Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Με ταχύτητα 230 χλμ την ώρα Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην Κούβα καθώς πλησιάζει ο «Γκούσταβ»
Reuters
Πολίτες εγκαταλείπουν τη Νέα Ορλεάνη, καθώς ο «Γκούσταβ» ενισχύεται
Μαϊάμι Τελευταία ενημέρωση 30/08/08 21:00Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Σε κυκλώνα «κατηγορίας 4» ενισχύθηκε ο «Γκούσταβ» καθώς κινείται στα θερμά νερά της Καραϊβικής προς τη δυτική Κούβα, την οποία αναμένεται να σαρώσει με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων ανέφερε ότι η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων έφτασε τα 230 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς υψώθηκε απότομα προς την κατεύθυνση της δυτικής Κούβας, έχοντας αφήσει ήδη πίσω περισσότερους από 77 νεκρούς στην Καραϊβική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις μπικίες τους, αναζητώντας ασφαλέστερες περιοχές.

Περίπου 1.200 τουρίστες, που βρίσκονταν σε περιοχή δυτικά του νησιού, απομακρύνθηκαν προς τον τουριστικό σταθμό του Βεραδέρο, 150 χλμ ανατολικά της Αβάνας.

Η ανησυχία είναι ότι ο κυκλώνας μπορεί να ενισχυθεί απειλητικά καθώς θα περνά πάνω από τα θερμά νερά νότια της Κούβας, προτού κατευθυνθεί προς τις εξέδρες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά της Λουιζιάνα.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να φτάσει δυτικά της Νέας Ορλεάνης. Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να δώσει εντολή για υποχρεωτική απομάκρυνση των κατοίκων από το πρωί της Κυριακής.

«Εάν συνεχίσει με την πορεία που έχει σήμερα θα αρχίσουμε τη διαδικασία υποχρεωτικής απομάκρυνσης των κατοίκων το πρωί στις 8 π.μ. [16:00 ώρα Ελλάδας] είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Με την τραγική εμπειρία της «Κατρίνα», τρία χρόνια πριν, οι αμερικανικές Αρχές ετοιμάζουν σχέδια εκκένωσης σε τρεις πολιτείες οι οποίες ενδέχεται να βρεθούν στην πορεία του κυκλώνα.

Η «Κατρίνα», η οποία προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη τον Αύγουστο του 2005, ξεκίνησε ως κυκλώνας «κατηγορίας πέντε» (το μέγιστο) από την Καραϊβική, αλλά είχε εξασθενήσει σε «κατηγορίας 3» όταν χτύπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο «Γκούσταβ» μπορεί να αποδειχθεί ο πιο επικίνδυνος κυκλώνας μετά την καταστροφική χρονιά του 2005.

Ήδη, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκκενώσει το προσωπικό σε θαλάσσιες πλατφόρμες και οι Αρχές στη Λουιζιάνα έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: