Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ο.ΚΕ.Σ.Α. 1999:10ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ! Επικαιροποιείται ως ιδιαίτερος Σταθμός και για το Συνολικό Κίνημα! Ακολούθησαν 13 χρόνια σκοταδισμού-καταστροφής. Και, "197 χιλιάδες ευρώ..!"


Ο.ΚΕ.Σ.Α. 1999:  

10ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ! 

Επικαιροποιείται  εδώ τώρα
(τότε δεν υπήρχαν ιστοσελίδες) 
ως ιδιαίτερος Σταθμός
 και για το Συνολικό Κίνημα!

Ακολούθησαν 13 χρόνια
 σκοταδισμού-καταστροφής.
Και,  
"197 χιλιάδες ευρώ, 
δεν πήγαν για την αναπαλαίωση
 του Κτιρίου".

Είχε δημοσιευτεί το 1999,  με τις αποφάσεις, στην Εφημερίδα της ΟΚΕΣΑ, "ΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ".
Μια από τις, ομόφωνες, αποφάσεις   ήταν και  η ανακήρυξη, ως Επίτιμου Προέδρου της ΟΚΕΣΑ, του Ιδρυτής της Γιάννη Ζωχιού . 

 "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ

 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο.ΚΕ.Σ.Α.

10ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Περιόδου 1997-1998
   
17-1-1999 - αίθουσα Ομοσπονδίας
   
Εισηγητής : ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΧΙΟΣΣυμπατριώτισσες, Συμπατριώτες

Φίλες ,Φίλοι

Οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία που παρακολουθούμε στον αιώνα που τελειώνει και όσα προσδοκούνται και εκτιμιέται ότι θα συμβούν στην αρχή της νέας χιλιετίας που ακολουθεί,σίγουρα θα καταγραφoύν σαν ένας ακόμη ΣΤΑΘΜΟΣ στην ιστορία του ανθρώπου.
Στα άλματα που γίνονται στον τομέα της πληροφορικής και της εξερεύνησης σύμπαντος, προστέθηκαν και αυτά της βιολογίας.
Ο άνθρωπος έψαχνε ,ψάχνει και θα ψάχνει, με τα μέσα που κάθε φορά διαθέτει:Ποιος και Που είναι,Τι είναι και με Ποιους είναι,από που Ηλθε και που Πηγαίνει.
Σαυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις και δεν αρκείται στις εναλλασσόμενες υπερφυσικές θεωρήσεις .
Τα επιστημονικά άλματα φαρδαίνουν ή ανοίγουν νέους δρόμους στην ανθρώπινη πορεία ,αλλά και θέτουν σε αμφισβήτηση φιλοσοφίες που επέδρασαν και επιδρούν πάνω της.
Η “δημιουργία” ανθρώπου,η εγκατάστασή του έξω από τη γη και η πιθανότητα να ανακαλυφθεί ότι αυτός δεν είναι η μόνη νοήμων ύπαρξη πάνω στη γη και στο σύμπαν ,θα θέσει σε δοκιμασία πολλά απ’ αυτά που επέδρασαν στη διαμόρφωση της ιστορίας και του πολιτισμού του ,ιδιαίτερα τις θρησκείες και όσους στήριζαν την εξουσία τους “στην μοναδικότητα” του ανθρώπου.
Βέβαια, ο άνθρωπος θα είχε κάμει μεγάλα άλματα πολύ πριν στην πορεία του και σήμερα , πιθανόν, θα είχε φθάσει πολύ μακρυά.
Ομως πολλές εξουσίες και ιδεολογίες φρόντιζαν και φροντίζουν βέβαια ,να φρενάρεται ,να απαγορεύετα,να καταριέται η γνώση.
Ταυτόχρονα με την απαγόρευση ή την παρεμπόδιση της μήτρας για την πολιτισμική πορεία του ανθρώπου,ήκμαζε και ακμάζει η δουλεία ,η πείνα , η καταπίεση ,η ανελευθερία ,συνοδευόμενες βέβαια με τη βία και τους πολέμους και όλα τα αναγκαία μέσα για τη διαιώνισή τους .
Ετσι, η ιστορία διαπίστωνε και διαπιστώνει πως, ενώ πάντοτε ο πλούτος που παράγεται από τους λαούς δαπανάται χωρίς καμία φειδώ για μέσα πολεμικά και βίας, δηλαδή ό,τι σκοτώνει τον άνθωπο και εμποδίζει την εξέλιξή του,υπάρχει άρνηση να διατεθεί ο λαϊκός πλούτος για να ζει και να παράγει τη γνώση,ό,τι δηλαδή τον απελευθερώνει.
Αποτέλεσμα αυτών είναι πολλά μνημεία και άλλα πολιτιστικά στοιχεία να έχουν σχέση με τη δουλεία και τους πολέμους και κάποιοι μάλλιστα τα προβάλλουν σαν επιτεύγματα της δουλείας ,χωρίς βέβαια να απαντάται το ερώτημα: ποιο θα ήταν το μέγεθος του πολιτισμού μας έως σήμερα, αν ο άνθρωπος σ’όλη την ιστορία του ήταν λεύτερος και δίχως πείνα και βία.

ΚΑΤΑΓΩΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌΣ

Ο άνθρωπος,στην προσπάθειά του να κτίζει το εκάστοτε παρόν και μέλλον,έχει ανάγκη να αγγίζει,να γνωρίζει ,να θυμάται και να ζει το παρελθόν του ,την ιστορία του .
Μέρος αυτού του παρελθόντος είναι η ιστορία και ο πολιτισμός της πατρίδας ,του τόπου καταγωγής.
Οσο ποιο κοντά στα βιώματά του βρίσκονται τα πολιτιστικά στοιχεία,τόσο περισσότερο αισθάνεται την ανάγκη να τα σκαλίζει ,να τα φέρνει στην επιφάνεια και να ψάχνει τις ρίζες τους . Είναι φυσικό λοιπόν η πατρίδα και κύρια η γενέτειρα να βρίσκονται στις προτεραιότητες των ενδιαφερόντων του, αφού στη μνήμη υπάρχουν συσωρευμένα στοιχεία από το παρελθόν και βέβαια κατανοούνται ευκολότερα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο άνθρωπος που υποχρεώνεται να μετακινηθεί απ’ την πατρίδα και τη γενέτειρα,επιδιώκει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη με τις ρίζες ,μέσα από ατομικές και συλλογικές λειτουργίες.
Οπου και να βρίσκεται,είτε είναι απόδημος εσωτερικού είτε εξωτερικού, εκείνο που πρωτοπροσπαθεί είναι να διαμορφώνει προϋποθέσεις διατήρησης των δεσμών του με τα πλέον προσιτά σ’αυτόν πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία .Γιαυτό όλοι, ανεξάρτητα από το λαό και φυλή,όπου ξενιτεύονται, φροντίζουν να οργανώνονται για να συνευρίσκονται.
Η ανάγκη “ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ”,όπως αναπτύχθηκε και στο συνέδριο της ΣΕΤΟΕ που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη 1998, εκφράζεται και επιδιώκεται με κάθε τρόπο.
Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό πως “η επιστροφή στις ρίζες”, δε σημαίνει ΠΡΟΣΚΟΛΗΣΗ στο παρελθόν.
Αντίθετα,γνωρίζουμε το παρελθόν,μαθαίνουμε πως διαμορφώθηκε και κρατούμε απ’αυτό ό,τι θεωρούμε θετικό και απορρίπτουμε το αρνητικό.Δεχόμαστε και αρνούμεστε,αγκαλιάζουμε και αμφισβητούμε.Η αποδοχή όμως ή η άρνηση πρέπει να είναι αποτέλεσμα της γνώσης και όχι της υπόδειξης από τους “ειδικούς”.
Πολλά πχ παραδοσιακά τραγούδια έχουν τη βάση τους σε περιόδους που υπήρχε πείνα , κατακτητές και δυστυχία και έκφραζαν τους πόθους του λαού για να ελευθερωθούν και να ζήσουν μια άλλη ζωή ,ελεύθερη.Με αυτά έκφραζαν , εκφράζουν και διαμορφώνουν στοιχεία του πολιτισμού της εποχής τους.
Η γνώση λοιπόν και θυμήσή τους, “με την επιστροφή στις ρίζες” ,δεν έχει σκοπό να μείνουμε εκεί και να αρνηθούμε το διαφορετικό,το διαμορφούμενο,το νέο που έρχεται.
Γνωρίζουμε το παρελθόν για να κτίζουμε πάνω του το παρόν και το μέλλον.Δεν αναφερόμαστε σε ό,τι έχει γίνει ,για να μας προκαλεί φόβο αυτό που έρχεται.Αλλωστε ,και, ο πολιτισμός είναι εξελίξιμος,δεχόμενος τις επιδράσεις άλλων λαών και βέβαια των νέων δεδομένων στη γνώση, την επιστήμη,την τέχνη και φυσικά την επιθυμία των ανθρώπων να βάλουν τη σφραγίδα τους σαν δημιουργία της εποχής που ζούνε.
Δεν πρέπει λοιπόν να φοβόμαστε το νέο,το διαφορετικό,αυτό που έρχεται και κτίζεται σαν κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού.


ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αντίθετα ,πρέπει να μας “φοβίζουν” οι έμποροι του πολιτισμού.
Ο Πολιτισμός,σαν το σύνολο των υλικών και πνευματικών δημιουργημάτων του ανθρώπου,είναι δημιούργημα των λαών.
Αυτό το δημιούργημα των λαών και κύρια κάθε τι που ξεχωρίζει,προσπαθούν να το μετατρέπουν σε εμπόρευμα. 

Βέβαια οι έμποροι όχι μόνο το εκμεταλλεύονται,αλλά προκαλούν και φόβο για ό,τι νέο έρχεται ,είτε γιατί δεν τους ενδιαφέρει ,είτε γιατί γνωρίζουν αλλά φοβούνται την Αξία του,ιδιαίτερα αν αυτή η ΑΞΙΑ αμφισβητεί το “εμπόρευμά” τους. Και τούτο είναι φυσικό αφού αυτοί δε λειτουργούν σαν δημιουργοί πολιτισμού και ενδιαφέρονται μόνο για την εμπορική του αξία,όχι βέβαια μόνο με την οικονομική έννοια.
Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι φωνάζουν για τους κινδύνους από κάθε νέο που έρχεται,δεν λένε ούτε κουβέντα για τους εμπόρους του πολιτισμού.
Αντίθετα ,όσοι δημιουργούν πολιτισμό,όσοι επιθυμούν να γνωρίζουν το παρελθόν και να κτίζουν το νέο, δε φοβούνται, ούτε αφορίζουν την πρόοδο του ανθρώπου. Γιαυτό έρχονται ελεύθερα σε επαφή με άλλους πολιτισμούς,επιδρούν σ’ αυτούς και δέχονται την επίδρασή τους.
Επομένως κάθε φόβος, από τις νέες τεχνολογίες, τα μέσα επικοινωνίας ,τη μετάδοση του νέου , του διαφορετικού και τη γνωριμία με άλλες πολιτιστικές εκφράσεις, είναι αδικαιολόγητος.
Αντίθετα ,οι κίνδυνοι από την προσπάθεια ελέγχου όλων αυτών από τους εμπόρους του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι μεγάλοι.
Γιαυτό ο προσανατολισμός των λαών πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση απαλλαγής τους από τους... εμπόρους ,που ο ρόλος τους εκδηλώνεται κύρια μέσα από την προσπάθεια να ελέγχουν τη γνώση και τα μέσα δημιουργίας και επικοινωνίας.
Η ύπαρξη μέσων, που θα εμποδίζουν αυτόν τον έλεγχο, είναι βασική προϋπόθεση της αντίστασής τους.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ - ΟΚΕΣΑ

Το Κίνημα των Απόδημων είναι ένα από αυτά τα μέσα,αφού σκοπό έχει να συνδέει τον ξενητεμένο με τις Ρίζες του,να τον φέρνει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και να δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτιστικής εξέλιξης.
Μόνο στην Αθήνα υπάρχουν περίπου χίλιες οργανώσεις απόδημων της Ελληνικής επαρχίας και βέβαια αρκετές δεκάδες άλλων λαών , όλων των φυλών και χρωμάτων.
Οι Κερκυραίοι Απόδημοι δεν μπορούσαν να μείνουν έξω απ’όλα τούτα, γιαυτό εδώ και εκατό χρόνια οργανώνονται,έχοντας δημιουργήσει μέχρι σήμερα πάνω από 50 Σωματεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ΟΚΕΣΑ,σαν Δευτεροβάθμια οργάνωση,προσπαθεί να εκφράζει και συντονίζει όλη αυτή τη θέληση και δράση.
Με το ιδρυτικό καταστατικό,τις αποφάσεις των συνεδρίων της ,καταστατικών και αναπτυξιακών και βέβαια με τη δράση της, προσπαθεί να βρίσκεται σε επαφή με τις ρίζες , να επικοινωνεί με άλλους πολιτισμούς και να διαμορφώνει προϋποθέσεις δημιουργίας πολιτισμού. Ετσι:
-Για τις Ρίζες :Οργάνωσε αναπτυξιακά συνέδρια ,ημερίδες ,ομιλίες εκδηλώσεις. Επιδιώκει μια ουσιαστική σχέση και συντονισμό με τη Γενέτειρα και έφερε σε μια συμβολική πρώτη συνάντηση τους εκεί φορείς με τους απόδημους.Εκανε αγώνες για τον Καλαμά , την Παλαιόπολη (Μον Ρεπό) και αρκετά άλλα.
-Για την επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς:Επαιξε καθοριστικό ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό του κινήματος των απόδημων στην Αττική,συνδημιούργησε το πρώτο συντονιστικό όργανο το 1986 και είναι δραστήριο μέλος της ΣΕΤΟΕ.
Επίσης είχε την πρωτοβουλία για το συντονισμό των Επτανησιακών οργανώσεων,προεδρεύει στην πρώτη Γραμματεία και ήδη έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ίδρυσης της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας.Συμμετέχει σε κοινές εκδηλώσεις.
-Για τη δημιουργία πολιτισμού:Πέρα απ’ όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα,δύο ακόμη από τους κύριους στόχους βρίσκονται σε εξέλιξη ,που είναι μέσα δημιουργίας πολιτισμού:
* Η Χωροδία μας , που ήδη έφθασε στον πέμπτο χρόνο της και έχει μια καλή πορεία και πολύ καλύτερες προοπτικές.
* Το Κτίριο για το Πνευματικό Κέντρο των Κερκυραίων που, παρά τα εμπόδια , προχωράει, κτίζοντας τις ελπίδες των απόδημων και των Συλλόγων τους για ένα δικό τους χώρο, μέσα στον οποίο θα μπορούν να εκφράζουν και να δημιουργούν τον Πολιτισμό τους.
Επίσης οι αποφάσεις της να οργανώσει μουσικά ,χορευτικά, θεατρικά τμήματα και φιλαρμονική.

Αν και το έργο των Συλλόγων μας είναι αυτόνομο και πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση οικειοποίησής του, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το σημαντικό έργο που προσφέρουν για την επιτυχία όλων των παραπάνω στόχων, με πλήθος εκδηλώσεων,αγοράς δικών τους στεγαστικών χώρων ,τη δημιουργία χορευτικών,μουσικών,θεατρικών χορωδιακών συγκροτημάτων κλπ.
Όλη αυτή η δράση, Συλλόγων και Ομοσπονδίας ,αποτελεί το συλλογικό έργο των απόδημων Κερκυραίων,το οποίο εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται με ατομικές δημιουργίες επιφανών και αφανών συμπατριωτών μας.
Τα παραπάνω: Θα γίνουν ( και πρέπει να γίνουν) περισσότερο γνωστά,θα διευκολυνθούν στο ουσιαστικό προχώρημα και στην έκφρασή τους,όταν θα ολοκληρωθεί η αναπαλαίωση του Κτιρίου στην Ψαρρών 54 και ΟΛΟΙ οι Κερκυραίοι,χωρίς κανένα διαχωρισμό, θα μπορούν να έχουν έναν χώρο δημιουργίας και δράσης.
ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ,ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ,ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1997-1998

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο,στην περίοδο 1997-1998 για την οποία κρίνεται και στα πλαίσια του προγραμματισμού που αποφάσισε το 9ο Συνέδριο το 1996 ,ανέπτυξε την παρακάτω δράση:


1.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ-ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ:

-Το Δ.Σ. θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της ΟΚΕΣΑ,χωρίς να λείπουν οι αδυναμίες που παρατηρούντα στα συλλογικά όργανα και ο καθένας μπορεί να τις ερμηνεύει με βάση την εμπειρία και διάθεση του.
Βέβαια στηρίχθηκε στην υποδομή και το έργο των προηγούμενων Διοικήσεων ,όμως προσπάθησε να βάλει και τη δικιά του σφραγίδα.
Η φιλοσοφία του ήταν:Το Δ.Σ. σχεδιάζει και προγραμματίζει στα πλαίσια των αποφάσεων του Συνέδριου. Οι Επιτροπές και οι καταστατικά Υπεύθυνοι συντονίζουν -υλοποιούν.Το Δ.Σ. ελέγχει την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων.
-Σ’αυτά τα πλαίσια πραγματοποίησε σχεδόν όλες τις μηνιαίες συνεδρίασεις με ικανοποιητική απαρτία,έκανε καταμερισμό αρμοδιοτήτων,συγκρότησε τις καταστατικές αλλά και νέες Επιτροπές και προσπάθησε να λειτουργήσει αποκεντρωμένα.
-Ο Πρόεδρος μετέφερε αρκετές από τις αρμοδιότητες του για εποπτεία και συντονισμό στους δύο Αντ/δρους,προκειμένου να έχουν ουσιαστικό και αυτόνομο ρόλο, αλλά και για προχωράει καλύτερα το πολύπλευρο έργο της ΟΚΕΣΑ.
-Σε κάθε έναν από τους πέντε Υπεύθυνους Τομέων , το Δ.Σ.όρισε αναπληρωτές για να υπάρχει συνέχεια ,αλλά και για να έχουν όλοι οι σύμβουλοι αρμοδιότητες.
-Εκτός από την Συντακτική Επιτροπή που προβλέπεται από το καταστατικό, συγκρότησε και άλλες,ορίζοντας ταυτόχρονα και τους Επικεφαλής και Συντονιστές,όπως παρακάτω:
Οικονομικού,Εκδηλώσεων,Νεολαίας,Καταγραφής Απόδημων,Προώθησης του Πνευματικού Κέντρου και τέλος αυτήν της Διαφάνειας, από τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Προσωπικοτήτων .
Δυστυχώς ελάχιστες λειτούργησαν ικανοποιητικά,ενώ οι περισσότερες από λίγο έως καθόλου και αυτό είχε ανασταλτικό χαραχτήρα στην υλοποίηση του προγραμματισμού.
-Δεν τηρήθηκαν τα προγράμματα παρουσίας των Συμβούλων στα γραφεία, με αποτέλεσμα να είναι συχνά κλειστά.
-Με παρέμβαση στην Περιφέρεια Ι.Νήσων μας προσφέρθηκε ένα κομπιούτερ και με τη βοήθεια συμβούλου από το Υπ.Οικονομικών που είναι ο Γ.Δρύς,φτιάχτηκε ειδικό πρόγραμμα για την καταγραφή των απόδημων και έχει ολοκληρωθεί ειδικό Απογραφικό Δελτίο.Σημειώνεται ότι με αυτή την προσπάθεια της ΟΚΕΣΑ,θα βοηθηθούν πολύ και όλα τα Σωματεία μας ,ενώ θα είναι στη διάθεση κάθα φορέα και φυσικού προσώπου που θα θελήσει να επικοινωνήσει με τους Απόδημους .
Υπενθυμίζεται ότι το αρχείο της Ομοσπονδίας με 6.000 ονόματα που ξεκίνησε από το 1993,καταστράφηκε κατά 50%,λόγω της παλαιότητας του προηγούμενου κομπιούτερ.
Για την απογραφή των Απόδημων,που θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες και του νέου Συμβουλίου, εκτός από τη συνεργασία με τους Συλλόγους ,τα κόμματα και τα βουλευτικά γραφεία, χρειάζεται να υπάρξει συντονισμός με τους Δήμους της Κέρκυρας οι οποίοι τώρα έχουν πολλές οργανωτικές δυνατότητες και είναι ευκολότερο γι αυτούς.

Κλείνοντας η εισήγηση το κεφάλαιο: “Λειτουργία Δ.Σ.” και μένοντας σε γενικές διαπιστώσεις , αφήνει σε κάθε Σύμβουλο χωριστά να αναφερθεί και αξιολογήσει,εφόσον το επιθυμεί, το δικό του ρόλο και συμμετοχή στο απολογιστικό έργο.
Είναι ανάγκη όμως να κατανοηθεί πως δεν πρόκειται για επαγγελματκά στελέχη και ό,τι προσφέρει ο καθένας είναι μέρος από τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και μέσα που διαθέτει.
Βέβαια έχει προσωπική ευθύνη κάποιος όταν καταλαμβάνει μια θέση, ενώ γνωρίζει τις αδυναμίες του και τη στερεί από κάποιον που θέλει και μπορεί να προσφέρει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ,λόγω οικονομικής αδυναμίας, η Ομοσπονδία δεν μπορεί να έχει μόνιμο υπάλληλο.
Γιαυτό, ένα από τα πρώτα αιτήματα προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας , πρέπει να είναι η απόσπαση υπαλλήλου της Νομαρχίας στην ΟΚΕΣΑ προκειμένου να τη στηρίζει γραμματειακά και να διευκολύνει τους απόδημους στις συναλλαγές τους με την Αυτοδιοίκηση,όπως ενημέρωση,αποστολή πιστοποιητικών κλπ. Επίσης θα δίνει πληροφορίες ,στους απόδημους και τουρίστες, σε θέματα τουρισμού,δρομολογίων μετάβασης,τηλέφωνα για φορείς,επιχειρήσεις και ξενοδοχεία .Ακόμη θα βοηθάει το έργο της Νομαρχίας και των Δήμων στην Αθήνα, και βέβαια θα συμβάλει στην προετοιμασία επισκέψεων και εκδηλώσεων από τη Γενέτειρα.


2. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

- Οργανώθηκαν οι γνωστές εκδηλώσεις κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίττας
- Πραγματοποιήθηκαν δύο χοροεσπερίδες.Ενώ το 1997 ,όπως και τα προηγούμενα χρόνια ,έγινε σε συνεργασία με Συλλόγους,δεν συνέβει το ίδιο το1998.Αυτό πρέπει να προβληματίσει και να διερευνηθούν οι αδυναμίες στις σχέσεις μας .Σημειώνεται πως η ομοσπονδία αποφάσισε να επανεξετάσει το χρόνο πραγματοποίησης της χοροεσπερίδας ,ώστε να μη συμπίπτει με αυτές των Συλλόγων.
-Οργάνωσε ,σε συνεργασία με Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση με θέμα: “Μια άγνωστη πλευρά του Ι. Καποδίστρια”. Ομιλητής ήταν ο αντ/δρός μας Δ. Καπάδοχος ,το δε Ε.Ι.Ε. πρόβαλε βίντεο με πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία της Κέρκυρας.
-Συνδιοργάνωσε με τα άλλα Επτανησιακά Σωματεία τις εκδηλώσεις για την Ενωση της Επταννήσου. Το 1997 η ΟΚΕΣΑ είχε τον συντονισμό των Επτανησίων και ήταν κοινή διαπίστωση η επιτυχία της σε σχέση με την οργάνωση ,αλλά και με το συνολικό περιεχόμενο.
-Συμμετείχε στο Συνέδριο της ΣΕΤΟΕ που πραγματοποήθηκε το Νοέμβρη 1998 , οργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και είχε θέμα: “ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ”.
-Η Ομοσπονδία αποφάσισε για την περιοχή του Αγίου Παύλου ,που είναι η έδρα του ακίνητου για το Πνευματικό μας Κέντρο, να αποτελεί στο εξής το κέντρο των εκδηλώσεών της, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και τους Φορείς της περιοχής.
Ηδη ξεκίνησε από το 1997 και πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις στις 11 Δεκέμβρη με αφορμή τη γιορτή για τον Αγιο Σπυρίδωνα.Παρά τις αδυναμίες, η επιτυχία τους θεωρείται ικανοποιητική και δείχνει την αποδοχή και τη δυναμική της ΟΚΕΣΑ.
Χαρακτηριστικό είναι πως η δεύτερη ,το 1998,πήγε καλύτερα ,αφού στην περιφορά συμμετείχε και η φιλαρμονική του Δήμου, στα πλαίσια της συμφωνίας που έγινε κατά τη συνάντηση με τον κύριο Αβραμόπουλο.
Θα ήταν παράληψη αν , στην επιτυχία των εκδηλώσεων μας ,δε σημειώνοταν ο ρόλος της Χορωδίας μας και του Χορευτικού του Συλλόγου Αυλιωτινών,καθώς και του μουσικού Χρύσανθου Μουζακίτη με το Ωδείο του που,σε συννενόηση με την Ομοσπονδία, εκπροσώπησαν τους απόδημους και στις πολυήμερες παρουσιάσεις της ΕΡΤ1 τα Χριστούγεννα. Επίσης να τονίσουμε τη συμμετοχή της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας του Συλόγου Κατωγαρουνιατών,τις παρουσίες με κερκυραϊκές στολές των Σταυριωτών και παλαιότερα αυτές των Αγιομαθητών και Ελευσίνας.
Σαυτό το σημείο ας επιτραπεί ένα σχόλιο σε όσα ακούγονται για: “ στροφή,με θρησκευτικό προσανατολισμό,της ΟΚΕΣΑ”.
Η απάντηση είναι η εξής: Οι σκοποί,οι στόχοι και τα μέσα καθορίζονται από το καταστατικό,προγραμματίζονται από τα Συνέδρια και υλοποιούνται από τα Διοικητικά Συμβούλια.
Σκοπός της Ομοσπονδίας δεν είναι ούτε η διαμόρφωση θρησκευτικής συνείδησης, ούτε η αποτροπή της .Θεωρεί τη θρησκεία μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού και είναι φυσικό να συμπεριλαμβάνει στο προγραμμά της και σχετικές εκδηλώσεις ,αφού τα μέλη της έχουν και θρησκευτική συνείδηση,δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να εκφράζονται οι κριτικές και αμφισβητήσεις της.
Η ΟΚΕΣΑ, σαν πολιτιστικός φορέας,πιστεύει,συμβάλει και επιδιώκει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι την επιβολή τους. Μέσα απ’ αυτή την ελευθερία έκφρασής τους ,οι ιδέες γίνονται αποδεκτές ή απορρίπτονται.Αν προσπαθούσε να επιβάλλει απόψεις , τότε δε θα ήταν Πολιτιστικός φορέας,αλλά παράρτημα ανελεύθερων μηχανισμών προπαγάνδας και επιβολής.
Η Ομοσπονδία διαμορφώνει τις προϋποθέσεις γνώσης και δημιουργίας πολιτισμού και δεν θεωρεί αυτόματα κάτι σαν σωστό ή λανθασμένο.
Δεν απορρίπτει τις θρησκείες ούτε τις δέχεται,δεν πιστεύει ούτε αρνείται.
Τα φυσικά μέλη της έχουν τις προσωπικές τους απόψεις ,τις εκφράζουν,τους δίνεται η δυνατότητα να ακούν τις διαφορετικές και σαν ελεύθερα όντα διαμορφώνουν συνείδηση.3.ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ:

-Παρευρεθήκαμε στις εκδηλώσεις των Συλλόγων που προσκληθήκαμε.
-Επιδιώχθηκε να υπάρχει μια ικανοποιητική επικοινωνία μαζί τους και κύρια με τους νέους.
-Συγκλήθηκαν ενημερωτικές συσκέψεις.
-Ενισχύθηκαν ,με την παρουσία της Χορωδίας, εκδηλώσεις τους ,όπως στην Πάτρα κλπ.
-Προσφέρθηκε συμβολική οικονομική βοήθεια στους Συλλόγους Πάτρας -Λευκίμης για την αγορά του ακίνητου και Αυλιωτινών -Αγίου Ματθαίου για ιδιαίτερες εκδηλώσεις.
-Δημιουργήθηκαν τρεις νέοι Σύλλογοι: Δήμου Κερκυραίων ,Καρουσαδιτών (με απόφαση να γίνουν μέλη της ΟΚΕΣΑ) και Κουραμαδιτών,ενώ ξαναδραστηριοποιήθηκε των Συναραδιτών.
Η δημιουργία του πρώτου δημοτικού σωματείου και η προετοιμασία άλλων,δίνει μια άλλη προοπτική στο κίνημα των απόδημων και ανοίγει το δρόμο ώστε να ιδρυθούν Σύλλογοι με δομή και εμβέλεια δημοτική,χωρίς να θίγουν τους υπάρχοντες που συνδέονται κύρια με τις πρώην κοινότητες.Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι Κερκυραίοι,κύρια από περιοχές που δεν υπήρχε Σωματείο.
Η ΟΚΕΣΑ έχει αποφασίσει να συμβάλει με κάθε μέσο προς αυτή την κατεύθυνση.
-Συνεχίστηκε η προσπάθεια για ανάπτυξη σχέσεων με όλους τους Συλλόγους που δεν είναι μέλη μας.Ηδη διαφαίνονται προθέσεις ένταξης στην Ομοσπονδία ακόμη τριών.
-Ιδιαίτερη προσπάθεια ,γραπτά και προφορικά ,καταβλήθηκε προς την ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ επειδή έχουν διακοπή οι σχέσεις ,εξ αιτίας της συμπεριφοράς ενός μικρού αλλά σκληρού και αντιδραστικού πυρήνα στη διοίκησή της.Δυστυχώς , όχι μόνο δεν καρποφόρησαν, αλλά συνεχίζει να υπονομεύει τη συνεργασία και συσπείρωση όλων των Σωματείων μας. Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει καμιά σχέση με τον πολιτισμό.Κάνουμε έκκληση στα στελέχη και μέλη της που διαφωνούν με τα παραπάνω και δρουν ελεύθερα, να κρίνουν τη στάση αυτής της ομάδας και να συμβάλουν ώστε το Κίνημά μας να μπορεί να συνεργάζεται σε κοινούς σκοπούς.Είναι κρίμα ένα Σωματείο 100 χρόνων να είναι απομονωμένο και καταδικασμένο να περιορίζεται σε κάποιες εκδηλώσεις ,δίχως πολιτιστική δημιουργία ,σε αντίθεση με τις μεγάλες επιτυχίες μικρών και νέων Συλλόγων.
-Η δικαστική εξέλιξη με τα λεγόμενα “ΚΟΡΦΙΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ”,δικαιώνει τη στάση της ΟΚΕΣΑ σε όσα συνέβαιναν στον Πειραιά.Δυστυχώς ,το “φαινόμενο Πειραιάς”,εκτράφηκε και συντηρήθηκε από διάφορους κύκλους.Πήρε πάρα πολλά λεφτά από το κράτος ,ενώ είναι ο μοναδικός που ενισχύθηκε από το Δήμο Κερκυραίων ,χωρίς να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση.Πρέπει να σημειωθεί ότι κατοικοεδρεύει σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία και συνεργάζεται στενά με την ΚΕΑ στο να υπονομεύουν τις προσπάθειες ΟΚΕΣΑ και Συλλόγων.
-Σχετικά με την κρατική βοήθεια προς τους Συλλόγους, η Ομοσπονδία υποστήριζε και υποστηρίζει την εξής θέση: Οι Σύλλογοι έχουν αυτόνομη δράση και γιαυτό πρέπει να χρηματοδοτούνται χωριστά,με κριτήρια που θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Στα πλαίσια της ΣΕΤΟΕ αποφασίσαμε και προωθήσαμε την παρακάτω θέση: “Να συγκροτηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού Επιτροπή που θα διαμορφώσει τα κριτήρια χρηματοδότησης και θα ελέγχει την εφαρμογή τους.Να συγκεντρωθούν σαυτό τα κονδύλια,
απ’ όλα τα υπουργεία, για να υπάρξει ενιαία και αντικειμενική πολιτική χρηματοδότησης και βέβαια διαφάνεια”.
Δυστυχώς το κράτος κωφεύει. Προτιμά τα ρουσφέτια ,τις πελετειακές σχέσεις κα την αδιαφάνεια για να μπορούν υπουργοί, βουλευτές, μηχανισμοί και παράγοντες να εξαγοράζουν συνειδήσεις, να ελέγχουν και να χρησιμοποιούν τα μαζικά κινήματα,προσφέροντας, κάπου -κάπου και επιλεκτικά, κάποια ψίχουλα.
Στη συνέχιση αυτού του απαράδεκτου και προσβλητικού καθεστώτος, οφείλουμε να αντιδρούμε και όχι να σκύβουμε κεφάλι και μέση.
Παρόλα αυτά το έργο των Συλλόγων είναι μεγάλο.
Προτείνεται να οργανώσει η ΟΚΕΣΑ μια ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του έργου τους από κάθε Σύλλογο χωριστά,είτε είναι ενεργός είτε έχει περιέλθει σε αδράνεια .
4. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ:

-Και αυτή την περίοδο η Ομοσπονδία επεδίωξε μια ζωντανή σχέση και επικοινωνία με τη Γενέτειρα.Παρακολούθησε την πορεία της και ενημερωνόταν για τα προβλήματά της.
-Προσκάλεσε στις κεντρικές εκδηλώσεις την τοπική ηγεσία και παραχωρήθηκε χρόνος στο Νομάρχη, κατά τη διάρκεια της κοπής πίττας το1997 και1998, για απολογισμό του έργου του Ν.Σ. προκειμένου να ενημερωθούν οι απόδημοι.
-Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μας στη Γενέτειρα, στελέχη συναντώνται με τους επικεφαλής φορέων για αλληλοενημέρωση.
-Ο ορισμός του αντ/δρου μας, καθηγητού ΕΜΠ Γ. Ζουπάνου, στη Δ.Ε. του Ι.Πανεπιστήμιου έδωσε τη δυνατότητα καλύτερης ενημέρωσής μας πάνω στην πορεία του και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ,καθώς και για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του.Είναι ανάγκη η ΟΚΕΣΑ να πάρει θέση πάνω σε όλα αυτά , ξεκινώντας με μια σύσκεψη στην Αθήνα.
-Στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης για το Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1997 τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός μαραθώνιος μιας μέρας με συντονιστή τον Δ.Καπαδοχο.Ταυτόχρονα με τον οικονομικό στόχο δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν οι συμπατριώτες μας,για μια ακόμη φορά, πάνω στο έργο που κάνουν οι απόδημοι,αφού τα στελέχη της Ομοσπονδίας μπόρεσαν έτσι να επικοινωνήσουν μαζί τους.
-Στον προγραμματσμό του 1998 η Ομοσπονδία συμπεριέλαβε και συγκέντρωση με τους υποψήφιους νομάρχες στις εκλογές του Οκτώβρη.
Ο Νομάρχης Α. Παγκράτης ενημερώθηκε κατά την κοπή της πίττας και την αποδέχθηκε.Το ίδιο συνέβει και δύο ακόμη φορές .Μόλις ανακοινώθηκαν τα ονόματα των άλλων υποψηφίων η Ομοσπονδία επικοινώνησε μαζί τους τέσσερις φορές γραπτά και προφορικά.Ολοι αποδέχθηκαν χωρίς αντίρρηση.
Ο Νομάρχης τυχαία ,όταν τον ενημερώσαμε για την ημερομηνία ,μας είπε ότι άλλαξε γνώμη και θα έστελνε μήνυμα.
Παρότι αφέθηκαν περιθώρια επανεξέτασης ,διαπιστώθηκε να ετοιμάζεται συγκέντρωση χωρίς πάλι κάποια ενημέρωση μας. Σημειώνεται πως η ΟΚΕΣΑ του έδωσε αντίγραφο από το αρχείο της για να στείλει επιστολές,όπως θα έκανε και με κάθε έναν που θα ζητούσε.
Την ημέρα της εκδήλωσης με έκπληξη διαπιστώθηκε να παρευρίσκεται μόνο ένας υπ. νομάρχης (Πουλημένος) και δύο εκπρόσωποι,χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια διευκρίνηση για τις απουσίες.
Επίσης παρευρέθηκαν μόνο δύο βουλευτές (Κασίμης ,Κουλούρης),ενώ κανείς από τους άλλους μέχρι σήμερα δεν δικαιολόγησε την απουσία του,παρότι όλοι, καθώς και τα κόμματα,είχαν ενημερωθεί έγκαιρα..
Σκοπός της εκδήλωσής ήταν η συνεύρεση απόδημων και της ηγεσίας της γενέτειρας,σε μια συγκέντρωση διαφορετική απ’ τις άλλες ,αφού θα υπήρχε διάλογος ,ελεύθερη έκφραση θέσεων και βέβαια υπεύθυνη αλληλοκριτική,μια και θα ήταν όλοι παρόντες.Οι ακροατές θα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να διαμορφώσουν αντικειμενική γνώμη ,αφού μόνο με τέτοιες διαδικασίες μπορεί να υπάρξει διάλογος ,σε αντίθεση με τους μονολόγους ενώπιον οπαδών που ακούν ,χειροκροτούν και έτσι μένουν όλοι ικανοποιημένοι.
Η ΟΚΕΣΑ σαν πολιτιστικός φορέας,είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό που προάγεται με το διάλογο.ΔΕ θέλει τα μέλη της να σέρνονται να ψηφίσουν σαν άβουλα όντα και απλοί χειροκροτητές.Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τους μηχανισμούς που ενδιαφέρονται να έχουν οπαδούς φανατικούς που ακολουθούν και πειθαρχούν, αφού έχουν προηγηθεί οι γνωστές εξαρτησιακές διαδικασίες.
Ταυτόχρονα με την ενημέρωση, επιδίωξη της ΟΚΕΣΑ ήταν να τοποθετηθούν οι υποψήφιοι και πάνω στα προβλήματα των απόδημων και θα κρίνονταν από τις θέσεις τους και γιαυτά. Το ίδιο βέβαια θα ίσχυε και για τους πολιτικούς που θα παρεβρίσκονταν.
Σημειώνεται ακόμη πως και η συμμετοχή των απόδημων ήταν μικρή.
Τονίζεται πως ,δύο μέρες αργότερα ,άλλος υποψήφιος έκαμε μόνος συγκέντρωση στη Ρηγίλης.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ Γ. Ζωχιός εξέφρασε την άποψη πως η διπλή αποτυχία της κορυφαίας συγκέντρωσης δεν ήταν αθώα.
Θεώρησε πως έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη ,εκ μέρους του Δ.Σ., για την μικρή συμμετοχή των απόδημων.
Δήλωσε ακόμη ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει να είναι επικεφαλής ενός φορέα που εκφράζει μια κοινωνία ,η οποία προσβάλεται τόσο βάναυσα από νομάρχες και πολιτικούς.
Ετσι υπέβαλε την παραίτησή του εκφράζοντας, σαν επικεφαλής της Διοίκησης, την αντίθεσή της στην προσβλητική στάση υποψηφίων νομαρχών και πολιτικών και θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη διαμαρτυρία και αντίδραση της ΟΚΕΣΑ που πίστευε ότι θα ακολουθούσε.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στη συνέχεια, με απόφασή του, χαρακτήρισε και αυτό προσβλητική τη στάση των υποψηφίων και έκφρασε τη συμπαράστασή του στον Πρόεδρο, από τον οποίο ζήτησε να παραμείνει στα καθήκοντά του.Αυτός όμως επέμεινε στην παραίτηση και πρότεινε να γίνει ανασύνθεση του Συμβουλίου και εκλογή νέου προέδρου.Το Δ.Σ. αποφάσισε να παραμείνει όπως είναι και να πάει στο συνέδριο με προεδρεύοντα τον Α΄Αντ/δρο .

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ σε αναλυτικό ρεπορτάζ έγραψε πως οι υποψήφιοι είπαν ότι δεν παρευρέθηκαν ,επειδή πληροφορήθηκαν ότι ...δεν θα υπήρχε συμμετοχή από τους απόδημους στη συγκέντρωση.
Υπενθυμίζεται ότι τα ίδια ακριβώς γεγονότα συνέβησαν και το 1994 σε ανάλογη πρωτοβουλία της ΟΚΕΣΑ για τους τότε υπ. νομάρχες.
Η επανάληψη και μάλιστα με προκλητικό τρόπο,έπρεπε να έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από τους Απόδημους,που διαπιστώνουν πως η Κερκυραϊκή ηγεσία, με τέτοιες μεθόδους, δείχνει αναχρονισμό και έλλειψη ορίζοντα.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ.
- Σημειώνεται ακόμη ότι η Ομοσπονδία με αποφάσεις της παρευρέθηκε (εκτός τις περιπτώσεις που δεν ενημερώθηκε) σε όλες τις συγκεντρώσεις υποψηφίων νομαρχών και δημάρχων από την Κέρκυρα ,ανεξάρτητα απ’ το κόμμα που τους στήριζε.5.ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: ΣΕΤΟΕ-ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ

- Οι σχέσεις μας με τα Επτανησιακά Σωματεία βρίσκονται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο,παρά τα προβλήματα που προσπάθησε να δημιουργήσει η ΚΕΑ. Εχουν ξεπερασθεί οι αρχικές επιφυλάξεις ορισμένων για δημιουργία Επτανησιακής Συνομοσπονδίαςκαι ήδη ιδρύθηκε Ομοσπονδία Λευκαδίων,προχωρούν οι Ζακύνθιοι και σύντομα θ’ ακολουθήσουν τα Κύθηρα.
Η ΟΚΕΣΑ έχει αναλάβει την υποχρέωση να συντονίσει αυτή την προσπάθεια και απ’αυτήν θα εξαρτηθεί η πορεία της Συνομοσπονδίας.
-Σημαντικός είναι ο ρόλος μας και στα πλαίσια της ΣΕΤΟΕ και ,όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Συνέδριο της, το κύρος της Ομοσπονδίας μεταξύ των απόδημων είναι υψηλό.

*Η ΣΕΤΟΕ έχει διαμορφώσει θέσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης από το κράτος με κοινή Επιτροπή,ζήτησε να υπάρχει οικονομική ενίσχυση για τα λειτουργικά έξοδα στο ύψος των 500.000 το μήνα και να δημιουργηθεί Γραμματεία Απόδημων Εσωτερικού ,αντίστοιχη μ’ αυτή του Εξωτερικού.
*Στη ΣΕΤΟΕ λειτουργεί Γραμματεία με έναν εκπρόσωπο από κάθε Περιφέρεια.
Το θέμα της καταστατικής έκφρασης την απασχολεί έντονα. Απ’ όλες τις οργανώσεις έχει γίνει συνείδηση πως η δημουργία Πανελλαδικής 4ταρτοβάθμιας Οργάνωσης των Απόδημων στην Αττική, μπορεί να προχωρήσει.Οι κάποιες δυσκολίες για το καταστατικό μπορούν να ξεπερασθούν και να γίνει πραγματικότητα.


6. ΧΟΡΩΔΙΑ:

Η Χορωδία μας ,σιγά και σταθερά, προχωράει.
Εχει δημιουργηθεί ένας σταθερός κορμός και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα μέλη.
Συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας και ,όπου ζητηθεί, των Συλλόγων.
Ελαβε μέρος σε συναυλίες στο θέατρο Δούκισας Πλακεντίας και Βράχων.
Μετά από προσπάθειες ,στελέχη από τη Χορωδία που διευθύνει ο Α. Ζερβός,επανήλθαν αφού έγινε κατανοητός ο σεβασμός μας προς κάθε άλλη προσπάθεια και σκοπός μας είναι να βοηθάμε κάθε πρωτοβουλία .Οταν θα θελήσει ο Α.Ζερβός να κάμει συναυλία ,η Χορωδία μας θα του συμπαρασταθεί.
Η Χορωδία έχει δάσκαλο το Γιάγκο Χαρτοφύλακα και λειτουργεί με Συντονιστική Επιτροπή που ορίζεται από την Ομοσπονδία.
Σημειώνεται πως από Δήμους και Φορείς της Αττικής ζητειέται η συμμετοχή της σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ.


7. ΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ:

Η Εφημερίδα μας τον δεύτερο χρόνο απέκτησε καλύτερη περιοδικότητα και εμπλούτησε την ύλη της.
Ο ι τελευταίες εκδόσεις ,όπως και στο παρελθόν, με προσπάθειες της Σ.Ε. και ιδιαίτερα της υπεύθυνης για τις διαφημίσεις Ε.Μπαλανίκα,μέρος του κόστους το καλύπτουν από διαφημίσεις και γιαυτό μπόρεσαν να εκδοθούν ευκολότερα,λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων. Αυτό πρέπει να συνεχισθεί για να υπάρχει τακτική έκδοση.
Πρέπει να δει ξανά το θέμα της Συντακτικής Επιτροπής και τους συνεργάτες , να προσδιορίζει την ύλη της στα πλαίσια του πολιτιστικού έργου της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων. Πρέπει να υπάρχει συνεχής προσπάθεια αποφυγής ενεργειών που μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στην αυτονομία της ΟΚΕΣΑ και στις σχέσεις των μελών της , ιδιαίτερα αυτά που μπορεί να ταυτίσουν την Ομοσπονδία με κόμματα,πρόσωπα και πολιτικούς.
Είναι ανάγκη η Σ.Επιτροπή να να γνωρίζει και παρακολουθεί τη δράση της Ομοσπονδίας ,των Συλλόγων και μεμονομένων προσώπων που ασχολούνται με τον πολιτισμό ,προκειμένου να προβάλεται από τα ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ. Επίσης πρέπει να παρακολουθεί και να προβάλλει τα σημαντικά από τα συμβαίνοντα στη Γενέτειρα.


8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:

-Τα οικονομικά ήταν και θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα,αφού δεν υπάρχουν σταθεροί πόροι.
Μόνο αν το κράτος δώσει σταθερή χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα και αν η Νομαρχία παραχωρήσει γραμματειακή στήριξη,θα είναι δυνατή η απελευθέρωση των δυνάμεών μας και η παραγωγή ουσιαστικού έργου.
-Οι πόροι μας προέρχονται: από τις ελάχιστες συνδρομές των Συλλόγων- μελών,από εκδηλώσεις,διαφημίσεις και από έκτακτες χρηματοδοτήσεις κράτους ,ιδιωτών και των Συλλόγων μας .
-Τα έξοδα είναι: λειτουργικά,εκδηλώσεων και βέβαια για την αγορά του ακίνητου.
-Τα μέλη του Δ.Σ.,με τσίγκρισμα του Ταμία Γ. Πρωτοψάλτη, υποχρεώθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπι για την πληρωμή του ενοικίου,ενώ σπάνια χρησιμοποιήθηκε το ταμείο για έξοδα δημόσιων σχέσεων.
-Επιδιώχθηκε η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια “κλείνοντας” το ταμείο συχνά, δημοσιεύοντας τα έσοδα και έξοδα στα ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΑ, παρέχοντας έτσι και τη δυνατότητα τακτικού ελέγχου από την Εξελεγκτική Επιτροπή.
-Συγκρότησε επιτροπή Οικονομικής Εξόρμησης με υπεύθυνο τον Ταμία και υπό την εποπτεία του Β΄Αντ/δρου .
-Ορισε εξωκαταστατική Επιτροπή από τον πρόεδρο Γ.Ρωμαίο και 4 ακόμη μέλη της Επιτροπής Προσωπικοτήτων ,με δυνατότητα ενημέρωσης και ελέγχου της πορείας του Πνευματικού Κέντρου,προκειμένου να έχει ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο.
-Με σωστό προγραμματισμό ,κινητοποίηση ,ενημέρωση και κύρια παρέμβαση,πετύχαμε να συγκεντρώσουμε ένα σημαντικό ποσό από το κράτος ,τους Συλλόγους μας και βέβαια από ιδιώτες συμπατριώτες μας.
Πετύχαμε έτσι να ξεπεράσουμε τον κίνδυνο να χαθεί το ακίνητο μετά τους εκβιασμούς, τις απειλές και τα εξώδικα της Εθνικής Τράπεζας ,εξ αιτίας των οποίων το 1997 μετατράπηκε σε χρονιά σκληρή και δοκιμασίας με κίνδυνο να χαθούν όλα: ΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ.
Τελικά, με συντονισμένες ενέργειες του Δ.Σ. και τη βοήθεια ελάχιστων, δυστυχώς, πολιτικών μας και των Συλλόγων , πετύχαμε να πληρώσουμε έντοκη τη δόση του 1997 και κανονικά το 1998 συνολικού ποσού ........
Βέβαια δεν μείναμε εκεί, αφού παραδίδουμε στη νέα Διοίκηση που θα εκλεγεί σήμερα:

* 4.000.000 (περίπου) μετρητά στους λογαριασμούς της Ομοσπονδίας.
* 25.000.000 εγκριμένα από τοΥΠΕΧΩΔΕ και 2.000.000 απο τοΥπ.Υγείας -Πρόοιας (σύνολο27 εκατομμύρια) έτοιμα να εκταμιευθούν με την πορεία των έργων αναπαλαίωσης.
*Αναμένεται η τελική απόφαση για έγκριση από το Υπ. Πολισμού ενός ποσού από κονδύλια 1998 για λειτουργικά έξοδα.
Σημειώνεται πως 2 εκατομμύρια που αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο,δε δόθηκαν επειδή τα απέρριψε η Περειφέρια Ι.Ν.
Για να τα πετύχουμε τα παραπάνω χρειάστηκε σκληρή δουλειά και βέβαια αντιμετωπίσαμε την όχι και τόσο ανώδυνη συμπεριφορά του πελατειακού κράτους,που όχι μόνο δεν έχει πολιτική,αλλά επιθυμεί την υποταγή του κινήματος και των εκπροσώπων του.
Βέβαια όλα αυτά έγιναν επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και το κύρος της ΟΚΕΣΑ .
Σημαντική βοήθεια σ’αυτήν την προσπάθεια είχαμε από το Γ.Ρωμαίο, ο οποίος πρόσφερε αθόρυβα, δίχως να ζητά ανταλλάγματα και βέβαια χωρίς να νοιώθουμε “ταπεινωμένοι” στις συναντήσεις μας ή μετά από τις παρεμβάσεις του.
Σίγουρα διαφορετική θα ήταν η οικονομική εικόνα της ΟΚΕΣΑ και θα είχε προχωρήσει ουσιαστικά το έργο της και κύρια η αναπαλαίωση του Κτιρίου, αν δεν υπήρχε υστεροβουλία και συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια όλοι,όσοι έχουν οικονομική και πολιτική δύναμη. Δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό και έτσι δημιουργούνται απογοητεύσεις, πικρίες, αγανακτήσεις, κύρια όταν υπάρχει διάσταση μεταξύ υποσχέσεων και έργων.
Αλλωστε δε συμφωνούν όλοι με όσα γίνονται και κύρια με τις διαστάσεις που δίνουμε στο Πνευματικό Κέντρο,αφού δεν είναι εύκολο να τεθεί στις υπερεσίες αυτών που επιδιώκουν πάνω απ’όλα το προσωπικό όφελος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τηλεμαραθώνιος απέδωσε μόνο 450.000 χιλιάδες και ένα κομπιούτερ από την Π.Ι.Ν. κατόπιν τσιγκρίσματος της Ε.Πρινιανάκη.
Επίσης όλο το 1998 δεν υπήρξε καμιά νέα χρηματοδότηση,εκτός τις 700.000 χιλ.από το Υπ. Ανάπτυξης (500.000 με παρέμβαση του Γ. Ζωχιού και 200.000 του Γ. Δρυ.).Οι δυνατότητες βέβαια ήταν πάρα πολλές και δυστυχώς δεν προσφέρθηκαν
Παρόλα αυτά εμείς προχωρούμε και θα προχωρούμε,γνωρίζοντας ότι το κράτος δύσκολα και σπάνια προσφέρει στον πολιτισμό ,ενώ αντίθετα είναι απλόχερο στο εμπόριο του πολιτισμού και στους ισχυρούς και κλέφτες του λαϊκού πλούτου.


9. ΚΤΙΡΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΪΩΝ:

Οι κίνδυνοι να χαθεί το ακίνητο έχουν απομακρυνθεί οριστικά και το Πνευματικό μας Κέντρο,στην Ψαρρών 54,θεωρείται πραγματικότητα,μετά δε την αναπαλαίωση οι Κερκυραίοι θα έχουν τη δικιά τους Στέγη,το δικό τους χώρο για δημιουργία, έκφραση,δράση.
Ενα χώρο με πολλαπλές δυνατότητες για κάθε μορφή δημιουργίας και έκφραση, που βέβαια οι νεώτεροι ,αυτοί που θα ακολουθήσουν ,θα έχουν διαφορετικά μέσα και προοπτικές ,προκειμένου να ανατρέχουν στις Ρίζες τους,να κτίζουν το παρόν και να δημιουργούν για το.μέλλον.
Η ολοκλήρωση βέβαια της αναπαλαιώσης δεν έναι εύκολη υπόθεση ,αφού το έργο είναι μεγάλο,με κατ’αρχήν κόστος αναπαλαίωσης 150 εκατομμύρια και επιπλέον βέβαια η επίπλωση και ο εξοπλισμός .
Στην περίοδο που πέρασε:
-Προβάλαμε το έργο κάνοντάς το περισσότερο γνωστό σε Κερκυραίους και φίλους της Κέρκυρας.
-Συγκροτήθηκε από στελέχη του Δ.Σ. Επιτροπή παρακολούθησης της πορείας προκειμένου να υπάρχει ευελιξία, δυνατότητα πρωτοβουλιών και διαφάνεια.
-Επιδιώξαμε και πετύχαμε το χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου,λόγω ιδιαίτερης αξίας ,από το Υπ.Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
-Αντιμετωπίσαμε δικαστικά και περιμένουμε να βγει η απόφαση ,την προκλητική απαίτηση της εφορίας να φορολογηθεί η Ομοσπονδία με διπλάσιο ποσό απ’ αυτό που φορολογήθηκε αρχικά. Ενώ δηλ.το ακίνητο αγοράστηκε 35 εκ., η εφορία ζήτησε φόρο για 52 εκ. και πληρώσαμε 7 εκ. Κάναμε ένσταση και αντί για μείωση ζητάει επιπλέον φόρους,επειδή ΤΟΤΕ εκτίμησε ότι η πραγματική αξία είναι 93 εκ.
Αν και με αυτή την εκτίμηση της εφορίας φαίνεται η σημαντική επιλογή μας για το ακίνητο και το μέγεθος της περιουσίας της ΟΚΕΣΑ,δείχνει ταυτόχρονα το πόσο προκλητικό είναι το κράτος. Φορολογεί ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο και μάλιστα άγρια , όταν στα “εμπορικά κέντρα” του πολιτισμού προσφέρει πολλά δις,παρέχει φορολογικές απαλλαγές και βέβαια τα πατρονάρει στη φοροδιαφυγή.
Η όλη διαδικασία με την εφορία είναι τουλάχιστον περίεργη και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
-Εγινε καθαρισμός των ορόφων και του κήπου (τρεις κάδοι) και τοποθετήθηκε πινακίδα.
-Καθορίσαμε το πλαίσιο για τη διαμόρφωση των χώρων,προκειμένου να διευκολύνουμε και τους μελετητές,όπως παρακάτω:
*Κτίριο πολλαπλών χρήσεων :
. Για στέγη Ομοσπονδίας ,Συλλόγων,Πνευματικού Κέντρου ,
. Για ψυχαγωγία ,δημιουργία και εκδηλώσεις ατομικές και συλλογικές.
*Το υπόγειο: Κερκυραϊκό Καφενείο με εναλλακτικές δυνατότητες.
*Οι όροφοι:Ενας για γραφεία και ο άλλος αίθουσα εκδηλώσεων.
*Ο κήπος:Για κάθε χρήση και να έχει δυνατότητα ενοποίησης με το Καφενείο και αίθουσα.
-Καλέσαμε τεχνικά γραφεία που ασχολούνται με αναπαλαιώσεις για να μελετήσουν το κτίριο και να μας κάμουν προτάσεις ,δίχως καμιά δικιά μας υποχρέωση για όποια προσφορά
Ανταποκρίθηκαν αρκετά Γραφρεία, τα οποία είδαν το ακίνητο,το μελέτησαν και έκαναν πολλές χρήσιμες προτάσεις και παρατηρήσεις που βοήθησαν στον προβληματισμό και προσανατολισμό μας.
Τρία από αυτά, του Κερκυραίου Ν.Πανδή ,του μέλους του Συλλόγου Σταυριωτών Δ. Δαφνή και της “Χωροκατασκευής” που υποδείχθηκε από τον Γ. Αντωνάτο, μέλος του ίδιου Συλλόγου,προχώρησαν σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδια, αφού προηγήθηκαν πολλές συναντήσεις τους με τον Προέδρου και έγιναν αρκετές επισκέψεις στο ακίνητο.
Τα σχέδια και οι μελέτες παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή σε τρεις χωριστές συναντήσεις,στις οποίες προσκλήθηκαν και τα άλλα μέλη της Διοίκησης και οι Σύλλογοι.
Τα αποτελέσματα από την παρουσίαση ήταν πολύ ικανοποητικά.

-Οι δυνατότητες που έχουμε ,σύμφωνα με τις μελέτες ,είναι δύο:
1. Να παραμείνει με τη σημερινή του μορφή και εσωτερικά, γκρεμίζοντας όσους τοίχους δε θα βλάψουν την στατική του κατάσταση ,διατηρώντας τις ταβανογραφίες, αλλά χωρίς τη δυνατότητα μεγάλων αιθουσών για καφενείο και εκδηλώσεις.
2. Να γκρεμιστεί όλο εσωτερικά,κρατώντας μόνο τους εξωτερικούς τοίχους ,με πλάκες μπετόν και βέβαια η στέγη με κεραμίδια.Οι ταβανογραφίες μπορούν να ξανααποτυπωθούν.
Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζονται σοβαρές υποστηλώσεις των τοίχων και της στέγης.
Η δεύτερη λύση ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες μας σύμφωνα με αυτά που επιδιώκονται σαν χρήσεις,αφού και χώροι διαμορφώνονται ,αλλά θα υπάρχει και ασφάλεια από την αλλαγή της χρήσης.

Προτείνεται προς το Συνέδριο:
* Ο προσανατολισμός προς τη δεύτερη λύση,αν και ίσως υπάρξουν προβλήματα από πλευράς υπουργείων, λόγω του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου.
* Να ανατεθεί σε Τεχνικό Γραφείο, που θα επιδιωχθεί να είναι με δωρεάν υπηρεσίες , η μελέτη,η προκήρυξη διαγωνισμού και η παρακολούθηση των εργασιών αναπαλαίωσης.Θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή αν ανατεθεί στο ίδιο Γραφείο η μελέτη και κατασκευή.
* Να επιδιωχθεί, μετά την ολοκλήρωση των υποδομών, να δοθεί προτεραιότητα στον όροφο των Γραφείων, προκειμένου να γίνει η μεταφορά μας άμεσα σ’αυτό.

Η νέα Διοίκηση πρέπει να επιδιώξει αμέσως την ενεργοποίηση της οικονομικής εξόρμησης και να κάμει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για κρατική και νομαρχιακή οικονομική ενίσχυση.Πρέπει να αξιοποιήσει την εκδήλωση κοπή πίττας, προκειμένου να θέσει όλους προ των ευθυνών τους,με πράξεις και όχι με ανεξόφλητες υποσχέσεις.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται και το εξής: Η δυνατότητα ενός σημαντικού εσόδου λόγω συντελεστή.Συγκεκριμένα :Σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης στην περιοχή , στο οικόπεδό μας μπορούν να οικοδομηθούν περίπου 1000 τ.μ.Το κτίριο αυτή τη στιγμή καλύπτει περίπου 450 τ.μ..άρα περισσεύουν περίπου 550 τ.μ.,τα οποία λόγω διατηρητέου μπορούν να πουληθούν και να έχει η Ομοσπονδία όφελος πολλών εκατομμυρίων.Σημειώνεται πως αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που έλαβε υπόψη της η Ομοσπονδία κατά την αγορά του ακίνητου. Δυστυχώς όμως ακολούθησε η αναστολή του νόμου για τη μεταφορά συντελεστή και έτσι τώρα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις .


10. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ:

Οπως είναι γνωστό η ΟΚΕΣΑ,αμέσως μετά την αγορά του ακίνητου και θέλοντας να κάνει το έργο υπόθεση όλων των Κερκυραίων και φίλων τους ,δημιούργησε μια Επιτροπή με προσωπικότητες από την επιστήμη, την πολιτική,τον πολιτισμό,την τέχνη,το επάγγελμα,την αυτοδιοίκηση και το μαζικό κίνημα.
Στόχος ήταν να αξιοποιηθεί το σύνολο του δυναμικού είτε με την άμεση συμβολή τους είτε έμμεσα σαν προσωπικότητες .Θέλαμε να δείξουμε την ενότητα των Κερκυραίων σ’ ένα κοινό στόχο. Το σύνολο της Κερκυραϊκής δύναμης συμπορευόμενη με την Ομοσπονδία,αλλά και σαν “βιτρίνα” για την οικονομική εξόρμηση.
Με ικανοποίηση διαπιστώθηκε η αποδοχή, δίχως δισταγμούς ,της πρόσκλησης από όλους όσους συγκρότησαν τον πρώτο κατάλογο.
Την περίοδο που πέρασε η Επιτροπή συμπληρώθηκε με νέα πρόσωπα,όπως ο Μητροπολίτης , ο δήμαρχος Αθηναίων Δ.ΑβραμοπουλοςΑ. Μαραγκοπούλου,ο Ν. Κούρκουλος κ.ά. Ορίσαμε Πρόεδρό της τον Γ. Ρωμαίο, τιμώντας τον και για την προσφορά του. Επίσης Πενταμελή Επιτροπή ελέγχου από τον Π΄ροεδρο και μέλη της.
Αν και υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης δράσης της Επιτροπής ,δεν έγιναν από πλευράς ΟΚΕΣΑ οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να βρεθούν όλοι μαζί και να γίνει μια επίσημη παρουσίασή της.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της Επιτροπής και γιαυτό πρέπει να παρθούν αποφάσεις και πρωτοβουλίες ενεργοποίησής της.
Συγκεκριμένα : Να εντάξει και άλλες προσωπικότητες μεταξύ των οποίων και τους νέους Δημάρχους.Να συγκροτήσει, μαζί με τον ήδη Πρόεδρο, Τριμελή Γραμματεία .Να οργανωθεί μια εκδήλωση συνάντησης όλων, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ενεργοποίηση τους.

Συμπατριώτες ,Συμπατριώτισσες

Το 1981 πάρθηκε η ιστορική πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΟΚΕΣΑ.
Ο Σύλλογος Βουνιαταδιτών αρχικά και με αυτούς των Βελοναδιτών και Συναραδιτών στη συνέχεια, συγκάλεσαν την πρώτη σύσκεψη με τη συμμετοχή περίπου 15 Σωματείων.
Το 1982 πραγματοποιήθηκε το ιδρυτικό Συνέδριο.
Το 1984 έγινε το πρώτο καταστατικό Συνέδριο, με συμμετέχοντες 25 Σύλλογους και εκλέχτηκαν τα όργανα της .
Εκτοτε πραγματοποιήθηκαν 10 καταστατικά συνέδρια και ανέπτυξε μια πολύπλευρη δράση σε πολλούς τομείς,ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει μέλη της 36 Σύλλογοι.
Πριν δεκαοκτώ χρόνια γινόταν όνειρα ,έμπαιναν στόχοι,υπήρχε αγωνία.Το μέλλον και το αποτέλεσμα αβέβαιο.
Σήμερα διαπιστώνεται ένα έργο τεράστιο και οι προοπτικές πολύ καλές.
Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα ,να είχαν αποφευχθεί λάθη , αδυναμίες.
Η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη ,συνέβηκαν αρκετά.
Εμπόδια στην ίδρυση από αυτούς που έχαναν την πρωτοκαθεδρία και κείνους που νόμιζαν ότι δεν ελέγχουν τις εξελίξεις ή ότι πρέπει να τις ελέγξουν.
Η δράση της στην πορεία λειτούργησε αρνητικά και θετικά. Ενοχλούσαν ή ικανοποιούσαν οι πρωτοβουλίες και η παρουσία της σε πολλούς τομείς .
Κύρια ικανοποιούσε ή ενοχλούσε η αυτονομία της ,ανάλογα από τη σκοπιά που κανείς την έβλεπε.
Η προσπάθεια να έχει αυτόνομο λόγο και δράση ήταν κάτι που ενοχλούσε και ενοχλεί τους μηχανισμούς και όσους τους υπηρετούν και γιαυτό επιδιώκουν να βρουν μεθόδους και πρόσωπα που θα τους υπηρετήσουν.
Κάποιοι μπερδεύουν συνειδητά την προβολή που μπορεί να έχει ένας Φορέας και τα πρόσωπα που τον εκφράζουν (ιδιαίτερα οι επικεφαλής ) λόγω της δράσης και του έργου που προσφέρουν , με την επιδίωξη προσώπων και μηχανισμών να ελέγχουν, από το παρασκήνιο και με τις γνωστές μεθόδους, τα κοινωνικά κινήματα, δίχως να έχουν κάποια προσφορά. Διαβάλουν την προσφορά προκειμένου να διευκολυνθεί η άλωση ενός φορέα και να τεθεί στην υπηρεσία για ύμνους και ίδιους σκοπούς.
Πολλές τέτοιες προσπάθειες αποκρούστηκαν από τον πυρήνα των στελεχών μας ,ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη που συνεργάστηκαν για την ίδρυση και στη συνέχεια την ανάπτυξη της ΟΚΕΣΑ, παρά τις αντιθέσεις ,διαφορές, συγκρούσεις και γκρίνιες, διατηρούν σε υψηλό επίπεδο τα μεταξύ τους συναισθήματα και σχέσεις . Αυτό οφείλεται στην έλλειψη υστεροβουλίας στην όλη δράση τους και στο ότι δέχτηκαν την αυτόνομη πορεία για την Ομοσπονδίας
Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχισθεί και είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι .
Καλούμε κάθε μέλος και στέλεχος της ΟΚΕΣΑ να βοηθήσει να ολοκληρωθούν οι στόχοι της.
Τα όργανα έχουν την ευθύνη να συντονίσουν και ενεργοποιήσουν όλους και όλοι έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τα όργανα στο δύσκολο έργο τους.
Σας καλούμε σε συμπόρευση με τη νέα Διοίκηση.

 Όλοι μαζί σε μια κοινή πορεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 Της ΟΚΕΣΑ
Αγαπητοί μου Συμπατριώτες ,Συμπατριώτισσες
Φίλες μου και Φίλοι

  Κλείνοντας την εισήγηση του Δ.Σ.,επιτρέψτε μου μια προσωπική τοποθέτηση:

Από το 1981 που πήρα την πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΟΚΕΣΑ, σαν Αντιπρόεδρος στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και σαν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για έξι Περιόδους, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να προσφέρω όσα μπορούσα περισσότερα στην Κέρκυρα και στο Κίνημα των Απόδημων, πέρα από τη γενικότερη πολιτικοκοινωνική μου δράση.
Με όσους συνεργάστηκα σ’ όλη αυτή την πορεία ,στο ξεκίνημα και στην ανάπτυξή της , προσπάθησα ,πέρα από διαφορές και αντιθέσεις, να έχω τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.
Διανύσαμε μαζί, με άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο , δύσκολες και ευχάριστες στιγμές.
Μέσα σ’αυτές τις δυσκολίες και προβλήματα σίγουρα υπήρξαν γκρίνιες και εντάσεις, με ό,τι αυτά συνεπάγονται. Πιθανόν πίκρανα και πικράθηκα, λύπησα και λυπήθηκα.
Εκείνο όμως που τελικά μένει είναι το έργο,ΤΟ ΕΡΓΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, που σίγουρα είναι σημαντικό.

Δεν πιστεύω στους αναντικατάστατους.
Άλλο θέμα οι διαφορές στην ποιοτική και ποσοτική προσφορά και άλλο οι αναντικατάστατοι.
Ποτέ στην πορεία μου δεν πίστεψα αυτό το φαινόμενο. Αντίθετα θεωρώ ότι αφορά αρρωστημένες αντιλήψεις. και είναι αντιπολιτιστικό.
Οι λόγοι που με οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης τον Οκτώβρη, ισχύουν και δυστυχώς θα ισχύουν.
Το πρόβλημα δεν είναι στιγμιαίο, γιαυτό και η διαμαρτυρία δεν πρέπει να είναι στιγμιαία.
Τα μαζικά κινήματα και ιδιαίτερα τα πολιτιστικά, απαιτούν από αυτούς που εκλέγονται να τα εκφράζουν, να ενεργούν έτσι που να υπηρετούν τα συμφέροντα των μελών τους.
Τ ο πρόβλημα δεν είναι προσωπικό. Αφορά την ΟΚΕΣΑ, τους Συλλόγους ,το Κίνημά μας.
Ενήργησα σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας που εκφράζει τους Απόδημους.
Διερωτήθηκα, κάτω και από δικιά σας επίδραση, μήπως ήταν υπερβολική η αντίδραση.
Και από γεγονότα που ακολούθησαν πείστηκα ότι έτσι έπρεπε να ενεργήσω.
Η δήλωσή μου πως: “Δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής ενός φορέα που εκφράζει μία κοινωνία η οποία προσβάλεται τόσο βάναυσα από τους υποψήφιους νομάρχες και πολιτικούς”, εξακολουθεί να ισχύει.
ΔΕ θα είμαι λοιπόν υποψήφιος για το Δ.Σ. και φυσικά για τη θέση του Προέδρου.
Θα συνεχίσω να προσφέρω με την ίδια διάθεση για την επιτυχία των στόχων της ΟΚΕΣΑ και του ευρύτερου Κινήματος των Απόδημων.
Θα είμαι στη διάθεση της νέας Διοίκησης κάθε στιγμή και βέβαια θα αναλαμβάνω πρωτοβουλίες όποτε πιστεύω πως πρέπει.
Σας καλώ όλους να συνεχίσουμε μαζί τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν 18 χρόνια .

Ευχαριστώ

Γιάννης Ζωχιός"

Δεν υπάρχουν σχόλια: