Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ Αμερικής-Αττικής: Μια ιδιαίτερη πορεία 10ετιών με κοινά στοιχεία και ομοιότητες!

ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ  Αμερικής-Αττικής: 
Μια    ιδιαίτερη πορεία
 10ετιών
 με κοινά στοιχεία
 και ομοιότητες!

(Φωτογραφία: Μπάρδης Ν.-Ζωχιός Γ. και από την  Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλονιτών οι
Κώστας Βαγγελάτος Γραμματέας, Αγγελική Χιόνη Αντιπρόεδρος, Τσένη Μαρκοπούλου Γεράσιμος Στεφανίτσης  και..., Μέλη ΔΣ).

(Tο κείμενο γράφτηκε το Γενάρη 2018 αλλά για κάποιο λόγο είχε μείνε στα σε... αναμονή δημοσίευσης) .
 

Οι Πρόεδροι (και Επίτιμοι Πρόεδροι) του ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ Συλλόγου Αμερικής και της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ),   αντίστοιχα:                  
 Νίκος Μπάρδης 
και
 Γιάννης Ζωχιός
 δεν είχαν συναντηθεί ποτέ παρά την πολύμορφη συνεργασία-συμπόρευση 10ετιών σε πολύ σημαντικά θέμα για την Κέρκυρα, τα Επτάνησα αλλά και ευρύτερα.
Αναπόλησαν αυτήν την πορεία στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Αστόρια Νέας Υόρκης όπου έφεραν στη μνήμη γεγονότα και αγώνες από τη 10ετία 1980 για Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ποταμό Καλαμά, Παλαιόπολη, την 1η Πανκερκυραϊκή (και μοναδική) Συνάντηση, την ανάπτυξη, τις εκδηλώσεις για 21 Μάη....

Εκείνο όμως που εντυπωσίασε  είναι η διαπίστωση ιδιαίτερων ομοιοτήτων στην πορεία των Οργανώσεων που εκπροσωπούν αλλά και των ιδίων.
Ο Ν. Μπάρδης ίδρυσε τον Πανκερκυραϊκό και ο Γ. Ζωχιός την ΟΚΕΣΑ.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ αποτελεί κοινή επιλογή και πρακτική.

Η δράση και του Πανκερκυραϊκού και της ΟΚΕΣΑ δεν περιορίστηκε στην προβολή, στην παράδοση, τον πολιτισμό  και τα προβλήματα της συνολικής Κέρκυρας.
Οι πρωτοβουλίες  οργάνωσης του Επτανησιακού και Πανελλαδικού Κινήματος των Απόδημων στην Αττική και στην Αμερική εντάχθηκαν  στους βασικούς σκοπούς και τις διαρκείς δράσεις τους.
Γίνονται δε πράξη με τη δημιουργία αντίστοιχων Οργανώσεων Επτανησιακά και Πανελλαδικά:

- Ο Νίκος Μπάρδης, εκτός την πρωτοβουλία ίδρυσης,  είναι και Πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής, βασικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Οργανώσεων Νέας Υόρκης και πρωτοστατεί στη δημιουργία της Παγκόσμιας  Συνομοσπονδίας των Ελληνικών Οργανώσεων εξωτερικού.
Παράλληλα έχει μια πλούσια δράση σε άλλα κινήματα και φορείς.

-  Ο Γιάννης Ζωχιός,  από το 1986  ως Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ,  πήρε  πρωτοβουλίες  για τη ΣΕΤΟΕ (πρώτο πανελλαδικό συντονιστικό των αποδημητικών Οργανώσεων εσωτερικού) και   τη Συντονιστική Επτανησιακών Οργανώσεων, της οποίας ήταν Πρόεδρος από το 1993.
Όμως, όσα είχαν οργανωθεί και για την Πανελλήνια και για  Επτανησιακή Συνομοσπονδίες, επειδή "πάγωσαν" βασικά από το 2000, επανήλθαν με πρωτοβουλίες του το 2014.
Έτσι, είναι πλέον γεγονός  και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Πολιτισμού  μα  και η Επτανησιακή (αλλά τελικά, η Επτανησιακή, προσωρινά,  χωρίς ΟΚΕΣΑ-ΟΚΙΣ λόγω... εκτροπών).
Αυτά βέβαια στα πλαίσια  μιας   συνολικής και ιδιαίτερης πολιτικοσυνδικαλιστικοκοινωνικής και συγγραφικής 45ετούς πορείας του.

 Οι κεντρικές υποδομές για τις Οργανώσεις,  στις προτεραιότητες:
- Στη Νέα Υόρκη, εκτός των άλλων, και το Σταθάκειο Κέντρο έχει τη σφραγίδα του Πανκερκυραϊκού, με το Ν. Μπάρδη.
- Στην Αθήνα, μετά τις αίθουσες από το  1985  ήλθε και το 3ώροφο Κτίριο το 1996 της  ΟΚΕΣΑ,  με το Γ.Ζωχιό.


Και στην Αθήνα και στην Αμερική οργανώνονται ίδιες εκδηλώσεις: 11 Δεκέμβρη, 21 Μάη.
- Στην Αμερική και οι Εθνικές, 25 Μάρτη-28 Οκτώβρη. Το 2018 μάλιστα ο κ. Μπάρδης έχει  την κεντρική ευθύνη  και ρόλο στην οργάνωση  των εθνικών εκδηλώσεων για την 25η Μάρτη.
- Στην Αθήνα, χάρη στην  πρωτοβουλία της ΟΚΕΣΑ το 2015, ξεκίνησαν οι εορτασμοί  (για πρώτη φορά και γίνονται πλέον θεσμός)  της Απελευθέρωσης της Αθήνας.

Δεν αρκέστηκαν στην, εύκολη,  φολκλόρ παρουσία!
Η φολκλορική παρουσία και τυπική επανάληψή της   είναι  κάτι το εύκολο αλλά και συντηρητικό,  δίχως δυναμική και πρόοδο    αν δε συνοδεύεται με τη δημιουργία, την ανάλυση και ανάδειξη της παράδοσης, της ιστορίας,  της διαμόρφωσης και το κτίσιμο μιας νέας παραδοσιακής σύνθεσης.
Αν δε συνοδεύεται με παρακολούθηση και δράση για τις συνολικές  κοινωνικές ανάγκες και διεργασίες, για ιστορικά και  ευρύτερα λαϊκά- κοινωνικά γεγονότα, προβλήματα και αγώνες για προώθησή τους.
Και σε όλα αυτά, διαπίστωσαν,  ότι δεν υστερούν οι Οργανώσεις Αττικής-Αμερικής. 


Τούτα και πολλά άλλα  
(με ιδιαίτερες λεπτομέρειες)  
ανασκάλεψαν οι 
Μπάρδης Νίκος και Ζωχιός Γιάννης 
 στην πρώτη τους προσωπική συνάντηση. 

Αλλά και με  άλλα Στελέχη,   διακεκριμένους  Κερκυραίους, Επτανήσιους και του Πανελλαδικού Κινήματος.
Διακεκριμένους, που κουβαλούν στους ώμους τους και μια ξεχωριστή ιστορία, πολλές φορές μοναδική, για πορείες  από την απόλυτη φτώχεια του χωριού, της γειτονιάς και δίχως τα στοιχειώδη, χωρίς τη γλώσσα και να τολμούν ένα τεράστιο ταξίδι ζωής στο απόλυτα άγνωστο,  με συνθήκες ως παραμύθι. 
Και όμως, όχι μόνο  να πετυχαίνουν πολλαπλά στο νέο άγνωστο κόσμο αλλά και να μη ξεχνούν τη μικρή και μεγάλη Γενέτειρα. Να δρουν ποικιλόμορφα. Ατομικά και συλλογικά!

Ο Νόστος, διαρκής!
Ακούγοντας, ξαναδιαβάζεις-θυμάσαι-αντανακλούν άπειρες μεταναστευτικές ανθρώπινες ιστορίες  και εικόνες.
Σκαλίζοντας τις ρυτίδες στα χαμογελαστά πρόσωπα διαβάζεις  ιστορίες, πορείες, βάσανα, επιτυχίες, αποτυχίες.
Βλέπεις σχηματισμένες τις γυμνές πατούσες να βγαίνουν από τις καλύβες,  να φεύγουν και δάκρυα από πίσω να τις δροσίζουν, ροζιασμένες παλάμες, φράχτες/συρματοπλέγματα πολλά-άπειρα, στομάχια να γκρούζουν σε παγκάκια/κρεβάτια.

Ξεχωρίζεις τη θέληση, την αποφασιστικότητα, την τόλμη, τη δράση, τον κίνδυνο για να φθάσει. Πού; Κάπου! Κάπου να ριζώσει  για να φτιάξει κλαδιά-κλωνάρια-κλώνους.

Ναι, οι ρυτίδες απεικονίζουν όλη αυτή την πορεία. Θέλουν να μιλήσουν,να διηγηθούν, να ακουστεί πως έφθασαν σ' αυτό που ο καθένας θεωρεί και του αναγνωρίζεται ως επιτυχία, μικρή-μεγάλη-πολλαπλή!
Θέλουν οι ρυτίδες να στείλουν τα σημαντικά τους μηνύματα παντού και για όλα.

Ο ΜΕΤΑΝΣΤΗΣ, εξωτερικού-εσωτερικού, είναι αιώνιος, πανανθρώπινος, πανομοιότυπος αλλά και με  ιδιαίτερα στοιχεία.

 Το Σύμπλεγμα: "Οι Μετανάστες του Luis Sanguino",  είναι ακριβής μικρογραφία της μεγάλης και αιώνιας πραγματικότητας.
Σπάνια, ο Μετανάστης,  δεν αντικρίζει την εχθρότητα και εκμετάλλευση στο νέο τόπο αλλά και την "επιφύλαξη" από τον τόπο καταγωγής.

Ο Μετανάστης, στην ιστορία του ανθρώπου, έχει πετύχει πολλά δικαιώματα στην κατεύθυνση της ισότητας.
Όμως, απομένουν πάρα πολλά!
Η εξαφάνιση του φόβου   (οργανωμένου και μη, κατευθυνόμενου και μη)  ενάντια στον κάθε   ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ και   η πλήρης ισότητα στο νέο τόπο αλλά και στον καταγωγικό, δίχως κανένα χρονικό περιορισμό, είναι μεταξύ των κυρίαρχων που θα αλλάξουν τον κόσμο!

Ένα δυνατό μήνυμα-αίτημα στέλνουν οι απανταχού Έλληνες μετανάστες: Αναγνώριση και σχολεία!
 Ξανά τα σχολεία, και πολύ περισσότερα  σε όλο τον κόσμο, που "με επιλογή της Εκκλησίας" σταμάτησαν-υποβαθμίστηκαν-έκλεισαν.
Ναι, σχολεία για να διαχέεται, καλλιεργείται, εμπλουτίζεται  η αιώνια γνώση και γλώσσα, η ιστορία, η μυθολογία, η επιστήμη!
Αυτό που είναι η δύναμή μας αλλά και ο διαρκής στόχος.
Φυσικά, 
Ν.Μπάρδης-Γ.Ζωχιός,  
συμφώνησαν να συνεχίσουν 
στενούς τους δεσμούς 
των Οργανώσεων  και των ιδίων.

Εξέδωσαν δε και την, από 1/1/2018,
   παρακάτω
  

Κοινή Ανακοίνωση:

01/012018

Μπάρδη Νίκου

Προέδρου της Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής και Επίτιμου Προέδρου Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Αμερικής

Ζωχιού Γιάννη

Προέδρου-Επίτιμου Προέδρου της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ).Α. Οι δύο Πρόεδροι συναντηθήκαμε στην Αστόρια Νέας Υόρκης, το Δεκέμβριο 2017.

Έγινε ανασκόπηση των μακροχρόνιων σχέσεων, αλληλοενημέρωση και συζητήσαμε τις περαιτέρω σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας των Οργανώσεων που εκπροσωπούμε.

α. Η, από τη δεκαετία 1980, κοινή πορεία θεμελιώθηκε ποικιλότροπα σε σημαντικά θέματα που αφορούν τη Γενέτειρα αλλά και ευρύτερα. Οι διεκδικήσεις και αγώνες για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την αποτροπή της κατα-στροφής του Ποταμού ΚΑΛΑΜΑ από τα Ιωάννινα έως τη θαλάσσια περιοχή Ηγουμενίτσας- Κέρκυρας, την επιστροφή της δημόσιας περιουσίας και ειδικά, να δοθεί στο Δήμο Κέρκυρας, η ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ (ΜΟΝ ΡΕΠΟ).

β. Το 1996 οργανώθηκε η πρώτη (και μοναδική έως τώρα) Πανκερκυραϊκή Συνάντηση Γενέτειρας-Απανταχού Απόδημων, με Ημερίδα στη ΓΣΕΕ-Αθήνα. Ο ΠΑΝΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΣ είναι Επίτιμο Μέλος της ΟΚΕΣΑ.

γ. Στις Εκδηλώσεις για την 21 Μάη υπάρχει και κοινή έκφραση.Στα πλαίσια αυτής της ανασκόπησης συζητήσαμε τη συνέχιση της συνεργασίας των Οργανώσεων με βασικό στόχο την Κέρκυρα, τα Επτάνησα αλλά και ευρύτερα θέματα.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε όσα σχεδιάζονται και οργανώνονται με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη και κυρίως στο πολύ σημαντικό έργο του 2018 καθώς ο κ. Μπάρδης έχει την κεντρική ευθύνη και ρόλο στην οργάνωση των εθνικών εκδηλώσεων για την 25η Μάρτη.

Αντίστοιχα, εκφράστηκε η αλληλεγγύη σε όσα σχεδιάζονται και οργανώνονται με επίκεντρο την Αθήνα και κυρίως για την αποκατάσταση του 3ώροφου Παραδοσιακού Κτιρίου της ΟΚΕΣΑ, και για της ανάγκες όλων όταν βρίσκονται στην Πρωτεύουσα.

Ο Πρόεδρος της ΟΚΕΣΑ συμμετείχε στις “εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Άγ. Σπυρίδωνα” και συνάντησε διακεκριμένους Κερκυραίους Μετανάστες όπως οι Κώστας Δραγανίγος , Νίκος Μπόγδος, Κουσουνής Κώστας.Β. Ακολούθησε επίσκεψή μας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης (Σταθάκειο Κέντρο – Αστόρια- Νέας Υόρκης) όπου έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πέτρο Γαλάτουλα και τον πρώην Πρόεδρο Ηλία Τσεκερίδη

Έγινε αλληλοενημέρωση και συζήτηση για πολλά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Οργανώσεων σε Αμερική και Αθήνα καθώς και σε άλλα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών και η ψήφος των Μεταναστών σε όλες τις εκλογές στην Ελλάδα, αίτημα που εκδικάζεται στο ΣτΕ.

Σημειώθηκε ιδιαίτερα η επιθυμία και επιδίωξη των Οργανώσεων να εκφράζουν και εκπροσωπούν αποκλειστικά, σε κάθε επίπεδο, τη Ομογένεια στην Αμερική και να έχουν τον αποκλειστικό ρόλο στην οργάνωση όλων των εκδηλώσεων. Τονίστηκε δε η έντονη επιθυμία, οι κάθε βαθμίδας Αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, να συναντιούνται με τους εκπροσώπους του Ελληνισμού στην έδρα τους, στο Σταθάκειο.

Αντίστοιχα, παρουσιάστηκε και το διαχρονικό αίτημα της ΟΚΕΣΑ να διαμορφωθεί από τη Γενέτειρα (και από Δήμους-ΠΙΝ) αποδημητική πολιτική.

Ο Γιάννης Ζωχιός ενημερώθηκε για το σημαντικό γεγονός ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελλήνων και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε για την ίδρυση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Πολιτισμού στην Αθήνα,της οποίας είναι Αντιπρόεδρος στη Διοικούσα.

Συμφωνήθηκε να υπάρχει επικοινωνία, αλληλοενημέρωση και συνεργασία, κυρίως στα πλαίσια των υπό ίδρυση: Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελλήνων και της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας.Γ. Στην κοινή συνεδρίαση της Ιονίου Ομοσπονδίας Αμερικής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλονίτικων Οργανώσεων ο κ. Ζωχιός ενημερώθηκε για την σημαντική εκδήλωση που οργανώνεται για το στήσιμο της προτομής του διάσημου Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα (Ιωάννη Φωκά) στον Καναδά (όπως έγινε και στην Κεφαλλονιά το 2017), δόθηκε η ευκαιρία σύντομης αλληλοενημέρωσης για τις Επτανησιακές Οργανώσεις σε Αμερική και Αθήνα, τη δράση τους και τη συνεργασία.

Ο Νίκος Μπάρδης παρέδωσε στο Γιάννη Ζωχιό το μπάνερ της Ιονίου Ομοσπονδίας ως Επίτιμου Μέλους της.Με τη συνάντησή μας αυτή οι δύο Πρόεδροι ενισχύσαμε παραπέρα τις σχέσεις των Οργανώσεων που εκπροσωπούμε και τονίσαμε την αναγκαιότητα της Αυτονομίας, βασική προϋπόθεση να συνεχιστεί η διαχρονική

(και κοινή) δημιουργική πορεία για τους κοινούς στόχους αλλά και του Κινήματος των Απανταχού Απόδημων. 

( http://takerkyraika.blogspot.com/search?updated-max=2018-01-31T12:48:00%2B02:00&max-results=8 )
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: