίου μας αφού η ίδια εξέφρασε αυτή την επιθυμία από αρχής γνωριμίας μας και την επιβεβαίωσε με το άρθρο της στην εφημ. Καθημερινή, στην οποία έκανε παρουσίαση του Κτιρίου όπου και γεννήθηκε (http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/05/blog-post_22.html ). Τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2017 με Ζωχιό και Κοντοσώρο. Επανέλαβε ξανά τη δέσμευση να προχωρήσει και σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παν. Καρύδη αλλά, μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις, η ΟΚΕΣΑ δεν έχει κάτι χειροπιαστό.

13γ. Υπουργείο Ενέργειας (ΥΠΕΝ)-ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΠΤ)
Φυσικά, το κέντρο βάρους των παρεμβάσεων και πιέσεων συνεχίστηκα εντατικά προς ΥΠΕΝ και ΠΤ για τα υπόλοιπα 25 εκ.δρχ (περ. 74 χιλ.ευρώ) από τα 30 της επιχορήγησης του ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΤΕΡΠΣ, το 1997 (ενδεικτικά, και εδώ:http://takerkyraika.blogspot.gr/2016/11/25.html ) .
Όπως είναι γνωστό, μετά το 2000 διατυμπανιζόταν πως αυτά τα 25 εκ.δρχ. είχαν χαθεί αφού δεν είχε η ΟΚΕΣΑ τα 5 εκ.δρχ. της προκαταβολής (η οποία δόθηκε το Σεπτέμβρη 1998) ώστε να προχωρήσει σε έργο, να πάρει τιμολόγια, να τα καταθέσει στο ΕΤΕΡΠΣ και να εισπράξει τα υπόλοιπα 25 εκ.δρχ.
Η ισχυρός αντίλογος τότε ήταν ότι όχι μόνο δεν είχαν χαθεί τα 25 εκ.δρχ. αλλά και ότι η ΟΚΕΣΑ είχε πολύ περισσότερα από τα 5 εκ.δρχ. να κάνει έργο αλλά τα “διέθετε” σε άσχετους “σκοπούς” (πχ, μόνο η έκδοση δύο “βιβλίων” κόστισαν 10 εκ.δρχ. και μάλιστα χωρίς κανένα απολογισμό).
Προκειμένου να σιωπήσει κάθε αντίλογος χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαμαρτυρομένων (με κέντρο το 12ο Συνέδριο, το 2002) απίθανοι μέθοδες και τελικά τα δικαστήρια.
Όμως, φθάσαμε το 2011 όπου (με καθοριστική παρέμβαση του Συλ. Βουνιαταδιτών αλλά μετά από πολύ δύσκολες προσπάθειες για τη συνάντηση), οι Βουλευτές Χαραλάμπους-Μωραϊτης και Γκερέκου έκαναν ερωτήσεις στη Βουλή και τους απαντήθηκε ότι πράγματι δεν είχαν χαθεί τα 25 εκ.δρχ. Όμως το 2011, με υπουργική απόφαση Μπιρμπίλη, τέθηκαν υπό εκκαθάριση επειδή ήταν στα αζήτητα και για πολλά χρόνια.
Επιπλέον, και με την Έκθεση της ΟΚΕΣΑ το 2015, επιβεβαιώθηκε ότι όχι μόνο τα 5 εκ.δρχ. της προκα-ταβολής αλλά συνολικά 115 χιλ. ευρώ εισπράχθηκαν και δεν πήγαν στο Κτίριο.

Από το 2013, οι προσπάθειες της ΟΚΕΣΑ προς ΥΠΕΝ και Πράσινο Ταμείο ήταν πολλές και πολύμορφες.
Έτσι και ακόμη εντονότερα συνεχίστηκαν/συνεχίζονται και την περίοδο από 2016 έως και 2018.
Δεν περιοριστήκαμε εκεί. Πέρα από την Αυτοδιοίκηση, Βουλευτές και συναρμόδιους Υπουργούς απευθυνθήκαμε και στον Πρωθυπουργό.
Ο Δικηγόρος μελέτησε και τη δυνατότητα κατάθεσης αγωγής κατά ΥΠΕΝ-ΠΤ. Όμως, η οικονομική αδυναμία της ΟΚΕΣΑ σε συνδυασμό και με συνεχείς διαβεβαιώσεις για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ανέστειλαν αυτή τη διαδικασία.
Απειλήσαμε (με επιτυχία) ότι, θα προχωρήσουμε σε κατάληψη του Γραφείου του Υπουργού Σταθάκη, αν δε γινόταν συνάντηση και μαζί του για εξεύρεση λύσης.
Πρέπει να επισημανθεί ότι, και από ΥΠΕΝ και ΠΤ, μας τόνιζαν με έμφαση την ευθύνη της ΟΚΕΣΑ που , για πάνω από 10 χρόνια, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να εισπράξει τα 25 εκ.δρχ (74 χιλ.ευρώ). Επίσης ότι, μετά την Έκθεση των Ορκωτών Λογιστών που παρήγγειλε το Πράσινο Ταμείο το 2012, η ΟΚΕΣΑ έχει διαγραφεί ως δικαιούχος.
Απαντούσαμε γραπτά και προφορικά ότι για μας δεν ισχύουν τα παραπάνω και δικαιούμαστε τα 74 χιλ. ευρώ. Εκτός και υπάρξει εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης.
Βρεθήκαμε βέβαια σε πολύ δύσκολη θέση όταν συνεχώς επισείονταν οι απειλές/εκβιασμοί να απαιτηθεί η επιστροφή των 5 εκ.δρχ. της προκαταβολής του 1998 επειδή δεν είχαν δοθεί τότε τα απαιτούμενα τιμολόγια χρήσης τους για το Κτίριο.
Στον εκβιασμό απαντούσαμε αποφασιστικά. Τους λέγαμε: Ζητείστε επίσημα τα δικαιολογητικά των 5 εκ.δρχ. αλλά με σκοπό να μας δώσετε τα υπόλοιπα 25 εκ.δρχ. και εμείς θα σας φέρουμε τιμολόγια. Εκείνοι βέβαια επιμένουν ότι δε δικαιούμαστε πλέον τα 74 χιλ. ευρώ.


13δ. Εξελίξεις:
Παράλληλα με αυτόν τον έντονο διάλογο συζητούσαμε και τις εναλλακτικές λύσεις.
Σκοντάφταμε όμως στη νομοθεσία αφού δε δικαιούμαστε κρατικών, ευρωπαϊκών κλπ χρηματοδοτή-σεων επειδή η ΟΚΕΣΑ είναι ΝΠΙΔ.
Εκεί σκοντάψαμε, στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαμε ξεκινήσει από το 2014, με την πρώην Περιφέρεια Αττικής η οποία ήταν πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του Κτιρίου.
Όμως, το 2015, σε συνάντηση με Αντιπεριφερειάρχες Αττικής, οι Γ. Ζωχιός και Γ. Κοντοσώρος έθεσαν ακόμη και τη δυνατότητα εκ μέρους της ΟΚΕΣΑ μεταφοράς ιδιοκτησίας του Κτιρίου της στην Περιφέρεια προκειμένου να υπερβούμε τα νομικά εμπόδια και του νόμου “Καλλικράτης”.

Η εκχώρηση ιδιοκτησίας απασχόλησε θετικά και το ΔΣ αλλά και το 19ο Συνέδριο.
Στα πλαίσια λοιπόν των συνεχών συνεννοήσεων στην περίοδο 2016-2018 που προαναφέρθηκαν και αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, το ΥΠΕΝ και Πράσινο Ταμείο συνεργάζονται με το Δήμο Αθηναίων ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες κρατικών κλπ χρηματοδοτήσεων που προσφέρονται αυτή την περίοδο, ειδικά στους Δήμους, για αποκατάσταση παλαιών Κτιρίων.
Ζητήθηκε δε από το ΥΠΕΝ και έστειλε η ΟΚΕΣΑ σχετική επιστολή στο Δήμο Αθηναίων ώστε να ξεκινήσουν σχετικές συνεννοήσεις.

Γι αυτό, Εξουσιοδοτούνται από το 20ο Συνέδριο και εντέλλονται το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιτροπή Κτιρίου να συνεργάζονται στενά και να συνεχίσουν ταχύτατα τις συνεργασίες με υπουργεία και αυτοδιοίκηση.
Να προχωρήσουν δε στις όποιες απαιτούμενες νόμιμες πράξεις εκχώρησης του αναγκαίου ποσοστού ιδιοκτησίας του Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ στην Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στο Δήμο Αθηναίων ή στην Περιφέρεια Αττικής, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη στα προβλεπόμενα κρατικά προ-γράμματα οικονομικής στήριξης για αποκατάσταση και παραδοσιακών Κτιρίων.

Και με αυτόν τον Απολογισμό αλλά και τον Προγραμματισμό που ακολουθεί, η ΟΚΕΣΑ στερεώνει δρόμους και ανοίγει προοπτικές. Ας εργαστούμε όλοι μαζί. Μπορούμε!

Ευχαριστούμε όλους που, ο καθένας με τον τρόπο του, στήριξαν αυτήν την πορεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΟΚΕΣΑ


...................................Προσωπική τοποθέτηση του

Γιάννη Ζωχιού

Προέδρου ΔΣ - Επίτιμου Προέδρου ΟΚΕΣΑ

ΑγαπητέςΑγαπητοί Συμπατριώτισες Συμπατριώτες.
Από το 1981 που ξεκίνησα τη δημιουργία της ΟΚΕΣΑ, πέρασαν 36 χρόνια ιδιαίτερης έντασης και δημιουργίας.
Διετέλεσα Αντιπρόεδρος στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, Πρόεδρος του ΔΣ για επτά θητείες (όχι συνεχόμενες), Πρόεδρος ή Μέλος της Εξ. Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικοτήτων και Πρόεδρος της Επι-τροπής για το Κτίριο.
Παράλληλα, εκπροσωπώντας την ΟΚΕΣΑ, Μέλος της Πανελλαδικής ΣΕΤΟΕ, Πρόεδρος της Επτανησιακής Επιτροπής για τη δημιουργία και της Συνομοσπονδίας και, τώρα, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας,ΠΑΣΥΝΟΠ. Το 1999 τιμήθηκα με τον τίτλο του Επίτιμου Πρόεδρου ΟΚΕΣΑ.
Ο πλούτος, των συνολικών εμπειριών μου και της γνώσης, τεράστιος!
Όταν επέλεγα να θέσω την όποια υποψηφιότητά μου στα Όργανα, το ανακοίνωνα πάντοτε ο ίδιος, δημόσια και έγκαιρα, συνδυαστικά και με πρόγραμμα για υλοποίηση.
Με τον ίδιο τρόπο ανακοινώνω πάντα και όταν αποφασίζω να μην είμαι υποψήφιος.
Μια από τις Αρχές μου είναι να μην προσκολλιέμαι στις όποιες “καρέκλες”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αποχωρώ πάντοτε με πρωτοβουλία μου. Κρίνω ότι πρέπει να προσφέρεται η δυνατότητα να δοκιμάζονται σε ρό-λους συντονιστών και άλλα πρόσωπα με ίδιες ή διαφορετικές αντιλήψεις, στόχους ή διαθέσεις προσφοράς.
Αυτή η “στάση” σχετίζεται και με τη σαφή βούληση και πρακτική μου όχι μόνο να μην υπονομεύεται το έργο των οργάνων αλλά και να τα στηρίζω ουσιαστικά. Ακόμη και όταν διαφωνώ.
Επιλέγω λοιπόν και σήμερα να σας ανακοινώσω ότι δε θα είμαι υποψήφιος στα Όργανα που θα εκλεγούν.
Αυτονόητη, ξανά, η ισχυρή βούληση μου να στηρίζω ουσιαστικά και με όλες μου τις ιδιότητες το έργο των Οργάνων που θα εκλεγούν.
Ιδιαίτερα για το Κτίριο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής, υπάρχει πολύ έργο μπροστά μας. Επίσης, θέλω να συμβάλω στην οικοδόμηση και της νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας, της ΠΑΣΥΝΟΠ. Έργο και των οραμάτων μου!
Και βέβαια κρίνω πως έχω υποχρέωση να προχωρήσω και τη συγγραφή της ιστορίας της ΟΚΕΣΑ.
Η τελευταία περίοδος 2014-2018 (“αναγκάστηκα” να αυτοπροταθώ ξανά για Πρόεδρος του ΔΣ), δεν ήταν εξαντλη-τική μόνο λόγω των μεγάλων απαιτήσεων και πρωτοβουλιών αλλά και γιατί ήταν συνέχεια μιας μακρόχρονης περιόδου με στοιχεία που δύσκολα περιγράφονται. Περιόδου που, συνδυαστικά με τη μεγάλη ψυχική κόπωση, μου κόστισε πάνω από 35 χιλ. ευρώ η δικαστική περιπέτεια να υπερασπίσω τα συμφέροντα της ΟΚΕΣΑ, τα Στελέχη της και φυ-σικά τον εαυτό μου.
Επιπλέον, την 4ετία 2014-2018, πέρα των δανείων,ξόδευσα τουλάχιστον δύο χιλ. ευρώ για την ΟΚΕΣΑ (άγραφα βέβαια), σε βάρος και των ιδιαίτερων αναγκών της υγείας μου, την οποία όμως πρέπει να φροντίσω.
Η ΟΚΕΣΑ μπήκε πλέον ξανά σε στέρεες ράγες.
Εύχομαι, με θετική βούληση, με ουσιαστική συνεργασία και ανυστεροβουλία, να στηρίξουμε όλοι μαζί την επιτάχυνση της πορείας της!
Ευχαριστώ, την Καθεμιά και τον Καθένα, για τη διαχρονική, συλλογική αλλά και ξεχωριστή, συνεργασία μας!Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2018-2019
Εισηγήτρια: Αμαλία Γούση, Γενική Γραμματέας ΔΣ


Συμπατριώτες Συμπατριώτισσες,
Το έργο των προηγούμενων δύο Περιόδων από 2014, οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς, η δυναμική που αναπτύχθηκε, η θετική γενική αλλαγή κλίματος, οι πολύπλευρες δράσεις και κυρίως τα γεγονότα για το Κτίριο, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας παρα-πέρα ισχυρότερης ΟΚΕΣΑ, ενός ισχυρότερου Κινήματος.
Η ΟΚΕΣΑ έχει μεν συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της δύναμής της την οποία καθορίζουν οι Αρχές, οι Στόχοι, η δημιουργική ιστορία της, οι αγώνες, οι επιτυχίες και αποτυχίες. Η θέλησή της!
Όλα αυτά διευκολύνουν και τον Προγραμματισμό για την Περίοδο 2018-2019 αλλά και την υλοποίησή του.
Η συνεχής, στενή και εποικοδομητική συνεργασία Οργάνων-Συλλόγων-Επιτροπών είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Στον Απολογισμό περιγράφονται υποχρεώσεις και απαιτούμενες άμεσες δράσεις που συνθέτουν και τον Προγραμματισμό.
Συνοπτικά:
1. Το ΔΣ και η Επιτροπή Κτιρίου να συνεχίσουν ταχύτατα όλες τις αναγκαίες διαδι-κασίες ώστε να μην αφεθεί χρόνος απώλειας καμιάς δυνατότητας από όσα διεκδικού-νται αλλά και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα και με τον Απολογισμό, για την αποκατάσταση του Κτιρίου και τις διεκδικήσεις από ΕΤΕ.
2. Παραπέρα βελτίωση της εσωτερικής Οργάνωσης και λειτουργίας της Ομοσπονδίας, στενή συνεργασία Οργάνων/Επιτροπών, ενθάρρυνση και αξιοποίηση των Επιτροπών, εντατικοποίηση χρήσης της τεχνολογίας για δημοσιοποίηση θέσεων και δράσεων.
Πλατιά ενημέρωση και παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων με τους συλλόγους, μέλη και μη. Στήριξη για ενεργοποίηση όσων συλλόγων αδρανούν και δημιουργία νέων, τοπι-κών ή περιφερειακών.
3. Ενίσχυση της συνεργασίας με τη Γενέτειρα: ΠΙΝ-Δήμο-Φορείς-Πρόσωπα. Ενεργό ρόλο στην προβολή και διεκδίκηση προβλημάτων της.
4. Λειτουργία της Χορωδίας με τον Πέτρο Χυτήρη, την επαναφορά όλων των χορωδών της και ένταξη νέων.
5. Στήριξη, και με πρωτοβουλίες, των σχέσεων των 3Συνεργαζόμενων Φορέων: ΟΚΙΣ-Συλ.Αγ.Παύλου - ΟΚΕΣΑ, με το Δήμο Αθηναίων αλλά και άλλους Φορείς της Περιοχής.
6. Οργάνωση των πέντε κεντρικών ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεων. Σχεδιασμός και ένταξη νέων.
7. Συνέχιση των προσπαθειών για επιστροφή των παράνομα παρακρατημένων: Χορευ-τικού, στολών, σφραγίδας και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, να καταβληθούν στην ΟΚΕΣΑ τα 450 ευρώ από την επιδίκαση της αγωγής το 2013 και επιστροφής ποσού που δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις για τη στέγη.
8. Αντιμετώπιση όσων θεμάτων σχετίζονται με τα δικαιώματα και βλάβες στην ΟΚΕΣΑ.
9. Ισχυρή στήριξη της νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού.
10. Στενή η συνεργασία με την ΟΚΙΣ. Συνέχιση των προσπαθειών για αντιμετώπιση των διασπαστικών συμπεριφορών με τη μορφή που εκφράστηκαν στη Συνομοσπονδία Επτανήσιων.
11. Δεσμοί με τις Κερκυραϊκές Οργανώσεις που ανακηρύχθηκαν Επίτιμα Μέλη από το 19ο Συνέδριο.
12. Ενίσχυση παραπέρα των δεσμών με τον Πανκερκυραϊκό, τις Επτανησιακές και Πανελλαδικές Οργανώσεις στο Εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική.
13. Ενίσχυση των σχέσεων στην Αττική: Με Περιφέρεια, Δήμους, Φορείς. Φυσικά και στην έδρας μας.
12. Εντατικοποίηση, με κάθε μέσο και προς κάθε κατεύθυνση, της οικονομικής εξόρ-μησης, για τις άμεσες ανάγκες αλλά κυρίως για το Κτίριο.
Σας ευχαριστούμε και σας καλούμε σε ήρεμη συμπόρευση ώστε να στηριχθεί η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος.


Το Διοικητικό Συμβούλιο ΟΚΕΣΑΔεν υπάρχουν σχόλια: